İçeriğe atla

Los Altos, Orta Amerika

Los Altos'un Altınıcı Eyaleti Cumhuriyeti
Los Altos Bayrağı
Los Altos BayrağıLos Altos Arması
Yeri
Yeri
BaşkentQuetzaltenango
Kuruluş1838
Yıkılış1840

Los Altos (İspanyolcada "Dağlık Yerler") Orta Amerika'da, 1830'larda Orta Amerika Federal Cumhuriyeti'ne altıncı eyalet olarak bağlanmış olan bölgedir. Başkenti Quetzaltenango'dur ve şu anki Guatemala'nın batısı ve Chiapas'ın bazı bölümlerini kaplar.[1]

Eyalet Guatemala ve Quetzaltango bir tarafta ve diğer tarafta ise batı Orta Amerika olmak üzere, aralarındaki siyasi farklılıklar ve gerginlikler nedeniyle oluşmuştur. Guetemala'dan ayrılık tartışmaları, Orta Amerika'nın bağımsızlığını İspanya'dan 1821'de aldıktan kısa bir süre sonra başlamıştır. Bu şekilde ayrı bir eyalet Kasım 1824'te federal anayasa meclisi ile sağlanmıştır, fakat Guatemala Şehri'nde bölünmeye karşı büyük bir karşıt kesim bulunmaktaydı.

Los Altos'un Guatemala'dan bağımsızlığını kazanması resmi olarak 2 Şubat 1838'de ilan edilmiştir. Federal hükûmet Los Altos'u birliğin altıncı eyaleti olarak kabul etmiştir ve aynı yıl 5 Haziran'da Feneral Kongre'de temsilcileri bulunmuştur. Los Altos'un bayrağı Orta Amerika Birliği bayrağının biraz değiştirilmiş şeklidir. Arka planda ortada bulunan bir volkan ve quetzaldan (özgürlüğü sembolize eden yerel bir kuş) oluşmaktadır. Bu quetzalı sembol olarak kullanan ilk Orta Amerika bayrağıdır, 1871'den beri Guatemala bayrağı üzerinde bulunmaktadır.

Federasyonda iç savaş başladıktan sonra, Los Altos kendisini bağımsız bir cumhuriyet olarak tanımlamıştır. Quetzaltenango ve Los Altos'un büyük çoğunluğu Guatemala'ya Rafael Carrera'nın ordusu tarafından güç kullanılarak 1840'ta geri getirilmiştir. 2 Nisan 1840'ta Los Altos'un büyük çoğunluğu yakalanan hükûmet yetkilileri Carrera'nın emri üzerine vurulmuştur. Bu huzursuzluktan faydalanan Meksika, modern doğu Chiapas'ı ilhak etmiştir.

1844, 1848 ve 1849'da Carrera'nın diktatörlüğüne karşı başarısız ayaklanmalar yapılmıştır.

Bölge bugün hala kolaylıkla ayırt edilebilmektedir ve "Los Altos" Guatemala'nın Quetzaltenango çevresindeki bölgesi için kullanılan bir takma addır. Benzer olarak Meksika'da bulunan kısımda "Los Altos de Chiapas" olarak bilinmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Historia del Estado de Los Altos en Guatemala | Aprende Guatemala.com" (İspanyolca). 8 Ağustos 2018. 7 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Meksika</span> Kuzey Amerika yer alan bir ülke

Meksika, resmî adıyla Birleşik Meksika Devletleri (İspanyolca: Estados Unidos Mexicanos,

<span class="mw-page-title-main">Arizona</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Arizona, Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatısında bulunan bir eyalettir. 50 eyaletin 6. büyük ve 14. kalabalık eyaletidir. Başkenti ve en büyük şehri Phoenix'tir. Arizona, Dört Köşe bölgesini kuzeyde Utah, kuzeydoğuda Colorado ve doğuda New Mexico ile paylaşıyor; diğer komşu eyaletleri batıda Nevada ve Kaliforniya, güneyde ve güneybatıda Meksika eyaletleri Sonora ve Baja California'dır.

<span class="mw-page-title-main">Honduras bayrağı</span> Ulusal bayrak

Honduras bayrağı, Honduras devletinin günümüzde de kullanılan hâli ile 26 Ocak 2022 yılında kabul edilerek göndere çekilen resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Guatemala</span> Orta Amerikanın Kıstas bölgesinde yer alan bir ülke

Guatemala Cumhuriyeti, kısaca Guatemala, Orta Amerika'da Kıstas bölgesinde bir ülkedir. Kuzeyde Meksika, doğuda Belize ve Honduras, güneyde ise El Salvador'la komşudur. Ayrıca doğuda Karayip Denizi'ne, batıda Büyük Okyanus'a kıyısı vardır. Başkenti Guatemala'dır. 372 Havalimanı bulunmaktadır. (2010)

<span class="mw-page-title-main">Arjantin bayrağı</span> Ulusal bayrak

Arjantin bayrağı, Arjantin devletinin resmî bayrağı.

Los Altos çeşitli yerlerin adıdır, bunlar:

<span class="mw-page-title-main">Chiapas</span>

Chiapas, Meksika'nın güneydoğusunda yer alan eyalet. Doğu sınırında Guatemala ile komşudur. Eyâletin güneyinde ise Büyük Okyanus bulunmaktadır. Chiapas 73,887 km2 yüzölçümüne ve 2003 yılı tahminlerine göre 4,224,800 kişilik bir nüfusa sahiptir. Chiapas genel olarak nemli ve tropikal bir iklime sahiptir. Kuzeyde Tabasco eyâleti yakınlarında yıllık ortalama yağış düşüşü 3000 mm/yıldır. Bölgenin doğal bitki örtüsü ovalar ve yüksek, uzun ömürlü yağmur ormanlarından oluşmaktaydı ancak bitki yapısı tarım ve çiftlik yapımları nedeniyle büyük ölçüde zarar görmüştür. Yağmur miktarı güneydeki Pasifik kıyılarına gittikçe azalsa da muz ve diğer tropikal ürünlerin yetişmesi için uygun bir iklime sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Laredo, Teksas</span>

Laredo, ABD'nin Teksas eyaletinin Webb ilçesinde bulunup Webb ilçesinin başkentidir. Laredo Güney Teksas'ta Meksika-ABD ülkelerinin sınırı olan Rio Grande Nehri'nin kuzeyindedir ve bu nehrin güneyine bulunan Nuevo Laredo'ya komşu şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Almanya bayrağı, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin bayrağıdır. Enlemesine 3 eşit parça olan siyah, kırmızı ve altın sarısı renklerden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">El Salvador tarihi</span>

El Salvador ülkesinin tarihi Meksika'da başlamaktadır. Toprakların adına ilk kez Meksika'dan gelen İspanyolların adında rastlanır. Nahuatl dilindeki adı olan "Cuscatlan" veya "Cuxcatlan", yani verimli toprak anlamına gelen bu adlar ile anılır. Panama'dan gelenler ise bu bölgeden, "Nequepio" adı ile söz ederler.

<span class="mw-page-title-main">Teksas Cumhuriyeti</span> 1836dan 1846ya kadar Kuzey Amerikada egemen devlet

Teksas Cumhuriyeti, Kuzey Amerika'da 2 Mart 1836'dan 19 Şubat 1846'ya kadar var olan egemen bir devlet, ancak Meksika tüm varlığı boyunca onu asi bir eyalet olarak kabul etti. Batı ve güneybatıda Meksika, güneydoğuda Meksika Körfezi, doğu ve kuzeydoğuda ABD'nin iki eyaleti Louisiana ve Arkansas ve ABD'nin şu anki Oklahoma, Kansas, Colorado eyaletlerinin bazı kısımlarını kapsayan Amerika Birleşik Devletleri toprakları ile çevriliydi., Wyoming ve kuzeyde ve batıda New Mexico. Cumhuriyetin Anglo sakinleri Texians olarak biliniyordu.

Quetzal aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Mamca</span>

Mamca, Guatemala'nın Huehuetenango, Quetzaltenango, San Marcos, Retalhuleu departmanılarnda, Meksika'da Chiapas eyaletinde ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde Mamlar tarafından konuşulan Maya dilleri ailesinin Kiçe-Mam dilleri grubundan bir Kızılderili dilidir. Guatemala'da 2002 sayımına göre etnik 617.171 kişilik nüfustan 477.717 kadarı anadillerini konuşabiliyor. Meksika'da 2000 rakamlarına göre 28.000 konuşanı vardır. ABD'nin Kalifotniya eyaletinde ise birkaç bin kişi tarafından konuşulur. En yakın akrabası birlikte Mam dilleri adıyla alt grup oluşturan Tektitekçedir.

<span class="mw-page-title-main">Mamlar</span>

Mamlar, Guatemala'nın Huehuetenango, Quetzaltenango, San Marcos, Retalhuleu departmanılarnda, Meksika'da Chiapas eyaletinde ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yaşayan Maya Kızılderili halkıdır. Guatemala'da 2002 sayımına göre etnik 617.171 kişilik nüfustan 477.717 kadarı anadillerini konuşabiliyor. Meksika'da 2006 rakamlarına göre 22.632 etnik nüfus vardır. ABD'nin Kalifotniya eyaletinde ise birkaç bin kişi tarafından konuşulur. En yakın akrabası birlikte Mam dilleri adıyla alt grup oluşturan Tektiteklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Federalizm</span> Federal bir devleti savunan siyasi kavram

Federalizm, genel bir hükûmeti bölgesel hükûmetlerle tek bir siyasi sistemde birleştiren ve yetkileri merkezi ve yerel hükûmet arasında bölen bir yönetim biçimidir. Modern dönemde federalizm, ilk olarak Eski İsviçre Konfederasyonu sırasında devlet birliklerinde kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">El Salvador bayrağı</span> Ulusal bayrak

El Salvador bayrağı, El Salvador devletinin resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Guatemala bayrağı</span> Ulusal bayrak

Guatemala bayrağı, Guatemala'nın resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Guatemala-Meksika sınırı</span> Kuzey ve Batı Guatemala ile Meksika arasındaki 871 km uzunluğundaki sınır

Guatemala–Meksika sınırı, Guatemala ve Meksika arasındaki uluslararası sınırdır. Sınır kapıları ve yakın yerleşim alanlarında çitler olmasına rağmen, sürekli bir sınır duvarı yoktur. Kuzey ve Batı Guatemala ve Meksika arasındaki sınır, 871 km uzunluğundadır. Sınır boyunca Usumacinta Nehri, Salinas Nehri ve Suchiate Nehri uzanır.

<span class="mw-page-title-main">San Andre Anlaşması</span>

San Andre Anlaşması, Zapatista Ayaklanması'nı başlatan Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu ile Meksika hükûmeti arasında yapılan barış görüşmelerinin ardından oluşturulmuş anlaşmadır. Ancak daha sonra birçok uyuşmazlık ortaya çıkmış ve bir türlü kanun haline dönüşememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Amerika Federal Cumhuriyeti</span> Orta Amerikada eski bir ülke (1823-1839/1841)

Orta Amerika Federal Cumhuriyeti, başlangıçta Orta Amerika Birleşik Eyaletleri olarak bilinen, 1823'ten 1839/1841'e kadar Orta Amerika'da varlığını sürdüren egemen bir devletti. Orta Amerika Federal Cumhuriyeti beş eyaletten oluşuyordu: Kosta Rika, El Salvador, Guatemala, Honduras ve Nikaragua, ayrıca 1835'ten 1839'a kadar bir Federal Bölge vardı. Guatemala şehri, 1834'e kadar federal cumhuriyetin başkentiydi ve o yıl federal hükûmetin merkezi San Salvador'a taşındı. Orta Amerika Federal Cumhuriyeti'nin kuzeyinde Meksika, güneyinde Büyük Kolombiya, doğusunda ise Miskito Sahili ve Britanya Hondurası bulunuyordu.