İçeriğe atla

Louis Kahn

Louis Kahn
Kişisel bilgiler
DoğumItze-Leib Schmuilowsky
20 Şubat 1901(1901-02-20)
Kuressaare, Livonya Guberniyası, Rus İmparatorluğu (günümüzde Kuressaare, Estonya)[1] Center of Philadelphia, Urban and Traffic Study
Ölüm17 Mart 1974 (73 yaşında)
New York, U.S.
Çalışma ve başarıları
Ünlü yapıtlarıJatiyo Sangshad Bhaban
Yale University Art Gallery
Salk Institute
Indian Institute of Management, Ahmedabad
Phillips Exeter Academy Library
Kimbell Art Museum
Ödül(leri)AIA Gold Medal
RIBA Gold Medal
Salk Enstitüsü, La Jolla, Kaliforniya

Louis Isadore Kahn, (d. 5 Mart 1901 - ö. 17 Mart 1974), Amerikalı dünyaca tanınmış mimar.

Pensilvanya, Philadelphia'da çalıştı. Daha sonra Pensilvanya Üniversitesi ve Yale Üniversitesi'nde mimarlık profesörü olarak hizmet verdi.

Hayatı

Bangladeş Ulusal Meclis Binası (2014)

Kahn Estonya'nın Saaremaa adasında doğdu.[2] 1905'te Yahudi ailesi Rus-Japon Savaşı'nda babasının askerliğe çağrılacağı korkusuyla Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. Philadelphia'da büyüdü ve 15 Mayıs 1914'te Amerikan vatandaşı oldu.

Pensilvanya Üniversitesi'nde ("Penn") çizime önem veren sıkı bir Beaux-Arts geleneği ile eğitim gördü. 1924'te Master derecesini tamamladıktan sonra, Kahn bir Avrupa turuna çıktı ve klasizim ya da modernizm'in kaleleri yerine Orta Çağ duvarları ile örülü bir şehir olan Carcassonne'de yerleşti. Papyon kravatlı ve spor giyimli Kahn 1925–1926 yılları arasında 150. Yıl Fuarı'nda Şef Tasarımcı olarak görev yaptı. 1947 yılından itibaren çok önemli etkiler bırakacağı Yale'de on yıl boyunca eğitim verdi, daha sonra Pensilvanya Üniversitesi'ne geçti. Moshe Safdie ve Robert Venturi ünlü öğrencileridir.

New York şehrinde Pensilvanya İstasyonu'nda bir tuvalette kalp krizinden öldü. Pasaportunda ev adresini karaladığından dolayı üç gün boyunca teşhis edilemedi. Hindistan'a yaptığı bir iş gezisinden yeni dönmüştü.

Louis Kahn'ın eserleri Uluslararası mimari tarzına titiz ve oldukça kişisel bir zevk ve şiirsel bir ışık aşılamıştır. Az sayıdaki eseri, her biri ile olan derin kişisel ilişkisini yansıtır. Isamu Noguchi, O'nu "mimarlar arasında bir filozof" olarak adlandırır.

Kahn'ın üç farklı kadın ile üç farklı ailesi vardı: karısı Esther; bir çalışma arkadaşı Anne Tyng ve Harriet Pattison. New York Times'ta Paul Goldberger tarafından yazılan ölüm ilanında geride kalanlar olarak sadece Esther ve kızından bahsedildi. 2003'te Kahn'ın Pattison'dan olan oğlu Nathaniel Kahn, babası hakkında Oscar'a aday gösterilen Benim Mimarım: Bir Oğulun Yolculuğu (My Architect: A Son's Journey) adında ve mimar hakkında aile, arkadaşlar ve iş arkadaşları gibi onu tanıyanlar ile konuşarak kısa bilgiler veren biyografik bir belgesel yayınladı. B.V.Doshi, Frank Gehry, Philip Johnson, I. M. Pei ve Robert A. M. Stern gibi çağdaş ünlü mimarlar ile görüşmelere de yer verilen belgeselde ayrıca Kahn'ın olağan dışı aile hayatı ile ilgili içerden bir bakış açısı ile bilgiler de verilmektedir. Ölümündeki olağandışılık filmde bir çıkış noktası ve Kahn'ın hayatının bir metaforu olarak kullanılmıştır.

Önemli eserleri

  • Yale Üniversitesi Sanat Galerisi, New Haven, Connecticut (1951–1953), Louis Kahn'ın ilk önemli işi ve ilk başyapıtı, mekanik sistemlere erişim sağlayan zemin kat sistemi gibi teknik yeniliklerle doludur ve Yale'in neo-Gothic yapısına 'brutal' bir şok gibidir
  • Richards Tıbbi Araştırma Laboratuvarları, Pensilvanya Üniversitesi, Philadelphia, Pensilvanya, (1957–1965), eserle ilgili olarak Kahn şunları söylemiştir: “Tasarlayabileceğiniz hiçbir alan bu gereksinimleri karşılayamaz. Sahip olmaları gereken bir düşünce köşesi ya da kısaca alan dilimleri yerine bir stüdyo olduğunu düşündüm”
  • Jonas Salk Enstitüsü, La Jolla, California, (1959–1965), bina çalışma ve düşünce yerleri olarak bölünmüş alanlardan oluşur, alanlar ışık ve okyanusla doludur
  • Phillips Exeter Akademisi Kütüphanesi, Exeter, New Hampshire, (1965–1972), Amerikan Mimarlar Enstitüsü tarafından Yirmi Beş yıl ödülü ile ödüllendirilmiştir
  • Jatiyo Sangshad Bhaban (Milli Meclis Binası) Dakka, Bangladeş (1962–1974), onun başyapıtı ve Uluslararası Modernizm'in büyük anıtlarından biridir
  • Kimbell Sanat Müzesi, Fort Worth, Texas, (1967–1972)
  • Yale İngiliz Sanatı Merkezi, New Haven, Connecticut, (1969–1974)
  • Hindistan İşletme Enstitüsü, Ahmedabad Hindistan

Eserlerinin kronolojisi

Tüm tarihler eserlerin başlangıç yılıdır

  • 1951 - Üniversite Sanat Merkezi
  • 1954 - Trenton Bath House
  • 1957 - Richards Tıbbi Merkezi
  • 1959 - Salk Enstitüsü
  • 1959 - Esherick Evi
  • 1959 - Üniteryen Kilisesi, Rochester
  • 1960 - Erdman Hall Öğrenci Yurdu
  • 1960 - Norman Fisher Evi
  • 1963 - Kamu Yönetimi Enstitüsü
  • 1962 - Milli Parlamento Binası, Dakka, Bangladeş
  • 1967 - Exeter Kütüphanesi
  • 1967 - Kimbell Sanat Müzesi
  • 1969 - Yale İngiliz Sanatı Merkezi

Kaynakça

  1. ^ Paulus, Karin; Pesti, Olavi (23 Kasım 2006). "Kus sündis Louis Kahn?" [Where was Louis Kahn born?]. EAA Architecture News (Estonca). Eesti Ekspress. 3 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2024. 
  2. ^ "Kus sündis Louis Kahn?". 30 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

Sadi Rifat Diren, Türk Seramik sanatçısı, sanat eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Robert Venturi</span> Amerikalı mimar (1925 – 2018)

Robert Venturi, Amerikalı mimar ve mimarlık teorisyeni.

<span class="mw-page-title-main">Charles Garnier</span> Fransız mimar (1825 – 1898)

Charles Garnier, Fransız mimar. Eklektik mimari tarzının öncüsü olan Opéra Garnier binası, en önemli eserlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Fransa mimarisi</span>

Fransız mimarisi veya Fransa mimarisi, Fransız ve yabancı asıllı mimarların Fransa Cumhuriyeti coğrafi sınırları içinde tasarladığı veya inşa ettiği mimari eserlere verilen genel isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Devrim Erbil</span> Türk ressam

Devrim Erbil, Türk ressam, Devlet Sanatçısı sanat eğitimcisi ve öğretim üyesi.

Neş'e Erdok Resim atölyesi öğretim üyesi ve ressam. İ.D.G.S.A. Resim Bölümü Neşet Günal Atölyesi'nden mezun oldu. 1965- 66 yıllarında Madrid' de Escuela Eutral de Idromas' ta ve Eseuela Diplomética ‘ da İspanyol Dili, Edabiyatı, Uygarlığı ve Sanat Tarihi üzerine çalışmalar yaptı. Millî Eğitim Bakanlığı hesabına Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne öğretim üyesi yetiştirilmek üzere Fransa’ ya gönderildi. Paris' te Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts' da Prof. Chaplain Midy ve Prof. Pierre Matthey de Etang yanında resim çalışmaları yaptı. 1981 yılında profesör oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kimbell Sanat Müzesi</span> ABDde bir müze

Kimbell Sanat Müzesi, Fort Worth, Teksas, ABD'nin kültürel bölgesinde konumlanır. Avrupa'nın küçük bir koleksiyonu, Asya ve Kolomb öncesi eserlere olduğu kadar gezgin sanat sergilerine ev sahipliği yapar. Yapı Louis Kahn tarafından dizayn edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gordon Bunshaft</span> Amerikalı mimar (1909 – 1990)

Gordon Bunshaft 20. yüzyılda ağırlıklı olarak ABD’de eserler vermiş bir mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Karl Bitter</span> mimar

Karl Theodore Francis Bitter , Avusturyalı-Amerikalı heykeltıraş, en çok mimari heykelleri, anıtları ve konutsal eserleri ile tanınır.

Philip Cortelyou Johnson, dünyaca ünlü Amerikalı bir mimardır. Son derece kalın ve yuvarlak gözlükleri ile Amerikan mimarlık camiasındaki en tanınmış kişilerin başında gelmektedir.

Kevin Roche, İrlanda asıllı Amerikalı mimar. Projeleri camın yaratıcı bir şekilde kullanılmasıyla ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Fumihiko Maki</span> Japon mimar

Fumihiko Maki, Japon bir mimar ve öğretim görevlisidir.

Titian Ramsay Peale, Amerikalı doğa tarihçisi, entomolog ve fotoğrafçı. Doğa tarihçisi Charles Willson Peale'in onaltıncı ve son çocuğudur.

Müzeler listesi ülkeler bazında alfabetik sıra ile verilmiştir. Kültürel, sanatsal, bilimsel veya tarihsel bir ilgi konusu olabilecek objeleri bir araya getiren ve halka sergileyen her çeşit kamu ve özel kuruluşlar müze olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">John Russell Pope</span> Amerikalı mimar (1874 – 1937)

John Russell Pope Amerikalı mimar. Hepsi Washington şehrinde yer alan Ulusal Arşiv ve Kayıt Merkez Binası, Thomas Jefferson Anıtı ve Ulusal Sanat Galerisi Batı Yakası gibi binaları ile tanınmıştır.

Özer Kabaş, Türk ressam.

Louise Fishman Amerikalı soyut resim sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Audrey Flack</span> Amerikalı sanatçı

Audrey L. Flack, Amerikalı bir sanatçıdır. Çalışmaları, fotoğraftaki sanat türünün öncülüğünü yapmıştır; eserleri resim, heykel ve fotoğrafçılık alanlarını kapsar. Flack, New York'taki Cooper Union'dan mezuniyeti ve fahri doktoralık derecesi de dahil olmak üzere çok sayıda akademik dereceye sahiptir. Ayrıca Yale Üniversitesi Güzel Sanatlar bölümünden mezun olmuştur. New York Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsüne girmiştir ve burada sanat tarihi okumuştur. Mayıs 2015'te, Flack Clark Üniversitesi'nden onur konulu bir doktora derecesi almıştır ve burada bir mezuniyet töreni konuşması yapmıştır. Flack'in çalışmaları, Modern Sanatlar Müzesi, Metropolitan Sanat Müzesi, Whitney Amerikan Sanatı Müzesi ve Solomon R. Guggenheim Müzesi gibi birçok önemli müzede sergilenmektedir. Flack'ın fotogerçekçi tabloları, Modern Sanatlar Müzesi'nin kalıcı koleksiyonu için satın alınacak ilk resimlerden biridir ve bugünkü fotogerçekçi olarak mirası birçok Amerikalı ve Uluslararası sanatçıyı etkilemektedir. Kentucky, Louisville'deki J. B. Speed Art Müzesi, çalışmalarının retrospektif bir çalışması düzenledi ve Flack'ın fotogerçekçilik dünyasına öncülük ettiği çabalar, türe bugünkü seviyede popülerlik kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Adem Genç</span> Türk sanatçı

Adem Genç, Türk sanatçı.