İçeriğe atla

Luciobarbus escherichii

Luciobarbus escherichii, sazangiller familyasından bir tatlı su balığıdır.

Luciobarbus escherichii
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Teleostei
Takım:Cypriniformes
Familya:Cyprinidae
Cins:Luciobarbus
Tür: L. escherichii
İkili adlandırma
Luciobarbus escherichii
(Steindachner, 1897)

Luciobarbus escherichii, Luciobarbus cinsine bağlı tatlı suda yaşayan bir balık türüdür.[2] Türkiye'ye endemik olan tür, Kızılırmak, Sakarya Nehri, Darlık Deresi, Çoruh, İyidere Deresi, Arılı Deresi, Çağlayan Deresi, Melyat Deresi, Fırtına Deresi, Büyükdere ve Güneysu Deresi'nde tespit edilmiştir.[3][4][5][6] Şimdiye kadar bulunan en büyük örnek 23 cm uzunluğundaydı.[7]

Kaynakça

  1. ^ Freyhof, J. (2014). "Barbus escherichii". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2014: e.T19887669A43096089. doi:10.2305/IUCN.UK.2014-1.RLTS.T19887669A43096089.enÖzgürce erişilebilir. Erişim tarihi: 17 Mart 2017. 
  2. ^ "GBIF". 23 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2024. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2021. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2021. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2021. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Balık</span> solungaç taşıyan, tetrapod olmayan ve suda yaşayan omurgalı hayvan

Balıklar poikloterm olan, neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı, yürekleri çift gözlü, çoğunun vücudu pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı hayvanlardır. Bazı türler canlı doğurarak ürer. Mesela tatlı su balıklarından Lepistes'in yumurtaları anne karnında çatlar ve canlı doğum gerçekleşir. Çiklitgillerde ise kuluçka süresi dişinin ağzında gerçekleşir. Ağzında yumurtaları çeviren, mantarlaşmasını engelleyen dişi yumurtalar çatlayana hatta yavrular serbestçe yüzmeye başlayana kadar onları ağzındaki kesesinde korur. Balıklar su yaşamındaki en önemli varlıklardan bir tanesidir. Nehir, göl, akarsu, okyanus ve denizlerde bulunmaktadır.

<i>İnci kefali</i> Endemik balık türü

İnci kefali ya da Van balığı, sazangiller (Cyprinidae) familyasından Van Gölü'nün tuzlu ve yüksek derecede sodalı sularında yaşayabilen endemik bir balık türü. Van Gölü havzasına özgüdür.

<span class="mw-page-title-main">İznik Gölü</span> Bursa, Türkiyede bir göl

İznik Gölü, Marmara Bölgesinin en büyük, Türkiye'nin ise beşinci büyük doğal gölüdür. tektonik bir tatlı su gölüdür. En büyükleri kuzeydoğudaki Karasu ve güneybatıdaki Sölöz olmak üzere, derelerin göle girdiği noktalarda küçük deltalar ve geniş sazlıklar oluşmuştur. Gölü besleyen derelerin gölle buluştuğu noktalarda küçük sazlıklar ve deltalar var. Gölün çevresi piknik sahaları, turistik tesisler, gezi alanları ve florası çok zengin bitki örtüsüyle kaplıdır. Karsak Deresi gölün fazla sularını 15 km uzaklıktaki Marmara Denizi'nde Gemlik körfezine ulaştırır.

<span class="mw-page-title-main">Somon Balığı</span>

Sombalığı, som balığı ya da somon olarak adlandırılan balıkların hepsi Salmoniformes sınıfının Salmonidae familyasına ait olsalar da aslında bu familyanın farklı cinslerindenlerdir: Salmo, Salmothymus, Stenodus ve Oncorhynchus.

<span class="mw-page-title-main">Melyat Deresi</span> Pazarda bir akarsu

Melyat Deresi veya Venek Deresi, Rize ilinin Pazar ve Çayeli ilçelerini ayıran ve Karadenize akan bir nehirdir. Nehrin uzunluğu 20.3 kilometredir. Rize il merkezine 28 km mesafededir. Pazar doğu, Çayeli ise batı tarafında kalır. Derenin batı tarafında çoğunlukla Türkler ve az da olsa Hemşinliler yaşar. Lazların yaşadığı bölge, bu nehrin doğusunda kalır. Kaynağı Hemşin ilçesindeki Ceğalver Dağı olan nehrin; Zafer, Yavuzlar, Erenler, Çınartepe, Kaçkar, Kestanelik, Tektaş, Güneyköy, Şendere, Kuzayca, Örnek, Merdivenli, Leventköy ve Balıkçı köylerine sınırı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Çağlayan Deresi</span>

Çağlayan Deresi, Abunoğa Irmağı veya Fındıklı Deresi, Rize ilinin Fındıklı ilçesinde bulunan ve Karadenize akan bir nehirdir. Nehrin kaynağının denizden yüksekliği yaklaşık 2600 metredir ve nehrin uzunluğu yaklaşık 34.7 kilometredir. Nehrin yatak eğimi %75'tir. Nehir, Karadeniz alasının en önemli yumurtlama alanlarından biri olarak kabul edilir. Nehirde sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir. Doğu Karadeniz bölgesindeki ilk kültür balıkçılığı girişimi, Çağlayan Alabalık Çiftliği adıyla 1974 yılında Çağlayan Deresi'nde gerçekleşti.

Sabuncular Deresi, Senoz Deresi, Çayeli Deresi veya Büyükdere Deresi, Rize ilinin Çayeli ilçesinde bulunan ve Karadenize akan bir nehirdir. Kuzeye doğru akan nehrin kaynağının denizden yüksekliği yaklaşık 3000 metredir ve nehrin uzunluğu yaklaşık 46 kilometredir. Nehrin yatak eğimi %65'tir ve kaynağı Tekfur Tepesidir. Çayeli'nin batısından Karadeniz'e akmaktadır. Denizden 30 kilometre uzaklıkta Ligovi Deresi ve İncesu Deresi'ne ayrılır. Batıdaki kolu Ligovi Deresi, doğudaki kolu ise İncesu Deresidir. Nehirde sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir.

Salmo coruhensis veya bilinen adıyla Çoruh alabalığı, tatlı suda yaşayan alabalıkgillerden bir kırmızı benekli alabalık türüdür. Karadeniz'e akan Türkiye'deki ve muhtemelen Gürcistan'daki akarsularda yaşamaktadır. 2010 yılında tanımlanmıştır. İsmini Çoruh Nehri'nden almıştır.

Ponticola rizensis, Türkiye'ye endemik bir kaya balığı türüdür. İyidere Deresi, Güneysu Deresi, Sabuncular Deresi, Melyat Deresi, Fırtına Deresi, Arılı Deresi ve Çağlayan Deresi'nde yaşadığı kaydedilmiştir. İlk kez 2008 yılında tanımlanmış olan tür, tatlı su akıntılı, tabanı yuvarlak çakıl taşlarından oluşan bir akarsuda yaşamaktadır. Türün dişileri 8,7 cm (SL) uzunluğa, erkekleri ise 12,4 cm uzunluğa erişebilmektedir.

Chondrostoma colchicum veya Türkçe kullanılan adıyla karaburun balığı sazangiller familyasından bir tatlı su balığıdır. Adını Antik Kolhis Krallığı'ndan almıştır.

Capoeta banarescui veya Türkçede bilinen adlarıyla siraz balığı veya karabalık, sazangiller familyasından bir tatlı su balığıdır. Türkiye'ye endemik olan tür, ince veya kalın çakıllı zemini olan, hızlı akan sularda yaşar.

Alburnus derjugini veya Türkçede bilinen adıyla inci balığı, sazangiller familyasından bir tatlı su balığıdır. Kafkasya'nın Doğu Karadeniz'a akan akarsuları, Çoruh Nehri, İyidere Deresi, Melyat Deresi, Kürtün Baraj Gölü, Hopa Deresi, Harşit Çayı ve Sakarya Nehri'nde görüldüğü rapor edilmiştir. Tespit edilen en büyük örnek 10.8 cm uzunluğundaydı.

<i>Alburnoides fasciatus</i> Balık Türü

Alburnoides fasciatus veya Türkçede bilinen adıyla noktalı inci balığı, sazangiller familyasından bir tatlı su balığı türüdür. Batı Güney Kafkasya ve Türkiye'nin Karadeniz'e akan akarsularında yaşar. Batıda Kızılırmak Nehri'ne kadar görülen türün İyidere Deresi, Bolaman Irmağı, Güneysu Deresi, Sabuncular Deresi, Çoruh, Hopa Deresi, Fırtına Deresi, Arılı Deresi ve Çağlayan Deresi'nde yaşadığı tespit edilmiştir. Kaya, iri çakıl veya ince çakıl zeminli, hızlı akan sığ akarsuları tercih eder. Bilinen en büyük örneğin uzunluğu 13.8 cm, ağırlığı ise 32 gram olarak ölçülmüştür.

<i>Rutilus frisii</i> balık türü

Rutilus frisii, Rutilus cinsine bağlı bir balık türüdür. Karadeniz, Azak Denizi ve Marmara Denizi'ne akan akarsular, Paliastomi Gölü ve İznik Gölü'nde yaşadığı tespit edilmiştir. Volga, İyidere Deresi, Hopa Deresi ve Güneysu Deresi bu türün yaşadığı akarsulardan bazılarıdır.

Ponticola constructor veya Kafkas kaya balığı, Kafkasya'dan Karadeniz'e akan akarsulara özgü bir kaya balığı türüdür. Tatlı su balığı olan Kafkas kaya balığı, 20 cm uzunluğa erişebilir. Türkiye'de Çoruh, Terme Çayı ve Hopa Deresi'nde görülmüştür.

Squalius orientalis veya Türkçede kullanılan adıyla tatlı su kefali, sazangiller familyasından bir tatlı su balığı türüdür. Çoruh Nehri, Borçka Baraj Gölü, Ilıca Irmağı (Fatsa), Sırlı Deresi (Erzurum), Fırat Nehri, Urmiye Gölü'ne akan Zarrineh Nehri ve Gürcistan'daki bazı akarsularda görüldüğü bildirilmiştir. Şimdiye kadar tespit edilen en büyük örnek 53.2 cm uzunluğunda ve 16 yaşındaydı. Borkça Baraj Gölü'nde yapılan araştırmada türün ortalama boyu 28,3±7,83 cm, ortalama ağırlığı ise 364,35±353,86 olarak hesaplanmıştır.

Capoeta sieboldii veya Türkçede bilinen adıyla siraz balığı, sazangiller familyasından tatlı su balığı türüdür. Mevsimsel olarak nehirlere veya akarsulara bağlı bir dizi habitatta yaşar. Doğuda Sakarya Nehri ve batıda Rioni Nehri'ne kadar olan akarsularda görülmüştür. Şimdiye kadar tespit edilen en büyük örnek 45.5 cm uzunluğundaydı. Çoruh Nehri, Borçka Baraj Gölü, Deriner Baraj Gölü, Hirfanlı Baraj Gölü, Delice Irmağı, Kirmir Çayı ve Elekçi Deresi görüldüğü rapor edilen yerlerden bazılarıdır.

Lampetra lanceolata, veya Türkçede bilinen adıyla dere dokuz gözlüsü, taşemengiller familyasından Türkiye'ye endemik bir tatlı su balığıdır. Sadece İyidere Deresi'nde görüldüğü rapor edilen türün ortalama uzunluğu 12.8 santimetredir. Şimdiye kadar yakalan en büyük örnek 14.1 cm uzunluğundaydı. 2013 yılı verilerine göre türün nesli tehlike altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Leopar sazanı</span>

Luciobarbus subquincunciatus veya leopar sazanı, Luciobarbus cinsine bağlı Türkiye, Suriye, Irak ve İran'da Dicle-Fırat nehir sisteminde bulunan bir balık türüdür. 2023 yılının Kasım ayında yerel bir balıkçının bir bireyi yakalaması ve kısa bir süre sonra başka bir bireyin daha yakalanmasıyla yeniden keşfedilene kadar 12 yıldır görülmemişti.

Luciobarbus, Cyprinidae familyasına bağlı bir balık cinsidir.