İçeriğe atla

Luca Gaurico

Ephemerides recognitae et ad unguem castigatae, 1533
Super diebus decretoriis quos etiam criticos vocitant axiomata, 1546

Luco Gaurico (Latince:Lucas Gauricus) (d. 12 Mart 1476 - ö. 6 Mart 1558, Roma) İtalyan astrolog, astronom ve matematikçi. 1508 yılında yazdığı Oratio de Inventoribus et Astrologiae Laudibus adlı eserinde savunduğu bir konu olan Eleştirel astroloji üzerine çalışmalar yaptı. En ünlü eseri Tractatus Astrologicus adlı eseridir.

Astroloji ve mühendislik alanındaki çalışmaları

Gaurico, astrolog olarak ün kazandı. Tractatus Astrologicus, bir astroloji kitabı olmasının yanı sıra çeşitli şehirlerin ve binaların temellerinin birer çizimlerini ihtiva etmekteydi. Ayrıca Ay üzerindeki bir kraterin ismi Gaurico'nun adına ithafen verilmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Pierre Bayle, Dictionnaire historique et critique, ed. Paris, 1820, t. 8, article Henri II, p. 26, available on Google Books, quotation of Gaurico, Tractatus astrologicus, Venice, 1552, folio 42, verso. There exists another version of Gaurico's prophecy, given by Erasmo Pèrcopo, L’umanista Pomponio Gaurico. Luca Gaurico ultimo degli astrologi, Napoli, Luigi Pierro, 1895, p. 159, who refers to Gui du Faur de Pibrac, Apologie à la reine Marguerite, in D'Artigny, Mémoires d'histoire, de critique et de littérature, Paris, 1749, t. II and t. III, pp. 317 and ff. The passage of Pibrac is quoted p. 410 of volume II of D'Artigny's book and in vol. III, pp. 317 and ff., D'Artigny argues against the authenticity of the prediction attributed by Pibrac to Gaurico. See David Clement, Bibliothèque curieuse, t. 9, chez Jean Guillaume Schmid, 1760, available on Google Books ^ http://www.esoteric.msu.edu/VolumeVI/Schoener.htm 5 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karl Marx</span> Almanya doğumlu filozof (1818–1883)

Karl Marx, 19. yüzyılda yaşamış Alman filozof, politik ekonomist ve bilimsel sosyalizmin kurucusu. Bir müddet gazetecilik de yapan Marx, iktisadi ve beşerî konularda eleştirel fikirler ve tespitler ortaya koymuştur.

<i>Kapital</i> Karl Marxın bir eseri

Kapital, Kapitalist Üretimin Eleştirel Bir Tahlili, Das Kapital veya Kapital, 1867, 1885 ve 1894 yıllarında üç cilt olarak yayınlanan, Karl Marx tarafından yazılmış, politik ekonomi eleştirisi ve tarihsel materyalizm teorisinin kurucu metinlerinden biridir. Marx'ın yaşamı boyunca yaptığı çalışmaların ürünü olan bu metin, Adam Smith, Jean-Baptiste Say, David Ricardo ve John Stuart Mill gibi klasik politik iktisatçıların görüşlerini izleyerek, kendi ifadesiyle “modern toplumun ekonomik işleyiş yasasını ortaya koymak amacıyla” tarihsel materyalizm teorisini uygulayarak ortaya koymaya çalıştığı bir kapitalizm analizi ve eleştirisidir. Metnin ikinci ve üçüncü ciltleri, notlarını derleyen meslektaşı Friedrich Engels tarafından Marx'ın ölümünden sonra yayımlanmıştır. Kapital, sosyal bilimler alanında 1950'den önce yayımlanmış olan en çok atıf yapılmış kitaptır.

<span class="mw-page-title-main">Gerolamo Cardano</span> İtalyan hekim, matematikçi ve filozof (1501-1576)

Gerolamo Cardano, ilgi alanları ve yetkinlikleri matematik, tıp, biyoloji, fizik, kimya, astroloji, astronomi, felsefe, edebiyat ve kumarbazlık arasında değişen bir İtalyan polimattı. Rönesans'ın en etkili matematikçilerinden ve olasılığın kuruluşundaki kilit isimlerden biri oldu; Batı dünyasına binom katsayıları ve binom teoremini tanıttı. Bilim üzerine 200'den fazla eser yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Astroloji</span> Sözdebilim

Astroloji, gök cisimlerinin ve astronomik fenomenlerin, insan karakteri ve kaderi üzerine etkilerinin olduğu önermesini konu alan, bilimsel gerçekliğe sahip olmayan sözdebilimdir.

<span class="mw-page-title-main">Bîrûnî</span> Müslüman Fars astronom ve polimat (973–1048)

Bîrûnî, İslam'ın Altın Çağı'ndaki çalışmaları ile bilinen hezârfen. Tam adı Ebu Reyhan Muhammed bin Ahmed el-Birûnî'dir.

<span class="mw-page-title-main">Charles Sanders Peirce</span> Amerikalı filozof, mantıkçı ve matematikçi (1839–1914)

Charles Sanders Peirce, pragmatizm akımının isim babası olmuş, daha sonra da pragmatist yöntemin ana hatlarını çizmiş olan Amerikalı filozoftur. Felsefede bilgi konusuna öncelik vermiş başlamış ve Aristoteles'in düzeni doğada bulan nesnel yaklaşımı ile Kant'ın bilgideki düzenin zihnin eseri olduğunu dile getiren öznel yaklaşımının bir sentezini yapmıştır. Kavram, fikir ve kuramlarımızın doğruluklarını, onların yararlılıklarıyla özdeşleştiren Peirce'e göre, yöntem öncelikle düşüncelerimizi açık ve seçik hale getirmekten oluşur ve bu yöntem sayesinde felsefe bir bilime dönüşecektir.

<span class="mw-page-title-main">Sarpedon</span>

Yunan Mitolojisinde, Sarpedon, Zeus'un Truva tarafında savaşmış olan oğluydu. Her ne kadar Ilyada'da, Zeus ve Laodamia'nın oğlu olsa da, daha sonraki standart revizyonda, Zeus ve Europa'nın oğlu ve Minos'un ve Rhadamanthys'in kardeşidir. Diğer taraftan, bazı kaynaklarda Truva'da savaşmış olan Sarpedon, Minos'un kardeşi olan Sarpedon'un torunudur.

<span class="mw-page-title-main">Baphomet</span>

Baphomet veya Bafomet, 14. yüzyıl başlarında Katolik Kilisesi tarafından aforoz edilen Tapınak Şövalyeleri'nin taptığı iddia edilen şeytanî figür. Tarihte bir ilah olarak ilk 1307 yılında kullanılmış olsa da Baphomet terimi 19. yüzyılda popülerize edilmiştir. Özellikle bu tarihten sonra Eliphas Levi tarafından çizilmiş "Sabbat Keçisi" olarak da anılan eser ile Baphomet karakterize edilmeye başlanmıştır. Bu tasvir erillik ve dişilik, iyi ve kötü, aşağı ve yukarı gibi zıt kavramları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Venüs (mitoloji)</span> Roma mitolojisinde aşkın ve güzelliğin koruyucusu tanrıça

Venüs, Roma mitolojisinde aşkın ve güzelliğin koruyucusu olan tanrıça. Genelde çıplak olarak resmedilir. Romen mitleri ve festivallerinde anahtar rol alan bir tanrıçadır. Yunan mitolojisindeki dengi Afrodit'tir.

<span class="mw-page-title-main">Fars edebiyatı</span> İranın sözlü ve yazılı edebî birikimi

Fars edebiyatı, Farsça sözlü kompozisyonlardan ve yazılı metinlerden oluşan dünyanın en eski edebiyatlarından biridir. 2500 yıldan uzun bir dönemi kapsayan Fars edebiyatına ait kaynaklar bugünkü İran sınırlarının ötelerine, Orta Asya, Batı Asya, Anadolu, Hint alt kıtası, Mısır ve Balkanlar'a yayılmıştır. Gaznelilerin Orta ve Güney Asya'yı fethinden sonra Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Orta Asya'ya yayılmıştır. Yalnız İranlılar değil, Türk, Kafkas, Hint, Pakistanlı ve Slav şair ve yazarların Fars dilinde oluşturdukları eserler de Fars edebiyatı içinde sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Câbir bin Hayyân</span> Fars bilim gıbı

Ebû Mûsa Câbir bin Hayyân (Arapça: ابو موسی جابربن حیان, Latince: "Geber" ya da "Geberus"; , Batıda daha ziyâde Geber olarak tanınan, Abbâsîler döneminde yaşamış ve İslâmiyet'te fen bilimlerinin temelini atmış olan Farsî çok yönlü bir fen bilgini; simyacı, kimyacı ve eczacı; fizikçi, astronom ve astrolog; tıp ve fizik tedavi uzmanı; mühendis, coğrafyacı, filozof ve sûfi.

<span class="mw-page-title-main">Arthur de Gobineau</span> Fransız diplomat ve yazar (1816 – 1882)

Arthur de Gobineau,, Fransız diplomat ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ali bin Rıdvan</span>

Ebul Hasan Ali bin Rıdvan el-Mısri Mısırlı Müslüman doktor, fizikçi ve astronom olan bilim insanı. Gize'de doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Urbain Le Verrier</span> Fransız gökbilimci (1811 – 1877)

Urbain Jean Joseph Le Verrier, özellikle gök mekaniği alanında çalışan ve Neptün gezegenini saptayan Fransız matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Donus</span> 78. Katolik Kilisesi papası (ö. 678; pd. 676-678)

Donus ya da diğer yazım şekliyle Domnus, 2 Kasım 676 tarihinden 678 yılındaki ölümüne kadar görev yapmış olan papa.

İskenderiyeli Stephanus, Neo-Platonik gelenekteki felsefenin yanı sıra simya, astroloji ve astronomi üzerine de yazan bir Bizanslı filozof ve öğretmen. Mısır'ın Müslümanlar tarafından fethinden önce İskenderiye akademik geleneğinin son temsilcilerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Georges Canguilhem</span> Fransız filozof (1904 – 1995)

Georges Canguilhem, epistemoloji ve bilim felsefesi konusunda uzmanlaşmış Fransız filozof ve doktordur.

Genç Olimpiodorus, I. Justinianus'un MS 529'da Atina'daki Platon Akademi'ni ve diğer pagan okullarını kapatan kararnamesinden sonra, Bizans İmparatorluğu'nun ilk yıllarında yaşamış Yeni Platoncu bir filozof, astrolog ve öğretmendir. Olimpiodorus, İskenderiye'de Platoncu geleneği sürdüren son pagandı ; onun ölümünden sonra Okul, Hıristiyan Aristotelesçilerin eline geçti ve sonunda Konstantinopolis'e taşındı. İncil yorumlarının yazarı ve çağdaşı İskenderiyeli diyakoz Olimpiodorus ile karıştırılmamalıdır.

Isaac Argyros, aritmetik, geometri ve astronomi kitaplarının yanı sıra Easter Rule adlı bir inceleme yazan, y. 1312 doğumlu Bizanslı bir matematikçi ve keşiştir.

<span class="mw-page-title-main">Guido Bonatti</span> İtalyan astrolog ve astronom

Guido Bonatti 13. yüzyılın en ünlü astroloğu olan İtalyan matematikçi, astronom ve astrologdu. Bonatti, Kutsal Roma İmparatoru Frederick II, Ezzelino III da Romano, Guido Novello da Polenta ve Guido I da Montefeltro'nun danışmanlığını yapmıştır. Ayrıca Floransa, Siena ve Forli'nin komünal hükûmetlerine de hizmet etti. İşverenlerinin hepsi Guelph'lerle çatışma halinde olan Ghibellin'lerdi ve hepsi de şu ya da bu zamanda aforoz edilmişti. Bonatti'nin astrolojik ünü Dante'nin İlahi Komedya'sında da eleştirilmiş ve astrolojisinin cezası olarak cehennemde ikamet ettiği tasvir edilmiştir. 1277 civarında yazdığı Liber Astronomiae veya 'Astronomi Kitabı' en ünlü eseridir. Bu kitap iki yüzyıl boyunca klasik bir astroloji ders kitabı olarak kalmıştır.