İçeriğe atla

Lupus pernio

Lupus pernio
Sarkoidozun kutanöz lezyonları (lupus pernio), burnu ve yanakları etkileyen kırmızı-mor endüre plaklar ve nodüller
UzmanlıkDermatoloji

Lupus pernio, genellikle morumsu (livid) renge sahip bir kronik nodüler endure (sert) deri lezyonudur. Bu lezyon, burunda, kulaklarda, yanaklarda, dudaklarda ve alında görülür. Bu lezyon, sarkoidoz için patognomoniktir.[1] "Lupus pernio" adı hatalıdır çünkü bu hastalık mikroskopik olarak granülomatoz infiltrasyon gösterir ve, lupus veya perniyo özelliklerine sahip değildir.[2]

Lupus pernio, kötü sonlanım ve düşük iyileşme oranlarıyla ilişkilidir.

Lupus pernio ve eritema nodozum, sarkoidozun kutanöz manifestasyonlarıdır; bu durumlar dilate kardiyomiyopatiyle, özellikle kalp bloğu, intraventriküler ileti gecikmesi veya ventriküler taşikardi ile birlikte, ilişkili olan sarkoidozu işaret edebilir.

Ayrıca bakınız

  • Sarkoidoz
  • Sarkoidozun deri manifestasyonları
  • Kutanöz durumlar listesi

Kaynakça

  1. ^ James, William D.; Berger, Timothy G. (2011). Andrews' Diseases of the Skin: clinical Dermatology. Saunders Elsevier. ISBN 978-1-4377-0314-6. 
  2. ^ Rapini, Ronald P.; Bolognia, Jean L.; Jorizzo, Joseph L. (2007). Dermatology: 2-Volume Set. St. Louis: Mosby. ISBN 978-1-4160-2999-1. 

Dış bağlantılar

Sınıflandırma

Şablon:Sarcoidosis

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lupus</span>

Lupus, teknik adıyla Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) veya Yaygın Lupus Kızarıklığı, Otoimmun, Kelebek Hastalığı kökenli multisistem hastalıklarının en sık görülen tipik örneğidir. Lupus sözcüğü, Latincede “kurt” anlamında olup ciltte çıkan yaraların yıkıcı özelliğini ifade eder. 1872 yılında Kaposi, hastalığın sadece cildi değil vücudun değişik organlarını etkileyen bir hastalık olduğunu fark etmiştir. Otoimmun antikorların büyük bölümü ANA niteliğindedir. Sessizce gelişebilir ya da akut olarak başlar. Ateşli ataklar biçiminde alevlenmeler gösterir. Organizmanın tümünü etkileyebilir, ancak deri, eklemler, böbrekler ve seröz zarlar zarar gören başlıca dokulardır.

Deri veremi, Mycobacterium tuberculosis'in (Koch basili), seyrek olarak Mycobacterium bovis'in, nadiren de BCG aşısının neden olduğu müzmin, progressif, bildirimi zorunlu bir hastalıktır.

<span class="mw-page-title-main">Sarkoidoz</span>

Sarkoidoz, bağışıklık sisteminin anormal çalışmasından dolayı ortaya çıkan, akciğerlerin yanı sıra çok sayıda organı da etkileyen sistemik bir hastalıktır. Hastalık çoğunlukla 20 ile 40 yaş arasında ortaya çıkmaktadır, Afrika kökenlilerde daha sıktır. Kesin nedeni henüz bulunamamıştır.

Lupus vulgaris ya da "Tuberculosis luposa", nodüler görünümde, ağrılı, tüberküloz deri lezyonlarına verilen isimdir. Lezyonlar en sık yüzde burun çevresinde, göz kapakları, yanaklar, dudaklar ve kulaklarda görülür. Lezyonlar tedavisiz bırakılırsa hızlıca deri ülserlerine dönüşür.

<span class="mw-page-title-main">Miyalji</span> Kas ağrısı

Miyalji, kas ağrısı için kullanılan bir tıbbi terimdir. Miyalji birçok hastalığın belirtisidir. Akut miyaljinin en yaygın nedeni, bir kasın veya kas grubunun aşırı kullanımıdır; bir başka olası neden viral enfeksiyondur, özellikle de travma olmadığında.

<span class="mw-page-title-main">Gazlı kangren</span>

Gazlı kangren, dokuda gaz oluşumu ile seyreden bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu kangren türüdür. Bu ölümcül kangren formuna genellikle Clostridium perfringens bakterisi neden olur. Amerika Birleşik Devletleri'nde yılda yaklaşık 1.000 gazlı kangren vakası bildirilmektedir.

Hiperpigmentasyon, artan melanin nedeniyle cilt veya tırnak bölgesinin koyulaşmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kraurosis vulva</span>

Kraurosis vulvae, genellikle daha derin dokularda kronik bir enflamatuar reaksiyonun eşlik ettiği vajina ve vulva derisinin atrofisi ve büzülmesi ile karakterize bir kutanöz durumdur.

Kromobakteriyoz enfeksiyonlar, kromobakterilerin neden olduğu ve dalgalanan apselerlerle karakterize bir kutanöz durumdur.

Balon hücreli nevüs, benign bir nevüstür (ben). Bu lezyon, melanositik nevüs gibi gözükür.

<span class="mw-page-title-main">Skrofuloderma</span>

Skrofuloderma, tüberkülozun genellikle bir tüberküloz lenfadenitinin doğrudan yayılımı nedeniyle deriyi etkilemesi sonucunda ortaya çıkan bir cilt durumudur.

<span class="mw-page-title-main">Palizatlanan kapsüllü nöroma</span>

Palizatlanan kapsüllü nöroma (PEN), nadir görülen benign bir kutanöz durumdur; bu durum, küçük, sert, pigmentsiz nodüller veya papüllerle karakterizedir. Bu lezyonlar genellikle yüz derisinin mukokutanöz jonksiyonunun yakınında bir soliter (tek) lezyon şeklinde oluşur; ancak bu lezyonlar vücudun başka bölgelerinde de oluşabilir.

<span class="mw-page-title-main">Löfgren sendromu</span>

Löfgren sendromu, bir akut sarkoidoz türüdür; bu hastalık, göğüsteki lenf nodlarında büyüme, bacaklarda dokunmaya hassas kırmızı nodüller, ateş ve artritle karakterize bir inflamatuar hastalıktır. Bu hastalık kadınlarda erkeklere kıyasla daha sıktır ve, İskandinavya, İrlanda, Afrika ve Puerto Rika kökenli insanlarda daha sık görülür. Bu hastalık, 1953'te İsveçli bir klinisyen olan Sven Halvar Löfgren tarafından tanımlanmıştır. Bazı kişiler, bu durumun kesin olmayarak tanımlandığını düşünmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amelanotik melanom</span>

Amelanotik melanom, hücrelerin hiç melanin üretmediği bir deri kanseri türüdür. Bu tümörler pembe, kırmızı, mor veya normal ten rengine sahip olabilir ve bu nedenle bu tümörlere doğru teşhis konulması zordur. Bu tümörler normal melanom gibi vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir.

Basınç ürtikeri, deriye uygulanan basınçtan dolayı ortaya çıkan bir fiziksel ürtikerdir. Bu durum, lokal basınç uygulandıktan 3-12 saat sonra şişme ve ağrı ortaya çıkmasıyla karakterizedir.

<span class="mw-page-title-main">Pigmente purpurik dermatoz</span>

Pigmente purpurik dermatoz, purpurik deri erüpsiyonlarıyla (döküntü) karakterize deri durumlarının üç büyük sınıfından birisini ifade eder.

Eozinofilik folikülit (EF), bilinmeyen bir neden dolayı ortaya çıkan bir kaşınan kızarıklıktır. Bu hastalık en çok HIV enfeksiyonu olan kişilerde görülür ancak HIV negatif kişilerde de ortaya çıkabilir, bu durumda eponim bir hastalık olan Ofuji hastalığı olarak bilinir. Eozinofilik folikülitte saç foliküllerinde kaşınan kırmızı şişlikler (papül) görülür, eozinofilik folikülit karnı ve bacakları etkilememekle birlikte üst vücudu tutar. Eozinofilik folikülit adı, hastalıkta görülen en belirgin bağışıklık sistemi hücreleri (eozinofil) ve saç folikülü tutulumunu ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Sebaseoma</span>

Sebaseoma, sarı veya turuncu renkli papül şeklinde görülen bir kutanöz durumdur.

Dermatoz papulosa nigra (DPN), yüzde çok sayıda benign deri lezyonu oluşan bir durumdur; bu durum genellikle koyu tenli insanlarda görülür. Dermatoz papulosa nigra çok yaygın görülür, ABD'deki siyah insanların 30%'una kadarını etkiler. Dermatoz papulosa nigra, histolojik olarak seboreik keratoza benzer. Bu durum, bazı insanlar için görüntü olarak istenmeyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Livedo retikülaris</span> ciltte dantel benzeri morumsu bir renk değişikliği olarak görülen benekli ağsı damar deseninden oluşan yaygın bir cilt bulgusu

Livedo retikülaris, ciltte dantel benzeri morumsu bir renk değişikliği olarak görülen benekli ağsı damar deseninden oluşan yaygın bir cilt bulgusudur. Renk değişikliği, kutanöz kılcal damarları besleyen arteriyollerdeki kan akışının azalmasından kaynaklanır, bu da oksijensiz kanın mavi renk değişikliği olarak görülmesine neden olur. Bu, çok çeşitli patolojik ve patolojik olmayan durumlar da dahil olmak üzere, kişinin kan pıhtısı oluşturma riskini artıran bir durumun ikincil bir etkisi olabilir. Örnekler arasında hiperlipidemi, mikrovasküler hematolojik veya anemi durumları, beslenme eksiklikleri, hiper ve otoimmün hastalıklar ve ilaçlar/toksinler yer almaktadır.