İçeriğe atla

Ludwig Scotty

Ekselânsları
Ludwig Scotty
10. Nauru Devlet Başkanı
Görev süresi
22 Temmuz 2004 - 19 Aralık 2007
Yardımcı David Adeang
Yerine geldiğiRené Harris
Yerine gelenMarcus Stephen
Görev süresi
29 Mayıs 2003 - 8 Ağustos 2003
Yardımcı David Adeang
Yerine geldiğiDerog Gioura
Yerine gelenRené Harris
Nauru Parlamentosu Başkanı
Görev süresi
11 Haziran 2013 - 13 Temmuz 2016
Yerine geldiğiGodfrey Thoma
Yerine gelenCyril Buraman
Görev süresi
1 Kasım 2010 - 18 Nisan 2013
Yerine geldiğiLandon Deireragea
Yerine gelenLandon Deireragea
Görev süresi
24 Şubat 2004 - 14 Temmuz 2004
Yerine geldiğiNimrod Botelanga
Yerine gelenTerangi Adam
Görev süresi
25 Mayıs 2001 - 19 Aralık 2002
Yerine geldiğiAloysius Amwano
Yerine gelenVassal Gadoengin
Görev süresi
13 Nisan 2000 - 29 Mart 2001
Yerine geldiğiLudwig Keke
Yerine gelenAloysius Amwano
Kişisel bilgiler
Doğum Ludwig Derangadage Scotty
20 Haziran 1948 (76 yaşında)
Anabar, Nauru
Bitirdiği okul Güney Pasifik Üniversitesi

Ludwig Derangadage Scotty (d. 20 Haziran 1948), Naurulu siyasetçi. Scotty, Büyük Okyanus'ta Mikronezya ada öbeği içerisinde yer alan Nauru'da 2003 yılında kısa bir süre ve 2004-2007 yılları arasında olmak üzere iki farklı dönem devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Scotty, Kuzey Nauru'daki Anabar'da büyüdü; 1960'tan 1964'e kadar ortaokula devam etti ve Fiji'nin başkenti Suva'daki Güney Pasifik Üniversitesi'nde ceza hukuku ve özel hukuk okudu. 15 Mart 1983'te ilk olarak seçim bölgesi olan Anabar'ı temsilen parlamentoya seçildi. Bir parlamenter olarak görev süresi boyunca, Scotty zaman zaman Bank of Nauru, Nauru Rehabilitasyon Şirketi'nin başkanlığını yaptı ve Nauru Airlines'ın yönetim kurulunda yer aldı.

Scotty, 1990'ların sonundan 2000'e kadar Parlamento Başkanı olarak görev yaptı ve aynı zamanda 1992'den 1995'e kadar Bernard Dowiyogo yönetiminde Sağlık Bakanı ve Dowiyogo'nun ölümünden sonra Derog Gioura yönetiminde Ocak 2003'te Adalet Bakanı olarak çalıştı. Gioura'nın geçici yönetiminden sonra, Scotty, Mart 2003'teki parlamento seçimlerinden sonra 7'ye karşı 10 oyla cumhurbaşkanı seçildi. Merkez Partisi lideri ve eski Başkan Kinza Clodumar'ı yendi.

Scotty, Ağustos 2003'te kendisine karşı 8 ila 9 oyla dar bir güvensizlik oyu ile görevden alındı ve yerine René Harris getirildi. 7'de Nisan 2004'te meclis başkanlığı görevinden istifa ederek mecliste 46 günlük bir "kilitlenmeye" neden oldu. Sadece 22 Haziran 2004'te Maliye Bakanı Clodumar taraf değiştirdi, Harris'i başka bir güvensizlik oyu ile devirebildi ve o tarihte göreve geri döndü. Kabine, görevdeki ilk döneminde olduğu gibi büyük ölçüde aynı parlamenterlerden oluşuyordu.

Scotty evli yedi çocuk ve torun sahibidir. Hobi olarak satrancın yanı sıra Nauru ve Avustralya'daki Avustralya futbolu maçlarını da yakından takip ediyor.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Meşrutiyet</span> hükümdarın yetkilerinin anayasayla sınırlandırıldığı yönetim biçimi

Meşrutiyet, meşruti monarşi, anayasal monarşi, anayasal tekerki ya da parlamenter monarşi, hükümdarın yetkilerinin anayasa ve halk oyuyla seçilen meclis tarafından kısıtlandığı yönetim biçimi. Arapça şart kökünden türemiş olan meşrutiyet 19. asırdan itibaren Osmanlı Devleti'nde meclisli saltanat-hilafet anlamında kullanılmıştır. Daha genel ifadesiyle; meşrutiyet, bir hükümdarın başkanlığı altında parlamento yönetimine dayanan yönetim biçimidir.

Milletvekili, parlamenter, mebus ya da saylav bir parlamentoda oy verenleri temsil eden kişidir. Birçok ülkede bulunan bikameral sistem gereği; parlamento üyelerine değişik isimler verilebilmektedir. Örneğin; senato bulunan sistemlerde seçilen kişi; senatör olarak tanımlanabilmektedir. Parlamenter bağımsız olabileceği gibi sıklıkla görüldüğü üzere bir siyasi partiye bağlı da olabilir. Ülkenin parlamento sistemine ve yürürlükteki mevzuatına göre seçme ve seçilme kuralları ile milletvekilinin görev ve sorumlulukları değişiklik gösterebilir.

<span class="mw-page-title-main">Başkanlık sistemi</span> ülke yönetim sistemi

Başkanlık sistemi, kuvvetler ayrılığının uygulandığı sistemlerde hükûmet başkanının yasama organından ayrı bir yürütme organına liderlik ettiği bir yönetim şeklidir. Hükümet başkanı çoğu ülkede aynı zamanda devlet başkanıdır. Yasama, yürütme ve yargı ilkeleri arasında katı bir ayrılık olur. Parlamenter sisteme göre farklarından biri, yürütme ile yasama arasındaki ayrımdan dolayı hükûmet başkanının direkt halk oyuyla iktidara gelerek, seçilmiş bir yasama organının güvenini kazanmadan bunu sağlamasıdır. Parlamenter sistemde ise yürütme ile yasama arasında güçlü bir işbirliği bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yürütme erki</span>

Yürütme erki, yasaların uygulanmasından sorumlu olan ve bir devletin yönetiminden genel olarak sorumlu olan hükûmetin bir parçasını tanımlamak için yaygın olarak kullanılan bir terimdir.

Hükûmet başkanı veya hükûmetin başı, egemen bir devletin, federasyonel bir devletin veya özerk bir bölgenin yürütme organında en yüksek veya ikinci en yüksek yetkili kişidir. Genellikle bir kabineyi, bakanları veya sekreterleri yöneten ve yönetim departmanlarını yönlendiren bir grup olarak da kabine toplantılarına başkanlık eder. Diplomasi alanında, "hükümet başkanı" terimi, "devlet başkanı"ndan ayrılır, ancak bazı ülkelerde, örneğin Amerika Birleşik Devletleri'nde veya Türkiye'de aynı kişi olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Baron Waqa</span> Naurulu siyasetçi

Baron Divavesi Waqa, Naurulu siyasetçi. Waqa, 2013 ile 2019 yılları arasında Nauru Cumhurbaşkanı olarak görev almıştır.

Henri Cuq, Fransız sağ siyasetçi, eski bakan.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Jacques Urvoas</span> Fransız siyasetçi (d. 1959)

Jean-Jacques Urvoas Fransız sosyalist siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Sergio Mattarella</span> 12. İtalya cumhurbaşkanı

Sergio Mattarella, İtalyan siyasetçi, akademisyen, hukukçu ve mevcut İtalya cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">António Costa</span> 118. Portekiz başbakanı

António Luis Santos da Costa, eski Lizbon belediye başkanı ve Sosyalist Parti'nin genel sekreteri, 26 Kasım 2015 - 2 Nisan 2024 tarihleri arasında görevde bulunan Portekiz başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Guy Teissier</span> Fransız siyasetçi (d. 1945)

Guy Teissier, Fransız liberal sağ siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Jorge Lacão</span> Siyasetçi

Jorge Lacão Costa Portekizli sosyalist siyasetçi.

Bernard Annen Auwen Dowiyogo, Naurulu siyasetçi. Dowiyogo, Büyük Okyanus'ta Mikronezya ada öbeği içerisinde yer alan Nauru'da 1976 yılından 2003 yılına kadar yedi farklı dönemde devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Lagumot Gagiemem Nimidere Harris, Naurulu din görevlisi ve siyasetçi. Harris, Büyük Okyanus'ta Mikronezya ada öbeği içerisinde yer alan Nauru'da 1978'de kısa bir dönem ve 1995-1996 yılları arasında olmak üzere iki farklı dönemde devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Kenos Aroi ya da Kenas Aroi, Naurulu siyasetçi. Aroi, Büyük Okyanus'ta Mikronezya ada öbeği içerisinde yer alan Nauru'da 1989 yılında kısa bir dönem devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

René Reynaldo Harris Naurulu siyasetçi. Harris, Büyük Okyanus'ta Mikronezya ada öbeği içerisinde yer alan Nauru'da 1999 ile 2004 yılları arasında olmak üzere, dört farklı dönemde devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Kinza Clodumar, Naurulu siyasetçi. Clodumar, Büyük Okyanus'ta Mikronezya ada öbeği içerisinde yer alan Nauru'da 1997-1998 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Ruben James Tullen Kun, Naurulu siyasetçi. Kun, Büyük Okyanus'ta Mikronezya ada öbeği içerisinde yer alan Nauru'da 1996-1997 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Derog Gioura, Naurulu siyasetçi. Gioura, Büyük Okyanus'ta Mikronezya ada öbeği içerisinde yer alan Nauru'da 2003 yılında kısa bir süre geçici olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Russell Effaney Kun, Naurulu siyasetçi ve halterci. Kun, Büyük Okyanus'ta Mikronezya ada öbeği içerisinde yer alan Nauru'da siyaset içerisinde yer alan eski bir halterci.