İçeriğe atla

Luther Simciyan

Luther George Simciyan
Simciyan, 1929'da fotoğraf makinasını tutuyor[1]
Doğum28 Ocak 1905(1905-01-28)
Antep,  Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm23 Ekim 1997 (92 yaşında)
Fort Lauderdale, Florida,  Amerika Birleşik Devletleri
MilliyetErmeni
VatandaşlıkAmerika Birleşik Devletleri
MeslekProfesyonel mucit, girişimci[2]
Tanınma nedeniÖncü bir uçuş simülatörü, muhtemelen ilk ATM ve teleprompter'daki iyileştirmedir

Luther George Simciyan (28 Ocak 1905 - 23 Ekim 1997), Ermeni-Amerikalı bir mucit ve girişimciydi. Üretken ve profesyonel bir mucit olarak,[2] çoğu optik[2] ve elektronikle ilgili 200'den fazla patente sahiptir. En önemli icatları, öncü bir uçuş simülatörü, muhtemelen ilk ATM ve teleprompter'daki iyileştirmedir.

Hayatı

Simciyan, 28 Ocak 1905'te Osmanlı İmparatorluğu'nun Antep kentinde Ermeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir.[3][a][2] Babası George, Avusturyalı bir şirkette çalışan bir sigorta komisyoncusuydu. Annesi Josephine (kızlık soyadı Zaharyan), o daha birkaç aylıkken öldü.[3] Babası daha sonra yeniden evlendi ve iki üvey kız kardeşi oldu. Simciyan dokuz yaşına kadar Antep'te yaşadı.[3] 1915'te Ermeni Kırımı sırasında Simciyan ailesi Halep kentine kaçtı ve 1920'de Antep'e döndü. Simciyan Beyrut'a, ardından Fransa'ya ve sonunda 1920'nin sonunda Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti.

Simciyan, 23 Ekim 1997'de Florida, Fort Lauderdale'deki sahildeki dairesinde[5] 92 yaşında ölmüştür.[3][4][6][7]

Notlar

  1. ^ "Pazar günü Luther G. Simjian [...] hakkında bir ölüm ilanı kesin olmayan bir şekilde uyruğuna atıfta bulundu. Türkiye'de doğduğu sırada Ermeni asıllıdır."[4]

Kaynakça

  1. ^ "Automatic Photographer Lets You Pose Yourself". Popular Science Monthly: 69. Eylül 1929. 
  2. ^ a b c d Hayward, Mark (Kış 2013). "ATMs, Teleprompters and Photobooths: A Short History of Neoliberal Optics". New Formations. 80-81 (15): 196. doi:10.3898/NewF.80/81.11.2013. 
  3. ^ a b c d King, Elizabeth H. (2005). "Simjian, Luther". Carnes, Mark C. (Ed.). American National Biography. Oxford University Press. ss. 514-516. doi:10.1093/anb/9780198606697.article.1302651. ISBN 9780198606697. 
  4. ^ a b Gilpin, Kenneth N. (2 Kasım 1997). "Luther Simjian Is Dead at 92; Held More Than 200 Patents". New York Times. s. 45. 27 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2023. 
  5. ^ Maines, John (26 Ekim 1997). "Luther George Simjian, Prolific Inventor". Sun-Sentinel. 31 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Siegel, Robert; Wertheimer, Linda (3 Kasım 1997). "Simjian Obit". All Things Considered. NPR. 1 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "DIED: Eclectic inventor". Maclean's. 17 Kasım 1997. 31 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Konuyla ilgili yayınlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Kurtuluş Savaşı Güney Cephesi</span> Türk Kurtuluş Savaşının bir cephesi

Güney Cephesi, Fransız Cephesi veya Kilikya Cephesi, I. Dünya Savaşı'nın ardından Fransız kuvvetleri ve beraberindeki Ermeni Lejyonu ile TBMM idaresindeki Kuvâ-yi Milliye arasında gerçekleşen muharebelerden meydana gelen cephedir. Fransa, Sykes-Picot Anlaşması ve ardından Ermeniler ile imzalanan antlaşma ile kendisine düşen topraklara yönelmiştir. 20 Ekim 1921 tarihli Ankara Anlaşması ile cephe kapanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1922 İzmir Yangını</span> 13-22 Eylül 1922de İzmirde etkili olan yangın

1922 İzmir Yangını veya, yabancı kaynaklarda kullanılan terimle, Büyük İzmir Yangını -İzmir geçmişte başka büyük yangınlar da geçirmiş olduğu için bu terimin ne derece yerinde olduğu tartışmaya açıktır-, 13 Eylül 1922 günü Basmane'de başlayan ve dört gün sürerek İzmir şehir merkezini geniş ölçüde tahrip eden yangın hadisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ya da kısaca Ermenistan SSC, Sovyetler Birliğini oluşturan Sovyet cumhuriyetlerinden biriydi. Bu dönemden önce bağımsız Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti bazen "Birinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırıldığı için Ermenistan SSC bazen "İkinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırılır. 37 rayondan oluşan ve başkenti Erivan olan Ermenistan SSC, Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin Ermenistan kolu olan Ermenistan Komünist Partisi tarafından yönetiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Detroit Pistons</span>

Detroit Pistons, Detroit şehrinin takımıdır. Taraftarlarının takıma olan bağlılığı ile oldukça ün kazanmıştır. 1989-1990 ve 2004 yıllarında NBA şampiyonu olmayı başarmıştır. 80'lerde başlayan Bad Boys(Kötü Çocuklar) ekolü eskisi kadar olmasa da devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Antep fıstığı</span> kabuklu bir meyve, bu meyvenin çekirdeği ve ağacı

Antep fıstığı, sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından yenebilen kabuklu bir meyve, bu meyvenin çekirdeği ve ağacıdır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağacından yetişir, yağlı, ince kabukludur. Tatlıcılık ve yiyecek sektöründe kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti</span> ilk Azerbaycan cumhuriyeti (28 Mayıs 1918-28 Nisan 1920)

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti veya kısaca Azerbaycan Cumhuriyeti, Doğu Kafkasya'da yerleşmiş ve yüzölçümü 147.629 km2 olan, Müslüman ve Türk toplumlarında kurulan ilk laik ve demokratik devlet. Nüfusu 2 milyon kişiye ulaşan cumhuriyetin sınırları kuzeyde Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti, kuzeybatıda Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, batıda Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve güneyde İran'la belirlenmiştir. Azerbaycan'da en büyük şehir olan Bakü'nün Bolşevik Bakü Sovyeti'nin kontrolünde olması nedeniyle, AHC'nin geçici başkenti Gence olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">George Grosz</span> Alman sanatçı (1893 – 1959)

George Grosz, 1920'lerde Berlin'deki yaşamı karikatürize ettiği resimleriyle tanınan Alman asıllı Amerikalı ressam. Weimar Cumhuriyeti sırasında Berlin'deki Dada akımının önemli üyelerinden ve Yeni Nesnellik akımının kurucularındandır. Sanatçı, 1933 yılında ABD'ye göç etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">George Washington (mucit)</span>

George Constant Louis Washington, Anglo-Belçika asıllı Amerikalı mucit ve iş insanı. Geliştirdiği hazır kahve hazırlama yöntemi ve bunun seri üretimini gerçekleştirmek amacıyla kurduğu G. Washington Coffee Company adlı şirketle tanınmıştır.

Antep Kuşatması, Kuvâ-yi Milliye ile Fransa arasında gerçekleşen, Kuvâ-yi Milliye'nin 10 ay süren direnişinin ardından 9 Şubat 1921 tarihinde şehrin Fransızların eline geçmesiyle sonuçlanan kuşatma. Kuşatma sırasında Fransız ordusunun 70.000-80.000 kadar top mermisi ile şehri bombardımana tutması sonucu 8.000 bina harap oldu ve bir o kadar bina da hasar gördü. 6.000 üzerinde Türk öldü.

<span class="mw-page-title-main">George Wald</span> araştırmacı

George Wald, Yahudi kökenli Amerikalı bilim insanı. Retina pigmentleri üzerine yaptığı çalışmalarıyla bilinir. 1967 yılında Haldan Keffer Hartline ve Ragnar Granit ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hedy Lamarr</span> Avusturyalı-Amerikalı sinema oyuncusu (1914 – 2000)

Hedy Lamarr Yahudi asıllı Avusturyalı ve daha sonra ABD'de yaşamış olan oyuncu, mucit.

<span class="mw-page-title-main">John Goodenough</span>

John Bannister Goodenough, Amerikan malzeme bilimci, bir katı-hal fizikçisi ve Nobel Kimya Ödülü sahibi. Austin'deki Texas Üniversitesi'nde makina mühendisliği ve malzeme bilimi alanlarında profesör. Goodenough, lityum iyon pillerin geliştirilmesi ve tanımlanmasıyla, malzemelerdeki manyetik aşırı değişim işaretlerini tanımlayan Goodenough–Kanamori kurallarıyla ve bilgisayar RAM'lerinde yeni ufuklar açan geliştirmeleriyle geniş ölçüde tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Robert S. Langer</span> Amerikalı bilim insanı

Robert Samuel Langer, Jr., Amerikalı kimya mühendisi, bilim insanı, girişimci, mucit ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde 12 Enstitü Profesöründen biri.

Raymond Vahan Damadian Ermeni asıllı Amerikalı doktor, tıp doktoru ve ilk MR Tarama Makinesinin mucidi.

<span class="mw-page-title-main">Carolyn R. Bertozzi</span> Amerikalı kimyager

Carolyn Ruth Bertozzi, Amerikalı kimyager. Hem kimya hem de biyolojiyi kapsayan geniş kapsamlı çalışmaları ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Adler</span> Amerikalı fizikçi ve mucit

Robert Adler, Avusturya asıllı Amerikalı fizikçi ve mucit. İlk kez televizyonlar için pratik olarak kullanılabilen kumandayı icat etmesiyle tanınmıştır. 180'den fazla patenti bulunmakta ve "Televizyon Kumandasının Babası" olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Elihu Thomson</span> Amerikalı mucit (1853 – 1937)

Elihu Thomson, İngiltere doğumlu Amerikalı mühendis, mucit ve girişimci. Alternatif akım üzerinde önemli çalışmaları bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Fransa'da büyük elektrik şirketlerinin kurulmasında etkili olmuştur.

William A. Mitchell, Amerikalı bir gıda kimyacısıdır. 1941 ve 1976 yılları arasında General Foods Corporation'da çalışırken Pop Rocks, Tang, Cool Whip ve toz yumurta akı buluşlarının arkasındaki temel mucittir. Kariyeri boyunca 70'in üzerinde patent almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Edith M. Flanigen</span> Amerikalı kimyager

Edith Marie Flanigen, zümrütlerin sentezi ve daha sonra Amerikan kimya şirketi Union Carbide'de moleküler elekler için zeolitlerin sentezi üzerine yaptığı çalışmalarıyla bilinen Amerikalı kimyagerdir.

Angela M. Belcher bir malzeme bilimcisi, biyolojik mühendis ve Cambridge, Massachusetts, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) James Mason El Sanatları Biyoloji Mühendisliği ve Malzeme Bilimi Profesörüdür. MIT'de Biyomoleküler Malzeme Grubu'nun yöneticisi, Koch Bütünleştirici Kanser Araştırmaları Enstitüsü üyesi ve 2004 MacArthur Üyesidir. 2019 yılında MIT'de Biyoloji Mühendisliği Bölüm başkanlığına atandı. 2022 yılında Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine seçildi