İçeriğe atla

Lurtz

Lurtz
J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde karakter
İsminin anlamıPeter Jackson ve yardımcıları, Lurtz ismini Orkça'yı çağrıştıran bir isim olarak uydurmuşlardır ve bir anlamı yoktur. Barad-dûr'un Orkça adı Lugbúrzdan esinlenerek uydurdukları tahmin ediliyor
IrkıUruk hai
SilahıYay ve kılıç
Doğum tarihiÜ.Ç. 3018-3019
Ölüm tarihiÜ.Ç. 26 Şubat 3019

Lurtz, Peter Jackson ve yardımcı arkadaşlarının Yüzüklerin Efendisi film üçlemesi için uydurdukları bir karakterdir. Bu isim Tolkien tarafından hiç kullanılmamıştır. J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde Lurtz adında bir karakter yoktur.

Lurtz, bir uruktur. Uruk ırkı, orklar ve insanlar karışımından oluşmuş olan melez bir ırktı,[1] bu sayede orklar gibi güneş ışığından rahatsız olmuyorlar, insan gibi her vakit yeryüzünde dolaşabiliyorlardı. Saruman, Lurtz'u yüzüğü bulması için görevlendirdiği uruk topluluğunun başına geçirir. Saruman'ın Lurtz'u baş ork olarak seçmesinin nedeni kibri, öfkesi, hırçınlığı ve çok güçlü olmasıydı. Lurtz'u ilk gördüğü yerde büyücü olduğundan dolayı içindeki hırçınlığı ve öfkeyi anladı. Lurtz bu görev sırasında Amon Hen tepesinde Boromir adlı karakteri hunharca katleder. Daha sonra olaya Aragorn müdahil olur ve Lurtz ile kıyasıya kapışırlar, ancak Lurtz'un kibiri ölmesine yol açar. Lurtz daha güçlü olmasına karşın, Aragorn daha hızlıdır. Lurtz belki yüzüğü bulamamıştır ama yüzük kardeşliğinin bozulmasına neden olmuştur.

Tolkien'in yazmış olduğu kitapta Boromir, Uglúk liderliğindeki bir uruk okçu birliği tarafından öldürülmüştür.

Kaynakça ve Notlar

  1. ^ Ağaçsakal, İki Kule'nin İngilizce orijinal metninde urukların kökeni konusunda şöyle demiştir: "It is a mark of evil things that came in the Great Darkness that they cannot abide the Sun; but Saruman's Orcs can endure it, even if they hate it. I wonder what he has done? Are they Men he has ruined, or has he blended the races of Orcs and Men? That would be a black evil!" J. R. R. Tolkien (1954), The Two Towers, The Lord of the Rings, Boston: Houghton Mifflin (published 1987), Treebeard, ISBN 0-395-08254-4

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sauron</span> J.R.R. Tolkienin evreninde kötü bir karakter

Sauron veya orijinal ismiyle Mairon, J. R. R. Tolkien'in hayalî Orta Dünya evreninde Melkor'un Hizmetkarı ya da "Yüzüklerin Efendisi" olarak anılan kötü bir Maia.

<span class="mw-page-title-main">Orta Dünya</span> Tolkienin kurguladığı Orta Dünya evreninde, yazarın eserlerinin büyük bir kısmına mekân olan hayalî kıta

Orta Dünya kıtası, J. R. R. Tolkien'in kurguladığı Orta Dünya evreninde, yazarın eserlerinin büyük bir kısmına mekân olan hayalî kıtadır. Bu eserlerin en meşhurları Hobbit romanı ve Yüzüklerin Efendisi roman üçlemesidir. Tolkien'in öykülerinde, meleksi varlıklar valar, elfler ve bunlarla ittifak halindeki insanlarla, şeytani Melkor ya da Morgoth ve onun yolundan giden büyük çoğunluğu orklardan, ayrıca ejderhalar ve köleleştirilmiş insanlardan oluşan iki büyük gücün Arda'yı ele geçirmek için yaptıkları savaşlar anlatılır. Sonraki çağlarda, Morgoth'un yenilmesi ve Arda'dan sürülmesi sonucunda kötülüklerin efendisi rolünü, baş yardımcısı Sauron devam ettirir. Morgoth'un defedilmesinden sonra valar, Orta Dünya'nın işlerine doğrudan karışmaktan tamamen el çekerler ve Sauron'a karşı süren mücadelede valar safındaki halklara yardım etmesi için Orta Dünya'ya Istari olarak bilinen maiaları yollarlar. Bunların en önemlileri Boz Gandalf ve Ak Saruman olmuştur. Gandalf, görevine sadık kalarak Sauron'un yok edilişinde kritik görevleri yerine getirir, Saruman ise mutlak egemenlik kurmak amacıyla Sauron'a rakip olarak ortaya çıkar. Kötülüğe karşı mücadeleye katılan diğer ırklar ise cüceler, elfler ve hobbitlerdir. Orta Dünya üzerinde hakimiyet tesis etmek için karanlık güçler ile aydınlık güçler arasında yaşanan mücadelenin başlangıcı ve ilk devreleri Tolkien'in Silmarillion adlı eserinde hikâye edilir. İyilik ile kötülüğün son mücadelesi, sırasıyla Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi romanlarında ele alınır.

<span class="mw-page-title-main">Frodo Baggins</span>

Frodo Baggins, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakter.

Aragorn, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakter.

<span class="mw-page-title-main">Gimli</span> Kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakter.

Gimli, J. R. R. Tolkien'in yarattığı Orta Dünya evrenindeki kurgu kahramanlardan biri.

<span class="mw-page-title-main">Saruman</span> J. R. R. Tolkien tarafından yaratılan Orta Dünya evrenindeki kurgusal karakter

Ak Saruman 3. Çağ’da, Orta Dünya’ya Valar’ın Temsilcisi olarak gelen ilk sihirbaz, diğer bir adla Istari’dir. Ak Divan’ın başıdır. Sindarin’deki adı, “Yetenekli İnsan” manasına gelen, Curunír’dir.

<span class="mw-page-title-main">Faramir</span> Tolkien evreninde kurgusal karakter

Faramir, Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde kahraman.

Uruk Hai, Tolkien'in Orta Dünya Evreninde ork/goblin kırması ırka verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Meriadoc Brandybuck</span>

Meriadoc Brandybuck, Shire'lı bir hobbittir. Üçüncü Çağın 2982. yılında doğan Meriadoc Brandybuck, Erdiyarı'nın efendisi Saradoc Brandybuck'ın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Peregrin Took</span>

Peregrin Took, J. R. R. Tolkien`in kurgusal evrenindeki karakter, Pippin ismiyle de bilinmektedir, Shire'lı bir hobbittir. Üçüncü Çağın 2990. yılında doğan Peregrin Took, Shire Şerifinin oğludur.

<i>İki Kule</i>

Oxford Dilbilim Profesörü John Ronald Reuel Tolkien'in yazdığı Yüzüklerin Efendisi adlı fantastik edebiyat üçlemesinin ikinci kitabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Boromir</span>

Boromir J. R. R. Tolkien'in hayalî Orta Dünya evreninde bir karakterdir.

Théoden, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakter, Rohan ülkesinin 17. kralı.

<span class="mw-page-title-main">Gríma Solucandil</span>

Grima Solucandil, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakter. Grima bir zamanlar iyi bir insandı. Ama Saruman onu kandırarak büyük vaatler etti. Grima bu vaatlere inanıp vatanını sattı. Saruman adına uzun bir müddet casusluk yaptı. Ayrıca Kralı kontrol altında tutup onun orklara karşı bir şey yapmamasını sağladı. Ardından Gandalf'ın kralı ziyaret edip üzerindeki laneti kaldırmasıyla kral, onu ülkesinden kovmuştur. Grima da kendisine verilen bir at ile artık entler tarafından mağlup edilmiş efendisi Saruman'ın tıkılı kaldığı Isengard'a sığınmıştır. Yüzük savaşı bittikten sonra Saruman ile artık Ağaçsakal'ın hükmettiği Isengard'dan firar etmiştir. Uzun süre efendisi ile yabanda seyahat eden Grima, Saruman'ın intikam almak amacıyla istila etmek istediği Shire'a onunla beraber gitmiş ve Saruman'ın talimatı üzerine Shire'da diktatörlük kuran Lotho Torbaköylü Baggins'i öldürmüştür. Saruman, Çıkın Çıkmazı'na yerleşerek buradan Shire'ı yönetmiş, tüm ülkeyi yakıp yıkmış, yabandan topladığı kötü adamları ülkeye doldurmuş ve hobbitlere eziyet ettirmiştir. Ardından Sam, Frodo, Pippin ve Merry'nin Shire'a dönmesi üzerine dörtlü burada olup bitenleri görmüş ve hobbitleri ayağa kaldırarak Saruman'ın adamlarına karşı savaşmıştır. Savaş kazanıldıktan sonra dörtlü, Çıkın Çıkmazına vardıklarında Saruman ve Grima'yı görmüşler ve onları buradan kovmuşlardır. Ancak Saruman Grima'yı aşağılamış ve yüzüne tokat atmıştır. Tam Saruman arkasını dönüp giderken onu sırtından bıçaklamış ve ardından kaçıp gitmeye çalışırken okçu hobbitler tarafından öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Éowyn</span> Rohan asilzadesi

Eowyn, J. R. R. Tolkien'in Orta Dünya evreninde bir Rohanlı asilzâdedir. Eski Rohan Kralı Thengel oğlu Theoden'in kızkardeşi Theodwyn'in ve -kocası eski Rohan orduları komutanı- Eomund'un kızıdır. Yüzük Savaşı sırasındaki Rohan orduları komutanı ve Rohan'ın üç numaralı yöneticisi Eomund oğlu Eomer'in kız kardeşidir.

Orklar, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde Melkor tarafından yaratılan bir ırk. Orklar, Silmarillion ve Yüzüklerin Efendisi romanlarında, karanlık güçler Morgoth, Sauron ve Saruman tarafından asker ve hizmetkâr olarak kullanılan bir ırk olarak resmedilir. Hobbit romanında orklar, baş düşmandırlar.

<i>Yüzüklerin Efendisi</i> J. R. R. Tolkienin yazdığı kült epik fantezi türündeki roman

Yüzüklerin Efendisi, İngiliz filolojist ve Oxford Üniversitesi profesörü J. R. R. Tolkien'in yazdığı epik fantezi türündeki romandır. Hikâye, Tolkien'in çocuklar için yazdığı 1937 tarihli Hobbit'in devamı olarak başlamıştı ancak sonunda ondan çok daha büyük bir eser haline geldi. Çoğu II. Dünya Savaşı'nda olmak üzere 1937 ve 1949 yılları arasında aşamalar halinde yazıldı. 150 milyonun üstündeki satış sayısıyla tüm zamanların en çok satan ikinci romanıdır.

Orta Dünya savaş aletleri J. R. R. Tolkien'in Orta Dünya evreninden Hobbit, Yüzüklerin Efendisi ve Silmarillion'da bahsettiği silahları ve zırhları içerir.

Miğfer Dibi ya da özgün adı ile Helm's Deep, J. R. R. Tolkien'in yazmış olduğu Lord of the Rings evreninde bulunan bir kaledir.

Erkenbrand J.R.R. Tolkien'in kurgusal evreni olan Orta Dünya'da İnsan ırkından bir karakterdir. Yüzüklerin Efendisi serisinin ikinci bölümü olan İki Kule'de yer almaktadır.