İçeriğe atla

Ludovic-Mohamed Zahed

Ludovic-Mohamed Zahed
DoğumMohamed Zahed
1977 (46-47 yaşında)
Cezayir, Cezayir
MilliyetCezayir, Fransız
EğitimEcole des Hautes Etudes en Sciences Sociales

Ludovic-Mohamed Zahed (d. 1977), Fransız-Cezayirli bir imam[1] ve İslam âlimidir.[2] Eşcinsel olduğunu açıkça ifade eden Zahed, Fransa'nın başkenti Paris'te LGBT ve feminist müslüman toplulukları bir araya getirmeyi amaçlayan bir İslami mescidin kurucusudur. Ayrıca müslüman LGBT derneği HM2F'yi kurmuş ve Marsilya'daki Calem Enstitüsü'nü yönetmektedir.

Hayatı

Mohamed Zahed 1977 yılında Cezayir'in Cezayir şehrinde doğdu.[3][4] Cezayir ve Fransa arasında büyüyen Zahed, çocukken kendini "yarı erkek, yarı kız" hissettiğini söylemiştir.[3][4] Ergenliğinde, kısa bir süre Selefi hareketine dahil olurken eşcinsel olduğunu kabul etmekte zorlanmış;[1][3][5] gençlik yıllarının sonunda Selefiliği ve İslam'ı reddederek Budistliği benimsemiştir.[3][4] İlk adını "Ludovic" olarak değiştirerek 20 yaşında Fransız vatandaşlığına geçti.[1][3] 21 yaşındayken ailesine açılmaya karar verdi ve karışık tepkiler aldı.[4][6] Akabinde tekrar İslam'ı benimsedi ve 2010 yılında HM2F, Homosexuel(les) musulman(es) de France (Fransa'nın Müslüman Eşcinselleri) adlı örgütü kurdu.[3]

Kasım 2012'de Zahed, Paris'te " kucaklayıcı " bir müslüman ibadethanesi kurdu ve basın bunu "Avrupa'nın ilk eşcinsel dostu camisi" olarak tanımladı.[1][2] 2019 yılında ise Marsilya'da, içinde bir mescit de bulunan ve müslüman dünyasında ilerici değerler konusunda farkındalık yaratmayı hedefleyen Calem Enstitüsü'nü açtı.[1][7]

Özel hayatı

Zahed HIV-pozitiftir.[3][4][6] 2011 yılında, Fransa'da eşcinsel evlilikler henüz yasallaşmamışken, Cape Town'da Güney Afrikalı bir erkekle yasal olarak evlendi.[4] Çift daha sonra Fransa'ya taşındı ve 2012 yılında bir imam tarafından gerçekleştirilen (Fransa'da yasal bir değeri olmayan) başka bir dini nikah töreniyle hayatlarını birleştirdi.[4]

Tartışmalar

Zahed'in Paris'te LGBT bireyleri "kucaklayıcı" olarak nitelendirdiği bir mescit açması Fransa'daki diğer Müslüman topluluklar tarafından karma bir tepkiyle karşılanmış, Paris Büyük Camii sözcüsü mescidin "İslam toplumunun dışında" olduğunu belirtmiştir.[8] 2014 yılında İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen dini bir törenle iki İranlı müslüman kadının Zahed tarafından evlendirilmesi, bir grup Cezayirli Selefinin Zahed'in Cezayir vatandaşlığından çıkarılmasını talep etmesine yol açtı.[9] Haziran 2019'da Zahed, eşcinsel olduğunu açıklamasının ardından yaşadıklarıyla ilgili bir röportaj verdi.[10]

Yayınlar

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Rabino, Thomas (9 Haziran 2021). "Progressiste, militante et surtout discrète… Bienvenue à la "mosquée" LGBT de Marseille". Marianne (Fransızca). 9 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2022. 
  2. ^ a b Banerji, Robin (30 Kasım 2012). "Gay-friendly 'mosque' opens in Paris" (İngilizce). BBC News. 21 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2022. 
  3. ^ a b c d e f g "Ludovic-Mohamed Zahed, un Coran d'air frais". liberation.fr (Fransızca). 29 Kasım 2012. 1 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2013. 
  4. ^ a b c d e f g "Concilier islam et homosexualité, le combat de Ludovic-Mohamed Zahed". france24.com (Fransızca). 4 Nisan 2012. 31 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2013. 
  5. ^ "Ludovic-Mohamed Zahed : gay et musulman, il garde le prêche". jeuneafrique.com (Fransızca). 19 Nisan 2013. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2013. 
  6. ^ a b "L'imam gay". France Culture (Fransızca). 5 Ağustos 2019. 16 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2022. 
  7. ^ Vella, Alexandre (9 Haziran 2021). "Marseille : Ludovic Mohamed Zahed, imam et homosexuel, entend ne pas « laisser la religion aux barbus cisgenres »". 20 minutes (Fransızca). 9 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2022. 
  8. ^ "Une "mosquée" ouverte aux homosexuels près de Paris". Le Monde (Fransızca). 30 Kasım 2012. 30 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2022. 
  9. ^ "Musulman, gay et séropositif - Ludovic-Mohamed Zahed, un imam à part". parismatch.com (Fransızca). 6 Eylül 2014. 9 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2019. 
  10. ^ "A gay imam's story: 'The dialogue is open in Islam – 10 years ago it wasn't'". World Economic Forum (İngilizce). 29 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Homofobi</span> homoseksüel ve LGBT bireylere karşı hoşnutsuzluk veya ön yargı

Homofobi, eşcinsellere veya eşcinselliğe karşı duyulan nefret, önyargı, hoşnutsuzluk, korku veya ayrımcılıktır. Geniş manası ile diğer cinsel yönelimlere sahip olan LGBT kişileri de içerir. Sıfat olarak, homofobisi olan kişiler homofobik olarak anılır. Homofobik davranış ilkelerini sergileyen kişinin gerçekleştirdiği eylemler bütünü "homofobi" sadece psikiyatrik bir kavram değildir. Her 48 saatte bir, eşcinsel bir kişinin homofobiyle bağlantılı şiddete maruz kalarak öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Uluslararası Af Örgütü'ne göre yaklaşık 70 ülkede eşcinsellere şiddet uygulanmaktadır ve 8 ülkede eşcinsellere idam cezası verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">LGBT</span> Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler için kullanılan kısaltma

LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

<span class="mw-page-title-main">Paris Büyük Camii</span>

Paris Büyük Camii, Paris'in Quartier Latin mahallesinde bulunan camidir.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda'da LGBT hakları</span>

İrlanda'da LGBT hakları, İrlanda sınırları içerisindeki eşcinsel bireylerin yaşam biçimidir.

Eşcinsel edebiyatı, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender topluluk tarafından/için üretilen ya da erkek-kadın eşcinsellerin davranışlarını sergileyen karakter, plan ve temaları içinde barındıran kolektif bir terimdir.

Tarihsel bir anlamda, edebiyat bizim anladığımız anlamda oldukça yeni bir değişim ve mevcut eşcinsellik kavramı, kültürel fırından daha dinçtir. Bunda, şaşkınlık verecek bir şey yok, o halde, eşcinsel edebiyatı — ya da edebiyatta eşcinsel karakterler — parlamak için nispeten daha yeni.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa'da LGBT hakları</span>

Avrupa'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Dünyada eşcinsel evlilikleri yasallaştıran 10 ülkeden 8'i Avrupa'da bulunurken 14 ülke de medeni birliktelik ya da diğer bir tür eşcinsel birliktelik tanımasını yasalaştırmıştır. LGBT toplumunun edindikleri haklar dolayısıyla dünyanın diğer bölgelerine kıyasla Avrupa'dan memnuniyetinin yüksek olduğu inancı oldukça yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika'da LGBT hakları</span>

Amerika kıtasındaki lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları oldukça karışıktır. Britanya, Fransa, İspanya ve Portekiz'den gelen kolonistler, Amerika'nın birçok yerine Hristiyanlığı getirdiler. Özellikle Roma Katolik Kilisesi ile İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi eşcinsel ilişkilerin yasalaşmasına karşıyken bunu Ortodoks Kilisesi Metodist Kilisesi, ile Amerika Reform Kilisesi Amerikan Baptist Kilisesi gibi Protestan kiliseleri ve Evanjelik Müttefikliği gibi Muhafazakâr Evanjelik organizasyonları izler.

<span class="mw-page-title-main">LGBT'lere yönelik şiddet</span> LGBTlere yönelik bir şiddet

LGBT'lere yönelik şiddet, diğer adıyla eşcinsel, gey düşmanlığı, eşcinsel karşıt odaklı karşı cins tarafından uygulanan şiddettir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da LGBT hakları</span>

Azerbaycan'da LGBT hakları, Azerbaycan sınırları içerisindeki eşcinsel bireylerin yaşam biçimidir. Azerbaycan'da LGBT bireyler için hiçbir yasal güvence bulunmamakla birlikte ülke genelinde homofobik yaklaşım bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Asya'da LGBT hakları</span>

Asya'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları dünyanın diğer bölgelerine göre daha sınırlıdır. Eşcinsellik bu kıtanın on bir ülkesinde yasa dışı kabul edilmektedir. Dokuz ülke eşcinsel kişilerin orduda bulunmalarına izin vermektedir. Yalnızca İsrail LGBT kişilere daha fazla hak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'da LGBT hakları</span>

Ermenistan'da LGBT hakları, 2003 yılından bu yana yasaldır ancak LGBT hakları ülkenin kuruluşundan bu yana değişmiş değildir. Eşcinsellik Ermenistan toplumunun bir kısmında tabu konusu olmaya devam etmekle birlikte LGBT bireyler için ayrımcılık karşıtı yasa yoktur. Erkek ve kadın hemcins cinsel aktivite cinsel rüşt yaşını gözetmek şartıyla yasaldır. Ancak ülkede eşcinsel ilişki ve birlikteliklere yönelik haklar ve anayasada ayrımcılık karşıtı bir yasa mevcut değildir. Yine ülkede eşcinsellik karşıtlığı yaygın olmasına karşın ülke genelinde ihbar olmaması da dikkat çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İslam'da eşcinsellik</span> İslamın eşcinselliğe bakışı

İslam'da eşcinsellik, eşcinsel ilişkiye giren kişilerden İslam inancı esas alan yazılı kaynaklarda ve Kur'an'da bahsedilir. Kur'an'da, toplumca eşcinsel ilişkilere girmek başta olmak üzere, çeşitli günahlar işleyen ve bu nedenle Allah'ın gazabıyla helâk edilen Lut Kavminden bahsedilir. Sünnilik mezhebine göre ve İmam Malik ile İmam Şafii gibi alimlere göre eşcinsel ilişki, recm, idam, kırbaç veya hapis ile cezalandırılması gereken günahlar olarak değerlendirimiştir. Ebu Hanife'ye göre ise idam gerekli değildir; devlet hangi cezayı öngörürse o uygulanmalıdır.

LGBT'lerin evlat edinmesi, eşcinsel ebeveyn veya diğer cinsel yönelim, kimliğine sahip LGBT'ler tarafından gönüllü evlat edinme hakkını ifade eder. LGBT bireylerin evlat edinme kriterleri serbest olduğu ülkelerde yasa ve kanunlarla şekillendirilmiştir. Günümüzde eşcinsel evliliğin yasal olduğu ülkeler başta olmak üzere birçok ülke LGBT bireylere istekleri doğrultusunda evlat edinme hakkı tanınmaktadır.

İslam dünyasında liberalizm ve ilerlemecilik, İslami anlayış ve pratik konusunda önemli bir ilerici düşünce birikimi oluşturan kendini bildiren Müslümanları içerir. Bu çalışmalar bazen "ilerici İslam" olarak adlandırılır. Bazı bilim insanları, Omid Safi gibi, "İlerici Müslümanlar" ile "İslam'ın liberal savunucuları" arasında ayrım yapar.

<span class="mw-page-title-main">Sami Ezzib</span> Filistin asıllı İsviçreli hukukçu

Sami Ezzib, Filistin asıllı İsviçreli hukuk profesörü.

Thierry Bianquis, Fransız akademisyen, doğubilimci, Arap kültürü uzmanıdır. Fâtımîler de dahil olmak üzere Orta Çağ İslami Orta Doğuyu incelemede uzmanlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'da LGBT hakları</span>

Fransa'da lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel (LGBT) hakları, dünya genelinde LGBT hakları konusunda en ileri düzeyde tanınan ve korunan hakları içermektedir. Aynı cinsten cinsel ilişki, Ancien Régime sırasında genellikle ölüm cezasıyla sonuçlanan büyük bir suç olmasına rağmen, eşcinselliğin suç olmasıyla ilgili tüm yasalar Fransız Devrimi'nin ardından 1791'de yürürlükten kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Libya'da LGBT hakları</span>

Libya'daki lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) kişiler, LGBT olmayan sakinlerin yaşamadığı yasal zorluklarla karşı karşıyadırlar. Kaddafi rejiminin 2011'de düşmesinden bu yana, Libya'da eşcinselliğe ilişkin durum değişmedi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de LGBT hakları</span> LGBT kişilerin Suriyedeki durumu

Suriye Arap Cumhuriyeti'ndeki lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) kişiler, LGBT olmayan sakinlerin yaşamadığı yasal zorluklarla karşı karşıyadırlar. 1949 tarihli ceza kanununun 520. maddesi "doğa düzenine aykırı cinsel ilişki"yi yasaklamakta ve üç yıla kadar hapis cezası öngörmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Louis Massignon</span> Fransız ilahiyatçı (1883-1962)

Louis Massignon Katolik bir İslam alimi ve Katolik-Müslüman karşılıklı anlayışının öncülerindendir. Yirminci yüzyılda Katolik Kilisesi'nin İslam ile ilişkisi konusunda etkili bir figür olmuştur. Bir aziz olarak gördüğü Mahatma Gandhi'nin çalışmalarına giderek daha fazla odaklandı. Ayrıca İslam'ın Katolikler arasında İbrahimi bir inanç olarak kabul edilmesinde de rol oynamıştır. Bazı akademisyenler, onun araştırmalarının, İslam'a ve Müslümanlara duyduğu saygının ve İslami çalışmalarda kilit öğrenciler yetiştirmesinin, İkinci Vatikan Konsili'nde Lumen gentium ve Nostra aetate'de ifade edilen olumlu İslam vizyonunun yolunu büyük ölçüde hazırladığını ileri sürmektedir. Kendisi de bir Katolik olmasına rağmen, İslam'ı içeriden anlamaya çalışmış ve böylece İslam'ın Batı'da nasıl görüldüğü üzerinde büyük bir etkiye sahip olmuştur; diğer şeylerin yanı sıra, pastoral Vatikan II bildirisi Nostra aetate'de belgelendiği gibi, Katolik Kilisesi içinde İslam'a karşı daha büyük bir açıklığın yolunu açmıştır.