İçeriğe atla

Luiza Pesjak

Luiza Pesjak
Doğum12 Haziran 1828(1828-06-12)
Ljubljana
Ölüm31 Mart 1898 (69 yaşında)
Ljubljana
VatandaşlıkAvusturya-Macaristan

Luiza Pesjak veya Lujiza Pesjakova (12 Haziran 1828 - 31 Mart 1898) Sloven bir yazar, şair ve çevirmendir. Slovenya'da bir roman yazan ilk kadındır.[1]

Biyografi

Pesjak, avukat Blaž Crobath'ın kızı olarak 12 Haziran 1828'de Ljubljana Alojzija Crobath'da dünyaya geldi. Fröhlich Enstitüsü'nde France Prešeren dahil yerel öğretmenler tarafından eğitim gördü. Pesjak, yazışmalar yaptığı Stritar, Gregorčič ve Levstik ile tanıştı. O dönemde okumaya, tiyatroya ve operaya gitmenin yanı sıra seyahat etmeye ve sosyal olmaya önemli bir zaman ayırdı. Slovenya'nın ilk romancılarından biriydi, 1887'de Beata'nın günlüğü adlı eserini yazdı ve şiir, oyun ve Gorenjski slavček için opera libretto yazdı. Pesjak, çalışmalarına güçlü bir vatanseverlik mesajı ekledi. Eserleri hem Slovenya'da hem de Almanya'da yayınlandı. O zamanlar Slovence bilmediği için ilk eserleri Almancaydı.[2][3][4][5][6][7]

Pesjak, 3 Ekim 1848'de girişimci Simon Pesjak ile evlendi. Helena, Louise, Mary, Ida ve Emma adlarında beş kızları vardı. Aile Almanca ve Fransızca konuşmasına rağmen, 1860 yılında Avusturya İmparatorluğu'nda sivil ve siyasi özgürlükler tanıyan bir anayasanın yürürlüğe girmesinden sonra kızları için yerel bir öğretmen aldı. Bundan sonra Pesjak da Slovenceyi öğrendi ve bu dilde yazmaya başladı. Yerel dili öğrenmeyi teşvik etmeye ve şiirleri ona çevirmeye başladı. Almanca, İngilizce, İtalyanca, Çekçe ve Fransızca çeviriler yaptı ve birkaç dergide yayınlandı. Pesjak'ın romanını kendi koşullarıyla yayınlaması on yıl sürdü, ancak sonunda 1887'de başarılı oldu. Daha sonraki yaşamında mali istikrarı azaldı ve Pesjak neredeyse unutulmuş bir şekilde yaşadı. 1897'de Podbrezje'deyken felç geçirdi ve Mart 1898'de öldü.[3][6][8][9]

Almanca formu verilmiş adı "Luiza Pesjakova" adına bir caddeye ismi verildi ve Yugoslavya pulunda yer aldı. Portresi, Slovenya Ulusal Galerisi'ndedir ve koleksiyonun en popüler resimlerden biri durumdadır.[6][10][11]

Bibliyografi

Beatin dnevnik, 1887
Şarkılar
  • Kar ljubim - Ne severim (1864)
  • Vijolice - Menekşeler (1885)
Nesir
  • Očetova ljubezen - Babanın Sevgisi (ilk eser, 1864)
  • Dragotin (SG, 1864)
  • Rahela (LMS, 1870)
  • Beatin dnevnik - Beata'nın Günlüğü (1887)
Drama
  • Svitoslav zajček (1865)
  • Slovenija Vodniku - Slovenya Rehberi (1866)
  • Na Koprivniku - Koprivnik'te (1872)
Opera libretto
  • Gorenjski slavček (1872)
Otobiyografi
  • Iz mojega detinstva - Benim çocukluğumdan

Kaynakça

  1. ^ Tonra, Justin. "Distant Reading Recommends: Beatin dnevnik (Beata's Diary) by Luiza Pesjak. – Distant Reading for European Literary History". 6 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Uspel življenjski načrt Luize Pesjak". Dnevnik (Slovence). 6 Ekim 2019. 7 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2020. 
  3. ^ a b Slovenska akademija znanosti. "Pesjakova, Luiza (1828–1898)". Slovenska biografija (Slovence). 25 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2020. 
  4. ^ "Aforizmi". dLib.si (Boşnakça). 6 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2020. 
  5. ^ "Pripovedna besedila slovenskih pisateljic - sodobnic Zofke Kveder". dLib.si (Slovence). 20 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2020. 
  6. ^ a b c "Prvi interaktivni multimedijski portal, MMC RTV Slovenija". RTVSLO.si (Slovence). 17 Haziran 2012. 19 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2020. 
  7. ^ "Luiza Pesjakova". lit.ijs.si. 31 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ De Haan, F.; Bucur, M.; Daskalova, K. (2008). Aspasia: The International Yearbook of Central, Eastern, and Southeastern European Women's and Gender History. Berghahn Books, Incorporated. s. 33. ISBN 978-1-84545-634-4. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2020. 
  9. ^ Petrović, J. (2018). Women's Authorship in Interwar Yugoslavia: The Politics of Love and Struggle. Springer International Publishing. s. 117. ISBN 978-3-030-00142-1. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2020. 
  10. ^ "Razstava za Bežigradom: od 1623 ulic v Ljubljani le 48 poimenovanih po ženskah". Dnevnik (Slovence). 10 Şubat 2017. 6 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovenya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovenya ya da resmî adıyla Slovenya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Batısında İtalya, güneybatısında Adriyatik Denizi, güney ve doğusunda Hırvatistan, kuzeydoğusunda Macaristan ve kuzeyinde Avusturya bulunur. Slovenya çoğunlukla dağlık ve ormanlıktır, 20.271 kilometre kare alanı kaplar ve yaklaşık 2,1 milyon nüfusa sahiptir. Slovenler ülke nüfusunun %80'inden fazlasını oluşturmaktadır. Güney Slav dillerinden olan Slovence resmi dildir. Slovenya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Ljubljana, coğrafi olarak ülkenin merkezine yakın bir konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Slovenya</span>

Slovenya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1994 yılında katılmıştır. Radiotelevizija Slovenija isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Slovenya, 1993 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'nda Bosna-Hersek ve Hırvatistan ile birlikte ilk defa katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Maja Keuc</span>

Maja Keuc, ayrıca bilinen diğer adıyla Amaya, Sloven şarkıcı. Slovenya'yı 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "No One" şarkısıyla temsil etmiştir.

Sloven İstihbarat ve Güvenlik Ajansı Slovenya Cumhuriyeti Başbakanı'na doğrudan bağlı olan ve devlet kurumu olarak başlıca sivil istihbarat hizmeti veren kurumdur. Slovenya Cumhuriyeti merkezi istihbarat ve güvenlik hizmeti olarak SOVA'nın görevi ulusal güvenlik sağlamaktır. Ajansın merkezi Dravlje içinde Stegne Caddesi'nde, Ljubljana'nın merkezinin kuzeybatısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">On Gün Savaşı</span>

On Gün Savaşı ya da Sloven Bağımsızlık Savaşı ya da bir diğer adıyla Haftasonu Savaşı Slovenya'nın 25 Haziran 1991 tarihinde bağımsızlığını ilan etmesiyle başlayan Yugoslavya iç savaşıdır. Savaş, Sloven Bölgesel Müdafaası ve Yugoslav Halk Ordusu arasında, Slovenya'nın bağımsızlığını ilan etmesi sebebiyle 1991 yılında yapılmıştır. 27 Haziran 1991 tarihinde başlayıp, 7 Temmuz 1991 tarihinde Brioni Antlaşması'nın imzalanmasıyla son bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Etien Velikonja</span>

Etien Velikonja, forvet pozisyonunda görev yapmış Sloven eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">BQL</span> Sloven müzik grubu

BQL, Anej Piletič ve Rok Piletič'tan oluşan Sloven müzik grubu ikilisi. İlk başarılarını "Muza" ile bir hafta ve en az iki şarkıyla zirve grafik pozisyonlarına ulaşmayı başaran Sloven resmi şarkıcı listelerinde SloTop50 ilk yerli sanatçılar olmayı başarmıştır. Aryıca dört hafta boyunca "Heart of Gold" ile listede kalmayı başarmışlardır.

Slovenya'da din ağırlıklı olarak Katolik Kilisesi'dir, bu ülkedeki en büyük Hristiyan mezhebidir. Katolikliğin yanı sıra, diğer Hristiyan mezheplerinden Doğu Ortodoksluğu ve Protestanlık vardır. İslam (%3), Yahudilik ve Slovenya'da azınlıktır.Din, Sloven ulusunun ve Slovenya'nın gelişiminde önemli bir rol oynamıştır.

Slovenya, 2020 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılacaktır. Sloven yayıncı Radiotelevizija Slovenija (RTVSLO) tarafından Hollanda'nın kenti Rotterdam'da yapılacak 2020 yarışması'nda Slovenya'yı temsil edecek katılımcı EMA 2020 yarışması'nın kazananı olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Ljubljana Jože Pučnik Havalimanı</span>

Ljubljana Jože Pučnik Havalimanı veya Brnik Havalimanı olarak da bilinir, Slovenya'nın başkenti olan Ljubljana'da bulunan uluslararası havalimanı. Havalimanı, Brnik köyü yakınlarında, Ljubljana'nın 24 km (15 mi) kuzeybatısında ve Kranj'ın 9,5 km (5,9 mi) doğusunda yer almaktadır. 30 Eylül 2019'e kadar, Slovenya'da bulunan en büyük havayolu olan Adria Airways'in ana merkezi olarak hizmet vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Janče</span>

Janče, eski kaynaklarda ve yerel olarak Jančje ve Almanca:  Jantschberg Slovenya'da bulunan köy seviyesindeki yerleşim birimi. Coğrafi özellikleri gereği dağınık bir alanı kaplamaktadır. Başkent Ljubljana'nın doğusunda ve Sava Nehri'nin güneyindeki tepelere kurulmuştur. İdari olarak Ljubljana Şehir Belediyesine bağlıdır. Önceleri Geleneksel Aşağı Carniola bölgesinin bir parçası olmakla birlikte, günümüzde Slovenya Merkez İstatistik Bölgesinin bir parçası haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Paula Gruden</span> Sloven-Avustralya şair

Paula Gruden veya Pavla Gruden, Sloven kökenli Avustralyalı bir şair, çevirmen ve editördür.

Slovenya, 2021 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Sloven yayıncı Radiotelevizija Slovenija tarafından Hollanda'nın Rotterdam şehrinde yapılan 2021 yarışması'nda Slovenya'yı Görevlendirme yöntemi sonucunda Ana Soklič'in "Amen" adlı şarkısıyla temsil edeceği belirlenmiştir. Daha önce Çin'deki 2019 koronavirüs hastalığı (COVID-19) salgını ve diğer ülkelere yayılması nedeniyle etkinlik iptal edilmeden önce Ana Soklič'in 2020 yılında "Voda" şarkısı ile yarışması'na katılacağı planlanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Amen (Ana Soklič şarkısı)</span>

"Amen", Sloven şarkıcı Ana Soklič tarafından seslendirilen şarkı. Şarkı Hollanda'nın Rotterdam şehrinde 2021 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Slovenya'yı temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sloven Demokrat Partisi</span>

Sloven Demokrat Partisi eskiden Slovenya Sosyal Demokrat Partisi Slovenya'da milliyetçi, sağcı popülist siyasi partidir. Şu anki Slovenya Başbakanı Janez Janša liderliğindeki SDS, Avrupa Halk Partisi, Merkezci Demokratlar Enternasyonali ve Uluslararası Demokrat Birliği üyesidir.

Slovenya, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması'na LPS'in seslendirdiği "Disko " adlı şarkısıyla katılmıştır. Sloven yayıncı Radiotelevizija Slovenija (RTVSLO) tarafından İtalya'nın Torino şehrinde yapılan 2022 yarışması'nda Slovenya'yı temsil eden katılımcı EMA 2022 yarışması'nın kazananı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sol (Slovenya)</span>

Sol Slovenya'da eko-sosyalist ve demokratik sosyalist bir siyasi partidir. Parti, 24 Haziran 2017'de Slovenya Sürdürülebilir Kalkınma Partisi (TRS) ile Demokratik Sosyalizm Girişimi'nin (IDS) birleşmesiyle kuruldu. Parti, sol seçim ittifakı olan Birleşik Sol'un halefidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Slovenya</span>

Yeni Slovenya - Hristiyan Demokratlar Slovenya'da Hristiyan-demokratik, muhafazakar bir siyasi partidir. 2018'den beri Matej Tonin tarafından yönetiliyor. Parti, birleşik Sloven Halk Partisi ve Sloven Hristiyan Demokratlar'ın bölünmesinin ardından 4 Ağustos 2000'de kuruldu. NSi, Avrupa Halk Partisi'nin (EPP) bir üyesidir ve Avrupa Parlamentosu'ndaki üyesi Ljudmila Novak, EPP Grubu ile birlikte yer almaktadır. NSi, 3 Haziran 2018'de yapılan 2018 Slovenya parlamento seçimlerinde oyların %7,16'sını alarak Ulusal Mecliste 7 sandalye kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Sloven Halk Partisi</span>

Sloven Halk Partisi Slovenya'da muhafazakar, tarımcı, Hristiyan-demokrat bir siyasi partidir. Yugoslavya'nın ilk demokratik siyasi örgütü olarak 1988 yılında Sloven Köylü Birliği adı altında kurulan örgüt, 1992 yılında adını Sloven Halk Partisi olarak değiştirmiştir. 15 Nisan 2000'de Sloven Hristiyan Demokratlarla birleşerek SLS+SKD Sloven Halk Partisi'ni kurdu ve 2001'de adını Sloven Halk Partisi olarak değiştirdi.

Slovenya, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Joker Out müzik grubunun seslendirdiği "Carpe Diem" adlı şarkıyla katılmıştır. Sloven yayıncı Radiotelevizija Slovenija (RTVSLO) tarafından Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde yapılan 2023 yarışması'nda Slovenya'yı temsil eden katılımcı Görevlendirme yöntemi ile belirlenmiştir.