Komut satırı, bir bilgisayar kullanıcısının, belirli metinleri (komutları) girerek, bilgisayarla iletişime geçmesini sağlar. Komut satırı arayüzleri; konsol, kabuk, terminal veya uçbirim diye de adlandırılır.
GNU Octave ya da kısaca Octave, öncelikli olarak sayısal hesaplamalar için tasarlanmış yüksek seviyeli bir dildir. Octave, özgür ve ücretsiz bir yazılımdır. Ticari karşılığı olan MATLAB ile çoğunlukla uyumlu bir dil kullanır. Doğrusal ve doğrusal olmayan matematiksel problemleri sayısal olarak çözmeye ve başka sayısal deneyler yapmaya elverişli bir komut satırı arayüzü sunmaktadır. Komut ekranı ve görsel arayüzleri destekler. Batch-uyumlu bir dil olarak da kullanılabilir. GNU Octave, GNU Projesi kapsamında olup 1988 yılından beri geliştirilmektedir.
cd, Unix benzeri ve Linux işletim dizgelerinde o an içinde bulunulan dizini değiştirmeye yarayan komuttur.
tail, Unix ve Unix Benzeri sistemlerde düz metin dosyalarının son birkaç satırını görüntülemek için kullanılan bir Unix komut satırı programı'dır.
head, Unix ve Unix benzeri sistemlerde düz metin dosyalarının ilk birkaç satırını görüntülemek için kullanılan bir Unix komut satırı programı'dır.
comm, Unix ve Unix Benzeri sistemlerde iki düz metin dosyası arasında karşılaştırma yapmak için kullanılan bir Unix komut satırı programı'dır.
Split, Unix ve Unix benzeri sistemlerde dosyaları belirtilen özelliklere göre iki veya daha fazla parçaya bölmek için kullanılır.
chown komutu, change owner talimatının kısaltması olup Unix ve Unix benzeri işletim sistemlerinde dosya sistemindeki dosyaların, dizinlerin sahibini değiştirmek için kullanılır.
cp
çeşitli Unix ve Unix benzeri sistemlerde dosya ve dizinleri kopyalamaya yarayan bir araç komutudur. Komutun bir dosyayı başka bir dosyaya kopyalamaya, birden çok dosyayı bir dizinin içine kopyalamaya veya bir dizini tamamen başka bir dizine kopyalama gibi farklı işlevler görmesi için yanına eklenen argümanlarla sağlanabilecek üç ana modu vardır.
rm
Unix ve Unix benzeri işletim sistemlerinde dosyaları, dizinleri ve sembolik linkleri silmek için kullanılan bir komuttur.
mount
çeşitli Unix ve Unix benzeri sistemlerde bir dosyaya erişmeden önce o dosyayı dosya sistemine bindiren komuttur. mount
komutu genelde SD kart, USB bellek, DVD ve diğer harici saklama birimleri için kullanılır.
chgrp
çeşitli Unix ve Unix benzeri sistemlerde ayrıcalık sahibi olmayan kullanıcıların dosya gruplarını değiştirmelerine olanak tanıyan bir komuttur.
cksum
çeşitli Unix ve Unix benzeri sistemlerde bir dosya veya veri dizini için özet değer oluşturan bir komuttur.
fsck
çeşitli Unix ve Unix benzeri sistemlerde dosya sisteminin tutarlılığını kontrol eden bir araç komutudur.
fuser
eşitli Unix ve Unix benzeri sistemlerinde dosya, dosya sistemi veya Unix soketinin hangi süreçler tarafından kullanıldığını gösteren bir komuttur.
Stand-alone shell (sash
), belirli sistem arızaları, hata türlerinden kurtarma ve benzeri olaylarda kullanılmak üzere tasarlanmış bir Unix kabuğudur.
dd; Unix, Unix benzeri, Plan 9, Inferno ve Windows işletim sistemlerinde dosya dönüştürme ve kopyalama için kullanılan bir komuttur. Bu komutla Unix'te /dev/zero ve /dev/random gibi aygıt dosyaları üzerinde okuma ve yazma işlemleri yapılabilmektedir.
chattr
, bir kullanıcının bir dosyanın belirli özniteliklerini ayarlamasına izin veren bir Linux komutudur. lsattr
ise, bir dosyanın özniteliklerini görüntüleyen komuttur.
tee
, standart akışları kullanan komut satırı yorumlayıcılarında (kabuklar) bir komuttur. Standart girdiyi okur ve hem standart çıktıya hem de bir veya daha fazla dosyaya çıktıyı yazar; bu şekilde girdiyi kopyalayarak çoğaltır. Bu komut, genel olarak, boruhatları ve filtreler ile birlikte kullanılır; boruhattında giden bir çıktıyı aynı zamanda bir dosyaya kaydetmek istediğimiz zaman kullanışlıdır.