İçeriğe atla

Lutgarde Vandeput

Lutgarde Vandeput

İngiliz Kraliyet Nişanı
Akademik geçmişi
EğitimLeuven Katolik Üniversitesi
Akademik çalışmaları
DisiplinArkeoloji
KurumuAnkara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü

Lutgarde Vandeput, MBE, Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü Direktörüdür.[1]

Eğitim ve Erken Kariyer

Vandeput, Leuven Katolik Üniversitesi'nde klasik arkeoloji alanında eğitim aldı ve Yüksek Lisans tezini "Antik Dönemde Kesme Teknikleri: Akdeniz'in Doğu Bölgesi'ndeki Araştırmaların Eleştirel Durumu" üzerine yazdı. 1994 yılında "Sagalassos'taki Mimari Süslemeler: Anadolu Mimarisi Çerçevesinde Yerel Kalkınma. İmparatorluk Dönemi" başlıklı teziyle doktorasını tamamladı.[2][3]

Çalışma Hayatı

Doktora tezini hazırlarken, Vandeput Belçika Ulusal Araştırma Vakfı'nda araştırma asistanı olarak çalışmaya başladı ve Leuven Katolik Üniversitesi'nde faaliyet gösteren Sagalassos Arkeolojik Araştırma Projesi [3][4] üzerinde çalıştı. 2001 yılına kadar proje kapsamında post-doktora çalışmalarına devam etti ve daha sonra Köln Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü'nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı.

1997-1998 yılları arasında Vandeput, Köln Üniversitesi'nde Alexander von Humboldt Fellow olarak görev yaptı.[5] 2006 yılında, Vandeput İngiliz Ankara Enstitüsü Direktörü olarak atandı.[1] Bu görevi kapsamında Türkiye Arkeolojik Varlıklarını Koruma (SARAT) projesini yönetmektedir.[3] Aynı zamanda Pisidia Araştırma Projesi'ni 1998-2012 yılları arasında yönetti ve ayrıca Aspendos Arkeolojik Projesi'nde 2008-2016 yılları arasında çalıştı.[3] Pisidia'daki çalışmalarına dayanarak, Vandeput aynı zamanda "Yaşanmış Harabeler İçinde: Güneybatı Türkiye'deki Yerel Topluluklar için Sürdürülebilir Kalkınma Merkezleri Olarak Arkeolojik Sit Alanları" başlıklı BIAA projesinde de yer aldı.[6]

Vandeput, Anatolian Studies dergisinin editöryel kurulunda yer almaktadır.[7]

Ödüller

Vandeput, 2019 yılında İngiltere/Türkiye kültürel ilişkilerine katkılarından dolayı İngiliz Kraliyet Nişanı ile ödüllendirildi.[8]

Seçilmiş Yayınlar

Kaynakça

  1. ^ a b Vandeput (5 Eylül 2021). "People | BIAA". biaa.ac.uk (İngilizce). 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Dissertation". limo.libis.be (İngilizce). Erişim tarihi: 24 Kasım 2021. []
  3. ^ a b c d "Contributors". www.saratprojesi.com (İngilizce). 24 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2021. []
  4. ^ "Sagalassos Archaeological Research Project". www.arts.kuleuven.be (İngilizce). Erişim tarihi: 4 Kasım 2021. 
  5. ^ "Dr. Lutgarde Vandeput". www.humboldt-foundation.de (İngilizce). 4 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2021. 
  6. ^ "Living Amid the Ruins: Archaeological Sites as Hubs of Sustainable Development for Local Communities in Southwest Turkey". The British Academy (İngilizce). 4 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2021. 
  7. ^ "Editorial board". Cambridge Core (İngilizce). 4 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2021. 
  8. ^ "Honorary British awards to foreign nationals 2019". GOV.UK (İngilizce). 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2021. 
  9. ^ Scott (1999). "L. Vandeput, The Architectural Decoration in Roman Asia Minor. Sagalassos: a Case-study. Leuven: Brepols, 1997. Pp. 353, 120 pls, 1 map. ISBN 2-503-50540-6. Fr.b.4000." The Journal of Roman Studies (İngilizce). 89: 250. doi:10.2307/300790. ISSN 1753-528X. 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  10. ^ Moretti (1998). "Lutgarde Vandeput, The Architectural Decoration in Roman Asia Minor, Sagalassos : a Case Study (Studies in Eastern Mediterranean Archaeology 1) (1997)". Topoi. Orient-Occident. 8 (1): 375-377. 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 

Dış Bağlantılar

Lutgarde Vandeput 29 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. WorldCat'te

BIAA 11 Haziran 2002 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sagalassos</span> Burdur yakınlarında antik kent

Sagalassos, Antalya'ya 110, Isparta'ya 41 km uzaklıkta, Burdur'un Ağlasun ilçesinin 7 km kuzeydoğusunda yer alan antik bir kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi</span> Osmaniyede kurulu devlet üniversitesi

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Ak Parti Hükûmetinin "her ile bir üniversite" projesi kapsamında, 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde Zamanın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Osmaniye ili Merkez İlçesi Fakıuşağı Mahallesi'nde Nur Dağları'nın eteğinde şimdilik 560 dekarlık kampüsünde eğitim öğretim hizmetleri verilmektedir. Üniversitenin 12000 öğrencisi, 158 akademik ve 187 idari personeli bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Semavi Eyice</span>

Mustafa Semavi Eyice, Türk Bizantolog ve sanat tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Humboldt Üniversitesi</span> Almanya, Berlinde kurulu devlet üniversitesi

Berlin Humboldt Üniversitesi, Almanya'nın başkenti Berlin'deki 4 üniversite arasında en eski üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya (İznik)</span> Türkiyenin Bursa şehrinde yer alan bir cami

İznik Ayasofya Camii veya İznik Ayasofya Orhan Camii veya eskiden Azize Sofya Kilisesi, İznik'in tam ortasında, surlarla çevrili kentin dört kapısından gelen yolların kesiştiği yerde inşa edilmiş olan yapıdır.

Mehmet Celal Özdoğan, Türk arkeolog.

<span class="mw-page-title-main">Hacılar Höyük</span>

Hacılar Höyük, Burdur İl merkezinin 26–27 km güneybatısında yer alan bir höyüktür. Toroslar'ın kuzeye uzanan sırtları arasında oluşmuş bir vadide bulunmakta olup batısında Koca Çay akmaktadır.

Tille Höyük, Adıyaman ilinin Kâhta ilçesinin 30 km. doğusunda, Fırat'ın batı tarafında yer alan bir höyüktür. Höyüğün doğu, batı ve güney yamaçlarında eski adı Tille, günümüzde adı Geldibuldu olan küçük bir köy yerleşimi vardır. Fırat'a katılan bir derenin dar vadisindeki yerleşme doğu terasıyla birlikte 200 x 140 metre, 26 metre yüksekliktedir ve üstünde bir düzlük vardır.

Çayboyu Höyüğü, Keban Barajı yapılmadan önce Elazığ İli, Muratcık Köyü'nün 750 metre doğusunda yer alan bir höyüktü. Tepe, 100 x 80 metre boyutlarında olup 3 metre yüksekliktedir. Ancak erozyon, sulama kanalları ve tepenin doğusundan akan derenin yol açtığı tahribat nedeniyle gerçek büyüklüğü vermemektedir.

Taşkun Kale, Elazığ İl merkezinin kuş uçumu 31 km. kuzeybatısında, eski adı Aşvan olan Muratcık Köyü'nün 4 km. güneydoğusunda yer alan bir höyüktür. Tepe, 150 metre çapında ve 20 metre yüksekliktedir. Bazı yıllar, Keban Baraj Gölü içinde bir ada haline gelmektedir. Höyüğün üstünde bir İlhanlı kalesi bulunmaktadır. Yerleşme, tarımcı küçük bir yerleşme olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Akhisar Müzesi</span>

Akhisar Müzesi, Türkiye'nin Manisa ilinin Akhisar ilçesinde bulunan arkeoloji ve etnografya müzesi. Thiatira örenyeri yanında bulunan müze, 2012 yılında ziyarete açılmıştır. Akhisar ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin sergilendiği müze, aynı zamanda Akhisar'ın kent belleğine ait etnografik eserleri de bünyesinde barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü</span> Arkeoloji Enstitüsü

Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü ; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan ve Türkiye'deki arkeolojik kazılara yardım eden bir yabancı kuruluştur. Cumhuriyet'in ilk yıllarında ağırlıklı olarak Almanlar tarafından yürütülen arkeolojik çalışmalar, BIAA'nın kuruluşunun ardından daha çok İngiliz merkezli olarak sürdürülmeye başlamıştır. Enstitünün temel amacı, başta Karadeniz Bölgesi ile Bizans İmparatorluğu olmak üzere Türkiye'nin sahip olduğu kültürel ve tarihi değerleri uluslararası arenaya taşımak ve dünya kamuoyu ile paylaşmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Colin Renfrew</span>

Andrew Colin Renfrew, Kaimsthorn, Baron Renfrew FBA, FSA, Hon FSA Scot İngiliz arkeolog, paleolinguist ve Muhafazakar Parti üyesi. Radyokarbon tarihleme, dillerin tarih öncesi, arkeogenetik, nöroarkeoloji ve arkeolojik alanlarda yağmanın önlenmesi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır.

Aççana Höyük - Alalah, Hatay ili Reyhanlı ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Höyük yerleşiminin tapınaklar bölgesinde bulunması imar tarihini 4000-3000 yıl öncesine uzandığı sanılmaktadır. Arkeolojik bilimsel yüzey ve kazı araştırma heyeti Kazılardan elde edilen buluntular, bölgenin inanç, kültür, yaşam biçimi ve ticaret trafiğine yön veren yerleşim yeri olduğu kanaatini güçlendirmektedir.

Anatolian Studies, Türkiye ve Karadeniz bölgesinin tarihi, arkeolojisi ve sosyal bilimleri üzerine yıllık yayın yapan hakemli bir akademik dergidir. 1951 yılında kurulan dergi, Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü adına Cambridge University Press tarafından yayınlanmaktadır. Yazı işleri müdürü Roger Matthews'dur.

David Crampton Winfield, duvar resimleri alanında uzmanlaşmış İngiliz konservatör ve Bizantolog. Kariyerinin ilk yıllarını yurt dışında, özellikle Türkiye ve Kıbrıs'ta geçirdi ve Kıbrıs'taki koruma çalışmaları nedeniyle 1974'te Britanya İmparatorluk Nişanı'na layık görüldü. The Times'taki ölüm ilanında David Winfield, “19. yüzyılın büyük gezginleri arasında sayılabilecek araştırmacı arkeolojik kaşif” olarak tanımlandı. Winfield'ın, Profesör Anthony Bryer ile birlikte 1985'te yazdığı, Pontus'taki Bizans anıtları ve topografyası üzerine olan inceleme yazısı, konuyla alakalı yazılmış en kapsamlı eser kabul edilmektedir.

Marc Waelkens Belçika'daki Leuven Katolik Üniversitesi arkeoloji profesörüydü. Türkiye'deki Sagalassos antik kentinde yürütülen arkeolojik kazıya liderlik etmiştir.

David Henry French, özellikle Küçük Asya'daki çalışmalarıyla tanınan bir İngiliz arkeologtu.

Seton Howard Frederick Lloyd,, İngiliz arkeolog. British School of Archaeology in Iraq başkanlığı, Ankara'daki İngiliz Arkeoloji Enstitüsü Müdürlüğü, Londra Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü'nde Batı Asya Arkeolojisi Profesörü (1962–1969) görevlerinde bulundu. Lloyd'un, sayısız çalışmaları arasında Türkiye'nin tarihi ve arkeolojisini incelediği kıymetli çalışmaları, Türkiye için de büyük bir öneme sahiptir. 1973 yılında bu çalışmaları nedeniyle Türkiye tarafından "Üstün Hizmet Sertifikası" ile ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Roger Matthews (arkeolog)</span>

Profesör Roger Matthews, Reading Üniversitesi Arkeoloji bölüm başkanıdır. Matthews daha önce UCL Arkeoloji Enstitüsü'nde çalışmıştır. Matthews, 1988'den 1995'e kadar Irak İngiliz Arkeoloji Okulu'nun ve 1996'dan 2001'e kadar ise Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü'nün direktörlüğünü yapmıştır.