İçeriğe atla

Louis-Léopold Boilly

Louis-Léopold Boilly (d. 5 Temmuz 1761 - 4 Ocak 1845), Fransız ressamdır.

Hayatı ve kariyeri

Boilly, kuzey Fransa'daki La Bassée'de bölgesel tanınan bir ahşap heykeltıraşın oğlu olarak doğdu. Kendi kendini yetiştirmiş bir ressam olan Boilly, kariyerine çok genç yaşta başladı ve ilk eserlerini on iki veya on üç yaşında üretti. 1774 yılında, çalışmalarını Douai'nin Austin rahiplerine göstermeye başladı. 3 yıl içerisinde Arras vilayetinin piskoposu, Boilly'i piskoposlukta okumaya ve çalışmaya davet etti. Buradayken yaklaşık 300 portre resim üretti.[1]

Döneminin popüler eserlerinden olan portre tarzındaki eserlerin yaratıcılarından birisiydi. Ayrıca Fransa'daki orta sınıfta bulunan kişilerin sosyal yaşamlarını belgeleyen çok sayıda eseri bulunmaktadır. Hayatı ve eserleri Monarşik Fransa, Fransız Devrimi, Napolyon İmparatorluğu Bourbon Restorasyonu ve Temmuz Monarşisi (July Monarchi) dönemlerini kapsamaktadır.[2][3]

1794 yılında Fransız Devrimi had safhadayken, çalışmalarındaki erotizm alt yapısı sebebiyle kamu güvenliği komitesi tarafından mahkûm edildi.

Boilly 4 Ocak 1845'te Paris'te öldü.

Kaynakça

  1. ^ Bénédite, Léonce (1910). Great Painters of the XIXth Century and Their Paintings (İngilizce). Sir I. Pitman and sons. 21 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2022. 
  2. ^ Kingsley, Rose Georgina (1899). A History of French Art, 1100-1899 (İngilizce). Longmans, Green and Company. 21 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2022. 
  3. ^ "Louis-Léopold Boilly (French, 1761 - 1845) (Getty Museum)". The J. Paul Getty in Los Angeles (İngilizce). 21 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pablo Picasso</span> İspanyol heykeltıraş ve ressam (1881-1973)

Pablo Picasso, Fransa'da yaşamış İspanyol ressam, heykeltıraş, sahne tasarımcısı, şair ve oyun yazarıdır. 20. yüzyıl sanatının en iyi bilinen isimlerindendir. Georges Braque ile birlikte kübizm akımının temelini atmış, asamblajı icat etmiş, kolajın icadında yer almış ve çok çeşitli tarzların gelişimine katkı vermiştir. En önemli eserleri olarak öncü kübizm eseri Avignonlu Kızlar ve Alman ve İtalyan askerlerin İspanyol İç Savaşı sırasında yaptığı katliamı anlatan Guernica sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">İzlenimcilik</span>

İzlenimcilik veya empresyonizm, ışık, renk ve an kavramını öne çıkartan, doğadaki görünümlerin sürekli değişim içinde olduğundan herhangi bir zamanın herhangi bir anına denk gelen görünümün bir daha aynı şekilde görünemeyeceğini fikrini temel alan sanat akımdır.

<span class="mw-page-title-main">XVI. Louis</span> Eski ve son fransa kralı

XVI. Louis, 1774-1792 yılları arasında hüküm sürmüş Son Fransa kralıdır ve kraliçe Marie Antoinette'nin kocasıdır. Louis Capet olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Degas</span> Fransız ressam (1834-1917)

Edgar Degas, tam adı Hilaire-Germain-Edgar Degas olan, Fransız ressam, heykeltıraş ve çizer. İzlenimcilik akımının kurucularından biri kabul edilse de ressam bu terimi reddedip gerçekçi olarak tanınmayı tercih ettiğini açıklamıştır. Tekniği başarılı bir ressam olan Degas, daha çok dans temalı resimleri ile tanındı. Çalışmalarının yarısından fazlası dansçılarla ilgiliydi. Bu çalışmaları aynı zamanda onun hareketin betimlemesindeki ustalığını gösteriyordu. Dans kadar at yarışları ve çıplak kadınlar çizmekte de başarılıydı. Portreleri de sanat tarihinin en başarılılarından kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Maurice Boutet de Monvel</span> Fransız ressam (1850 – 1913)

Louis-Maurice Boutet de Monvel Fransız ressam, çizer ve desinatör. En bilinen eserleri çocuk kitapları için yaptığı suluboya çalışmalarıdır. Sanatçının çalışmaları 19. yüzyıl çocuk kitaplarının aranılan bir özelliğiydi.

<span class="mw-page-title-main">Paris Salonu</span> Sanat galerisi

Paris Salonu ya da kısaca Salon, 1725'ten itibaren Paris'teki Académie des Beaux-Arts'ın resmi sanat sergisi olarak açılan sergiydi. 1748-1890 yılları arasında dünyadaki en önemli yıllık ya da iki yıllık sanat etkinliği oldu. 1881'den sonra Société des Artistes Français tarafından düzenlenmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Müfide Kadri</span> Türk ressam

Müfide Kadri Türk ressam, besteci.

<span class="mw-page-title-main">Jules Breton</span> Fransız ressam (1827 – 1906)

Jules Adolphe Aimé Louis Breton, 19. yüzyıl Fransız gerçekçiliğinin önde gelen ressamlarındandır. Çalışmalarında çoğunlukla Fransa'nın kır yaşantısını konu etmiştir. Geleneksel metotlara olan bağlılığı Jules Breton'u köylerin güzelliğinin ve pastoralliğinin önemli nakledicilerinden biri haline getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Marc Nattier</span> Fransız ressam (1685 – 1766)

Jean-Marc Nattier, Fransız ressam. Nattier, Paris'te portre ressamı Marc Nattier ve minyatürcü Marie Courtois'in ikinci oğlu olarak dünyaya geldi. XV. Louis'nin sarayındaki kadınların mitolojik temalarda yaptığı portreleriyle tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Fernand Cormon</span> Fransız ressam (1845 – 1924)

Fernand Anne Piestre Cormon (d. 24 Aralık 1845, Paris – ö. 20 Mart 1924, Paris), Fransız ressam.

Ancien Régime, Fransa Krallığı'nın Geç Orta Çağ'dan 1789'daki Fransız Devrimi'ne dek süren siyasi ve sosyal sistemi. Yönetimin giderek merkezileştiği bu dönemde yönetim şekli XIV. Louis devrinde mutlak monarşi seviyesine ulaştı. Bu süre zarfında Valois hanedanı, yerini Bourbon hanedanına bıraktığı 1589 yılına kadar hüküm sürmüştür. Ancien Régime, Henry IV, Louis XIII ve Louis XIV'ün ilk yılları da dahil olmak üzere bir dizi reform ve merkezileşme girişimiyle öne çıkmıştır. Merkezi bir devlet yaratma çabalarına rağmen, Ancien Régime Fransa'sı sistemik düzensizlikler ve çatışmalar ülkesi olarak kaldı. Merkezileşme dürtüsü, savaş yürütmek için fon ihtiyacı ve kişisel himaye sistemlerinin kurumsal sistemlerle değiştirilmesiyle körüklendi. Yargıçlar ve kraliyet danışmanları olarak intendants ve noblesse de robe'un devreye girmesi bölgesel soyluların kontrolünü zayıflatırken, bölgesel parlementoların kurulması başlangıçta kraliyet gücünün yeni bölgelere girmesini kolaylaştırdı ancak daha sonra ayrılık kaynağı haline geldi. Ancien Régime terimi zaman zaman Avrupa'nın diğer bölgelerindeki benzer feodal sistemleri tanımlamak için de kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alexis de Tocqueville</span> Fransız siyasetçi

Alexis-Charles-Henri Clérel de Tocqueville, , Fransız siyasi düşünür ve tarihçi.

François Boucher, Fransız ressam, el-işi duvar halısı tasarımcısı, tiyatro kostüm ve mizansen desinatörü. Rokoko akımının önemli temsilcisi. Boucher gayet kaliteli çok sayıda hazırladığı resim eserleri ile 18. yüzyıl Batı Avrupa resim ve dekoratif sanatının en iyi tanınmış ressamı olduğu iddia edilir. Patronu Fransa Kralı XV. Louis'in resmi gözdesi olan Madam Pompadour olup Boucher bu ünlü kadının birçok portresini yapmıştır. Boucher tablolarının konuları genellikle antik klasik temalar, dekoratif alegoriler ve pastoral peyzajlardır ve cinsel hislere hitabeden gayet erotik nü Venüs tabloları ile de gayet çok tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Charles Joshua Chaplin</span> Fransız gravürcü ve ressam (1825 – 1891)

Charles Joshua Chaplin Fransız manzara, portre ressamı ve grafikeridir. Chaplin pastel, taşbaskı, suluboya, tebeşir, yağlı boya ve gravür çeşitlerini ustalıkla kullanabilirdi. En çok tanındığı eserleri zarif genç kadınları konu aldığı portreleridir.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Varınca</span> Türk ressam

Adnan Varınca Natürmort çalışmaları ile tanınan Türk ressamdır. Daha çok doğa ve meyve çizimleri üzerine çalıştı. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra kendi imkânlarıyla Paris'e gitti. 1973'te Türkiye'ye geri döndü ve toplu olarak kişisel sergilerini düzenledi. 1980 ve 2006'da resim dalında prestijli ödüller kazandı.

<i>İrisler</i> (tablo)

İrisler, Vincent van Gogh'a ait pek çok iris tablosundan ve 1890'daki ölümünden önceki yıl Saint-Rémy-de-Provence, Fransa'daki Saint Paul-de-Mausole Akıl Hastanesi'nde yaptığı bir dizi resimden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Orléans Hanedanı</span> Fransız Asilzâde Aile

Orléans Hanedanı, Fransa Kralı XIII. Louis'in ikinci oğlu Philippe'e Orléans Dükü unvanı verilmesiyle kurulan hanedan. Tarih boyunca hanedanın başkanları Fransa Kralı olmaya çalışmıştırlar. Bunun için Orléans Dükü II. Louis-Philippe Fransız İhtilaline destek vermiştir. Fakat kralın uzak akrabası olduğu için idam edilmiştir. Hanedanın başkanlarından III. Louis-Philippe, 1830'da Kral X. Charles'ın devrilmesiyle I. Louis-Philippe adıyla Fransızlar Kralı oldu. 1848 Devrimi ile devrildi. Hanedan üyeleri 1848'den beri Fransa Tahtında hak iddia etmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Marie Tussaud</span> Fransız sanatçı (1761 – 1850)

Anna Maria "Marie" Tussaud,, Fransız sanatçı. Bal mumu heykelleri ve Londra'da kurduğu bal mumu müzesi Madame Tussauds ile tanınan kişidir.

Jean-Joseph Benjamin-Constant, daha çok Oryantalizm konuları ve portreleriyle tanınan Fransız ressam ve gravür sanatçısıydı. Aynı zamanda on dokuzuncu yüzyılın sonlarında Fransız ve İngiliz sosyetesinin en gözde portre sanatçılarından biriydi.