İçeriğe atla

Lothar Bisky

Lothar Bisky
2005'te Lothar Bisky
Demokratik Sosyalizm Partisi başkanı
Görev süresi
1993-2000
Yerine geldiğiGregor Gysi
Yerine gelenGabi Zimmer
Görev süresi
2003-2007
Yerine geldiğiGabi Zimmer
Volkskammer üyesi
Görev süresi
Mart 1990 - Ekim 1990
Brandenburg Eyalet Parlamentosu üyesi
Görev süresi
1990-2005
Bundestag üyesi
Görev süresi
2005-2009
Avrupa Parlamentosu üyesi
Görev süresi
2009-2013
Kişisel bilgiler
Doğum 17 Ağustos 1941
Zollbrück, Pomeranya, Nazi Almanyası

(günümüz: Korzybie, Pomeranya Voyvodalığı, Polonya)

Ölüm 13 Ağustos 2013 (71 yaşında)
Leipzig, Almanya
Milliyeti Alman
Partisi SED (1963–1989)
PDS (1989–2007)
Sol Parti(2007–2013)
Resmî site http://www.lothar-bisky.de/

Lothar Bisky (d. 17 Ağustos 1941–ö. 13 Ağustos 2013), bir Alman politikacıydı. 1993'ten 2000'e kadar Demokratik Sosyalizm Partisi'nin (PDS) genel başkanlığı görevini üstlendi ve 2007'den 2010'a kadar da Avrupa Sol Partisi'nin Başkanlığı görevini üstlendi. Ayrıca sosyalist gazete Neues Deutschland'ın da yayımcısı oldu.[1][2]

Geçmiş

Bisky, Almanya'nın Pomeranya eyaletindeki Zollbrück'te (günümüz: Korzybie, Pomeranya Voyvodalığı, Polonya) doğdu ve 1945'ten sonra mülteci olarak Kuzeybatı Almanya'daki Schleswig-Holstein'a geldi. Ardından üretsiz üniversite eğitimi alabilmek için 18 yaşında Komünist Doğu Almanya'ya göç etti ve1963'te Sosyalist Birlik Partisi'ne katıldı. komünizm çöküşü üzerine parti tasfiye edildi. 1986'dan 1990'a kadar Film ve Televizyon Üniversitesi'nde rektörlük yaptı. 1991'de Potsdam-Babelsberg bölgesel televizyon kanalı ORB'nin (şu anda RBB'nin bir parçası) yönetim kurulu üyesi oldu.[1]

Siyasi kariyeri

1990'da kısa bir süre Volkskammer'ın üyesi oldu ve 1990'dan 2005'e kadar Brandenburg Eyalet Parlamentosu'nun üyesi oldu.[1]

1993'ten 2000'e kadar PDS'nin başkanlığını yaptı. Partinin en önemli figürü Gregor Gysi; sık sık, kendi partisi içinde veya diğer gruplarla medya etkinliklerinde olsun, tamamen zıt görüşlere sahip partiler arasında anlamlı tartışmalara liderlik etme yetenekleriyle kabul edildi.

Parti, 2005 seçimlerinde Federal Meclise geri döndü. 54 Sol milletvekilinden biri olan Bisky, partisi tarafından Federal Meclisin 6 başkan yardımcısından biri olarak aday gösterildi. Daha sonra, dört kez başarısız oldu ve bunun yerine başkan yardımcısı pozisyonundan vazgeçti (yerine Petra Pau geldi)

Kişisel hayatı

Lothar Bisky evliydi ve üç erkek çocuk babasıydı. En büyük oğlu Jens Bisky bir gazeteci ve yazar ve ikinci en büyük oğlu Norbert Bisky bir ressamdır. En küçük oğlu Stephan Bisky, Edinburgh Üniversitesi'nde nöro-bilişim doktorasına çalışırken 2008 sonlarına doğru öldü.[1]

Lothar Bisky, Ağustos 2013'te Leipzig'de öldü.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ a b c d "News | The Scotsman". www.scotsman.com (İngilizce). 2 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2021. 
  2. ^ "7th parliamentary term | Lothar BISKY | MEPs | European Parliament". www.europarl.europa.eu (İngilizce). 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2021. 
  3. ^ Brössler, Daniel. "Lothar Bisky tot: Die leise Autorität". Süddeutsche.de (Almanca). 28 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2021. 
  4. ^ Welle (www.dw.com), Deutsche. "Sol Parti lideri Bisky öldü | DW | 14.08.2013". DW.COM. 17 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sol Parti (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Sol Parti, Türkiye'de faaliyet gösteren sosyalist siyasi parti. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "SOL Parti" şeklindedir. Özgürlük ve Dayanışma Partisinin (ÖDP) 22 Aralık 2019 tarihinde Ankara'da düzenlenen 8. Olağanüstü Kongresi'nde partinin isminin Sol Parti olarak değiştirilmesine dair alınan tüzük değişikliği kararıyla kurulmuştur. Genel başkanı Önder İşleyen'dir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Almanya</span> Almanya Federal Cumhuriyeti (1949–1990)

Batı Almanya, Federal Almanya ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Fransa kontrolü altındaki bölgede kurulmuş devlet. "Batı Almanya", 15. yüzyıldan beridir Almanya diye adlandırılan ülkenin, II. Dünya Savaşı'ndan sonra politik ve coğrafi olarak ikiye ayrılması sonucu oluşmuştur ve bu ad, 1949'dan 1990'a kadar ABD ve Birleşik Krallık'ın sebebiyet verdiği politik arenada kullanılan bir ad olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Hristiyan Demokrat Birliği</span> Almanyada bir siyasi parti

Almanya Hristiyan Demokrat Birliği, Hristiyan demokrat ve liberal muhafazakâr görüşte, merkez sağ pozisyonda bir Alman siyasi partisidir. Genel başkanı Friedrich Merz'tir.

<span class="mw-page-title-main">Sol Parti (Almanya)</span> Almanyada bir siyasi parti

Sol Parti, Almanya'da demokratik sosyalist ve sol popülist bir siyasi partidir. Parti 2007 yılında Doğu Almanya'yı 1989'a kadar yöneten Almanya Sosyalist Birlik Partisi'nin ardılı olan Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) ve Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nden (SPD) ayrılan Emek ve Sosyal Adalet - Seçim Alternatifi'nin (WASG) birleşmesiyle kuruldu. Uluslararası alanda Avrupa Solu Partisi'ne üyedir ve Avrupa Parlamentosu'ndaki Avrupa Birleşik Solu - İskandinav Yeşil Solu grubunda yer alır. Parti, Alman Federal Meclisindeki en sol partidir, Alman hükûmet yetkilileri ve farklı uluslararası medya kuruluşları tarafından aşırı sol olarak görülmektedir. Sol, kapitalizme, faşizme ve militarizme karşıdır ve Avrupa entegrasyonu konusunda tarafsızdır.

<span class="mw-page-title-main">Clara Zetkin</span> Alman politikacı (1857–1933)

Clara Zetkin, devrimci sosyalist ve Marksist-Leninist Alman politikacı ve kadın hakları savunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Reich Partisi</span> Neo-Nazi siyasi parti

Sosyalist Reich Partisi, II. Dünya Savaşı sonrasında Batı Almanya'da faaliyet göstermiş bir neo-Nazi siyasi partisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Komünist Partisi</span>

Almanya Komünist Partisi, 1918-1933 yılları arasında önde gelen Alman siyasi parti. KPD, 1918'in sonunda Spartakusbund'un daha küçük radikal sol gruplarla birleşmesinden ortaya çıktı. Bu birleşmenin amacı, Almanya'da komünizmin hakim rejim hâline getirilmesiydi. 30 Aralık 1918'den 1 Ocak 1919'a kadar aşırı solcuların hakim olduğu kurucu parti kongresi, partinin Alman Ulusal Meclisi seçimlerine katılmasını reddetti. 1919'daki ocak ayaklanmasının ardından rejim güçleri, önce KPD liderleri Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg'u, kısa bir süre sonra da kurucu üye Leo Jogiches'i öldürdü. Aralık 1920'de KPD, Almanya Bağımsız Sosyal Demokrat Partisi' nin sol çoğunluğuyla birleşti ve geçici olarak Birleşik KPD adını aldı. KPD, kuruluşundan itibaren SPD'nin devrimci alternatifi olarak görüldü. Weimar Cumhuriyeti döneminde sosyalist üretim koşulları ve Sovyetler Birliği'ni model alan bir proletarya diktatörlüğünü savundu. Parlamentarizm ve demokrasi hakkındaki görüşleri, “burjuva demokrasisini” parti liderliğinde bir sosyalist konsey cumhuriyeti ile değiştirmek istedikleri için bölünmüştü, ancak yine de seçimlere katıldılar. 1919'dan itibaren Lenin'in ve daha sonra Stalin'in egemen olduğu Komünist Enternasyonal'in bir üyesiydi. KPD, işçi hareketinde sosyal demokrasiye karşı mücadele etmek için, 1928'den itibaren SPD'yi sosyal faşist ve baş düşman ilan ederek Nasyonal Sosyalizm'e karşı ortak bir mücadeleyi engelledi. 1929'dan itibaren KPD, otoriterleşti. Parti, Stalin ve Ernst Thälmann etrafında giderek bir şahıs kültü hâline geldi.

Sosyalist Parti, Fransa'nın günümüzde ağırlıklı olarak merkez sol ve sol görüşlü siyasi partisi, 1969'da İşçi Enternasyonali Fransa Bölümü'nün Sosyalist Parti adını almasıyla kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">ARD</span>

Almanya Radyo ve Televizyon Kurumları Kamusal İşbirliği örgütü ARD, örgütün Almanca ismi Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland'ın kısaltmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Sosyalist Birlik Partisi</span> Almanyada bir siyasi parti (1946–1989)

Almanya Sosyalist Birlik Partisi, Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin kurulduğu 7 Ekim 1949 tarihinden Mart 1990 seçimlerine kadar iktidarda bulunan partidir. SED, geleneksel Marksist-Leninist ideolojiyi benimseyen bir komünist partiydi. 1980'lerde SED, Sovyetler Birliği'nde gerçekleşmekte olan perestroyka ve glasnost açılımlarına cephe almıştır. Sovyetler Birliği ve ABD arasında Alman Demokratik Cumhuriyeti yönetiminin dahil edilmediği Moskova görüşmeleri sonucu Almanya Federal Cumhuriyeti ile Alman Demokratik Cumhuriyeti fiilen birleşince parti iktidardan düşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Katja Kipping</span> Alman siyasetçi

Katja Kipping Alman siyasetçi ve Almanya Sol Parti'nin başkanı. Bir öğretmenin ve iktisatçının kızı olan Kipping, 1984 ile 1996 yılları arasında Abitur sınavını Dresden'de bir Gymnasium'da A derecesi ile bitirdi. Eğitiminden sonra Rusya'ya gitti ve 1998'de sonra da Sol Parti'ye katılan Almanya Demokratik Sosyalizm Partisi'ne (PDS) üye oldu.

<span class="mw-page-title-main">Alman Komünist Partisi</span>

Alman Komünist Partisi, Almanya'da faaliyet gösteren Marksist-Leninist bir siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Cuauhtémoc Cárdenas</span> Meksikalı siyasetçi

Cuauhtémoc Cárdenas Solórzano, Meksikalı siyasetçi. Demokratik Devrim Partisi'nin kurucularındandır ve Federal Bölge Hükûmet Başkanlığında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Sosyalizm Partisi (Almanya)</span>

Almanya Sosyalist Birlik Partisi'nin örgütlü kalan kısmı ismini Aralık 1989'da Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) olarak değiştirir. Partinin yeni lideri Gregor Gysi olur. 18 Mart 1990'da doğuda yapılan seçimlerde başarılı olamaz ve seçimleri Hristiyan Demokratik Birlik CDU öncülüğündeki koalisyon kazanır. Bu dönemde partiye ait birçok taşınmaza hükûmet tarafından el konacak ve birleşme süreci sırasında adeta yağmalanacaktır. PDS buna rağmen birleşen Almanya'nın doğu bölgesinde ayakta kalır ve yeniden örgütlenmeye başlar. Bundestag'a milletvekili seçtirebilir. Doğu Almanya'nın sorunlarını iyi bilen partililer yerel düzeydeki seçimlerde başarılı olurlar. 2007 yılında Emek ve Sosyal Adalet isimli seçim alternatif yapılanmasına dahil oldu. Arbeit und soziale Gerechtigkeit – Die Wahlalternative, WASG ismindeki bir araya geliş daha sonra Sol Parti örgütüne dönüştü.

Sol Parti şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Sol (Doğu Almanya)</span>

Komünizm

<span class="mw-page-title-main">Memleket Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Memleket Partisi, 17 Mayıs 2021 tarihinde Muharrem İnce liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "Memleket" şeklindedir. Simgesi mavi renkli, döngüsel, birbirinden bağımsız yedi spiral ve nokta ikonundan ve içinde nazar boncuğundan oluşmaktadır. Genel başkanı Muharrem İnce'dir.

Arap Sosyalist Hareketi Arap Sosyalist Partisi olarak da bilinen, Suriye'de 1960'lardan bu yana aynı adı kullanmaya devam eden birkaç fraksiyona bölünmüş bir siyasi partiydi.

<span class="mw-page-title-main">Walter Veltroni</span> İtalyan siyasetçi

Walter Veltroni İtalya eski başbakan yardımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Gerlinde Stobrawa</span> Alman siyasetçi

Gerlinde Stobrawa, Alman kadın siyasetçi.