İçeriğe atla

Lucien Tesnière

Lucien Tesnière
Doğum13 Mayıs 1893(1893-05-13)
Mont-Saint-Aignan, Fransa
Ölüm6 Aralık 1954 (61 yaşında)
Montpellier, Fransa
Akademik geçmişi
EğitimParis Üniversitesi
EtkilendikleriWilhelm von Humboldt, Ferdinand de Saussure
Akademik çalışmaları
Dönem20. yüzyıl
GelenekYapısalcılık
KurumlarıLjubjana Üniversitesi

Strasbourg Üniversitesi

Montpellier Üniversitesi
Ana ilgi alanlarıDilbilim, Sentaks
Önemli görüşleriBağımsal Dilbilgisi, İstem
EtkiledikleriIgor Mel'čuk

Lucien Tesnière (Fransızca: [lysjɛ̃ tɛnjɛʁ]; 13 Mayıs 1893 - 6 Aralık 1954) önde gelen ve etkili bir Fransız dilbilimciydi. 13 Mayıs 1893'te Mont-Saint-Aignan'da doğdu. Strasbourg Üniversitesi'nde kıdemli öğretim görevlisi (1924) ve daha sonra Montpellier Üniversitesi'nde profesör (1937) olarak Slav dilleri üzerine birçok makale ve kitap yayınladı. Bununla birlikte, dilbilim tarihindeki önemi, esas olarak, bağımsal dilbilgisi (valency grammar) olarak bilinen doğal dillerin sözdizimine yönelik bir yaklaşım geliştirmesine dayanmaktadır. Teorisini 1959'da ölümünden sonra yayınlanan Éléments de syntaxe structuree (Yapısal Sözdiziminin Öğeleri) adlı kitabında sundu. Kitapta, çeşitli dillerden birçok örnekle desteklenen sözdizimsel yapıların sofistike bir biçimlendirmesini öne sürmektedir. Tesnière, 6 Aralık 1954'te Montpellier'de öldü.

Modern sözdizimi çalışmasının sorgusuz sualsiz kabul ettiği birçok merkezi kavram, Éléments'te geliştirildi ve sunuldu. Örneğin, Tesnière, değerlik (valency) kavramını ayrıntılı olarak geliştirdi ve argümanlar (actants) ile yardımcılar (adjuncts) arasındaki birincil ayrım ki sentaksın hepsi olmasa da çoğu bunların üzerine inşa edilmiştir, Tesnière'in anlayışının merkezinde yer alıyordu. Tesnière ayrıca sözdiziminin morfoloji ve anlambilimden özerk olduğunu hararetle savundu, ancak duruşu sözdizimini insanın dil yetisinin ayrı bir modülü olarak kabul eden üretici dilbilgisinden farklıdır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkçe</span> Türk halkının Oğuz Türkçesi dili

Türkçe ya da Türk dili, Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya'da konuşulan, Türk dilleri dil ailesine ait sondan eklemeli bir dildir. Türk dilleri ailesinin Oğuz dilleri grubundan bir Batı Oğuz dili olan Osmanlı Türkçesinin devamını oluşturur. Dil, başta Türkiye olmak üzere Balkanlar, Ege Adaları, Kıbrıs ve Orta Doğu'yu kapsayan eski Osmanlı İmparatorluğu coğrafyasında konuşulur. Ethnologue'a göre Türkçe, yaklaşık 90 milyon konuşanı ile dünyada en çok konuşulan 18. dildir. Türkçe, Türkiye, Kuzey Kıbrıs ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nde ulusal resmî dil statüsüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Auguste Comte</span> Fransız sosyolog, matematikçi ve filozof (1798-1857)

Isidore Marie Auguste François Xavier Comte, pozitivizm doktrinini formüle eden Fransız filozof, matematikçi ve yazardır. Genellikle modern anlamda ilk bilim filozofu olarak kabul edilir. Comte'un fikirleri aynı zamanda sosyolojinin gelişimi için de temel teşkil etti; nitekim bu terimi icat etti ve bu disiplini bilimlerin taçlandırılmış başarısı olarak ele aldı.

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi (BOÜN), İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

Python, nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel (modüler) ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Meriç</span> Türk yazar, çevirmen ve düşünür

Hüseyin Cemil Meriç, Türk yazar, çevirmen, düşünür ve sosyolog.

<span class="mw-page-title-main">Kitâb-ı Mukaddes</span> Yahudiliğin ve Hristiyanlığın kutsal metinlerini oluşturan kitapların kanonik bir koleksiyonu

Kitâb-ı Mukaddes, Mukaddes Kitap veya Kutsal Kitap, Eski Ahit ve Yeni Ahit'i kapsayan, Hristiyan inanışının temelini oluşturan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan kitaptır.

<span class="mw-page-title-main">Türkoloji</span> Türk dili, tarihi, edebiyatı ve halk bilimi araştırmalarını konu edinen bilim dalı

Türkoloji (Osmanlı Türkçesi: Türkiyat [تركيات], İngilizce: Turcology, Fransızca: Turcologie) veya Türklük bilimi; Türk halklarının filolojisi, antropolojisi, edebiyatı ve tarihi başta olmak üzere genel bir somut ve somut olmayan kültürel miraslarını sistematik bir şekilde derleyen, araştıran ve inceleyen bilim dalıdır.

Tahsin Yücel,, Türk akademisyen, öykü ve roman yazarı, denemeci, eleştirmen ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Galatasaray Üniversitesi, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinin Ortaköy semtinde bulunan ve eğitim dili Fransızca olan bir devlet üniversitesi.

Talat Ümit Halman, Türk şair, yazar, çevirmen, akademisyen, diplomat, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Muallim Naci</span> Türk tanzimat dönemi yazarı ve şairi

Muallim Naci, Türk yazar, şair, öğretmen ve eleştirmen.

<i>Don Kişot</i> İspanyol romancı Miguel de Cervantes Saavedranın romanı

Don Kişot ya da Don Kihote, İspanyol şair ve romancı Miguel de Cervantes'in kendi dilinde yazdığı roman ve bu romandaki asıl şahsiyetin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Max Born</span> Alman-İngiliz fizikçi ve matematikçi (1882–1970)

Max Born kuantum mekaniğinin gelişmesinde etkili olan Alman matematikçi ve fizikçi. Kuantum fiziği dışında katı hâl fiziği ve optiğe katkıda bulunmuş ve 1920-30'larda önemli fizikçilerin çalışmalarının denetimini yapmıştır. Born, yaptığı "Kuantum Mekaniği'nin temelini araştırma, özellikle dalga fonksiyonunun istatistiksel yorumlanması üzerine" adlı çalışması ile 1954 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi</span> İstanbul’da kurulan, benzerleri arasında Türkiye’nin ilk ve en büyük fakültesi

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi (İÜEF), 1933 yılında İstanbul Üniversitesi bünyesinde Edebiyat Fakültesi adı ile kurulan fakülte. Türkiye'nin ilk edebiyat yüksek okuludur.

<span class="mw-page-title-main">Montpellier</span> Fransada komün

Montpellier, Fransa'nın güney-batısında, Occitanie (Oksitanya) Bölgesi ve Hérault Departmanı'nın merkezi olan komündür. Nîmes ve Béziers kentleri arasında Akdeniz kıyısında, kıyı şeridinden 10 km içeride konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alexis Clairaut</span> Fransız matematikçi, astronom ve jeofizikçi (1713 - 1765)

Alexis Claude Clairaut, Fransız matematikçi. Jeodezi ve gök mekaniği üzerindeki çalışmalarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Pitton de Tournefort</span> Fransız bitki bilimci (1656 – 1708)

Joseph Pitton de Tournefort, Fransız doğabilimci.

<span class="mw-page-title-main">KTO Karatay Üniversitesi</span> Konyada kurulu vakıf üniversitesi

2005 yılında kuruluş çalışmalarına başlanan Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, Konya Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından Konya'nın ilk vakıf üniversitesi olarak 2009 yılında açılmıştır. KTO Karatay Üniversitesi ilk öğrencilerini 2010-2011 eğitim-öğretim yılında kabul etmiş ve ilk mezunlarını Haziran 2013'te vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Taha Hüseyin</span> Mısırlı yazar

Taha Hüseyin, Mısırlı yazardır. Üç yaşından itibaren görme engelli olarak yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Yakovleviç Marr</span>

Nikolay Yakovleviç Marr Gürcistan kökenli Rus dilbilimcisi ve oryantalist. Günümüzde Türkiye sınırları içinde bulunan tarihsel Şavşeti ve Klarceti bölgelerine 1904 yılında yaptığı gezinin notları önemli eserler arasında sayılır. Daha sonra çalışmalarını Marksizm çerçevesine içine oturtan Marr'ın öne sürdüğü teoriler 1950'li yıllara kadar Sovyetler Birliği'nde resmi olarak tanınmıştır. Zira Marr, teorilerini Marksizm ile ilişkilendirmiş ve devlet desteği görmüştür.