İçeriğe atla

Luther Evans

Luther Harris Evans
UNESCO Genel Direktörü
Görev süresi
1953-1958
Yerine geldiğiJohn Wilkinson Taylor
Yerine gelenVittorino Veronese
Kişisel bilgiler
Doğum 13 Ekim 1902
Teksas
Ölüm 23 Aralık 1981
Teksas

Luther Harris Evans (d. 13 Ekim 1902 - ö. 23 Aralık 1981), ABD Kongre Kütüphanesi'nin 10. Kütüphanecisi ve UNESCO'nun Genel Direktörü olarak görev yapan Amerikalı bir siyaset bilimciydi.[1]

Hayatı

1902'de Teksas, Bastrop County'de doğan Evans, lisans eğitimini 1923'te, yüksek lisansını 1924'te Austin'deki Texas Üniversitesi'nden ve doktora derecesini 1927'de Stanford Üniversitesi'nden siyaset bilimi alanında aldı.[2]

1927'den 1935'e kadar New York Üniversitesi, Dartmouth Koleji ve Princeton Üniversitesi'nde siyaset bilimi dersleri verdi.

Devlet görevleri

Kongre Kütüphanecisi Archibald MacLeish tarafından Yasama Referans Servisi Başkanı ve daha sonra Kongre Kütüphaneci Yardımcısı olarak atandı. MacLeish'in istifa etmesinden sonra, ABD Başkanı Harry S. Truman Evans'ı Kongre Kütüphanecisi olarak atadı, 1945'ten 1953'e kadar görevine devam etti. Görev süresi boyunca Evans, kütüphanenin kütüphanenin koleksiyonunu büyük ölçüde genişletti.[3] Uluslararası ilişkiler konusunda çok bilgili olan Evans, 1952'de Cenevre'de Evrensel Telif Hakkı Sözleşmesinin hazırlanmasına yardım etti.[4] Luther Evans'ın kariyerinin başlıca katkısı Kongre Kütüphanesi'ne oldu. 1947 mali yılı için hazırladığı bütçe teklifinde, ilk kez, kurumun ulusal ve uluslararası rollerinin modern, savaş sonrası vizyonunu ifade etti.[5]

UNESCO

1953'te, UNESCO'nun Genel Direktörü olarak seçilmesinin ardından Kongre Kütüphanecisi görevinden istifa etti. UNESCO Genel Direktörü olarak görevini 1958 yılına kadar sürdürdü. Hayatı boyunca uluslararası barış meselelerinde aktif rol aldı, eğitim kurumları ve komisyonlarında birçok görevde bulunmuştur. Yönetiminde UNESCO'nun teknik yardım ve eğitim programları etkili bir şekilde gelişti.[5]

UNESCO sonrası

1971'de emekli olana kadar Columbia Üniversitesi Kütüphanesi'nde uluslararası koleksiyonların direktörlüğünü yaptı. 1971'de bu görevinden emekli olduktan sonra, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği ve Birleşmiş Milletler Birliği gibi gruplarda aktif rol oynadı.

1981'de 79 yaşında San Antonio, Teksas'ta öldü.[5]

Kaynakça

  1. ^ https://plus.google.com/+UNESCO (14 Kasım 2017). "UNESCO's former Directors-General". UNESCO (İngilizce). 5 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2020. 
  2. ^ "THE MANDATES SYSTEM AND THE ADMINISTRATION OF TERRITORIES UNDER C MANDATE - ProQuest". search.proquest.com. 21 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2020. 
  3. ^ "Kongre Kütüphanecileri". 10 Temmuz 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2020. 
  4. ^ "Jefferson's Legacy: A Brief History of the Library of Congress -- LIBRARIANS OF CONGRESS". www.loc.gov. 4 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2020. 
  5. ^ a b c "Luther Evans (1902-1981)". Library of Congress, Washington, D.C. 20540 USA. 10 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kütüphane</span> kitaplar, el yazmaları, ses kayıtları veya filmler gibi edebi, müzikal, sanatsal veya referans materyallerinin koleksiyonuyla ilgilenen bir kurum

Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan ‘bibliothek’ kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, baskılı ürünlerin saklandığı yer demektir. Türkçedeki kütüphane ise, Farsça ve Arapça kökenli kütüb (kitaplar) ile Farsça hane (ev) sözcüklerinden türemiştir ve kitapların evi anlamına gelmektedir. Her iki dilde de kütüphane terimi, kitapların saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır.“Kütüphaneler, elde edilen bilginin toplanması, depolanması ve dağıtılması fonksiyonlarını gören hizmet işletmeleridir” Toplumsal gereksinimleri karşılamak için kurulan kütüphaneler, her türlü kayıtlı bilgi kaynağını bilgi gereksinimi olan kullanıcıya etkin biçimde sunar böylece bağlantı işlevini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Kongresi</span> Amerika Birleşik Devletlerinin yasama organı

Birleşik Devletler Kongresi, Birleşik Devletler federal hükûmetinin iki meclisli yasama organıdır ve iki bölümden oluşur: Temsilciler Meclisi ve Senato. 435 temsilci ve 100 senatör olmak üzere toplam 535 üyeden oluşur. Toplam sayısı 435 olan Temsilciler Meclisi üyeleri dar bölge sistemiyle iki yıllığına seçilirler.

<span class="mw-page-title-main">Kongre Kütüphanesi</span> ABDnin ulusal kütüphanesi

Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi, ABD'nin ulusal kütüphanesidir. Dünyanın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden olan kongre kütüphanesi Washington'da bulunmaktadır. Ayrıca ABD'de yer alan en eski federal kültür yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Dijital Kütüphanesi</span>

Dünya Dijital Kütüphanesi (İngilizce: World Digital Library (WDL)), ABD Kongre Kütüphanesi, UNESCO ve Cornell Üniversitesi tarafından işletilen uluslararası dijital kütüphane.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Devletler Ulusal Bilimler Akademisi</span> Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Akademilerinin bilim kolu

ABD Ulusal Bilimler Akademisi, Amerika Birleşik Devletleri'nde doğa bilimleri, mühendislik ve tıp alanlarında, kamuoyuna kamu yararı gözeterek önerilerde bulunan bilim insanlarından oluşan bağımsız bir akademik topluluktur. Bilim, Mühendislik ve Tıp Ulusal Bilimler Akademileri'nin arasında bulunan bu akademi, Amerika Birleşik Devletleri Millî Mühendislik Akademisi, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Tıp Akademisi ve Amerika Birleşik Devletleri Millî Araştırma Konseyi ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri Fen Bilimleri, Mühendislik ve Tıp Millî Akademileri olarak adlandırılan bilimsel teşkilâtın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Film Arşivi</span>

ABD Ulusal Film Arşivi, Amerika Birleşik Devletleri'nde National Film Preservation Board'un Kongre Kütüphanesinde saklanmak üzere seçtiği filmlerden oluşur. 1988'de National Film Preservation Act ile kurulan Heyet, 1992, 1996, 2005 ve yine Ekim 2008'de Congress Yasası hâkimiyetine girdi. 1996 yasasıyla ayrıca kâr amacı gütmeyen ve National Film Preservation Board'a bağlı olmasına rağmen özel sektöre de yatırım yapan National Film Preservation Foundation kuruldu.

Otorite kontrolü, bilgi biliminde kütüphanecilikte katalog ve bibliyografik bilgilerin tek ve eşsiz bir ad verilerek düzenlenmesi sürecine verilen isimdir. Otorite kontrolündeki otorite kelimesi, insanların, yerlerin, şeylerin ve kavramların isimlerinin yetkilendirildiği, yani belirli bir biçimde oluşturulduğu fikrinden türemiştir. Farklı adlarla anılan aynı kişinin ya da aynı isme sahip farklı kişilerin tek bir eşsiz numara ile tanımlanarak karışıklıkların önlenmesini amaçlar. Bazı ülke ve kuruluşlar kendilerine özgü otorite kontrol sistemleri geliştirmişlerdir. Bu türünün tek örneği olan başlıklar veya tanımlayıcılar, ilgili otorite dosyasını kullanan kataloglar boyunca tutarlı bir şekilde uygulanır ve bağlantılar ve çapraz referanslar gibi diğer veri düzenleme yöntemleri için uygulanır. Her kontrollü giriş, kapsamı ve kullanımı açısından bir otorite kaydında tanımlanır ve bu düzenleme, kütüphane personelinin kataloğu korumasına ve araştırmacılar için uygun hale getirmesine yardımcı olur.

Oxford Üniversitesi'nin ana araştırma kütüphanesi olan Bodleian Kütüphanesi, Avrupa'nın en eski kütüphanelerinden biridir. On iki milyonun üzerinde esere sahip olan kütüphane İngiliz Kütüphanesi'nden sonra İngiltere'nin en büyük ikinci kütüphanesidir. 2003 Resmi Derleme Kütüphaneleri Kanunu'na göre İngiltere'de yayınlanan eserlerin derlendiği altı resmi derleme kütüphanesinden biri olduğu gibi İrlanda Kanunu'na göre de İrlanda Cumhuriyeti'nde yayınlanan her kitaptan bir nüsha talep etme hakkı bulunmaktadır. Oxford'a mensup kişiler arasında “Bodley” veya “Bod” olarak bilinen kütüphane öncelikli olarak araştırma kütüphanesi hizmeti verdiğinden belgeler genelde okuma salonlarının dışına çıkartılamaz.

Konstantiniyye İmparatorluk Kütüphanesi, Bizans İmparatorluğu'nun başkentinde, antik dünyanın büyük kütüphanelerinin sonuncusuydu. Büyük İskenderiye Kütüphanesi'nin ve diğer eski kütüphanelerin yıkılmasından çok sonra, yaklaşık 1000 yıl boyunca antik Yunan ve Roma bilgisini korudu. 1204'teki Dördüncü Haçlı Seferi'nin baskınları da dahil olmak üzere, yıllar boyunca meydana gelen bir dizi yangın ve savaş zamanlarında meydana gelen hasar, binanın kendisini ve içeriğini etkiledi. Kütüphane, 29 Mayıs 1453'te Konstantinopolis'in Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmesine kadar büyük ölçüde devam etmiştir, sonra kütüphanenin önemli ölçüde hayatta kalan içeriği yok olmuş veya kaybolmuştur. Kütüphane, bir Scriptorium kurmuş olan II. Constantius tarafından Yunan edebiyatının hayatta kalan eserleri koruma için kopyalanabilmesi için kurulmuştur. İmparator Valens 372'de dört Yunan ve üç Latin hattatı kullanmıştır. Bugün bilinen Yunan klasiklerinin çoğunluğu, Konstantinopolis İmparatorluk Kütüphanesi'nden gelen Bizans kopyaları ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Teksas'ta siyaset</span>

Teksas'ta siyaset, ABD'nin eyaletlerinden biri olan Teksas'taki politik konuları ele alır.

<span class="mw-page-title-main">Çek Cumhuriyeti Millî Kütüphanesi</span>

Çek Cumhuriyeti Millî Kütüphanesi Çek Cumhuriyeti'nin merkez kütüphanesidir. Çek Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından yönetilmektedir. Kütüphanenin ana binası ve kitaplarının yaklaşık yarısı Prag'ın merkezindeki tarihi Clementinum binasındadır. Koleksiyonun diğer yarısı Hostivař bölgesinde bulunuyor. Millî Kütüphane, yaklaşık 6 milyon belgeye ev sahipliği yapan Çek Cumhuriyeti'ndeki en büyük kütüphanedir. Kütüphanenin şu anda yaklaşık 20.000 kayıtlı okuyucusu bulunmaktadır. Çoğunlukla Çekçe metinlerden oluşmasına rağmen kütüphane, Türkiye, İran ve Hindistan'dan daha eski materyalleri de saklamaktadır. Kütüphane Prag'daki Charles Üniversitesi için de kitaplar barındırıyor.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Kraliyet Kütüphanesi</span> Hollandanın ulusal kütüphanesi

Hollanda Kraliyet Kütüphanesi, 1798 yılında kurulan Hollanda'nın Lahey merkezli ulusal kütüphanesidir. KB, Orta Çağ edebiyatından günümüz yayınlarına kadar Hollanda içinde yayımlanan ve hakkında olan her yayını koleksiyonunda toplamaktadır. Deposunda kitaplar, gazeteler ve dergiler dahil olmak üzere yaklaşık 7 milyon yayın saklanmaktadır. KB ayrıca ulusal çevrimiçi kütüphane ve Delpher gibi birçok dijital hizmet sunmaktadır. KB, 2015'ten bu yana halk kütüphanesinin ağının koordinasyonunu üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vittorino Veronese</span> İtalyan siyasetçi (1910-1986)

Vittorino Veronese, UNESCO'nun eski Genel Direktörü, İtalyan avukat

<i>Emile Zolanın Hayatı</i>

Emile Zola'nın Hayatı, Paul Muni'nin başrolünü oynadığı ve yönetmenliğini Alman göçmen William Dieterle yaptığı, 19. yüzyılda yaşamış Fransız yazar Émile Zola hakkında 1937 Amerika yapımı biyografik filmidir.En İyi Film Akademi Ödülü'nü kazanan ikinci biyografik film oldu. Filmin prömiyerini Los Angeles Carthay Circle Tiyatrosu'nda yapıldı. Film hem kritik hem de mali açıdan büyük başarıya taşıdı. Çağdaş incelemeler, filmi o zamana kadar yapılmış en iyi biyografik film olarak sıraladı. 2000 yılında, Kongre Kütüphanesi tarafından Birleşik Devletler Ulusal Film Sicilinde "kültürel, tarihsel veya estetik açıdan önemli" olarak korunmak üzere seçildi.

<i>Büyük Otel</i>

Grand Hotel, Edmund Goulding tarafından yönetilen ve Metro-Goldwyn-Mayer'in yapımcılığını üstlendiği 1932 Amerikan yasa öncesi dram filmidir. Bugüne kadar, başka bir kategoride aday gösterilmeden En İyi Film Akademi Ödülü'nü kazanan tek filmdir.

<i>Düşler Tarlası</i>

Düşler Tarlası, Phil Alden Robinson tarafından yazılan ve yönetilen, WP Kinsella'nın 1982 romanı Shoeless Joe'dan uyarlanan 1989 yapımı bir Amerikan spor doğaüstü drama filmidir. Filmin son rolünde Kevin Costner, Amy Madigan, James Earl Jones, Ray Liotta ve Burt Lancaster rol alıyor. En İyi Özgün Müzik, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Film dahil olmak üzere üç Akademi Ödülüne aday gösterildi.

<i>Haberler</i> (film)

Haberler, James L. Brooks tarafından yazılan, yapımcılığı yapılan ve yönetilen 1987 yapımı bir Amerikan romantik komedi-drama filmidir. Film, günlük duygusal çöküntüleri yaşayan virtüöz bir televizyon haber yapımcısı, parlak ama huysuz bir muhabir ve ikincisinin karizmatik ama çok daha az tecrübeli rakibini konu edindi. Ayrıca akşam haber sunucusu olarak Robert Prosky, Lois Chiles, Joan Cusack ve Jack Nicholson rol alıyor.

<i>American Graffiti</i>

Amerikan Graffiti, George Lucas tarafından yönetilen, Francis Ford Coppola tarafından yapımcılığı yapılan, Willard Huyck tarafından yazılan ve Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat, Harrison Ford, Charles Martin Smit, Cindy Williams, Candy Clark, Mackenzie Phillips, Bo Hopkins ve Wolfman Jack'nin oynadığı coming-of-age komedi filmi.

<i>Bilardocu</i>

Bilardocu, Rossen ve Sidney Carroll tarafından beyaz perdeye uyarlanan Walter Tevis'in 1959 tarihli aynı adlı romanından Robert Rossen tarafından yönetilen 1961 Amerikan CinemaScope dram filmidir. Dolandırıcısı "Hızlı" Eddie Felson tarafından oynanan yüksek bahisli profesyonel koşuşturma ve yüksek bahisli "büyük lig" e girme arzusunun hikâyesini anlatıyor.

<span class="mw-page-title-main">Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb)</span> Hırvatistanın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesini merkez kütüphanesidir.

Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb) (NSK), Hırvatistan'ın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesi'ni merkez kütüphanesidir.