İçeriğe atla

Lubomír Štrougal

Lubomír Štrougal
Çekoslovakya Başbakanı
Görev süresi
28 Ocak 1970 - 12 Ekim 1988
Yerine geldiğiOldřich Černík
Yerine gelenLadislav Adamec
Kişisel bilgiler
Doğum 19 Ekim 1924(1924-10-19)
Veselí nad Lužnicí, Çekoslovakya
Ölüm 6 Şubat 2023 (98 yaşında)
Partisi Çekoslovakya Komünist Partisi
İmzası

Lubomír Štrougal (19 Ekim 1924 - 6 Şubat 2023), Çek siyasetçi. 1970 ila 1988 yılları arasında Çekoslovakya başbakanlığı yapmıştır. Hukuk okumuştur. 1950'lerden sonra Çekoslovakya Komünist Partisi'nin Merkez Komitesi'nde yer almıştır.

1959 ila 1961 yılları arasında Tarım bakanlığı, sonrasında da 1965'e kadar İçişleri bakanlığı görevlerinde bulunmuştur.

1968 yılında başbakan Oldřich Černík'in yardımcılığına getirilmiştir. Önceleri Prag Baharında Varşova Paktı ülkelerinin Çekoslovakya'yı işgaline karşı çıkmış ancak daha sonradan Gustáv Husák rejiminin en önde gelen destekçilerinden biri olmuştur.

6 Şubat 2023 tarihinde 98 yaşında hayatını kaybetti.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ "Lubomir Strougal, Czechoslovak communist leader, dies at 98". ABC News. The Associated Press. 6 Şubat 2023. 6 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2023. 
  2. ^ "Zomrel komunistický pohlavár Štrougal (†98): Preslávila ho fáma o mileneckom pomere s Vondráčkovou". Topky. 7 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2023. 
Siyasi görevi
Önce gelen:
Oldřich Černík
Çekoslovakya Başbakanı
1970-1988
Sonra gelen:
Ladislav Adamec

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı padişahları listesi</span> Osmanlı İmparatorluğu hükümdarlarının bir listesi

Osmanlı Hanedanı'nın hükümdarları, yükselme döneminden dağılma dönemine dek kıtalararası geniş bir imparatorluğa hükmetmiştir. Osmanlı İmparatorluğu zirvedeyken, kuzeyde Macaristan, güneyde Somali, batıda Cezayir ve doğuda Irak'a kadar uzanmıştır. İlk başlarda İmparatorluk Bursa'da yönetilirken, 1365'te Edirne başkent oldu. Son olarak da Bizans İmparatorluğu'ndan alınan İstanbul başkent yapıldı. İmparatorluğun ilk yıllarının anlatımında efsane ve gerçeği ayırmanın zor olması nedeniyle değişen konular olmuştur; buna rağmen çoğu çağdaş tarihçi, imparatorluğun aşağı yukarı 1299 yılında ortaya çıktığını ve kurucusunun Oğuz Türklerinin Kayı boyundan gelen Osman Gazi olduğunu kabul eder. Osmanlı Hanedanlığı, 36 sultanla 6 yüzyıl boyunca var oldu. Osmanlı İmparatorluğu, I. Dünya Savaşı'nda müttefik olduğu İttifak Devletleri'nin yenilgiye uğraması sonucuyla tarih sahnesinden silindi. İmparatorluk'un İtilaf Devletleri tarafından bölünmesi ve ardından gelen Kurtuluş Savaşı Türkiye Cumhuriyeti'nin doğmasına yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Prag</span> Çek Cumhuriyetinin başkenti

Prag, Çekya'nın başkenti ve en büyük şehri. Geçmişte Çekoslovakya'nın da başkentiydi. Orta Bohemya'da Vltava Nehri'nin üzerinde yer alır ve 1.2 milyon nüfusu vardır. İş dünyası istatistiklerine göre bu sayıya ek olarak 300.000 kişi de resmi kaydı olmaksızın Prag'da yaşamaktadır. Prag, geniş bir kitle tarafından dünyanın en güzel şehirlerinden biri olarak gösterilir. Prag "Altın Şehir", "Doksanların Sol Bankası", "Masal Şehri", "Şehirlerin Anası" ve "Avrupa'nın Kalbi" gibi isimlerle de anılır. Prag konumu gereği çevresindeki ülkeler ile merkezi bir konum oluşturur. Avrupa'daki en fazla iç kaleye sahip 3 şehirden birisidir. Bu şehrin gölgesi Franz Kafka olmuştur. Kafka için bile fazlasıyla turist çeken bir Orta Çağ şehridir. Prag Şehri 5 Nobel ödülüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Münih Antlaşması (1938)</span> Almanca konuşulan Çekoslovakya topraklarının 1938de Almanyaya bırakılması

Münih Antlaşması, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Almanya arasında yapılan ve Çekoslovakya'nın Südet bölgesinin Almanya'ya verilmesini öngören 29 Eylül 1938 tarihli antlaşmadır.

Burhan Cahit Bayar, Türk bürokrat ve siyasetçi. Ankara valisi, İstanbul valisi ve İçişleri Bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovakya</span> Orta Avrupada 1918 ile 1992 arasında varlığını sürdürmüş devlet

Çekoslovakya, Orta Avrupa'da 1918 ile 1992 arasında varlığını sürdürmüş ülke. 1 Ocak 1993'te Slovakya ve Çek Cumhuriyeti adlı iki bağımsız devlete bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Efkan Âlâ</span> Türk siyasetçi

Efkan Âlâ ; Türk bürokrat, siyasetçi ve eski İçişleri Bakanı. İçişleri Bakanlığı görevini 2013-2015 ve 2015-2016 yılları arasında sürdürmüştür. Bu görevinden önce 2007-2013 yılları arasında Başbakanlık Müsteşarlığı görevini sürdürmüştür. 2003-2004 yılları arasında Batman, 2004-2007 yılları arasında ise Diyarbakır Valisi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya millî futbol takımı</span> Slovakyayı uluslararası arenada temsil eden futbol takımı

Slovakya millî futbol takımı, Slovakya'yı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. 1939 ile 1944 yılları arasında 16 maç yapan Slovakya, II. Dünya Savaşı sonrasında Çekoslovakya haline geldi. 1992'de Çekoslovakya'nın ikiye bölünmesinden sonra ilk maçını Litvanya ile oynadı.

Mustafa Kalemli,, Türk doktor, siyasetçi, eski Türkiye İçişleri, Orman, Sağlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı.

Namık Kemal Zeybek, Türk hukukçu, bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Vasıf Çınar</span> Türk devlet adamı

Hüseyin Vasıf Çınar, Türk öğretmen, gazeteci, siyasetçi ve diplomattır.

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovakya'nın dağılması</span>

Çekoslovakya'nın dağılması Çekoslovakya'nın 1 Ocak 1993 tarihinde barışçıl bir şekilde Çekya ve Slovakya adında iki ülkeye ayrılması olayıdır. Bu olay aynı zamanda Kadife Boşanma olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dukla Praha</span>

Dukla Prag, Çekya'nın Prag şehrinin futbol takımıdır. Kulüp en güçlü olduğu dönemde, 1. fotbalová Liga'yı 11 kez, Československý pohár'ı ise 9 kez kazanmış, Şampiyon Kulüpler Kupası'nda ise 1966-67 sezonunda yarı finale ulaşmıştır. Kulüp bugün hâlen, 11 şampiyonlukla Slavia Praha ve Sparta Praha'ın ardından en çok şampiyonluk kazanmış ekiptir.

Olağanüstü hâl ya da kısa adıyla OHAL, olağanüstü bir yönetim düzeninin gerekli olduğu doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ekonomik bunalım, kamu düzenini tehlike altına sokan yaygın şiddet vakaları gibi durumlarda başvurulan uygulamadır.

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovakya pasaportu</span>

Çekoslovakya pasaportu veya Çekoslovak pasaportu, 1918-1992 yılları arasında yaşamış bir devlet olan Çekoslovakya tarafından, Çekoslovakya vatandaşlarının uluslararası seyahatlerde kullanması için üretilmiştir. Çekoslovakya'nın Çekya ve Slovakya olarak ayrılmasından sonra her iki ülke de kendi pasaportlarını üretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Selami Altınok</span> Türk politikacı

Selami Altınok, Türk bürokrat ve siyasetçi. Sırasıyla çeşitli Türkiye ilçelerinde kaymakam, Aksaray valisi, İstanbul emniyet müdürü, 63. Türkiye Hükûmetinde içişleri bakanı, içişleri bakanlığı müsteşarı ve emniyet genel müdürü olarak görev yapmıştır. TBMM 27 ve 28. dönem AK Parti Erzurum milletvekilidir.

Ladislav Adamec Çek siyasetçi. 1988 ila 1989 yılları arasında Çekoslovakya başbakanlığı yapmıştır. Lubomír Štrougal'ın 12 Ekim 1988'de görevden ayrılmasıyla başbakanlığa geçen Adamec Çekoslovakya'nın son komünist başbakanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jan Stráský</span>

Jan Stráský, Çek siyasetçi. Stráský, Avrupa'da 1992 yılına kadar var olan Çekoslovakya'nın son başbakanı olarak 2 Temmuz 1992 ile 31 Aralık 1992 tarihleri arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çekya-Türkiye ilişkileri</span> Çek Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler

Türk-Çek ilişkilerinin diplomatik ilişkileri 1924 yılına dayanır. Ülkenin 1939-1945 yılları arasında Almanya'nın işgali ve daha sonrasında soğuk savaş yıllarında duruldu. Çekoslovakya'nın demokrasiye geçtiği 1989'dan itibaren ilişkilerde gelişme hakim oldu.

Çekoslovakya-Türkiye ilişkileri, Çekoslovakya'nın varlığını sürdürdüğü dönemde her zaman dostane olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Çekoslovak Cumhuriyeti</span>

İkinci Çekoslovak Cumhuriyeti, 30 Eylül 1938 ile 15 Mart 1939 arasında 169 gün yaşadı. Bohemya, Moravya, Silezya, Karpat Rutenya ve Slovakya'nın özerk bölgelerinden oluşuyordu.