İçeriğe atla

Luigi Galvani

Luigi Galvani
Doğum9 Eylül 1737(1737-09-09)
Bologna, Papalık Devleti
Ölüm4 Aralık 1798 (61 yaşında)
Bologna, Papalık Devleti
Kariyeri
Çalıştığı kurumlarBologna Üniversitesi
Luigi Galvani Heykeli, Bologna

Luigi Galvani, (LatinceAloysius Galvani; d. 9 Eylül 1737 – ö. 4 Aralık 1798) kas ve sinir hücrelerinin elektrik ürettiğini keşfeden İtalyan fizikçi ve biyolog.

Luigi Galvani Bologna - İtalya'da doğdu. Bologna Üniversitesi'nde tıp eğitimi gördükten sonra yine orada anatomi profesörlüğü yaptı. Kimyasal yolla elektrik elde edilebileceğini keşfettiğinden bu işleme soyadından türetilen “galvanism” denmektedir. Galvani'nin yaptığı diğer araştırmalar onun kurbağa bacaklarının belirli bazı metallere temas etmesi sonucu refleks olarak hızla harekete geçmesinin bu hayvandaki iç elektrik sonucunda ortaya çıktığı sonucuna varmasına yol açmıştır. Bu bağlamda İngilizcede “galvanize” kelimesi günlük hayatta birisini harekete geçirmek, şok etmek anlamlarında kullanılmaktadır. Daha sonra Galvani'nin arkadaşı Volta onun elektrik alanındaki çalışmalarını değerlendirerek önemli buluşlar yapmıştır. Ayrıca elektrik akımını ölçmekte kullandığımız galvanometre de Galvani'den sonra onun adıyla anılmaya başlanmıştır.

Bologna'da anatomi profesörlüğü yaparken 1797 yılında yeni cumhuriyete bağlılık yemini etmediği için üniversitedeki görevinden alındı, bir yıl sonra da öldü. Hayatı boyunca hep bilim için çalışmalar yürüttü.

Erken Yaşamı

Luigi Galvani, 9 Eylül 1737 yılında Domenico Galvani adlı bir kuyumcunun ve Barbara Caterina Foschni'nin çocuğu olarak Bologna'da Papalık Devleti'nin yurttaşı olarak doğdu.[1] Çocukluğu günümüzde Via Guglielmo Marconi olarak bilinen sokaktaki bir evde geçirdi.[2]

Galvani'nin Bologna'daki evi

Gençliğinde teoloji okumak isteyen Galvani, babasının yönlendirmesiyle Bologna Üniversitesine tıp okumak amacıyla kaydoldu.[3] Eğitimi süresince Jacopo Bartolomeo Beccari, Giovanni Antonio Galli, Domenico Gusmano Galeazzi, Laura Bassi ve hekim kocası Giuseppe Veratti'den eğitim gördü.[4] 1759'da mezun oldu, üç yıl sonra doktora derecesini aldı. Tezi insan iskeletinin incelenmesine odaklandı ve araştırması öncelikle karşılaştırmalı anatomi ile ilgiliydi. Ardından okulunda eğitim görevlisi makamında çalıştı. Sadece birkaç yıl sonra Fen Bilimleri Enstitüsü'nde de kadın doğum dersleri vermeye başladı. 1772'de Enstitü'nün başkanı olarak atandı.[3] Öğretmenliğine adanan bu uzun yıllar boyunca çok az eser yayımladı. Bu dönemde karşılaştırmalı anatomi, hipofiz, kemikbilim, kas devinimi, termal suların, organik ve inorganik gazların incelenmesi gibi araştırmalar yürüttü.[5]

Profesörlerden birinin kızı olan Lucia Galleazzi ile evlendi. İkisi birlikte yaşamları boyunca ortak araştırmalarda bulundular.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Luigi Galvani | Italian Physicist & Discoverer of Animal Electricity | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 5 Eylül 2023. 28 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2023. 
  2. ^ "Luigi Galvani's home - Himetop". web.archive.org. 9 Eylül 2018. 9 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2023. 
  3. ^ a b Laboratory, National High Magnetic Field. "Luigi Galvani - Magnet Academy". nationalmaglab.org (İngilizce). 9 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2023. 
  4. ^ Kiziltan, Erhan; Dalkiliç, Nizamettin (24 Ocak 2022). "Elektrofizyolojinin Tarihsel Serüveni: Galvani Dönemi". Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 12 (1): 24-38. doi:10.31020/mutftd.992710. ISSN 1309-8004. 
  5. ^ "Luigi Galvani - University of Bologna". www.unibo.it (İngilizce). 29 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2023. 
  6. ^ "Luigi Galvani". The Society of Catholic Scientists (İngilizce). 28 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anatomi</span> organizmaların yapı ve bölümlerinin incelenmesi

Anatomi, organizmaların ve parçalarının yapısının incelenmesi ile ilgili biyoloji dalıdır. Anatomi, canlıların yapısal organizasyonu ile ilgilenen bir doğa bilimi dalıdır. Tarih öncesi çağlarda başlangıcı olan eski bir bilim dalıdır. Anatomi doğası gereği gelişimsel biyoloji, embriyoloji, karşılaştırmalı anatomi, evrimsel biyoloji ve filogeniye bağlıdır, çünkü bunlar anatominin hem anlık hem de uzun vadeli zaman ölçeklerinde üretildiği süreçlerdir. Sırasıyla organizmaların ve parçalarının yapısını ve işlevini inceleyen anatomi ve fizyoloji, birbiriyle ilişkili disiplinlerin doğal bir çiftini oluşturur ve genellikle birlikte çalışılır. İnsan anatomisi, tıpta uygulanan temel bilimlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bologna Üniversitesi</span> İtalyada bulunan, dünyanın en eski aktif üniversitesi.

Bologna Üniversitesi İtalya'nın Bologna şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir. 1088 yılında organize bir öğrenci loncası tarafından kurulan, dünyada sürekli faaliyet gösteren en eski üniversitedir. Universitas kelimesinin kullanıldığı, temelinde yükseköğrenim ve derece veren bir enstitü olmak amacıyla kurulan ilk kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Pil</span> Pil, kimyasal enerjinin depolanabilmesi ve elektriksel bir forma dönüştürülebilmesi için kullanılan bir aygıttır

Pil, kimyasal enerjinin depolanabilmesi ve elektriksel bir forma dönüştürülebilmesi için kullanılan bir aygıttır. Piller, bir veya daha fazla elektrokimyasal hücre, yakıt hücreleri veya akış hücreleri gibi, elektrokimyasal aygıtlardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Konrad Lorenz</span> Avusturyalı hayvanbilimci ve Nobel Tıp Ödülü (1973) sahibi (1903-1989)

Konrad Zacharias Lorenz, Avusturyalı bir etoloji uzmanıdır. Viyana'da karşılaştırmalı anatomi ve hayvan psikolojisi dersleri verdikten sonra, 1940 yılında Konigsberg Üniversitesi'nde profesör oldu. 1949 - 1951 yıları arasında Attenburg Karşılaştırmalı Etoloji Enstitüsü'nü, sonra Buldern'de Max-Planck Davranış Fizyoljisi Enstitüsü'nü, 1954'te de Seewiesen Enstitüsü'nü yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Galen</span> Yunan doktor, bilim insanı ve filozof (129–216)

Bergamalı Galen, tıp doktoru, bilim insanı ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Karl von Frisch</span> Alman-Avusturyalı davranış bilimleri uzmanı (1886-1982)

Karl von Frisch, Avusturya asıllı etolog. Özellikle arı davranışları ve duyuları üzerinde yaptığı çalışmalarla tanınır. Arıların morötesi ve polarize ışığa karşı hassasiyetlerini ortaya çıkarmış, ayrıca bal arılarının kendilerine özgü bir "dans" kullanarak kovanda birbirlerine nasıl bilgi aktardıklarını çözmüştür. Meslektaşları Konrad Lorenz ve Nikolaas Tinbergen ile beraber 1973 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sami Zan</span>

Sami Zan, Anatomi profesörü, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Albert von Kölliker</span>

Rudolph Albert von Kölliker, İsviçreli anatomist ve psikolog.

<span class="mw-page-title-main">Georges Cuvier</span> Fransız yerbilimci (1769-1832)

Georges Cuvier Fransız bilim insanı ve devlet yöneticisi. Cuvier, neredeyse hiç kimseden yardım almadan, tek başına, bir bilim dalı olan omurgalı paleontolojisini kurmuş ve organizma biyolojisindeki en güçlü araçlardan biri olan karşılaştırmalı yöntemleri geliştirmiştir. Bu nedenle bazı bilim tarihçileri tarafından omurgalı paleontolojisi, karşılaştırmalı anatomi ve jeolojik tarihlendirme bilimlerinin temellerini atmasından ötürü onu "üç bilim dalının kurucusu" olarak nitelendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Gervais</span> Fransız paleontolog (1816-1879)

Paul Gervais, Fransız paleontolog ve entomolog.

<span class="mw-page-title-main">Veteriner hekim</span> hayvan hastalıklarını tedavi eden uzman, doktor

Veteriner hekim ya da eski adıyla baytar, veteriner tıp uygulamalarını uzmanlıkla yapan ve insan harici hayvanların üremelerinin engellenmesi veya arttırılmasına, beslenmelerine, hastalıklarına, rahatsızlıklarına ve yaralanmalarına uzmanlıkla müdahale eden, koruyucu hekimlik uygulamalarıyla hastalıkları ve bozuklukları daha oluşmadan önleyen, hayvan hastalıklarının ve parazitlerin kontrol altına alınması için araştırmalar ve uygulamalar yapan, yaptığı çalışmalarla insan sağlığına da hizmet eden bir tıp mensubu. Veteriner fakültesinden mezun olarak ve ülkelere göre değişen şartları yerine getirerek unvan alırlar.

Kadavra bağışı, anatomi eğitiminde kullanılmak üzere, ölüm sonrasında bedenin tamamının ya da bir kısmının eğitim ve araştırma amacıyla, yasal ve etik kurallar çerçevesinde belli bir süreyle ya da tamamıyla bağışlanmasıdır.

Marmara Tıp Fakültesi, Marmara Üniversitesine bağlı tıp fakültesidir. 1983'te Haydarpaşa Kampüsünde kurulmuştur. Okul birincisi kontenjanı ile beraber 216 kişilik kontenjanı vardır. Seçkin akademik kadrosu ve verdiği eğitim ile Türkiye'nin önde gelen fakültelerindendir. Mevcut durumda iki tane klinik eğitimin verildiği hastanesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Henri Marie Ducrotay de Blainville</span> Fransız zoolog, herpetolog ve anatomist (1777-1850)

Henri Marie Ducrotay de Blainville, Fransız zoolog, herpetolog ve anatomist.

<span class="mw-page-title-main">Tıp eğitimi</span> Sağlık personeli olmak için alınan eğitim

Tıp eğitimi, hekim olmak için alınan mezuniyet öncesi eğitimi ve mezuniyet sonrası eğitimi içeren, tıp doktoru olma pratiğiyle ilgili eğitimdir. Tıp eğitimi süreçleri dünyanın pek çok yerinde belli oranda farklıdır. Tıp eğitimi bilimi, eğitimi geliştirmek amacıyla dünya genelinde aktif bir araştırma alanı olarak da tanımlanmıştır.

Bu, faaliyet gösterdikleri döneme göre düzenlenmiş önemli İtalyan bilim insanlarının bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Bakırçay Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

İzmir Bakırçay Üniversitesi, İzmir'in Menemen ilçesinde kurulan devlet üniversitesidir. Türkiye'de yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 667 KHK ile kapatılan Gediz Üniversitesi sonrasında TBMM'nin aldığı karar ile kurulan bir üniversitedir. İsmini İzmir'de bulunan Bakırçay vadisinden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gaspare Aselli</span>

Gaspare Aselli, İtalyan hekim. Kilüs damarları üzerine araştırmalar yapmış, işlevini açıklamıştır. Cremona'da doğdu. Bazı kaynaklarda ismi Asellio olarak geçer. Pavia Üniversitesi'nde tıp eğitimi aldı. Aynı üniversitede anatomi ve cerrahi profesörlüğü yaptıktan sonra Milano'ya gitti, bir süre burada serbest hekim olarak çalıştı. 1612-6120 yılları arasında orduda baş cerrah olarak görev yaptı. 24 Nisan 1626'da Milano'da öldü.

<span class="mw-page-title-main">Lokman Hekim Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Lokman Hekim Üniversitesi (LHÜ), Sevgi Vakfı tarafından 2017 yılında Ankara'da kurulmuş vakıf üniversitesidir. Lokman Hekim Üniversitesi akademik faaliyetlerine 2018-2019 eğitim öğretim yılında başlamıştır. 2022-2023 Eğitim döneminde 4015 öğrencisi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lucia Galeazzi Galvani</span> İtalyan tıp bilimcisi

Lucia Galeazzi Galvani İtalyan bilim insanı.