İçeriğe atla

Luis Leloir

Luis Federico Leloir
Leloir'in yirmili yaşlarındaki fotoğrafı
Doğum06 Eylül 1906(1906-09-06)
Paris, Fransa
Ölüm2 Aralık 1987 (81 yaşında)
Buenos Aires, Arjantin
MilliyetArjantin Arjantin
EğitimBuenos Aires Üniversitesi
ÖdüllerLouisa Gross Horwitz Ödülü (1967),
Nobel Kimya Ödülü (1970),
Onur Lejyonu (1982)
Kariyeri
DalıBiyokimya
Çalıştığı kurumlarBuenos Aires Üniversitesi
Washington Üniversitesi (1943-1944)
Kolombiya Üniversitesi (1944-1945)
Campomar Enstitüsü Vakfı (1947-1981)
Cambridge Üniversitesi (1936-1943)

Luis Federico Leloir[1] (d. 6 Eylül 1906 - ö. 2 Aralık 1987)[2] Arjantinli doktor ve biyokimyacı. 1970'te Nobel Kimya ödülünü aldı. Leloir, şimdiye kadar bu ödülü alan ilk İspanyolca konuşabilen bilim insanıydı. Fransa'da doğmuş olmasına rağmen, Leloir, eğitiminin çoğunu Buenos Aires Üniversite'sinde aldı. 1987 yılına kadar özel araştırma grubu Fundación Instituto Campomar'ın yöneticisiydi. Buna rağmen laboratuvarları ikinci el ekipmanlarla doluydu ve rahatsız edici düzeyde finansal destekleri vardı. Şeker içine yaptığı araştırma Nükleotit, Karbonhidrat metabolizması ve böbrek hipertansiyonu konularında uluslararası ilgi ve şöhret kazandı ve önemli ilerlemelere yol açmıştır. Luis Leloir'un mezarlığı La Recoleta Mezarlığı, Buenos Aires'te bulunur.

Kaynakça

  1. ^ DOI:10.1098/rsbm.1990.0009
  2. ^ "Biography of Luis Leloir". Nobelprize.org. 24 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jorge Luis Borges</span> Arjantinli yazar (1899-1986)

Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo, Arjantinli öykü, deneme yazarı, şair ve çevirmen. En önemli eserleri arasında 1940'larda yayınlamış Ficciones ve rüya, labirent, indeterminizm, sonsuzluk, ayna ve mitolojik motifleri ihtiva eden Alef yer alır. Eserleri, felsefe literatürünü ve fantezi türünü etkilemiştir, 20. yüzyıl Latin Amerika literatüründe Büyülü gerçekçilik akımını önemli ölçüde etkilemiştir. Büyülü gerçekçilik akımının önde gelen isimlerindendir ve gerçeküstücülük konusunda yazdığı denemeleri ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Buenos Aires</span> Arjantinin başkenti ve en büyük şehri

Buenos Aires, resmî olarak Buenos Aires Özerk Şehri, Arjantin'in başkenti ve en büyük şehridir. Güney yarımkürenin Paris'i olarak da bilinen şehir, Güney Amerika kıtasının güneydoğu kıyısında, Río de la Plata'nın halicinin batı kıyısında yer almaktadır. "Buenos Aires", Türkçeye "güzel rüzgarlar" veya "güzel hava" olarak çevrilebilirse de, şehrin adı 16. yüzyıldaki kurucularının verdiği orijinal ad olan "Real de Nuestra Señora Santa Maria del Buen Ayre"ye dayanmaktadır. Bu adı Sardunya'daki Bonaria Madonna'dan almıştır. Aynı zamanda birkaç Buenos Aires eyaleti semtini de içeren Büyük Buenos Aires yerleşim bölgesi, yaklaşık 15,6 milyonluk nüfusuyla Amerika'nın en kalabalık beşinci metropol bölgesini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin</span> Güney Amerikada yer alan bir ülke

Arjantin, resmî adıyla Arjantin Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Güney Amerika kıtasının güneyini kaplayan Güney Konisi’nde yer alan ülke. Arjantin 2.791.810 kilometrekare (1.077.924 sq mi)'lik toplam yüzölçümü ile Güney Amerika'da ikinci, dünyada ise en büyük sekizinci ülkedir. Kuzeyde Bolivya ve Paraguay, kuzeydoğuda Brezilya, batıda Şili, doğuda ise Uruguay komşusudur. Güneyini Drake Boğazı, batısını And Dağları ve doğusunu Atlas Okyanusu çevreler.

<span class="mw-page-title-main">Astor Piazzolla</span> Arjantinli besteci (1921-1992)

Astor Pantaleón Piazzolla,, Arjantinli bandoneoncu ve Tango Nuevo'nun kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Pablo Neruda</span> Şilili şair ve politikacı (1904–1973)

Pablo Neruda veya doğum adıyla Ricardo Eliezer Neftalí Reyes Basoalto, Şilili yazar ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Buenos Aires Üniversitesi</span>

Buenos Aires Üniversitesi, Arjantin'deki en büyük üniversite. 12 Ağustos 1821'de Buenos Aires şehrinde kurulmuştur. Buenos Aires üniversitesinde 28.490 doçent ders vermekte olup bünyesinde 13 fakültesi, 6 hastanesi, 10 müzesi, 8 bölgesel üniversite merkezi, 2 kültür merkezi ve üç lisesi bulunmaktadır. Liselerinin adları şöyledir: Colegio Nacional de Buenos Aires, Escuela Superior de Comercio Carlos Pellegrini ve Instituto Libre de Segunda Enseñanza.

<span class="mw-page-title-main">Gaspar Noé</span> Arjantinli film yönetmeni

Gaspar Noé, Arjantinli Fransız yönetmen, film yapımcısı ve senarist.

Arjantin 23 eyalete ve bir federal bölgeye bölünmüştür. Federal bölge ve tüm eyaletlerin kendi anayasaları bulunur ancak hepsi federal bir sistem altında birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Córdoba (eyalet)</span>

Córdoba eyaleti, Arjantin'in merkezinde yer alan bir eyaletidir. Eyalet başkenti olan Córdoba, ülkenin ikinci en büyük şehridir. Kuzeyden saat yönünde komşu eyaletleri Santiago del Estero, Santa Fe, Buenos Aires, La Pampa, San Luis, La Rioja ve Catamarca eyaletidir.

<span class="mw-page-title-main">Córdoba, Arjantin</span> Arjantinde bir şehir

Córdoba, Arjantin'deki Córdoba eyaletinin başkentidir. Ülkenin orta bölgesinde, Primero Nehri'nin kıyısında yer alan almakta olup, 576 kilometrekare (222 sq mi)'ilk alanda 2010 yılı itibarıyla 1.454.645 merkez nüfusuyla ülkenin ikinci en büyük şehridir ve Ulusal Córdoba Üniversitesi'ne ev sahipliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Adolfo Bioy Casares</span> Arjantinli yazar (1914-1999)

Adolfo Bioy Casares Arjantinli öykü yazarı.

Arjantin 'deki şehirler listesi

Arjantin'deki Yahudilerin tarihi İspanyol ve Portekiz engizisyonlarına kadar dayanır. Río de la Plata Kral Vekilliğindeki birçok Portekizli tüccar Yahudi idi, fakat organize bir Yahudi topluluk Arjantin bağımsızlığını İspanya'dan 1810 yılında aldığı zaman kuruldu. Bu zamanlarda Fransa ve Batı Avrupa'nın diğer ülkelerindeki Yahudiler Arjantin'e yerleşmeye başladı. Bugünkü Arjantin Yahudilerinin %80'i Aşkenaz'dır.

<span class="mw-page-title-main">Luis Carniglia</span> Arjantinli futbolcu (1917-2001)

Luis Carniglia, Arjantinli eski futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">San Juan (eyalet)</span>

San Juan, Arjantin'de bir eyalettir. Kuzey ve kuzey doğusunda La Rioja, güneyinde Mendoza,

<span class="mw-page-title-main">Carlos Saavedra Lamas</span> Arjantinli hukukçu (1878-1959)

Carlos Saavedra Lamas, Arjantinli akademisyen ve politikacıdır. 1936 yılında Bolivya ile Paraguay arasındaki Chaco Savaşı'nın sona erdirilmesindeki katkılarından ötürü Nobel Barış Ödülü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin sineması</span>

Arjantin sineması, Arjantin'deki film endüstrisine dayanmaktadır. Arjantin sineması, Arjantin ulusunda veya Arjantinli film yapımcıları tarafından yurt dışında yapılan film ve yaratıcı film sanatını da içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fito Páez</span> Arjantinli müzisyen

Rodolfo Páez Ávalos ya da daha çok bilinen adıyla Fito Páez , Arjantinli popüler rock and roll piyanisti, söz yazarı, şarkıcı ve film yönetmeni.

<i>Plata quemada</i> Arjantin yapımı film

Plata quemada, 2001 çıkışlı Arjantin yapımı suç, gerilim, dramatik türde filmdir. Marcelo Piñeyro tarafından yönetilmiş, senaryosu da Marcelo Piñeyro ve Marcelo Figuera tarafından kaleme alınmıştır. Başrolleri Leonardo Sbaraglia, Eduardo Noriega, Pablo Echarri, Leticia Brédice ve Ricardo Bartis paylaşmaktadır. Ricardo Piglia'nın 1997 tarihli Planeta adlı ödüllü romanıyla aynı isimlidir ve roman 1965 yılında Buenos Aires'te gerçekleşen ünlü bir banka soygununun gerçek hikâyesindan ilham alınarak yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fernando Solanas</span> Arjantinli film yönetmeni ve siyasetçi

Fernando Ezequiel 'Pino' Solanas Arjantinli film yönetmeni, senaryo yazarı ve politikacı. La hora de los hornos (1968), Tangos: el exilio de Gardel (1985), Sur (Güney) (1988), El viaje (1992), La nube (1998) ve Memoria del saqueo (2004) filmleri ile tanınır. Altı yıl süreyle Buenos Aires Ulusal Senatörü oldu.