İçeriğe atla

Lucio Silla

Lucio Silla KV135

Mozart'ın Lucio Silla opera libretto baskısının başsayfasi
Özgün isimLucio Silla
MüzikWolfgang Amadeus Mozart
LibrettoGiovanni de Gamerra
Pietro Metastasio tarafından ekler.[1]
Gala26 Aralık 1772
İlk gösterim yeriTeatro Regio Ducal Tiyatrosu, Milano, modern İtalya
Oyuncular
  • Lucio Silla - Roma diktatörü - tenor
  • Celia - Lucio Silla'nın kızkardeşi - soprano
  • Giunia (Junia) - Cecilio'nun nişanlısı - soprano
  • Cecilio (Cecilius) - surgunde Romali senatör - soprano kastrato


Lucio Silla (İtalyanca adı: Lucio Silla olan, (Köchel Dizini: K.135) İtalyanca liberettosu Giovanni de Gamerra tarafından Pietro Metastasio tarafından yapilan eklerle hazirlanmış o zaman daha 16 yaşında olan Wolfgang Amadeus Mozart tarafından bestelenmiş 3 perde ihtiva eden bir opera seria janrında opera eseri.[2]

Bu eser 1772-1773 Milano Karnavalinde yapimlanmak icin Mozart'a sipariş verilmiştir ve 26 Aralık 1772'de Milano Teatro Regio Ducal Tiyatrosu'nda prömiyer temsili verilmiştir. Bu eserin hazırlanıp yapımlanmasından daha önce benzer isimle aynı konuyu genellikle kapsayan Handel'in 1713'te hazıralanmış "Silla" opearsı bulunmakta ve bu eserin yapımlanmasından daha sonra da ayni adla İtalyanca librettolu opera eserleri Pasquale Anfossi (1774) ve Johann Christian Bach (1776) tarafından hazırlanıp yapımlanmıştır.

Hazırlanma ve temsiller

Mozart 1770'te Milano Karnaval sezonu için "Mitridate, Rè di Ponto" adlı opera eserini hazırlamış ve bu Milano ve Verona'da da yapımlamıştı. Bu eser Milano seyircisi tarafından beğenilip tutulmuştu. Milano Karnavalı organizatörleri 1771-1772 karnaval sezonu için de daha 16 yaşında olan Mozart'a yeni bir opera eseri hazırlaması için yeni bir sipariş verdiler.

Eserin librettosu Giovanni di Gamerra (1743-1803) tarafından hazırlandı. Bu libretto yazarı netameli ve ölümle ilgili konulara gayet fazla ilgi çekmesi ile isim yapmıştı. Örneğin ölmüş karısının küllerini devamlı yanında taşıyıp herkese bunu göstermesi ile bilinmekteydi. Bu şahsı karakteristiğinin Lucio Silla librettosunda aksi bulduğu da iddia edilmektedir [3] Gamerra hazırladığı liberttoyu o zaman "opera seria" janrındaki opera eserlerin libretto hazırlamasi ustası olarak kabul edilen Pietro Metastasio'ya gönderdi ve bu yazar da libretto eserine bazı ekler ve revizyonlar yaptı.

Mozart bu eserin bestesini hazırlamaya Salzburg'da başladı. Eserin ana hatları iyice belirlenince Milano'ya geçti ve Kasım ve Aralık 1772'de bunlarda revizyonlar yaparak Milano "Teatro Regio de Milan" Tiyatrosunda eserini son hazır duruma getirdi. Bu eserinde Mozart, sonraki eserlerinde de görüldüğü gibi, opera eserinin metninde şarkıların kalitesine ve şarkıcılara gayet önem verdi. Lucio Silla başrolünü yüklenen gayet iyi isim yapmış tenor olan Bassoni Morgnoni için 10 tane arya hazırladı. Benzer şekilde diğer önemli roller için gayet iyi bilinen virtüöz şarkıcılar seçildi ve onlara uygun müziksel parçalar yazıldı. Bunlar Giunia rolünde soprano Amicis Buonsolazzi ve Cecilio rolünde Mozart'ın gayet iyi tanıdığı kastrato Venanzio Raüzzini idiler. Eserin prömiyer temsili Milano "Teatro Regio de Milan" Tiyatrosunda 26 Aralık 1722'de temsil edildi.

Eserin ilk temsili seyirciler tarafından gayet beğenildi. Bu yapimlama için bundan sonra 25 temsil daha yapıldı. Fakat bu opera eseri yine konusu ve müziği ile 18. yüzyıl barok tipi "opera seria" janrında idi. 18. yüzyıl sonunda Avrupa'da opera seyircisi bu tip operal janrina karsi yüz çevirmişlerdi. Başta Mozart'ın son deonemlerinde hazırlanıp yapımladigi şaheser opera eserleri gibi daha yeni opera tipleri operaevleri tarafından yapımlanmaya başlandı. Eski barok tipi operalar 19. yüzyılda ta 20. yüzyıl başlarına kadar yapımlanmamya ve unutulmaya başlandları. Bu eser Mozart'ın opera besteciliği öğrenmesi sırasında gençliğinde kalfalığı sırasında hazırladığı eserlerden olarak kabul edilmekteydi. ve ayrıca aynı konuyu işleyen üç diğer opera eseri de (George Frideric Hanndel (1713), Pasquale Anfossi (1774) ve Johann Christian Bach (1776) eserleri) hazır bulunmaktaydı.

20. yüzyıl başlarında Barok Opera tipinin yeniden canlanması süreci içinde bu opera da yeniden yapımlanmaya başlandı. Örneğin, Birleşik Krallık'ta prömiyer temsil 1967'de Camden Belediye Konağı'nda; ABD'de prömiyer temsil.i 1968'de Baltimore'da; İspanya'da prömiyer temsili 1987'de Barselona'da, verildi.

Operabase veritabanı 2005 ile günümüze kadar bu eserin opera-evlerinde ve festivallerde temsil edilme istatistiklerini vermektedir. Bu istatistiklere göre bu eser tüm dünyada en çok temsil edilen 150 opera eseri arasında olmakla beraber yüksek sırada değildir. 2005-2010 döneminde dünya operaevleri temsilleri arasınada 137. sırayı ve Avusturya'da bulunan opera-evleri arasında 18. sırada bulunmaktadır. 2010-2016 döneminde bu eser 15 değişik şehirde bulunan opera tiyatrosu tarafından 17 defa yapımlanmış ve bu yapımlanmalarda da 68 kere temsil edilmiştir.[4]

Roller[1]

Rol Ses tıpı Prömiyerde roller, 26 Aralik 1772
(Orkestra şefi: Wolfgang Amadeus Mozart)
Lucio Silla (Lucius Cornelius Sulla), Roma diktatörütenorBassano Morgnoni
Celia, .Lucio Silla'nın kızkardeşisopranoDaniella Mienci
Giunia (Junia), Cecilio'nun nişanlısısoprano Anna de Amicis-Buonsolazzi
Cecilio (Cecilius), sürgünde antik Romalı senatörsoprano kastratoVenanzio Raüzzini3
Lucio (Lucius) Cinna, Cecilio'nun arkadaşısoprano Felicità Suardı
Aufidio (Aufıdıus), plebler tribünü ve Lucio Silla'nın arkadaşıtenor Giuseppe Onofrio
Koro: Muhafızlar, asiller, senatörler, halk

Konu Özeti

Mekan: antik Roma Zaman: MÖ 79

Giriş: Bu opera eserinin konusu antik Roma Cumhuriyeti'nin iki defa konsüllük makamında iken diktatörlük görevin yüklenen Lucio Silla (Lucius Cornelius Sulla) hayatını ele alır. Lucio Silla, kendinin siyasi düşmanı olan Gaius Marius'un kızı olan Giunia'yı büyük bir aşkla sevmektedir. Fakat Giunia'nın âşık olduğu kişi Roma'dan sürgüne gönderilmiş olan Roma senatörü Cecilio'dur.

I. Perde

Sahne 1

Tiber Nehri kıyısında gözlerden uzak saklıca bir mevki

Roma'dan sürgüne gönderilmiş olan Senatör Cecilio arkadaşı olan Cinna ile buluşur. Cina ona nişanlısı olan Giuna'nın onun sürgünde öldüğünü sanıp onun yasını tuttuğunu söyler. Bu gerçeğe uymayan yalanın Guino'yu kendisi ile evlenmesini sağlamak için diktatör Silla tarafından ortaya çıkartılıp yayıldığını da söyler. Cinna Cecıllio'ya Guinia ile buluşmasını tavsiye eder ve bulusma yerinin kızın politik nedenlere katledilmiş babası olan Gaius Marius'un anıt mezarı yanında olmasının da uygun olacağını da ogutler. Cecilio bu tavsiyeyi gayet uygun bulup bundan gayet memnun olmuştur. Cinna arkadaşının bu sevincini paylaşır ve Roma'nın çok geçmeden tekrar hür olacağını tahmin ettiğini açıkalar. (arya: "Vieni öv' amor t' inita").

Sahne 2

Cecilio sürgünden dönüp nişanlısı Guino ile buluşma fırsatını kazandığı için çok heyacanlıdır ve ona olan aşkını ifade eden bir aşk şarkısı söylemeye başlar (arya: "İl tenero momento").

Sahne 3

Giunia'nın dairesinde

Silla Giunia'ya nasıl hareket etmesi için kızkardeşi olan Celia'nın fikirlerini sorar. Celia Silla'nın Guina'ya karşı fazla zorlama yapmadan gayet açık gönüllü ve sevecen davranmasının uygun olacağı nasihatını verir. (arya: "Se lusinghiera speme").

Sahne 4

Silla yanına geldiği zaman Giunia serzenişli bir tavırla ona kendisinin Cecilio'yu sevdiğini ve Silla'nin babasının düşmanı ve onun ölümüne neden olduğu için ondan nefret ettiğini açıkça bildirir (arya: "Dalla sponda tenebrosa").

Sahne 5

Kendinin aşağılanmış olduğunu ve yalnız olduğunu hisseden Silla bundan sonra bir tiran gibi zalim davranış göstermeye karar verir (arya: "İl desìo di vendetta, e di morte").

Sahne 6

Cecilio babasının anıt mezarının kenarında Giunia'yı beklemeye koyulur.

Sahne 7

Giunia buluşmaya gelir (koro ve ariyosa: "Fuor di queste urne dölente").

II. Perde

Çeşitli askeri ganimet ve askeri kampanya hatıraları ile bezenmiş bir kemer

Sahne 1 ve 2

Silla yanında Celia ile birliktedir. Silla kendinin Giunoa ile ve Celia'nın sevdiği kız olan Ginna ile o gün evlilik yapmaları için yaptığı planları Celia'ya açıklamaktadır.

Sahne 3

Cecilio kılıcını çekmiştir. Silla'yi takip edip onu öldürmeyi planlayıp hazırlanmıştır. Cecilio bu uğraşında Gaius Marius'un ruhu tarafından intikam almak için teşvik edilip yönetildiğine inanmıştır. Arkadaşı Cinna sonucun iyi olmayacağını düşünüp onun bu girişimini dururmaya çalışmaktadır. Bu girişimde başarılı olamazsa Giunia'nın durumunun ne olacağını düşünmesi gerektığını bildirince Cecilio'nun biraz aklı başına gelir ve rasyonel olmayan kızgınlığını biraz kontrol altına alır.

Sahne 4

Giunia ne yapması gerektiğine karar vermek için tavsiyelerini almak üzere Ginna'ya danışır. Gina Giunia'ya Silla'nın evlenme teklifni kabul etmesini ama Silla ile gerdeğe girdikleri zaman onu evlilik yatağında zayıf bir anında öldürmesini tavsiye eder. Giunia bu tavsiyeyi kabul etmez. İntikam için insan öldürmenin insanlar için hiçbir zaman doğru olmadığına ve intikam için katilin sadece tanrılar için doğru olabileceğine inandığını ona bildirir. Giunia Cinna'dan bir istekte bulunur; onun öldürülme tehlikesinden sakınmasını sağlamak için Cecıllio'yu iyi saklanmasını sağlamasini ondan ister (arya: "Ah se il crudel periglio").

Sahne 5

Cinna durumunu daha derin düşünür ve Silla'yı kendinin öldürmesi kararına varar (arya: "Nel fortunato istante").

Sahne 6

Asma bahçeler

Diğer taraftan Silla'nın Giunia'ya olan deirn aşkı onda merhamet hisleri doğurmasina neden olmuştur ve bunlar gittikçe daha da derinleşmektedir

Sahne 7

Giunia'nın nefret edici siması Sila'nın aklından çıkmamamıştır. Onu ölüm ile tehdit etmek istemektedir ama sevdiğinin yalnızca tek başina ölmesini de kalbi hiç istememektedir (arya: "D' ogni pieta mı spoglio").

Sahne 8

Cecilio ile buluşan Ciunia Silla'nın zalim sözlerini hatırlayıp onu tehlikeye sokmamak için ondan yanından uzaklaşmasını ister.

Sahne 9

Celia gelip Giunia ile konuşur. Ciunia'nın Silla'nın evlenme teklifini kabul etmesini gelecekte daha mesut sonuçlar getirebileceği için kabul etmesini ister. Kendisinin de Cina ile evlenmesi gerketiğini ona hatırlatır ve bunu aynı nedenle bir zor olarak kabul ettiğini de Giunia'ya bildirir. (arya: "Quando suğl' arşi campi").

Sahne 10

Giulia kendi zavallı biçare durumu üzerinde uzun uzun düşüncelere dalar.

Sahne 11

Roma Capitol meydanı

Silla Senatoda konuşma yaparak Senatonun ve Roma vatandaşlarının gösterdiği iyi idarecilik ve kahramanlıklarla kendini bir Roma kahramanı olarak kabul etmelerini ve bu kahramanların bir karşılık olarak Giunia ile bir evlenme yapmasına destek olmalarını ister.

Sahne 12

Cecilio Senatoda kendini gösterince Senatoda ve Capitol meydanında karışıklar çıkar. Giunia, Cecilio ve Silla karşılıklı fikirlerini bir üçlü söylerek ortaya çıkartırlar. (üçlü: "Quell' örgoglioso sdegno").

III. Perde

Sahne 1

Zindana giriş

Cecilio tütuklanıp zindan atılmıştır. Cinna ve Celia'ya onu ziyaret etmeye izin verilmiştir. Cinna, Celia'ya Cecilio ile konuşarak onu aşkını unutmaya ikna etmesini ve bundan sonra da acikca tövbe edip af dilemesini istemesine ikna etmeye istemiştir. Eğer Celia bu görüşmede başaralı olursa, Cinna kendinin Celia ile evlenme yapmayı kabul edeceğini de ona bildiirir. Cinna bu uğraşda Celia'nın başarılı olacağını ümit etmektedir. (arya: "Strider sento la proçella").

Sahne 2

Cecilio bedbaht olarak kaderi ne olursa olsun hiç aldırış atmemeye kendini inandırmıştır. Cinna ona bu kadar kötümser olmamasını tavsiye eder. Silla'nın kalbindeki güzel hislerin başındaki zalim düşüncelerine daha üstün geleceğine ve böylelikle Silla'nın zulmünün sona ereceğine inanmasını söyler. (arya: "De' più superbi il core").

Sahne 3

Silla, Guiunia'ya Cecilio'yu zindanda iken son ziyaretini yapmak için izin verdiğini bildirir. Böylelikle Guinia ile sevdiği Cecilio son bir defa olarak birbirlerine veda edebilecektir. (arya: "Pupille amate").

Sahne 4

Giunia tek başına kalmıştır. Ama tüm düşünceleri Cecilio'nun çok yakında olacak ölümü üzerine teksif olmuşken birden kendi akıbetinin ne olacağını da düsünmeye başlar. (arya: "Frà İ pensier più funesti di morte").

Sahne 5

Kabul Salonu

Capitol meydanında Senato üyeleri ve Roma halkı önünde Silla konuşmaya başlar. Silla bu konuşmasında herkesi şaşırtarak Cecilio'nun hayatının bağışlanıp serbest bırakalacağını ve Giunia ile evlenmesine izin verileceğini ilan eder. Cinna gayet suskun duramaktadır. Bunun nedeni sorulunca Cinna kendinin Silla'dan nefret etmeye başladığını ve onu kendisinin öldürmeye kara verdiğini itiraf eder. Sılla bunun üzerine Cinna'yı cezalandıracağını biidirir ve Cinna'nın "cezası" sevmekte olduğu Silla'nın kızkardeşi Celia ile evlenmek olacaktır. Fakat birden Silla söylevine yeni bir yön verir. Diktatörlük göreveini bırakacağını ve Roma'ya ve Romalılara böylece tekrar bağımsızlık kazandaracağını açıklar. Silla bu tutumunu masumiyet ve erdemli bir kalbin her zaman iktidar gücü kapmaya ve böylece şan şöhret kazanmaya üstün geleceğini hayatında devamlı gördüğü şeklinde açıklar. Roma halkı tekrar bağımsızlıklarını kazandıkları için bir bayram havasına girerler. Bu bayram havası içinde Silla'nın ne kadar halk için değerli bir devlet adamı olduğunu da kutlarlarlar.

Seçilmiş müziksel parçalar

Bu opera eserinde bestelenmiş 23 tane müziksel parça bulunmaktadır. Bunlardan 18 tanesi "arya"; 2 tanesi "ikili"; 1 tanesi "üçlü" ve 1 tanesi "koral şarkı" şeklindedir. Bunlardan seçilmişlerinin isimleri şunlardır:

  • Uvertür

I. Perde

  • Arya: Vieni ov'amor t'invita - Cinna
  • Refakatli resitatif Dunque sperar poss'io
  • Arya Il tenero momento (Cecilio)
  • Arya: Dalla sponda tenebrosa – Giunia
  • Refakatli resitatif Mi piace
  • Arya: Il desio di vendetta eeee di morte – Silla
  • Refakatli resitatif Morte morte fatal - Cecilio
  • Arya: Il tenero momento – Cecilio
  • Arya: Se lusinghiera speme– Celia
  • Koro: Fuor di queste urne dolenti ve solo: O del padre ombra diletta - Giunia
  • Refakatli recitatif Se l'empio Silla
  • İkili: Vieni ov'amor t'invita – Lucio, Cinna

II. Perde

  • "Guerrier che d'un acciaro" – Aufidio
  • "Nel fortunato istante" – Lucio Cinna
  • "Parto, m'affretto" – Giunia
  • "Ah se a morir" – Cecilio
  • "Ah se il crudel periglio" – Giunia
  • "D'ogni pietà mi spoglio" – Silla
  • "Quando sugl'arsi campi" – Celia
  • "Quest' improvviso tremito" – Cecilio
  • "Se il labbro timido" – Celia

III. Perde

  • "De più superbi il core" – Lucio Cinna
  • "Fra i pensier" – Giunia
  • "Pupille amate" – Cecilio
  • "Strider sento la procella" – Celia

Enstrümentasyon

Eserin orijinal partitür notaları hazırlandığında bu eseri çalacak orkestranın şu çalgıları ihtiva etmesi istenmiştir: yaylı çalgılar, 2 flüt, 2 obua, 2 fagot, 2 trompet ve 2 timpani ve resitatiflere refakat için bir "basso continuo" grubu (klavsen ve viyolonseller.

Seçilmiş ses ve video kayıtları

Disk ses kayıtları

Yıl Roller:
(Lucio Silla, Giounia, Cecilio, Celia)
Orkestra Şefi
Orkestra, Koro
Marka
1962 Fernando Ferrari,
Dora Gatta,
Fiorenza Cossotto,
Rena Gary Falachi
Carlo Felice Cillario,
Milano Cámara del Angelicum Orkestrasi
Sarx Records, Cat:SXAM 2019-2
1974 Peter Schreier,
Arleen Aéguer,
Julia Varady,
Helen Donath
Leopold Hager]],
Mozarteum Orkestra ve Korosu, Salzburg
Philips "Mozart Edition" 422 532-2
1985 Anthony Rolphe-Johnson,
Lella Cuberli,
Ann Murray,
Christine Barbaux
Sylvain Cambreling,
Théâtre Royal de la Monnaie Orkestra ve Korosu, Bruksel
DVD Brilliant Classics 99717 "Mozart Edition" Vol. 5 (.
1990 Peter Schreier,
Edita Gruberová,
Cecilia Bartoli,
Dawn Upshaw
Nikolaus Harnoncourt,
Arnold Schönberg Korosu - Concentus Musicus Orkestrası, Viyana
Teldec 2292-44928-2
2006 Roberto Saccà,
Monica Bacelli,
Annick Massis,
Verónica Cangemi.
Tomás Netopil Dynamic
2008: . Simone Nold, Jakob Naeslund Madsen, Kristina Hammarström, Susanne Elmark,. Lothar Odinius
Danish Radio Sinfonietta,
Ars Nova
2009 Juhan Tralla,
Antonia Bourvé,
Iva Danova,
Eva Bernard
Marcus R. Bosch,
Aquisgrán Senfonik Orketra ve Aquisgrán Opera Korosu
Premiere Opera Lted. CDNO 3523-3


Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Kenyon, Nicholas (2006), The Pegasus Pocket Guide to Mozart, Pegasus Books:New York ISBN 1-933648-23-6 (İngilizce)
  2. ^ Holden, Amanda (ed.) (2001) The New Penguin Opera Guide, New York: Penguin Putnam,. ISBN 0-14-029312-4 (İngilizce)
  3. ^ Almanca Wikipedia "Lucio Silla" maddesi [1] 18 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  4. ^ Operabase veritabanına göre [2].

Dış bağlantılar

Dış bağlantılar

  • "Dme.mozarteum.at2" websitesinde "Lucio Silla" partitür notaları: [5]3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • "Imprsario.ch" websitesinde "Wolfgang Amadeus Mozart: Lucio Silla" için İngilizceye çevrilmiş libretto. [6][] (İngilizce)
  • "Opera.stanford.edu" websitesinde "Lucio Silla" operasının İtalynca librettosu [7]27 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İtalyanca)
  • İMSLP Petrucci Music Library websitesi "Lucio_Silla,_K.135_(Mozart,_Wolfgang_Amadeus)" maddesi [8]13 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  • YouTube Mozart / Lucio Silla, K. 135 (Harnoncourt) maddesi "Lucio Silla K. 135" Orkestra Şefi Harnoncourt Audio kaydı [9],
  • YouTube W. A. Mozart - KV 135 - Lucio Silla maddesi "Lucio Silla K.172". audio kaydı [10]26 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,
  • YouTube MOZART - LUCİO SİLLA 1772 with double subs İt-Eng maddesi "Lucio Silla K.196" Milano, Teatro alla Scala - 2011-2015 Opera ve Bale sezonu yapımı İ.İngilizce ve İ.İtalyanca altyazılı live video kaydı Orkestra şefi: Marc Minkowski [11]2 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,


İlgili Araştırma Makaleleri

Titus'un merhameti (İtalyanca:) La clemenza di Tito; Köchel Dizini KV 621) Wolfgang Amadeus Mozart tarafından bestelenmiş bir "opera-seria" türünde opera eseridir. Opera'nın librettosu antik Romalı Suetonius'un ünlü eseri olan Sezarların hayatındaki Roma İmparatoru Titus Flavius Vespasianus'un hayatından uyarlanmış olup ünlü librettocu Metastisio tarafından ilk defa 1734de İtalyan besteci Antonio Caldera tarafından bestelenen opera eseri için hazırlanmış ve yaklaşık 40 kadar besteci tarafından da kullanılmıştır. Avusturya İmparatoru I. Leopold'un Pragda Bohemya Kralı olarak taç giyme töreni için Mozart'a sipariş verilen bu "opera-seria" eseri çok kısa bir zaman içinde bestelenmiş ve prömiyeri 6 Eylül 1791'de Prag'da Bohemya Devlet Tiyatrosunda oynanmıştır.

Mitridates, Pontus Kralı Wolfgang Amadeus Mozart tarafından gençken bestelenmiş dört perdelik opera-seria janrında bir operadır. Liberetto "Vittorio Amadeo Cigna-Santi" tarafından Fransız tiyatro yazarı Jean Racine tarafından yazılmış olan trajik oyununun "Giuseppe Parini" tarafından İtalyanca çevirisinden İtalyancaya uyarlanmıştır. Romalıların istilasına karşı savaşan Anadolu'da bulunan Helenistik Krallıklarından birinin kralı olan Pontus Kralı VI. Mithridates'in son günlerinin öyküsü ele alınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Il re pastore</span>

Il re pastore Çoban Kral; Köchel dizini K208) Wolfgang Amadeus Mozart tarafından bestelenmiş iki perdelik, bazen "opera seria" bazen "seranata" janrinda olarak nitelendirilen, bir opera eseridir. Eserin librettosu İtalyanca olarak Matastasio tarafından hazırlanmış ve "Gianbattista Varesco" tarafından düzenlenmiştir. Eserin ilk gösterisi 23 Nisan 1775de Salzburg'da Başpiskopos "Kont Hieronymus von Colloredo" nun "Başpiskoposluk Sarayı"nda yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Giuseppe Gazzaniga</span>

Giuseppe Gazzaniga Napoli ekolüne mensup İtalyan opera bestecisidir. 51 opera eseri bestelemiştir ve opera buffa janrında eserler hazırlayan tanınmış İtalyan opera bestecilerinin sonuncusu olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Agrippina (opera)</span>

Agrippina George Frideric Handel tarafından bestelenmiş üç perdelik opera seria janrında bir opera eseridir. Libretto Kardinal "Vincenzo Grimani" tarafından hazırlanmıştır. Eser 1709-1710 Venedik Karnaval mevsimi hazırlanmış ve prömiyer temsili 26 Aralık 1709'da "San Giovanni Grisostomo Tiyatrosu", Venedik'te yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Giulio Cesare</span> Georg Friedrich Handelin üç perdelik operası

Giulio Cesare (Giulio Cesare in Egitto HMW27 dizini), George Frideric Handel tarafından 1723'te İngiltere "Kraliyet Muzik Akademisi" için bestelenmiş üç perdelik dramma per musica janrında bir opera eseridir. Libretto "Giacomo Francesco Bussani" tarafından 1676'da "Antonio Sartorio"'nun bestelediği aynı adlı "Giulio Cesare" operası için hazırladığı librettodan "Nicola Francesco Haym" tarafından uyarlanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tamerlano</span>

Tamerlano (Timur) George Frideric Handel tarafından bestelenmiş üç perdelik "Dramma per musica" janrında bir opera seria eseridir. Libretto İtalyanca olarak "Nicola Francesco Haym" tarafından "Agostin Piovene"'in Francesco Gasparini için hazırladığı Tamerlano librettosu; Bizanslı tarihçi Dukas'in Historia'sına dayanan Jacques Pradon'un nesir eseri Tamerlan ou La Mort de Bajazet adlı eserlerinden uyarlanarak hazırlanmıştır. Bu eser Londra'da bulunan "Royal Academy of Music" opera şarkıcıları trupu için hazırlanmış ve prömiyer temsili 31 Ekim 1724'te "King's Theatre" Tiyatrosu, Londra'da sahnelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rodelinda (opera)</span>

Rodelinda, regina de' Longobardi George Frideric Handel tarafından ilk defa Royal Academy of Music şarkıcıları için bestelenmiş 3 perdeden oluşan opera seria janrında bir opera. Eserin libretto'su Nicola Francesco Haym tarafından İtalyanca hazırlanmış ve 1710'da Giacomo Antonio Perti'nin bestelediği opera için Antonio Salvi'nin İtalyanca liberttosundan uyarlanmıştır. Salvi ise liberettosunu 1653'te Fransız tiyatro eseri yazarı Pierre Corneille'in hazırladığı ve konu olarak 7.yüzyılda İtalya'ya yerleşmiş Lombardlar' ın kralı Perctarit'ın hayatını ele alıp işleyen, Pertharite, roi des Lombards adlı trajediyaya dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Platée</span>

Platee bir prolog ve üç perde ihtiva eden ve librettosu Fransızca olarak "Adrien-Joseph Le Valois d'Orville" tarafından yazılmış ve Jean-Philippe Rameau tarafından bestelenmiş olan "lirik komedi " janrında bir Barok stili "opera".

<span class="mw-page-title-main">Köy Falcısı</span>

Köy Falcısı bestesi ve librettosu Jean-Jacques Rousseau tarafından Fransizca olarak hazırlanmış bir perdeden oluşan, intermezzo buffo janrında bir kısa opera eseri.

<span class="mw-page-title-main">İyi Tabiatlı Kız</span> Niccolò Piccinni operası

İyi Tabiatlı Kız, bestesi Niccolò Piccinni tarafından, librettosu Carlo Goldoni tarafından İngiliz yazar Samuel Richardson'un yazdığı "Pamela or Virtue Rewarded" romanından uyarlanarak İtalyanca olarak hazırlanmış, üç perdeden oluşan, dramma giocoso janrında bir opera buffa eseri. Eserin prömiyer temsili 6 Şubat 1760'ta Teatro delle Dame, Roma'da yapılmıştir ve bu temsilde tüm roller erkek şarkıcılar tarafından oynanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">La finta giardiniera</span>

Finta Giardiniera İtalyanca adı ile genellikle anılan; Türkçe adı Bahçıvan Taklidçisi Genç Kız olan, bestesi daha 18 yaşında olan Wolfgang Amadeus Mozart tarafından, İtalyanca liberettosu tartışmalı olarak günümüzde Giuseppe Petrosellini'ye atıfedilen ama uzun bir dönem Ranieri de Cazalbigi'ye atıflı olan bir uvertür ve 3 perde ihtiva eden bir opera buffa janrında opera eseri.

<span class="mw-page-title-main">İpek Merdiven</span>

İpek Merdiven Gioacchino Rossini tarafından bestelenen 1-perdelik operatik fars veya komik operadır. Venedik'li şair Giuseppe Maria Foppa tarafından yazılan libretto "Eugène de Planard" tarafından Fransızca yazılan L'Échelle de Soie adlı bir tiyatro fars oyunundan uyarlanmıştır. Bu eserin prömiyer temsili 9 Mayıs, 1812'de Venedik'te "Teatro San Moise Tiyatrosu"'nda yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tancredi</span>

Tancredi Gioacchino Rossini tarafından bestelenen 2-perdelik opera seria veya "kahramanlik melodrami " janrindan opera eseridir.Gaetano Rossi tarafından yazılan İtalyanca libretto Voltaire tarafından 1760'ta Fransızca yazılan Tancrède adlı bir tiyatro oyunundan uyarlanmıştır. Bu eserin prömiyer temsili 9 Mayıs, 1812'de Venedik'te Fenice Tiyatrosu'nda yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vestal Bakiresi</span> Gaspare Spontininin bestelediği üç perdelik opera

Vestal Bakiresi Gaspare Spontini tarafından bestelenmiş üç perdelik tragédie lyrique janrında opera. Eserin librettosu, Fransızca olarak Étienne de Jouy tarafından yazılmıştır. Eserin ilk temsili 15 Aralık 1807'de Paris'te o zamanki "Académie İmpériale de Musique"'na ait olan Salle Montansier tiyatrosunda yapılmıştır. Bu eser Gespare Spotini'nin şaheseri olduğu kabul edilmektedir. Eserin müzik stili Gluck'ten etkilenmiş ve ileride Berlioz, Wagner ve XIX. yüzyıl Fransız Grand Operası'na büyük etkileri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ayda Dünya</span>

Ayda Dünya Hob. dizini: 28-7, libretto'su 1750'de Carlo Goldoni tarafından İtalyanca yazılmış; besteci Joseph Haydn tarafından hazırlanmış "opera buffa" janrında bir 3 perdelik operadır. İlk temsili 3 Ağustos 1777'de modern Macaristan'da Eszterháza'da yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Le astuzie femminili</span>

Kadınlık Fendi, bestesi Domenico Cimarosa tarafından, librettosu "Giuseppe Palomba" tarafından Giovanni Bertati'nin L'amor rende sagace adlı liberettosundan uyarlanarak İtalyanca olarak hazırlanmış, 2 perdeden oluşan, melodramma giocoso janrında bir opera eseri. Eserin prömiyer temsili 26 Agustos 1794'te Teatro dei Fiorentini, Napoli'da yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Armida (Haydn)</span>

Armida, bestesi Joseph Haydn tarafından, büyük olasılıkla "Nunziato Porta"'nun Torquato Tasso'nun 1581'de yazmış olduğu Gerusalemme liberata adlı şiirinden uyarlanarak İtalyanca olarak yazılmış olduğu libretto kullanılarak, hazırlanmış 3 perdelik "dramma heroico" janrında bir operadır. Prömiyer temsili 26 Şubat 1784'te modern Macaristan'da Eszterháza'da saray tiyatrosunda yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sevil Berberi (Paisiello)</span>

Sevil Berberi Opus:R 1.64, libretto'su İtalyanca olarak "Giuseppe Petrosellini" tarafından Fransız Pierre Augustin Caron de Beaumarchais'nin yazdığı "Le Barbier de Séville" adlı komedi tiyatro oyunundan uyarlanarak yazılmış; besteci Giovanni Paisiello tarafından hazırlanmış "dramma giocoso" janrında bir 2 perdelik opera buffadır. İlk temsili 26 Eylül 1782'de Sankt-Peterburg Rusya'da Ermitaj Sarayı'nda "Zimnevo Dvortsa" salonunda yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nina (opera)</span> Giovanni Paisiellodan bir opera

Nina, , libretto'su İtalyanca olarak "Giambatista Lorenzi" tarafından yazılmış; besteci Giovanni Paisiello tarafından hazırlanmış "a commedia per musica" adı verilen komedi janrında bir opera buffa'dır.