İçeriğe atla

Lucky-S Olayı

Luck-S isimli gemiye emniyet limanda el koyduktan sonra çekilmiş fotoğrafı.
Lucky-S isimli gemi

Lucky-S Olayı, 7 Ocak 1993 tarihinde Türk Deniz Kuvvetlerinin Su Altı Taarruz Grup Komutanlığı komandolarının desteği ile Akdeniz'de Türk ticaret gemisi MV Lucky-S 'e düzenlediği operasyondur. Geminin, Türkiye'ye uyuşturucu kaçakçılığına karıştığından şüphelenilmekteydi.[1]

Kısmetim-1 Olayı'nı takiben, üç hafta içinde açık denizlerde yapılan ikinci uyuşturucu kaçakçılığı operasyonuydu. Gemide 11.039.550 kg esrar ve 2.568.010 kg baz morfin ele geçirildi ve bir limana kadar eşlik edildi.[1]

Luck-S Operasyonu öncesi

Hazırlık safhası son derece gizli yürütülen ve uyuşturucu madde akçılığı yaptığı tespit edilen Kısmetim-I isimli geminin ele geçirilme görevi Türk Deniz Kuvvetleri unsurlarına verilmiştir.

Aslında Deniz Kuvvetleri unsurları tarafından planlaması yapılan bu görev başarılı olabilecekken Aralık ayında deniz'deki meteorolojik şartlar, planlamanın hiçbir safhasını uygulamaya elvermemiştir. SAT'ların imkân-kabiliyetlerini yeterince bilmemenin ve akıllara dahi gelmemesi nedeni ile bu operasyona dahil edilmemiş bunun sonucunda ise Kısmetim-I gemisinin göz göre göre kendi personeli tarafından batırılmış ve Deniz Kuvvetleri'nin itibar kaybına neden olmuştur.

Üç gün süren uğraşa rağmen dinmek bilmeyen fırtına Kısmetim-l'e çıkılmasına bir türlü izin vermemiştir. Son çare olarak 15 Aralık 1992 günü gemiye ihtar atışı yapılmasına karar verilmiştir. Geminin önüne arkasına kümelenen atışlara da aldırış etmeyen Kısmetim-I kaptanı Ahmet Güçlü, önce personelini tahliye ettikten sonra öğleden sonra saat iki sıralarında da gemisini kendi eliyle 2,200 metre derinlikte batırmıştır.

Kısmetim-I gemisinin kendi personeli tarafından batırılmasından kısa bir süre sonra SAT Grup Komutanlığı'na alışılagelmişin dışında bir görev emri iletilmiş ve bu emir doğrultusunda 2 timden oluşan SAT grubu Aksaz Deniz Üssü'ne intikal etmesi istenmiştir.

Lucky-S Operasyonu

Deniz Kuvvetleri tarafından gizli tutulan bu görevin detayları gelmekte olan SAT timine dahi açıklanmamıştır. Hazırlanan grubun kıdemlisi Deniz Üsteğmen Gökhan Yaşar Duran, o günlerde Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde hukuk öğrenimine devam etmektedir ve tam da sınav dönemine denk gelen bu göreve gitmesi durumunda bir yıllık uğraşı boşa gideceğinden dolayı o dönem Üsteğmen rütbesinde bulunan Ali Türkşen görevi devralmıştır.

Hemen hepsi bekâr 14 kişilik listeden son anda Deniz Astsubay Kıdemli Çavuş Ziya Çaydaşı'nın çıkarılmasıyla 13 kişilik grubun malzeme hazırlığına başlanmış, 27 Aralık 1992 Pazar günü, belirlenen SAT timi yola çıkmış ve 28 Aralık öğleden sonra TCG Yıldırım'a ulaşmışlardır.

Görevin detayını öğrenmelerinin ardından 13 kişilik tim mevcudu gemilerden birinde arıza meydana gelmesi durumunda dahi diğer timin görevi yerine getirebilmesi amacı ile TCG Yıldırım ve TCG Zafer gemilerine bölünmüştür.

3 Ocak 1993 günü Aksaz'dan ileri harekete geçildiğinde Akdeniz'in dönemsel fırtınalarından birisinin tüm şiddeti ile yaşanacağı gözle görülmeye başlamış ve etkisini hissettirmektedir. Seyre çıkılan ilk gün harekâta katılacak olan ABD P-3 Deniz Karakol uçağından ve uydudan aldığı bilgiler doğrultusunda Lucky-S'in tahmini olarak 6 Ocak akşam saatlerinde Port Said'de olacağı bilgisinin gelmesi üzerine TCG Yıldırım ve TCG Zafer ile birlikte Mısır Karasuları dışında beklemeye başlanmıştır.

7 Ocak 1993 günü gece saat 03.11'de başlayan operasyon için saat 03.12'de SAT Timleri tarafından TCG Yıldırım'a geminin kontrol altına alındığına dair rapor verilmiş ve gemicilerin anlattıklarına göre gemide 15 ton'a yakın uyuşturucu olduğu bildirilmiştir.

Operasyonun tamamlanması ardından, normalde gemiye gelerek gemiyi yönetecek kaptanın rahatsızlanması üzerine güvertede bulunan SAT timi gemininin kontrolünü alarak Aksaz Limanına ilerlemeye başladı.

LuckyS Operasyonu, SAT Komandoları'nın profesyonelliğini ve görev kabiliyetlerinin önemi sergileyen tarihi bir başarı olarak yer almıştır.

Popüler kültüre etkileri

Türk televizyon serisi Kurtlar Vadisi'nde Lucky-S Olayı'na, Şanslı-S olarak atıfta bulunulmuştur.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Kısmetim 1 Davasında Yeni Karar". 17 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jandarma Genel Komutanlığı</span> Türkiyede İçişleri Bakanlığına bağlı askerî kolluk kuvveti

Jandarma Genel Komutanlığı, Türkiye'de il ve ilçe belediye sınırları dışında kalan veya polis teşkilatı bulunmayan yerler ile sahil güvenlik bulunmayan kıyı, deniz ve sahillerde görev yapan silahlı genel kolluk kuvvetidir. 1983 tarih ve 2803 sayılı Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Kanunu ile 1934 tarih ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Sâlahiyet Kanunu'nda ve diğer yasalarda kendisine verilen görevleri yerine getiren Jandarma Teşkilatı, İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışır. Belirlenecek jandarma birlikleri; seferberlik ve savaş hâlinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin emrine geçer.

<span class="mw-page-title-main">Kardak Krizi</span> 1996da Kardakta karaya oturan Türk bandıralı bir gemiye yardım eden Türk ve Yunan kurtarma ekipleri arasında çıkan anlaşmazlıkla başlayan diplomatik ve askeri kriz

Kardak Krizi, 25 Aralık 1995 tarihinde Yunanistan ile Türkiye arasında Figen Akat isimli Türk bandıralı kargo gemisinin Kardak Kayalıkları'nda karaya oturması sonucu Türk ve Yunan kurtarma ekipleri arasında çıkan anlaşmazlık sonucu patlayan diplomatik ve askerî krizdir. İki ülkeyi savaşın eşiğine getirmiştir. Olayı 20 Ocak 1996 tarihinde ilk kez Yunan Gramma gazetesi kamuoyuna duyurmuştur. Olaylardan yaklaşık on yıl sonra ikinci bir kriz Yunan balıkçılarının bölgeye yaklaşmasıyla ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Türk Deniz Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin donanma gücü

Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir. Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir. 9 Kasım 2016 tarihinde değiştirilerek kabul edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile bu tarihe dek Genelkurmay Başkanlığı kuruluş ve kadrolarında bulunan Komutanlık, Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşuna geçirilmiştir. Ayrıca aynı Kararname, cumhurbaşkanı ve başbakanın kuvvet komutanı ve astlarına emir verebilmesini ve bu emirlerin hiçbir kurum, kuruluş veya kişinin onayı olmaksızın yerine getirilmesini de düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Su Altı Taarruz Komutanlığı</span> Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı elit birlik

Su Altı Taarruz Komutanlığı (SAT), Türk Deniz Kuvvetleri personeli olan subay ve astsubayların arasından seçilen, üstün yetenekli askerlerden oluşan, Türkiye'nin deniz komando birliğidir. Türk Deniz Kuvvetleri Harekât Başkanlığına bağlıdır. Karargâhı Beykoz'un Anadolukavağı semtinde bulunan Keçilik Koyu'ndadır.

TCG <i>Giresun</i> (F-491) Türk Deniz Kuvvetlerine ait Gabya sınıfı fırkateynlerden biri

TCG Giresun (F-491), USN'deki adı: USS Antrim (FFG-20), Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet etmekte olan Gabya sınıfı fırkateynlerden biri.

TCG <i>Kocatepe</i> (D-354) Kıbrıs Harekâtı sırasında dost ateşiyle batırılan Türk Deniz Kuvvetleri gemisi

TCG Kocatepe (D-354), 1974'te Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı sırasında Türk Hava Kuvvetleri tarafından dost ateşiyle batırılan Türk Deniz Kuvvetleri gemisi.

<span class="mw-page-title-main">Güney Deniz Saha Komutanlığı</span>

Güney Deniz Saha Komutanlığı, Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı 4 ana komutanlıktan biridir. Akdeniz ve Ege Denizi'nden sorumludur. Görevi, savaş gemilerine lojistik ve sahil desteği sağlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Murat Bilgel</span> Türk asker

Emin Murat Bilgel Türk asker. Eski Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Kraliyet Donanması</span> Avustralya Savunma Kuvvetlerinin deniz kuvvetleri bölümü

Avustralya Kraliyet Donanması, Avustralya Savunma Kuvvetleri'nin deniz kuvvetleri bölümüdür. 1901 yılında Avustralya'nın federasyonlaşması, sömürge donanmalarına ait gemi ve kaynakları kullanarak Milletler Topluluğu Deniz Kuvvetleri adıyla, ulusal olarak kurumu entegre etmiştir. Başlangıçta yere savunma için tasarlanan silahlı kuvvet, 1911 yılında Avustralya Kraliyet Donanması adını almıştır ve bölge savunmasına daha fazla hizmet etmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aksaz Deniz Üssü</span>

Aksaz Deniz Üssü, Türk Deniz Kuvvetleri'nin Ege sahillerinin güneydoğusundaki deniz üssüdür. Muğla'nın Marmaris ilçesindedir. Askeri binalara ek olarak, üs evleri daireleri gibi kışla ve sosyal tesisler 8.000 (32 km2) hektar arazi üzerinde bulunmaktadır. Altı helikopter üste konuşludur.

<span class="mw-page-title-main">Foça Deniz Üssü</span> Foça, İzmirde askerî deniz üssü

Foça Deniz Üssü, İzmir'in Foça ilçesinin 4.2 km güneyindeki Ege Denizi'nin güneydoğu ile doğu kıyısında, Türk Deniz Kuvvetleri üssüdür. Üs, amfibik operasyonlar için Deniz Piyadeleri'ne ev sahipliği yapmaktadır.

İrfan Tınaz, Türk asker. 14. Deniz Kuvvetleri Komutanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı</span>

Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK), Jandarma Genel Komutanlığı'nın özel operasyon birimidir. Başlıca görevleri terörle mücadele, sualtı operasyonları, rehine kurtarma, hücre evi baskını, yaşanacak doğal afetlerde hayat kurtarma ve isyan kontrolüdür. 1 Eylül 1999 tarihinde kurulmuştur. İçişleri Bakanlığı'nın koordinasyonunda Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı olarak görev yaparlar. Kağanlar olarak adlandırılırlar.

Kısmetim-1 Olayı, 15 Kasım 1992 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Sualtı Taarruz Grup Komutanlığı komandolarının desteği ile Akdeniz'in uluslararası karasularında Türk ticaret gemisi MV Kısmetim-1 'e düzenlediği operasyon sırasında geminin batırılmasıdır. Geminin, Türkiye'ye 3.100 kg baz morfin kaçakçılığına karıştığından şüphelenmiş olup gemi mürettebat tarafından operasyon sırasında batırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Harp Filosu</span> Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı bir komutanlık

Harp Filosu Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlıdır. Görevi Donanma Komutanlığı'na bağlı yüzer platformları(fırkateyn, korvet, hücumbot, hudut devriye botu) sevk ve idare etmektir. Karargahı Aksaz'da bulunmaktadır.Karadeniz'de güvenliği sağlayan Kuzey Görev Grup Komutanlığı Gölcük'te, Ege Denizi'nde güvenliği sağlayan Batı Görev Grup Komutanlığı Foça'da, Akdeniz'de güvenliği sağlayan Güney Görev Grup Komutanlığı ise Aksaz'da bulunmaktadır. Savaşa hazırlık için düzenli olarak mayıs ve haziran aylarında Ege ve Doğu Akdeniz'de tatbikat düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">TCG Alemdar (A-582)</span> Türk Deniz Kuvvetlerine ait denizaltı kurtarma gemisi

TCG Alemdar (A-582), Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı kurtarma gemisidir. Kurtarma ve Sualtı Komutanlığı'na bağlı olarak görev yapar. Deniz Kuvvetlerinin su altı ve su üstünde kurtarma yeteneğine sahip olması maksadıyla 10 Haziran 2005'te proje başlatılmış 28 Ocak 2017 tarihinde göreve başlamıştır.

TCG <i>Yıldırım</i> (F-243) Türk Deniz Kuvvetlerinin Yavuz sınıfı fırkateynlerinden biri

TCG Yıldırım (F-243), Türk Deniz Kuvvetleri'nin fırkateynlerinden birisidir. Sınıfı ise Yavuz sınıfı'dır. Sınıfının en son üretilen ve hizmete giren gemisidir. Gölcük Tersanesinde yapılmıştır. Adını Sultan I. Bayezid'ten almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Türkşen</span> Türk asker ve siyasetçi

Ali Türkşen Türk asker ve siyasetçi.

Ahmet Kendir Türk asker. Mevcut Sahil Güvenlik Komutanı.

Albatros Harekâtı, 3 Ocak - 7 Ocak 2016 tarihleri arasında, Libya açıklarında uluslararası sularda, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından Türk Donanması ile koordineli olarak Bolivya bayraklı bir gemiye karşı gerçekleştirilen büyük çaplı bir narkotik operasyonudur. Operasyon, on Suriyeli mürettebatın tamamının tutuklanmasına ve toz halinde 13,6 tondan fazla esrarın ele geçirilmesine yol açtı. Operasyon, Lucky-S olayı ve Kısmetim-1 olayından bu yana 22 yılı aşkın süredir uluslararası sularda bir ilk oldu. 6 Ocak'ta Türk Sahil Güvenlik özel harekât ekipleri tarafından bot ve helikopterden gerçekleştirilen ilk baskın, mürettebatın tutuklanmasının ardından gemide tam arama yapıldı. Bakanlığa göre, Emniyet Genel Müdürlüğü narkotikle mücadele birimi Bolivya bandıralı gemi hakkında bilgi aldı ve Sahil Güvenlik ile temasa geçti. 3 Ocak'ta geminin yerini belirleyen Sahil Güvenlik ekipleri, bir uçak ve bir gemiyle takibe başladı. Operasyon, Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından Bolivya hükûmetiyle işbirliği içinde ve BM'nin uyuşturucu kaçakçılığı anlaşmalarına uygun olarak gerçekleşti. Türk Sahil Güvenliğine göre, yasadışı uyuşturucuların çoğu dağıtım için Avrupa'ya gidiyordu ve gemi Suriye liman kenti Tartus'tan Libya'nın Tobruk kentine gidiyordu.