İçeriğe atla

Low (albüm)

Low
David Bowie stüdyo albümü
Yayımlanma14 Ocak 1977
KaydedilmeEylül–Ekim 1976;
Château d'Hérouville, Hérouville, Fransa ve Hansa Tonstudio, Batı Berlin
TarzDeneysel rock, sanatsal rock, krautrock, elektronik, ambient
Süre38:08
ŞirketRCA
YapımcıDavid Bowie, Tony Visconti
David Bowie kronolojisi
Station to Station
(1976)
Low
(1977)
"Heroes"
(1977)
Low albümünden çıkan single'lar
  1. "Sound and Vision"/"A New Career in a New Town""
    Yayımlanma: 11 Şubat 1977
  2. "Be My Wife"/"Speed of Life"
    Yayımlanma: Haziran 1977

Low, İngiliz müzisyen ve şarkıcı David Bowie'nin Tony Visconti ile yapımcılığını yaptığı 10. stüdyo albümü.[1] Bowie'nin en iyi işlerinden sayılan albüm, sanatçının ambient müzik öncüsü Brian Eno ile işbirliğinin bir meyvesi olan "Berlin Üçlemesi"'nin ilk halkasıdır.[2] Orijinalliği ve zamanının ilerisine olmasıyla methedilen albümün krautrock, elektronik müzik ve avangart esintili tarzı üçlemenin diğer halkaları olan "Heroes" ve Lodger'da da işlenmiştir.[3]

Şarkı listesi

Tüm şarkı sözleri David Bowie tarafından yazılmıştır. Tüm şarkılar aksi belirtilmediği sürece David Bowie tarafından bestelenmiştir.

Side one
No.BaşlıkSüre
1."Speed of Life"  2:46
2."Breaking Glass" (Bowie, Dennis Davis, George Murray)1:52
3."What in the World"  2:23
4."Sound and Vision"  3:05
5."Always Crashing in the Same Car"  3:33
6."Be My Wife"  2:58
7."A New Career in a New Town"  2:53
Side two
No.BaşlıkSüre
8."Warszawa" (Bowie, Brian Eno)6:23
9."Art Decade"  3:46
10."Weeping Wall"  3:28
11."Subterraneans"  5:39
CD: Rykodisc / RCD 10142 (US)
No.BaşlıkSüre
12."Some Are" (önceden yayınlanmamış)3:24
13."All Saints" (önceden yayınlanmamış)3:25
14."Sound and Vision (1991 David Richards remiksi)"  4:43

Personel

  • David Bowie – vokaller (2-6, 8, 10-12, 14), saksofon (4, 11), gitar (6, 9-11), pump bas (6), harmonika (7), vibrafon (9-10), ksilofon (10), perküsyon (10), klavyeler: ARP synthesizer (1, 10), Chamberlin (1), "sentetik telli çalgılar" (1, 4, 9-10), "teyp çelloları" (5) ve "teyp saksofon" (7), piyano (7, 9-11), "enstrümanlar" (13)
  • Brian Eno – klavyeler: Minimoog (2), report ARP (3), rimmer E.M.I. (3), E.M.I. (5), Minimoog (8-9), piyano (7-9), Chamberlin (8-9), diğer synthesizerlar, vokaller (4, 14), gitar (5), "enstrümanlar" (12-13)
  • Carlos Alomar – ritm gitar (1, 3-7, 14), gitar (2)
  • Dennis Davis – perküsyon (1-7, 14)
  • George Murray – bas gitar (1-7, 11, 14)
  • Ricky Gardiner – ritm gitar (2), gitar (3-7, 14)
  • Roy Young – piyano (1, 3-7, 14), Farfisa organ (3, 5)

Diğer müzisyenler

  • Iggy Pop – arka vokaller (3)
  • Mary Visconti – arka vokaller (4, 14)
  • Eduard Meyer – çello (9)
  • Peter ve Paul (Brian Eno) – piyano ve ARP (11)

Kaynakça

  1. ^ James E. Perone. The words and music of David Bowie. Greenwood Publishing Group, 2007. p. 60. Retrieved 18 February 2011.
  2. ^ Erlewine, Stephen Thomas. David Bowie - Low 2 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. ALlmusic
  3. ^ David Bowie David Bowie - Low 25 Ağustos 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. BBC

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>With Sympathy</i>

With Sympathy, Ministry'nin ilk albümüdür. Albüm, Ministry'nin tek üyelerinin Alain Jourgensen ve Stephen George olduğu 1983 yılında Arista Records aracılığı ile piyasaya sürülmüştür. Arista Records'un idaresi, albümün yapımı sırasında grubun solisti Jourgensen'i synthpop stili bir albüm çıkarmaya zorlamıştır. Bu tarz, grubun kariyeri boyunca geliştirdiği sert tarzla büyük oranda çelişmektedir. Mamafih, kimi kaynaklar, Jourgensen'in 1980'lerde grubun müzikal tarzını değiştiren "hardcore" müziği keşfedişi ile bir "synthpop" albümü yapmış olmaktan utandığını ifade etmektedir. Albüm, Ministry'nin Arista Records'tan yayımladığı tek albüm olmuştur.

<i>Aladdin Sane</i> David Bowieden bir Albüm

Aladdin Sane, David Bowie'nin RCA Records'tan 1973 yılında çıkarılan 6. stüdyo albümü. Çıkış albümü The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars'ın devamı niteliği taşımaktadır. Albüm, Rolling Stone'un Tüm Zamanların En İyi 500 Albümü listesinde 277. sırada ve Pitchfork Media'nın 1970'lerin En İyi 100 Albümü listesinde 77. sırada bulunaktadır.

<i>Hunky Dory</i>

Hunky Dory, David Bowie'nin 1970 yılında çıkarılan 4. stüdyo albümü. Albüm, Bowie'nin RCA Records'tan çıkan ilk albümü olmuştur. Allmusic uzman yazarı Stephen Thomas Erlewine, albümün "birçok pop müzik tarzından ve kitsch sanat akımından özellikler taşıdığını ve bunların Bowie'nin vizyonu ile bir araya geldiğini" belirtmiştir.

<i>The Man Who Sold the World</i>

The Man Who Sold the World, David Bowie'nin 1970 yılında Mercury Records aracılığıyla çıkan 3. stüdyo albümü. Albümün yapımında çalışan birçok müzisyen, daha sonra "Spiders from Mars" ismiyle Bowie'ye eşlik etmiştir. The Man Who Sold the World, Bowie'nin önceki albümündeki folk rock tarzından uzaklaşmış ve Led Zeppelin ile Black Sabbath gibi gruplarınkine benzer bir heavy metal ve hard rock tarzı edinmiştir. Ayrıca eleştirmenler albümün glam rock döneminin başlangıcı olduğunu iddia etmiştir. Allmusic yazarı Stephen Thomas Erlewine ise albümün "Bowie'nin klasik döneminin başlangıcı olduğunu" belirtmiştir.

<i>Pin Ups</i>

Pin Ups, İngiliz müzisyen ve şarkıcı David Bowie'nin 1973'te RCA Records'tan çıkan 7. stüdyo ve cover albümü. Albüm, Pink Floyd, The Yardbirds, The Kinks ve The Who gibi 1960'lı yıllarının sanatçılarının coverlarını içermektedir.

<i>Diamond Dogs</i> İngiliz müzisyen David Bowienin konsept albümü

Diamond Dogs, İngiliz müzisyen David Bowie tarafından 1974 yılında çıkarılan bir konsept albüm. Bowie'nin 8. stüdyo albümüdür ve RCA Records'tan çıkmıştır. Albüm, tema olarak George Orwell'in Bin Dokuz Yüz Seksen Dört isimli eserinden esinlenmiştir ve post-apokaliptik bir dünyayı konu almaktadır.

<i>David Live</i>

David Live, İngiliz müzisyen ve şarkıcı David Bowie'nin 1974'te RCA Records'tan çıkan ilk konser albümü. Bowie'nin o yılki Amerika'daki Diamond Dogs turnesinin Pensilvanya ayağında kaydedilen albüm, sanatçının önceki şarkılarının "Philadelphia soul" tarzında yorumlarını içermektedir. Eleştirmenler, David Live albümünün Bowie'nin glam rock ve "plastik soul" dönemleri arasındaki geçiş albümü olduğunu da belirtmektedir.

<i>Young Americans</i> David Bowienin 1975 yılında çıkan stüdyo albümü

Young Americans, İngiliz müzisyen ve şarkıcı David Bowie'nin 1975'te çıkan 9. stüdyo albümü. Bowie'nin önceki glam rock tarzından tamamen uzaklaşmış olan albüm, soul müzik janrında şarkılar içermektedir; Bowie özellikle albümün kaydı sırasında Philadelphia'nın yerel soul müzik kültüründen ve R&B ritmlerinden büyük ölçüde etkilenmiştir. Albümdeki Afrikalı Amerikan müziği etkileşimleri nedeniyle Bowie albümün tarzını "plastik soul" olarak tanımlamıştır. Her ne kadar albümdeki bazı şarkılar Amerika ile ilgili bazı hassas konuları ele alsa da, albüm orada listelerde ilk 10'a girmiş ve "Fame" teklisi listelerde birinci sıraya kadar yükselmiştir.

<i>Station to Station</i>

Station to Station, İngiliz müzisyen ve şarkıcı David Bowie'nin 1976 yılında RCA Records'tan çıkan 10. stüdyo albümü. Bowie, son sahne karakteri "The Think White Duke"'u dinleyicilerle buluşturan albümün kayıtlarına Nicolas Roeg'in yönettiği Dünyaya Düşen Adam filminin çekimlerinden sonra başlamış ve albüm kapağı olarak filmden bir sahneyi kullanmıştır. David Bowie albüm kayıtları sırasında özellikle kokain olmak üzere uyuşturucu bağımlısı olmuştur ve albüm kayıtlarıyla ilgili hiçbir şey hatırlamamaktadır.

<i>Heroes</i> (David Bowie albümü)

"Heroes", İngiliz müzisyen ve şarkıcı David Bowie'nin 1977'de yayınlanan 12. stüdyo albümü. Bowie'nin müzisyen Brian Eno ile ortaya koyduğu "Berlin Üçlemesi"'nin ikinci halkası olan albüm, ilk halka olan Low'un deneyselliğini bir adım öteye taşımaktadır ve üçlemenin tamamen Berlin'de kaydedilen tek albümü olmuştur. Albümle aynı adı taşıyan şarkı ise Berlin Duvarı'nda buluşan iki sevgiliyi konu almaktadır ve sanatçının en ikonik parçalarından biri olmuştur. King Crimson gitaristi Robert Fripp'in de katkılarını içeren albüm, Bowie'nin diskografisinin en iyi parçalarından biri kabul edilmektedir.

<i>Stage</i> (albüm)

Stage, İngiliz müzisyen ve şarkıcı David Bowie'nin 1978'de çıkan 2. konser albümü. Önceki konser albümü David Live Bowie'nin glam rock'tan soul'a geçiş dönemini yakalamışken, bu konser albümü Berlin Üçlemesi döneminde kaydedilmiştir. Üçlemenin ilk iki halkası bu dönemde sahneye taşınmıştır; albümde aynı zamanda Ziggy Stardust ve Station to Station döneminden şarkıların da yeni deneysel bir çerçevede yorumları bulunmaktadır.

<i>Lodger</i>

Lodger, İngiliz müzisyen ve şarkı yazarı David Bowie'nin 1979'da yayınlanan 13. stüdyo albümü. Bowie'nin müzisyen Brian Eno ile olan iş birliği sonucu ortaya çıkan Berlin Üçlemesi'nin son halkası olan albüm, üçlemedeki diğer albümlere göre daha hafif ve pop odaklı bir tona sahiptir. Buna rağmen birçok açıdan önceki albümlerin deneyselliğini koruyan Lodger, funk, avangart ve dünya müziğinden izler taşımaktadır. Albümde aynı zamanda "Yassassin" (Yaşasın) isminde Türk müziği etkileşimli bir reggae şarkısı da bulunmaktadır.

<i>Scary Monsters</i> (And Super Creeps)

Scary Monsters (And Super Creeps), İngiliz müzisyen ve şarkıcı David Bowie'nin 1980 yılında çıkan 14. stüdyo albümü. Albüm, Bowie'nin RCA Records'tan çıkan son ve Berlin Üçlemesi'nden sonraki ilk albümü olmuştur. Bowie bu albümde müziğini farklı bir yöne çekmiş ve dönemin deneysel post-punk ve new wave tarzlarından etkilenmiştir. "Berlin Üçlemesi" sanatçıya yeterli ticari başarıyı kazandıramamış olsa da, Scary Monsters (And Super Creeps) Büyük Britanya'da listelere 1 numaradan girmiş ve Amerika'da Bowie'nin ticari konumunu korumuştur.

<i>Lets Dance</i> (David Bowie albümü)

Let's Dance, İngiliz müzisyen ve şarkı yazarı David Bowie'nin 1983'te yayınlanan 15. stüdyo albümü. Bowie'nin ve Chic gitaristi Nile Rodgers'ın yapımcılığını yaptığı albüm, Bowie'nin müziğini dans müziği ve pop-etkileşimli bir post-disko tarzına çekmiştir. EMI Records'tan çıkan albüm, "Let's Dance", "Modern Love" ve Bowie'nin orijinalde Iggy Pop için yazdığı "China Girl" gibi Bowie'nin kariyerindeki en başarılı teklilerini bulundurmuştur. "Let's Dance" teklisi Birleşik Krallık ve ABD'de listelerde 1. sıraya oturmuş ve albüm dünya çapında 7 milyon kopya satarak en çok satan Bowie albümü olmuştur.

<i>Tonight</i> (David Bowie albümü) David Bowienin 1984 stüdyo albümü

Tonight, İngiliz müzisyen ve şarkıcı David Bowie'nin 1984'te yayınlanan 16. stüdyo albümü. Bowie'nin 1983'te yayınladığı Let's Dance ile kazandığı dinleyici kitlesini korumak için yayınladığı albüm, pop müzik odaklı olmuştur. Albüm, her ne kadar Birleşik Krallık'ta listelere 1. sıradan girse ve bazı bölgelerde platin statüsüne ulaşsa da ticari başarı olarak Let's Dance'ın yanına yaklaşamamış ve eleştirmenlerce hoş karşılanmamıştır.

<i>Ziggy Stardust: The Motion Picture</i>

Ziggy Stardust: The Motion Picture, İngiliz müzisyen ve şarkıcı David Bowie tarafından yayınlanan bir konser albümü ve Ziggy Stardust and the Spiders from Mars isimli konser filmin soundtrack'ı. 3 Temmuz 1973'te Londra'daki Hammersmith Odeon'da kaydedilmiş olsa da albüm RCA Records tarafından 1983 yılına kadar yayınlanmamıştır. Resmi olarak yayınlanmadan önce His Masters Voice – Bowie and the Spiders From Mars' Last Stand adı altında bootleg halinde bulunan albüm, Bowie'nin "Ziggy Stardust" sahne karakteri ile verdiği son konseri belgelemektedir.

<i>Labyrinth</i> (albüm)

Labyrinth, David Bowie ve Trevor Jones'un 1986 yılında Labirent isimli film için yayınladıkları soundtrack albümü.

<i>Never Let Me Down</i>

Never Let Me Down, İngiliz müzisyen ve şarkıcı David Bowie'nin 1987 yılında yayınladığı 17. stüdyo albümü. Türk bas gitarist Erdal Kızılçay'ın da katkılarını içeren albüm, tarz olarak Bowie'nin rock müziğe dönüşünü temsil etmektedir.

<i>Outside</i> (albüm)

Outside, İngiliz müzisyen ve şarkıcı David Bowie'nin 1995 yılında yayınladığı 20. stüdyo albümü. Virgin Records'tan çıkan albüm, distopik bir gelecekteki karakterleri konu almaktadır. Bowie'nin Brian Eno ile yaptığı son albüm olan Outside, tarz olarak Bowie ve Eno'nun 1970'lerin sonundaki "Berlin Üçlemesi" isimli albüm serisinden yola çıkmaktadır. Albüm aynı zamanda endüstriyel müzik, ambient tekno ve grunge gibi birçok tarzdan izler taşımaktadır; albümün kaydı sırasında Bowie İsviçreli endüstriyel müzik grubu The Young Gods'tan büyük ölçüde etkilenmiştir.

<i>The Buddha of Suburbia</i>

The Buddha of Suburbia, İngiliz müzisyen David Bowie'nin, Hanif Kureishi'nin aynı isimli kitabından uyarlama olan BBC dizisi için hazırladığı soundtrack albümü. 8 Kasım 1993'te yayınlanmıştır.