İçeriğe atla

Lucius Cornelius Cinna

Lucius Cornelius Cinna'nın konsüllüğü sırasında basılan para

Lucius Cornelius Cinna[1] (ö. MÖ 84), Cornelii gens'ine mensup Cinna ailesinden gelen ve MÖ 87'den 84 yılına kadar kesintisiz dört yıl Konsül olarak görev yapmış olan Antik Romalı devlet adamı. Cinna, Marius'un Sulla ile olan mücadelesinde Gaius Marius'u destekledi. Marsi ile birlikte praetorian legate olarak görev yapmasının ardından MÖ 87 yılında Konsül seçildi. Sulla'nın doğuya gitmesi üzerine yıllardan beri Roma politik hayatında sorunlara neden olan İtalyanın müttefiklerinin serbet bırakılmasını teklif ettiyse de bu önerisi forumda sert tartışmalara neden oldu ve Cinna sürgüne gönderidi.[2]

Cumhuriyette herhangi bir devrime kalkışmayacağına dair Sulla'ya ettiği yemini bozarak Marius ile ittifak kurdu ve hemen ardından İtalyanlardan oluşan bir ordu toplayarak Roma'yı kuşattı. Sonuç Sulla'nın müttefikleri için tam bir katliamdı ve Cinna bu katliamı zor kullanarak durdurabildi.[3] İntikamınından keyfini süren Marius bir süre sonra öldü. Lucius Valerius Flaccus MÖ 85 yılında Cinna'nın müşterek konsülü oldu ancak Gaius Flavius Fimbria tarafından öldürüldü. Onun ardından ortak konsül olarak Gnaeus Papirius Carbo göreve geldi. Cinna, MÖ 84 yılında bir ayaklanma sonucu öldürüldü (App. BC iv.1.77-78).

Cinna'nın en küçük kızı olan Cornelia, Jül Sezar ile evlendi ve bu evlilikten Sezar'ın tek doğal çocuğu olan ve sonradan Gnaeus Pompeius Magnus ile evlenecek olan Julia Caesaris doğdu. Aynı adı taşıyan oğlu Lucius Cornelius Cinna, Sezar'ın katillerinin tarafında yer almış ve onların eylemlerini açıkça övmüş bir praetordu.

Kaynakça

  1. ^ Latin: L·CORNELIVS·L·F·L·N·CINNA; Türkçe: "Lucius Cornelius Cinna, Lucius'un oğlu, Lucius'un torunu".
  2. ^ "Marius'un düşüşü". 11 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2008. 
  3. ^ "Gracchi'den Nero'ya, HH Scullard, p71". 23 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jül Sezar</span> Romalı asker ve Roma Cumhuriyetinin son diktatörü olan politik lider (MÖ 100–44)

Jül Sezar, Romalı asker ve Roma Cumhuriyeti'nin son diktatörü olan politik liderdir. Aynı zamanda iyi bir hatip ve güçlü bir yazar olan Sezar, dünya tarihinin en etkili insanlarından birisi olarak kabul edilir. Eylemleriyle Roma Cumhuriyeti'nin Roma İmparatorluğu'na dönüşmesinde ve evlatlığı Augustus'un ilk Roma imparatoru olmasını sağlayacak olayların başlamasında kritik bir rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Roma Cumhuriyeti</span> Antik Romanın cumhuriyetle yönetildiği dönem

Roma Cumhuriyeti, Antik Roma uygarlığında hükûmetin cumhuriyet şeklinde işlediği dönem. Geleneksel olarak MÖ 509 yılında krallığın devrilmesiyle başlayan dönemdir. Bu dönemde ilk iki yüzyıl boyunca, Cumhuriyet toprakları İç İtalya'dan bütün Akdeniz dünyasına kadar genişledi. Sonraki yüzyılda Roma; Kuzey Afrika, İber Yarımadası, Yunanistan ve şu anki Güney Fransa'da egemenlik kurarak daha da büyüdü. Roma Cumhuriyeti, son iki yüzyılı sırasında, hem Fransa'nın kalanına hem de Makedonya ile Anadolu'nun büyük kısmına egemen oldu.

<span class="mw-page-title-main">Lucius Cornelius Sulla</span> Romalı general ve devlet adamı

Lucius Cornelius Sulla Felix veya genel olarak bilinen ismiyle Sulla, MÖ 82 ile MÖ 79 arasında Roma Cumhuriyeti diktatörlüğü yapmış olan Romalı general ve devlet adamı. Diğer Romalı yöneticilerden farklı olarak iki defa geldiği konsüllük makamına ikinci gelişi, diktatörlüğü sürerken gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gaius Marius</span> Romalı devlet adamı ve general

Gaius Marius Romalı asker ve kariyeri boyunca eşi benzeri görülmemiş biçimde dördü art arda olmak üzere toplam yedi kere Konsül seçilmiş siyasetçi. Topraksız vatandaşların (proleterlerin) askere alınması ve lejyonların piyade taburları şeklinde yeniden örgütlenmesi gibi çarpıcı yenilikleri içeren Marius Reformları ile tarihe geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal Savaş (MÖ 91-MÖ 88)</span>

Sosyal Savaş MÖ 91-88 yılları arasında Roma Cumhuriyeti ile savaştan evvel Roma'nın müttefiki olan İtalya'daki diğer şehirler arasında yaşanmış bir savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Gnaeus Domitius Ahenobarbus (MÖ 31'de ölen konsül)</span>

Gnaeus Domitius Ahenobarbus, Ahenobarbus ailesine mensup Roma soylusu. Babasına, Corfinium ve Pharsalus'da eşlik etmiştir ve Julius Caesar'ın affetmesi sonucu MÖ 46 yılında Roma'ya dönmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Scribonia</span>

Scribonia Lucius Scribonius Libo ve Cornelia Sulla'nın kızı, Pompey ve Lucius Cornelius Sulla'nın torunu olan Roma'lı kadın. Aynı ismi taşıyan ve Konsül olan kardeşi MÖ 34'te ölmüştür. Roma İmparatoru Augustus'un ikinci karısı ve tek öz çocuğu olan Julia'nın annesidir. Ayrıca, Gaius Caesar, Vipsania Julia, Lucius Caesar, Yaşlı Agrippina ve Agrippa Postumus'un büyükanneleri, İmparator Caligula ve İmparator Claudius'un karısı İmparatoriçe Genç Agrippina'nın büyük-büyük anneleri ve İmparator Nero'nun annesinin büyükannesinin annesidir.

Lucius Marcius Philippus Roma'nın senatör ailelerinden birinin üyesiydi. Roma Kralı Ancus Marcius'un soyundandı. MÖ 60'ta praetordu ve MÖ 59'da Suriye'nin propraetoru oldu. Aynı yıl Jül Sezar'ın yeğeni Atia Balba Caesonia ile evlendi. Philippus'un önceki bir evliliğinden bir oğlu ve sonradan Genç Cato'nun karısı olacak olan Marcia adında bir kızı vardı. Bu evlilik karısının ölümü yüzünden son ermişti. Atia'nın önceki kocası Gaius Octavius Roma'ya dönerken ölmüş ve geride iki çocuk bırakmıştı. Bunlar Küçük Octavia ve Gaius Octavius idi. Philippus üvey evlatlarını kendi çocukları gibi bağrına basmıştı. MÖ 56'da Gnaeus Cornelius Lentulus Marcellinus ile birlikte konsüldü.

<span class="mw-page-title-main">Lucius Antonius</span>

Lucius Antonius Marcus Antonius'un küçük kardeşi ve aynı zamanda destekçisi Romalı politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Gaius Sosius</span>

Gaius Sosius, Romalı general ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Cornelia Cinna minor</span>

Cornelia Cinna minor, Lucius Cornelius Cinna'nın kızı ve suffect konsül Lucius Cornelius Cinna'nın kız kardeşi. Julia, Roma tarihinin en büyük fatihlerinden ve Roma Dikatatörü Gaius Julius Caesar ile evlenmiştir. Sezar, Julia ile MÖ 83 yılında, Julia henüz on üç ve Sezar henüz on sekiz yaşında iken evlenmiştir. Cornelia, Sezar'a Julia Caesaris adına bir kız çocuğu doğurmuştur. Tacitus'a göre MÖ 82 ya da 83 yılında Sezar'ın quaestorluğundan 13 ya da 14 yıl önce doğum yaparken ölmüştür. Öldüğünde 24 ya da 25 yaşındaydı. Sezar quaestor olarak görev yaptığı sırada onun anısına Rostra'da bir söylev vermiştir.

Lucius Cornelius Merula Roma Cumhuriyeti'nin son döneminde siyasetçi ve rahipti. Jüpiter'in yüksek rahipliği olan Flamen Dialis konumundaydı.

Publius Servilius Vatia Isauricus, Gaius Servilius Vatia ve MÖ 84 yılında Praetorluk yapan ve diktatör Lucius Cornelius Sulla tarafından MÖ 79 yılında konsül olarak atanan Quintus Caecilius Metellus Macedonicus'un kızı Caecilia Metella'nın oğludur. Ayrıca MÖ 48 ve MÖ 41 yıllarında konsüllük yapmış olan Publius Servilius Vatia Isauricus'un babasıdır.

Lucius Calpurnius Piso Caesoninus, MÖ 1. yüzyılda yaşamış, kızı Calpurnia Pisonis'den dolayı Jül Sezar'ın kayınpederi olan Romalı devlet adamı. "Pontifex" olarak da bilinen Lucius Calpurnius Piso adından bir oğlu vardır.

Lucius Julius Caesar MÖ 90'da Konsül olarak görev yapmış olan Lucius Julius Caesar'ın oğludur. Aynı adı taşıyan, Julia Antonia'nın kardeşi, dolayısı ile de Marcus Antonius, Gaius Antonius ve Lucius Antonius'un dayıları olan Lucius Julius Caesar'ın babasıdır. MÖ 64 yılında konsül olarak seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vercellae Muharebesi</span> Kimberek Savaşının son muharebesi

Vercellae Muharebesi ya da Raudine Ovası Muharebesi, MÖ 101'de, Konsül Gaius Marius tarafından Cermen kökenli Cimbrilere karşı Cisalpina Galya'da bulunan Vercellae kenti yakınlarında kazanılan Roma zaferi.

Homo novus, bir aileden Roma senatosuna ilk giren ve özellikle konsüllük görevini üstlenen ilk kişi için kullanılan Latince bir terimdir. Cumhuriyetin ilk yıllarında Roma senatosunun üyeleri ve konsüllük görevinde bulunan kişiler soylu sınıfa mensuptular. Halk sınıfı da bu görevlere gelme hakkını elde edince onlardan ilk kez senato üyesi ve konsül olanlar homo novus diye adlandırıldılar. Roma tarihinde ilk kez halk sınıfından gelen birinin konsül olması ve bu adla adlandırılması MÖ 307 yılında konsül seçilen Lucius Volumnius Flamma Violens ile başlamıştır. Onu MÖ 206 yılı konsülü Gaius Duilius izlemiştir. MÖ 63 yılında Marcus Tullius Cicero'nun konsül olmasına dek aynı adlandırma sürdürülmüştür.

Bellum Octavianum, Roma Cumhuriyeti'nde MÖ 87'de o yılın iki konsülü Gnaeus Octavius ve Lucius Cornelius Cinna arasında yapılan bir iç savaştı. Cicero, savaşa konsül Octavius'un adını verdi. MÖ 87'nin sonlarında veya MÖ 86'nın başlarında sona erdi ve 4 yıl sonra doğrudan Sulla'nın iç savaşına yol açtı.