İçeriğe atla

Louis Comfort Tiffany

Louis Comfort Tiffany
y. 1908
Doğum18 Şubat 1848(1848-02-18)
New York, New York (eyalet)
Ölüm17 Ocak 1933 (84 yaşında)
New York, New York (eyalet)
Defin yeriGreen-Wood Mezarlığı
MilliyetABD
VatandaşlıkABD
EğitimPennsylvania Harp Akademisi
Eagleswood Askeri Akademisi
Tanınma nedeniFavrile cam, Tiffany lamba
EvlilikMary Woodbridge Goddard (1872-1884; ölümüne kadar) Louise Wakeman Knox (1886-1904; kendi ölümüne kadar)
Ebeveyn(ler)Charles Lewis Tiffany, Harriet Olivia Avery Young

Louis Comfort Tiffany (18 Şubat 1848 - 17 Ocak 1933) Amerikalı sanatçı ve tasarımcıdır. Dekoratif sanatlarda eserler vermiş olan Tiffany özellikle de vitray çalışmalarıyla tanınır. Art Nouveau sanat akımıyla en çok ilişkilendirilen sanatçılardandır.

Tiffany, vitray pencere ve lambalar tasarlamış, cam mozaikler, seramik, bijuteri (mücevherat), enamel ve metal işçiliği de yapmıştır.[1] Tiffany, New Jersey'deki Eagleswood Askeri Akademisi'ne devam ettikten sonra kariyerine bir ressam olarak başlamış, New York'ta George Inness ve Samuel Colman denetiminde, Paris'te ise Léon Bailly denetiminde eğitim görmüştür. Camcılık ve vitray ile 1875 yılında ilgilenmeye başlamıştır. Vitray sanatında birçok önemli eser vermiş olan Tiffany, yüzyıllardır Avrupa'daki hakim saf cam parçalarını boyayarak vitray yapmanın ötesinde bir adım atarak, içinde çeşitli unsurlar barındıran yani tamamen saf olmayan camları vitray çalışmalarında kullanmıştır. Nitekim cam üreticilerini saf olmayan camlar üretmeye ikna edemeyince kendi camlarını yapmaya başlamıştır.

Kariyer

Tiffany bir ressam olarak başladı, ancak yaklaşık 1875'ten itibaren camyapımı ile ilgilenmeye başladı ve o zamandan 1878'e kadar Brooklyn'de birkaç serada çalıştı. 1879'da "Louis Comfort Tiffany ve İlişkili Amerikan Sanatçıları"nı oluşturmak için Candace Wheeler, Samuel Colman ve Lockwood de Forest ile birleşti. İş kısa, sadece dört yıl sürdü. Grup duvar kağıdı, mobilya ve tekstil için tasarımlar yaptı. Daha sonra New York Corona'da kendi cam fabrikasını açtı ve çağdaş camın kalitesini iyileştiren tasarımlar sunmaya karar verdi.[2] Tiffany'nin liderliği ve yeteneğinin yanı sıra babasının parası ve bağlantıları bu işin gelişmesine yol açtı.

1882'de Beyaz Saray'ın yeni kurulan Tiffany cam ekranlarını gösteren Giriş Salonu
Alhambra, Granada, Louis Comfort Tiffany

1881'de Tiffany, Hartford, Connecticut'taki hala duran Mark Twain Evi'nin iç tasarımını yaptı ve ancak yeni firmanın en dikkate değer çalışması 1882'de Başkan Chester Alan Arthur yeniden dekore edilene kadar Beyaz Saray'a taşınmayı reddettiğinde geldi. New York sosyetesinde firmanın iç tasarım çalışmalarıyla adından söz ettirmeye başlayan Tiffany'yi, Arthur'un çekici bulmadığı kamaraları yeniden yapmakla görevlendirdi. Tiffany Doğu Odası, Mavi Oda, Kırmızı Oda, Devlet Yemek Odası ve Giriş Salonu, yenileme, dekoratif desenlerde yeniden boyama, yeni tasarlanmış şömine rafları yerleştirme, yoğun desenli duvar kağıdına geçme ve tabii ki gaz lambası armatürlerine ve pencerelere Tiffany cam ekleme ve giriş salonunda opak bir zeminden tavana ekleme cam ekran üzerinde çalıştı.[3][4][5] Tiffany ekranı ve diğer Viktorya dönemi eklemeleri, 1902'deki Roosevelt tadilatlarında kaldırıldı ve Beyaz Saray'ın iç mekanlarını mimarisine uygun olarak Federal stile geri getirildi.[6]

Kaynakça

  1. ^ Lander, David. "The Buyable Past: Quezal Glass" 29 Ağustos 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. American Heritage (Nisan/Mayıs 2006)
  2. ^ Baal- Teshuva, Jacob (2004). Louis Comfort Tiffany. Taschen. ss. 22-30. 
  3. ^ "Victorian Ornamentation" 17 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. on WhiteHouseMuseum.org
  4. ^ "White House Timelines: Architecture" 17 Ocak 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. on the White House Historical Association website
  5. ^ "White House Timelines: Decorative Arts" 19 Ekim 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. on the White House Historical Association website
  6. ^ "Theodore Roosevelt Renovation, 1902". The White House Museum. 21 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Henri Matisse</span> Fransız sanatçı (1869 – 1954)

Henri Matisse 20. yüzyılın en önemli ressamlarından. Renkleri büyük bir ustalıkla kullanışıyla Picasso ve Kandinsky ile birlikte, modern sanatın en büyük sanatçılarından biri kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Mies van der Rohe</span> Alman mimar (1886 – 1969)

Ludwig Mies van der Rohe kısaca Ludwig Mies, Alman mimar ve tasarımcı.

<span class="mw-page-title-main">Josef Albers</span>

Josef Albers,, Alman asıllı Amerikalı sanatçı ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Charles Lindbergh</span>

Charles Augustus Lindbergh, Jr., "Şanslı Lindy" ve "Yalnız Kartal" adlarıyla da bilinen Amerikalı pilottur. 1927 yılında Atlas Okyanusu'nu uçakla tek başına geçen ilk pilottur.

<span class="mw-page-title-main">Samuel Morse</span> Amerikalı mucit ve ressam

Samuel Finley Breese Morse, Amerikalı mucit ve ressamdır. Portre ressamı olarak ün yaptıktan sonra, orta yaşlarında Avrupa telgraflarını temel alan tek telli telgraf sisteminin icadına katkıda bulundu. 1837'de Mors kodunu geliştiren kişilerden biri oldu ve telgrafın ticarileşmesine katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Fransa mimarisi</span>

Fransız mimarisi veya Fransa mimarisi, Fransız ve yabancı asıllı mimarların Fransa Cumhuriyeti coğrafi sınırları içinde tasarladığı veya inşa ettiği mimari eserlere verilen genel isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Art Nouveau</span> 19. yüzyılın sonunda endüstrileşmenin getirdiği seri üretime tepki olarak doğan ve eklektisizmden etkilenen sanat akımı

Art Nouveau, zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımların ve bitkisel desenlerin sıklıkla kullanıldığı bir sanat akımıdır. Köklerinin Londra merkezli Arts & Crafts Hareketi'ne dek gittiği söylenebilir. Avrupa ve Amerika'yı etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ukiyo-e</span> XVII - XIX. yy arasında ürünleri verilen Japon resim sanatı

Ukiyo-e (浮世絵)(Fani Dünya Resimleri), Edo Dönemi'nde ortaya çıkan bir Japon resim sanatı türüdür. Tiyatro, klasik edebiyat, şiir, yerel efsaneler, natürmort, imparatorluk ailesi ve din gibi birçok teması vardır. Ukiyo'nun kelime anlamı, içinde "modern olma"yı da barındırır. Çağdaş tarzı tasvir eden resim türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Courtauld Güzel Sanatlar Enstitüsü</span>

Courtauld Güzel Sanatlar Enstitüsü, Londra Üniversitesi'nin bir kolu olarak sanat tarihi üzerine eğitim veren kurum.

<span class="mw-page-title-main">Cam Ev</span>

Cam Ev veya Johnson Evi, Amerikalı mimar Philip Johnson’un 1949 yılında Connecticut eyaletinin New Cannan şehrinde kendisi için tasarladığı dış cephesinin ağırlıklı cam olduğu ünlü bir mimari eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Green-Wood Mezarlığı</span>

Green-Wood Mezarlığı New York'un Brooklyn bölgesinde bulunan, 193 hektar büyüklüğünde ve yaklaşık 600.000 kişinin yattığı tarihi bir mezarlıktır.

Galileo Andrea Maria Chini İtalyan ressam, mimar, grafiker, seramik sanatçısı ve İtalyan "Art Nouveau" sanat akımının temsilcisi dekoratör.

<span class="mw-page-title-main">Grimanesa Amoros</span>

Grimanesa Amoros birçok alanda altyapısı olan Amerikan sanatçıdır. Dünyaca büyük ölçekli ışık heykelleriyle tanınmaktadır. Sosyal tarih, bilimsel araştırma ve eleştirel kuram gibi alanlara ilgi duymaktadır ve bu ilgisi yaptığı eserlere oldukça yansımıştır. Eser sürecinde doğal ve içgüdüsel hareket eder. Teknolojiye olan sezgisel yaklaşımı Amaros'un karakteristik özelliğidir. Tasarımını yapmadan önce oranın tarihini, bölgesini ve insanını araştırır. Onun tasarımı video, heykeltıraşlık, ışıklandırma ve teknoloji gibi birçok elementi bir araya getirerek binanın mimarisine uygun bir tasarım yapmasını ve bir bütünlük oluşturmasını sağlar. New York'da yaşamaktadır. Birçok alanda altyapısı olan Amerikan sanatçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Brütalist mimari</span>

Brütalist mimari, 1950'lerde Birleşik Krallık'ta savaş sonrası yeniden yapılanma projeleri arasında ortaya çıkan bir mimari tarzdır. Brütalist binalar, dekoratif tasarımın üzerine yapı malzemeleri ve yapısal unsurları öne çıkaran minimalist yapılarla karakterizedir. Bu tarz, genellikle boyasız beton veya tuğla, açısal geometrik şekiller ve ağırlıklı olarak tek renkli bir renk paleti kullanır; çelik, ahşap ve cam gibi diğer malzemeler de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Georges Rouault</span> Fransız ressam (1871 – 1958)

Georges Henri Rouault fovizm ve dışavurumculuk akımları dahilinde eserler vermiş Fransız ressam ve baskı resim sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Nabiler</span>

Nabiler, 1888 ile 1900 yılları arasında etkin olmuş, izlenimcilik ve akademik sanattan soyut sanat, sembolizm ve diğer erken dönem modernist hareketlere geçişte önemli bir rol oynamış genç Fransız sanatçılardan oluşan grup. Grubun üyeleri arasında Pierre Bonnard, Maurice Denis, Paul Ranson, Édouard Vuillard, Ker-Xavier Roussel, Félix Vallotton ve Paul Sérusier vardı. Bu sanatçıların pek çoğu 1880'lerin ikinci yarısında Paris'teki Académie Julian'de öğrenciydi. Gruptaki ressamlar Paul Gauguin ve Paul Cézanne'ın eserlerini beğeniyor, resim sanatını yenileme isteğini paylaşıyordu, ancak bireysel tarzları birbirinden oldukça farklıydı. Onlara göre bir sanat eseri doğanın betimlemesi değil, metaforların ve sembollerin sanatçı tarafından oluşturulmuş bir sentezi olmalıydı. 1900'de son sergisini düzenleyen grup üyeleri, bu tarihten sonra kariyerlerine bireysel olarak devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Frank Brangwyn</span>

Sir Frank William Brangwyn, Galli bir sanatçı, ressam, su boyacısı, matbaa, illüstratör ve tasarımcıydı.

<span class="mw-page-title-main">Süsleme</span>

Süsleme, bazı ilavelerle bir şeyi daha çarpıcı bir hale getirme sanatıdır. Başka bir değişle süsleme bir yeri veya bir başka sanat eserini süsleyip güzelleştirmektir. Mimarlık ve dekoratif sanatta, süsleme bir yapının veya nesnenin parçalarını süslemek için kullanılan bir dekorasyondur. Anıtsal heykel ve dekoratif sanattalardaki eşdeğerleri gibi büyük figüratif elemanlar bu terimden dışlanmıştır. Çoğu süs eşyası insan figürlerini içermemektedir. Genel ölçeğe göre küçüklerdir.

Pierre Bonnard, Fransız illüstratör, ressam ve baskı resim sanatçısı. Eserlerinde oldukça stilize dekoratif unsurlar ile birlikte göze çarpan renkleri kullanmasıyla tanınır. Avangart ressamlar tarafından kurulan ard-izlenimci bir sanat akımı olan Nabiler'in kurucularındandır. Erken dönem eserlerinde Paul Gauguin'in tablolarının yanı sıra Hokusai ve diğer Japon baskı resim sanatçılarının etkisi görülür. Manzara resimleri, şehir resimleri ve portrelerin yanı sıra, arka planların, renklerin ve boyama biçiminin konunun önüne geçecek kadar baskın olduğu samimi iç mekan sahneleri çizmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cam sanatı</span>

Cam sanatı, tamamen veya bir kısmı camdan yapılmış bir çeşit sanat işidir. Anıtsal eserler ve montaj parçalarından, duvar askılarına ve pencerelere, cam takılar ve sofra takımları da dahil olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır.