İçeriğe atla

Luger P08

Luger

Parabellum-Pistole, Pistol Parabellum, Luger P08 ya da popüler adıyla Luger; 1898 yılında Georg Luger tarafından patenti alınmış, Alman silah üreticisi Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken (DWM) tarafından 1900 yılından itibaren üretilmiş; yarı otomatik, kendini dolduran tabanca. 20. yüzyılın ilk yarısında siviller ve ordu mensupları için popüler bir silah olmuştur.

Luger, Alman ordusunun tabanca ihtiyacını karşılamak için üretilmiştir. Farklı tasarımı, dayanıklılığı, menzili ve daha güçlü olmasıyla birlikte Colt M1911'ten çok üstün bir tabancadır. Yalnızca Alman subayları tarafından değil Sovyet subayları, İngiliz, Amerikan, Türk ve Fransız subaylarınca da kullanılmıştır. Şarjörüne 8 mermi alır. 9x19mm Parabellum kullananının etkili menzili 50 m, 7.65x21mm Parabellum kullananının etkili menzili 40 metredir.

Silahın en can alıcı özelliği şarjörü ve namlusu değiştirilmek kaydı ile aynı mekanizmanın hem 7.65 mm hem 9 mm fişek atabilmesidir. Bu özelliğinin sebebi alman ordusunun imza koyduğu anlaşma gereği 7.65 mm çapında tabanca taşımak zorunda olması ve çapı daha büyük (dolayısıyla daha kuvvetli yani daha yıkıcı) silah taşıyamamasıdır. Bu şekilde imal edilerek görünüşte 7.65 mm silah kullanılmış olmuştur. Ayrıca bu silah için tasarlanarak üretilmiş 9 mm fişek kinetik enerji verimliliği açısından grubunda çok başarılı olmuştur. Bu başarıdan dolayı bu silahtan sonra üretilen tabancalar bu silahın mermisi olan 9mm HP (high power) fişeğini kullanmışlardır. Bu mermiye bu yüzden "9mm Parabellum" da denir. Tabanca 40 cm lik namlu kullanabilir. Bu namluya sahip tabancanın kılıfı tahtadan imal edilmiştir. Bu tahta kılıf dipçik olarak da kullanılmaktadır. Kabzayı tutan vida dışında vidası yoktur. Tüm parçalar birbirlerine geçme şekilde tasarlanmıştır. Tüm bu parçalar (silaha aşina biri tarafından) elle ve bir pim vasıtası ile sökülüp takılabilir.

Kullanıldığı savaşlar

Tarihi sıraya göre:

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Steyr Aug</span> Avusturya yapımı saldırı tüfeği

Steyr AUG, Avusturya yapımı bir bullpup saldırı tüfeği. 1970'lerde tasarlanan ve 1978'den bu yana Steyr Mannlicher firması tarafından üretilen 5,56mm'lik tam otomatik bir silahtır. 1977 yılında Strumgewehr 77 adıyla Avusturya ordu servisine kabul edilen AUG'un üretimine 1978 yılında başlandı. Dünyadaki bullpup tasarıma, yani şarjör yerinin tetik yerinin arkasında olma özelliğine sahip ilk tüfek olma özelliğini taşır. Avusturya, Avustralya, Yeni Zelanda, İrlanda ve Lüksemburg orduları tarafından kullanılmaktadır.

Ateşli silahlar, barut gazının itici gücüyle mermi atan bütün silahların genel adıdır. Ateşli silah denince, genellikle bir kişi tarafından taşınabilen küçük çaplı silahlar akla gelse de ateşli silahlar kategorisi; büyük toplardan tüfeklere, av tüfeğine ve tabancaya kadar her türde ve boyuttaki silahları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Tabanca</span> Şarjörlü ve toplu olmak üzere ikiye ayrılan kısa namlulu ateşli silah

Tabanca; kısa namlulu, ateşli silah.

<span class="mw-page-title-main">IMI Desert Eagle</span> İsrail yapımı yarı-otomatik tabanca

Desert Eagle, Amerikalı tasarımı, İsrail yapımı yarı-otomatik bir tabancadır. 357'lik, 41'lik, 44'lük, 440 Cor-bon ve 50 AE kalibrelik mermi kullanan modelleri bulunur. 357 kalibrelik versiyonu 9,41'lik ve 44'lüğü 8, 440 Cor-bon ve 50 AE kullanan modeli de 7 mermi alır. Kullandığı mermilerden dolayı çok güçlü bir tabancadır ancak 50 AE kullanan versiyonun geri tepmesinin yüksek olması, silahın oldukça ağır ve büyük olması nedeniyle kullanışlı değildir. Bu silahın çeşitli ağırlıkları vardır. 1–2 kg arasındaki çeşitleri silahın gerçekten kuvvetli olduğunu gösteriyor.

<span class="mw-page-title-main">Mermi</span> ateşli silahlarda kullanılan fişeğin atış anında namludan fırlatılan bileşeni

Mermi, ateşli silahlarda kullanılan fişeğin atış anında namludan fırlatılan bileşenidir. Ateşli silahlar tarafından atılan delici, patlayıcı madde, kurşun. Küçük çaplı ateşli silahlar ile ağır ateşli silahların mermileri farklıdır. Tüfek, tabanca gibi küçük silahların mermisi çarpma etkisiyle hedefi deler. Büyük çaplı, ağır ateşli silahlar olan topların mermileri ise hedefi bulduğunda ya da havada patlar.

<span class="mw-page-title-main">FN Five-seveN</span> Belçika yapımlı yarı-otomatik tabanca

FN Five-SeveN, FN Herstal tarafından üretilen Belçika yapımı bir yarı otomatik tabancadır. Silah, 1990'larda geliştirilmiş olup adını 5,7 mm'lik mermi çapından almaktadır ve ticari marka büyük harf kullanımı stili üreticinin baş harfleri olan FN'i vurgulanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Walther P38</span>

Walther P38, Walther firması tarafından Alman ordusu Wehrmacht için II. Dünya Savaşı başında geliştirilmiş 9x19mm Parabellum'luk tabancadır. Üretiminin 1942'de bitmesi planlanan yüksek maliyetli Luger P08'in yerine geçmesi için geliştirilmiştir.

Mauser C96, 1896 ile 1937 yılları arasında Alman silah fabrikası Mauser tarafından üretilen yarı otomatik tabanca. Lisanssız kopyaları Çin ve İspanya tarafından 20. yüzyılın ilk yarısında üretilmiştir. Mauser C96'yı diğer silahlardan ayıran en önemli özellikleri tetik önündeki şarjörün sabit, namlusunun diğer tabancalardan daha uzun ve arkasına dipçik takılabilir olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Makineli tabanca</span>

Hafif makineli silah, tabanca mermisi kullanan, otomatik tüfeklerden daha küçük boyutlarda olan ve genellikle yakın çatışmalar ve baskınlar için tasarlanmış silah türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Barrett M82</span>

M82, Heavy SASR (Special Application Scoped Rifle) özel amaçlı ağır dürbünlü tüfek. Amerikan Barrett Firearms şirketi tarafından geliştirilmiştir. Amerikan özel kuvvetleri dışında çeşitli ülkelerin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. .50 kalibrelik (12.7mm) (.50 BMG) mermi kullanmaktadır. Şarjör kapasitesi genellikle 10'dur fakat 5 mermi alan versiyonları da vardır. Tüfeğin namlusu ufak bir sahra topu gibidir ve mermiyi ateşledikten sonra namlu geriye doğru kuvvetli bir tepme yaratır. Fakat kuvvet sahra toplarındaki gibi bir yayla emilir. Etkili menzili M82A1 versiyonunda 1800 m, M82A2 versiyonunda 2000 m,M82A3 versiyonunda 1968 m, M107 versiyonunda 1830 metredir. Şarjörü boş iken ağırlığı 14 kilogram, A1 versiyonunda 13.5 kg, M107 versiyonunda 12.9 kg, A2 versiyonunda ise 14.75 kilogramdır. .50 BMG mermisi çarptığı düşmanın uzuvlarını koparacak ve başını tamamen parçalayacak kadar güçlüdür. Hafif zırhlı araçları delebilir. Çok ağır olması sebebiyle bullpup tarzında olan M82A2 versiyonu üretimden kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Makarov PM</span>

Makarov PM, Sovyet yapımı yarı otomatik tabanca'dır. Silah Nikolay Makarov tarafından 1940'ların sonunda tasarlanmış olup Sovyetler Birliği'nin 1951-1991 yılları arasında standart tabancasıydı.

<span class="mw-page-title-main">IMI Uzi</span> 1950 yılında üretilmeye başlanmış bir hafif makineli silah

Uzi,, Teğmen Uziel Gal tarafından 1948 yılında tasarlanıp 1950 yılında üretilmeye başlanmış bir hafif makineli silahdır. Bu silah hafif makineli silahlar için devrim yaratacak, yıllarca kullanılacak bir silahtı. 1950 yılında ise bu hafif-atışlı silah IMI tarafından denenmek üzere kabul edildi ve seri üretimine geçildi. Zamanla .45 ACP, .41 AE gibi kalibreler üzerinden de üretilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Ingram Mac-10</span>

Ingram Mac-10, Gordon Ingram tarafından tasarlanmış bir Makineli tabanca.

<span class="mw-page-title-main">Beretta 92</span>

Beretta 92 yarı otomatik tabancalar sınıfındadır. İtalyan silah firması Beretta tarafından tasarlanıp üretilmiştir. Beretta 92 modeli 1972 yılında tasarlanmış ve sonrasında pek çok variant ve kalibrede üretime geçilmiştir. ABD Silahlı kuvvetleri tarafından kullanılması ile ünlenmiştir. ABD silahlı kuvvetleri 1985 yılında m1911 tabancası yerine beretta 92 ve M9 tabancalarını kullanmaya başlamıştır. 1975-1976 yılları arasında sadece 5000 adet üretilmesine rağmen değişik modelleri ve kalibreleri vardır. kalibreleri ise şöyledir:

<span class="mw-page-title-main">9x19mm Parabellum</span> hafif silahlar için üretilen 9mm mermi çapı ve 19mm kovan uzunluğuna sahip fişek

9×19mm Parabellum, hafif silahlar için üretilen 9mm mermi çapı ve 19mm kovan uzunluğuna sahip fişektir. Bütün bu özellikleriyle birlikte ses hızını büyük bir farkla aşabilen bir mermidir.

<span class="mw-page-title-main">.22LR</span>

.22 LR olarak adlandırılmakta ve kısaca .22LR olarak bilinmektedir. Metrik karşılığı 5.6x15mm'dir. .22 kalibre ilk olarak 1857 yılında amerikan Smith&Wesson firması tarafından "Smit&Wesson .22" fişeği olarak tasarlanmış olup daha sonra 1887'de J. Stevens Arms & Tool Company tarafından .22 Long fişeğinin kovanı ve .22 Extra Longın mermi çekirdeğinin kombinasyonu ile üretilmiştir ve Yüz yıldan fazladır bu kalibre, tabancanın yanı sıra revolver, yivli tüfek ve hatta av tüfeklerinde dahi kullanılmaktadır. .22LR Kenardan ateşlemeli sistem (Rimfire) özelliğine sahip olması ve çok küçük bir kalibre olması nedeniyle maliyeti çok düşüktür.

9×18mm Makarov, Sovyet Ordusu ve diğer Varşova Paktı kuvvetlerinin standart tabanca mühimmatıydı. Sovyetler Birliği'nin ardıl devletlerinde bu mermi, hâlâ yaygın olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Browning Hi-Power</span> yarı otomatik tabanca

Browning Hi-Power Tetiği tek hareketli çalışan, standart olarak 13 kapasiteli şarjör ile beslenen, 9mm Luger veya .40 S&W fişekleri ile kullanıma uygun yarı otomatik tabanca,

<span class="mw-page-title-main">Yarı otomatik tabanca</span>

Yarı otomatik tabanca, şarjörden fişek yatağına yeni fişek sürmek için bir önceki atıştan çıkan enerjiyi kullanan, bir fişek yatağı ve bir namluya sahip olan tabanca türüdür. Yarı otomatik bir tabancada, her tetiği çekişte sadece bir tane fişek ateşlenir.

<span class="mw-page-title-main">Škorpion vz. 61</span>

Škorpion vz. 61, 7.65 mm çapında, 1959'da Miroslav Rybář (1924–1970) tarafından geliştirilen ve Samopal vzor 61 resmi adı altında Çekya'nın Uherský Brod kasabasında bulunan Česká zbrojovka silah fabrikası tarafından üretilen makineli tabancadır.