İçeriğe atla

Louis Brandeis

1900 yılından Louis Brandeis'in fotoğrafı

Louis Dembitz Brandeis (/ˈbrænds/ ; 13 Kasım 1856- 5 Ekim 1941), 1916'dan 1939'a kadar Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesinde yardımcı yargıç olarak görev yapan Amerikalı bir hukukçudur.

1890'dan itibaren, Harvard Law Review'da aynı başlıkta bir makale yazarak " mahremiyet hakkı " kavramının geliştirilmesine yardımcı oldu,[1] ve böylece hukuk uzmanı Roscoe Pound tarafından "bizim kanunumuza göre bir bölüm eklemekten başka bir şey olmayan" görülen şeyi başardığı için takdir edildi. Yüzyıl başında tekel karşıtı hareketin lider isimlerinden biri olmuş, özellikle New England demiryolunun tekelleşmesine karşı direnmiş ve Woodrow Wilson'a adaylık sürecinde tavsiyelerde bulunmuştur. Other People's Money and How the Bankers Use It ve The Curse of Bigness gibi kitap, makale ve söylevlerinde büyük bankaların, para fonlarının, güçlü şirketlerin, tekellerinin, kamusal yozlaşmanın ve kitlesel tüketiciliğin gücünü eleştirmiş ve bunların Amerikan değerlerine ve kültürüne zarar verdiğini düşünmüştür. Daha sonra Avrupa ve Rusya'daki antisemitizme karşı bir çözüm olarak gördüğü ve aynı zamanda "Yahudi ruhunu yeniden canlandırmanın" bir yolu olarak gördüğü Siyonist harekette etkin olmuştur..

Ailesinin mali durumu düzelince zamanının çoğunu kamu yararına yönelik işlere ayırmaya başladı ve daha sonra "Halkın Avukatı" olarak anılmaya başladı.[2] Davaları ücret almadan kabul etmekte ısrar etti, böylece ilgili daha geniş sorunları ele almakta özgür olabilecekti. Economist dergisi onu "Hukukun Robin Hood'u" olarak adlandırdı.[3] Dikkate değer ilk davaları arasında demiryolu tekelleriyle mücadele, işyeri ve çalışma yasalarını savunma, Merkez Bankaları Sisteminin oluşturulmasına yardımcı olma ve yeni Federal Ticaret Komisyonu için fikir sunma gibi eylemleri bulunmaktaydı. Davasını desteklemek için diğer mesleklerden kişilerin bilirkişi ifadelerine dayanan, daha sonra " Brandeis özeti " olarak adlandırılan bir vaka özeti sunarak tanındı ve böylece kanıt sunumunda yeni bir emsal oluşturdu.

1916'da Başkan Woodrow Wilson, Brandeis'i Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesi'ne aday gösterdi . Adaylığına şiddetle itiraz edildi, nedeni Yargıç William O. Douglas'ın daha sonra yazdığı gibi, "Brandeis, rakibi kim olursa olsun sosyal adalet için militan bir mücadeleciydi. O sadece zekası ve cesareti nedeniyle tehlikeli değildi. O tehlikeliydi çünkü onu yozlaştıramazdınız... ve mevcut düzenin korkuları çok daha büyüktü çünkü Brandeis, Mahkemeye seçilen ilk Yahudiydi." [4] 1 Haziran 1916'da Senato tarafından 47'ye karşı 22 oyla [4] yüce mahkemede hizmet veren en ünlü ve etkili isimlerden biri olduğu onaylandı. Hukukçulara göre Brandeis'in görüşleri, bir Anayasa Mahkemesi üyesi tarafından yazılmış ifade özgürlüğü ve özel hayatın gizliliğinin "en büyük savunmalarından" biriydi. Bazıları Brandeis'i Afro-Amerikalılarla ilgili konulardan kaçmakla eleştirmiştir, çünkü yirmi üç yıllık görev süresi boyunca ırkçılıkla ilgili hiçbir davada tek bir görüş yazmamış ve ırk ayrımcılığını desteklemek de dahil olmak üzere sürekli olarak mahkeme çoğunluğu ile birlikte oy kullanmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Samuel D. Warren & Louis D. Brandeis, The Right to Privacy, 4 Harv.
  2. ^ "About". www.brandeis.edu (İngilizce). 13 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2022. 
  3. ^ "Let's look at the facts". The Economist. ISSN 0013-0613. 16 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2022. 
  4. ^ a b Douglas, William O. (5 Temmuz 1964). "Louis Brandeis: Dangerous Because Incorruptible". The New York Times. s. BR3. 25 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yargı</span> hukuku yorumlayan ve uygulayan mahkemeler sistemi

Yargı, yasal anlaşmazlıkları/uyuşmazlıkları karara bağlayan ve yasal davalarda yasayı yorumlayan, savunan ve uygulayan mahkemeler sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi</span> Türkiyedeki en yüksek yargısal devlet organı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye'de anayasal denetimi yürüten en yüksek yargı organıdır. Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler ve bireysel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Görevleri, Türkiye Anayasası'nın 148. ve 153. maddeleri arasında belirtilmiştir.

Kuvvetler ayrılığı veya güçler ayrılığı, devlet organları olan yasama, yürütme ve yargı güçlerinin birbirinden ayrılmış oldukları bir devlet yönetim modelidir. Devletin her biri birbirinden ayrı ve bağımsız güçlerdeki kol ve sorumluluk alanlarına ayrıldığı ve böylece her bir güç ve kolun bir diğeri ile güç ve sorumluluk alanları bakımından bir çatışma yaşamadıkları bu model ilk olarak antik Yunan ve Roma'da geliştirildi. Kuvvetler ayrılığında güçler normal olarak yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç kola ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Maximilien Robespierre</span> Fransız avukat, devrimci ve siyasetçi (1758-1794)

Maximilien de Robespierre ya da Maximilien Robespierre, (6 Mayıs 1758 – 9 Thermidor, Yıl II [28 Temmuz 1794]) 6 Mayıs 1758'de Arras'ta doğan ve 10 Thermidor Yılı II'de Paris'te Devrim Meydanı'nda giyotinle idam edilen Fransız avukat ve siyasetçidir. Fransız Devrimi'nin önde gelen isimlerinden biriydi ve dönemin en tartışmalı figürlerinden biri olmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri federal hükûmeti</span> ABD federal yönetimi

Birleşik Devletler'in federal yönetimi, Amerika Birleşik Devletleri'ni oluşturan 50 eyaletin ait olduğu anayasal cumhuriyetin millî yönetimidir. Federal hükûmet, üç organdan oluşur: yasama, yürütme ve yargı. Bu organlar ve onların güçleri Amerika Birleşik Devletleri Anayasası içinde belirtilmiştir. Güçler hakkında daha çok ayrıntı, Kongre tarafından yürürlüğe konulan kanunlarda belirtilir.

<i>Bir Cinayetin Tahlili</i> 1959 ABD yapımı dramatik mahkeme filmi

Bir Cinayetin Tahlili, 1959 ABD yapımı dramatik mahkeme filmidir. Özgün adı Anatomy of a Murder olan bu siyah-beyaz film 1962 yılında Türkiye'de sinemalarda gösterime girmiştir. Amerikan sinemasının ürettiği en önemli hukuk ve yargılama filmlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">1916 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri</span> Seçim

1916 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri, Avrupa'daki I. Dünya Savaşı'nın sürekli gündemde bulunduğu 7 Kasım 1916 tarihinde gerçekleşmiştir. Demokratik Parti'nin adayı önceki seçimi de kazanmış ve önceki görev süresinde özellikle savaş karşıtı duruşu ve emek dostu reformlarıyla sevilen Woodrow Wilson'dı. Cumhuriyetçi Parti'nin adayı 1910 yılından adaylığına kadar ABD Yüce Mahkemesi'nde yargıç olan Charles Evans Hughes'dı. Eski başkan Theodore Roosevelt ise Hughes'ın adaylığı için bu seçime aday olmamayı tercih etti.

John Cooke İngiliz İç Savaşının ardından kurulan İngiltere Topluluğu'nun ilk başsavcısıdır. Devrik kral I. Charles'ın davasını yürütmüştür. Monarşinin restorasyonundan sonra tutuklanır. Yargılanır, kralın idamına dahil olmaktan suçlu bulunur. 16 Ekim 1660 günü Charing Cross'da asılır, çekilir ve dörde parçalanır. Tarihteki ilk savaş suçları mahkemesi olarak kabul edilebilecek mahkemenin önemli isimlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Çin yargı sistemi</span>

Çin yargı sistemi, Çin'deki yargı düzenini ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesi</span> Amerika Birleşik Devletlerindeki en yüksek mahkeme

Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesi, en üst düzey temyiz mahkemesi ve kararlarıyla ABD Anayasası'nı yorumlayan organ. Açılan davalar çerçevesinde devletin ulusa, eyaletin eyalete ve hükûmetin yurttaşa karşı yetkilerinin sınırlarını belirler.

Suudi Arabistan'ın hukuk sistemi, hem Kur'an'dan hem de İslam peygamberi Muhammed'e atfedilmiş sünnetlerden türetilen İslamî Şeriat hukukuna dayanmaktadır. Muhammed'in ölümü sonrasında ortaya çıkan İslamî alim konsensüsleri ("icmâ") de Şeriat'ın kaynaklarından birini oluşturur. Suudi Arabistan'daki yargıçların yaptığı hukuksal yorumlar, İslam fıkhındaki literalist Hanbeli mezhebine ait Orta Çağ metinlerinden etkilenmektedir. Şeriat, Müslüman dünyasında eşsiz olarak kodifiye olmamış haliyle Suudi Arabistan'da kullanılmaktadır. Bununla birlikte hukuksal içtihatın yoksunluğu, ülkenin kanunlarının kapsamında ve içeriğinde büyük seviyede belirsizliklere neden olmuştur. Bu nedenle hükûmet, 2010'da Şeriat'ı kodifiye etmeye niyet ettiğini açıkladı; ancak bu konuda hâlâ bir ilerleme sağlanamamıştır. Şeriat ayrıca fikrî mülkiyet hukuku ve şirketler hukuku gibi modern sorunları kapsayan kraliyet kararnameleriyle dağıtılan düzenlemeler ile tamamlanmıştır. Buna rağmen Şeriat, özellikle ceza hukuku, aile hukuku, ticaret hukuku ve kontrat hukuku gibi dallarda hukukun ana kaynağını oluşturmaktadır ve Kur'an ile Sünnet ülkenin anayasası olarak ilan edilmiştir. Suudi devleti ne ait çok kapsamlı tescilli haklar, toprak hukuku ile enerji hukuku dallarının önemli bir özelliğini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Yüksek Mahkemesi</span>

Londra'da bulunan Adalet Yüksek Mahkemesi, Temyiz Mahkemesi ve Kraliyet Mahkemesi ile birlikte İngiltere ve Galler Yüksek Mahkemeleri'ni oluşturur. Adı hukukî atıf amacıyla EWHC olarak kısaltılmıştır.

Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi, ABD'nin en yüksek federal mahkemesidir. Amerika Birleşik Devletleri Anayasası'nın 3.maddesinin takibinde 1789'da kurulmuştur ve nihai temyiz mahkemesi olarak diğer federal ve eyalet mahkemelerinin üstündedir, federal yasayla beraber nadiren orijinal karar üstüne de karar alabilir. ABD'nin yasal sistemine uygun olarak ABD Anayasası dahil diğer federal kanunların yorumlayıcısı Yüksek Mahkeme'dir, fakat bunu zaten karara bağlanmış davalarda gerçekleştirir. Politik detaylara sahip davalarda da karar alabilir fakat haksız politik sorular söz konusuysa veya silah kullanımı konularında hükûmetin bir yargı kolundansa yönetici durumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Charles Evans Hughes</span>

Charles Evans Hughes Sr., 1930'dan 1941'e kadar Amerika Birleşik Devletleri'nin 11. Başyargıcı olarak görev yapan Amerikalı bir devlet adamı, politikacı ve hukukçuydu. Cumhuriyetçi Parti üyesi, aynı zamanda 36. New York Valisi, 1916 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi aday ve 44. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı idi.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri başyargıcı</span>

Amerika Birleşik Devletleri başyargıcı, Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi'nin baş yargıcı ve Federal Yargı'nın en yüksek rütbeli subayıdır.

Jean-Louis Castagnède, Fransız yargıç.

Tanrı'ya karşı açılan davalar gerçek hayatta ve kurgusal dünyada görülmüştür. Bu davalarda tartışılan konular, kötülük problemi ve Tanrı’nın zararlı eylemleridir.

<span class="mw-page-title-main">Eve Frank</span>

Eve Frank veya Eva Frank Rachel Frank olarak, Niğbolu, Osmanlı İmparatorluğu'nda doğdu, bir mistik tarikat lideriydi ve tarihçi Jerry Rabow'a göre Yahudi mesih ilan edilen tek kadındı. 18. yüzyılda Yahudi mesih unvanında hak iddia eden Jacob Frank'in ve iddialara göre Sophie Ascania/Büyük Katerina'nın kızıydı.

Ayesha A. Malik Pakistanlı bir yargıçtır. Pakistan Yüksek Mahkemesi'nin ilk kadın yargıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'da siyaset</span>

Kosova'da siyaset, Devleti oluşturan üç temel unsur olan yasama, yürütme ve yargı erklerine sahiptir. Kosova'da yasama Kosova meclisi, Yargı ülkedeki mahkemelerce ve yürütme ise Cumhrurbaşkanı, başbakan ve kabine tarafından oluşmaktadır.