İçeriğe atla

Lordlar Konseyi

Novgorod'daki Ayasofya Katedrali, cumhuriyetin sembolü olarak kabul ediliyordu

Lordlar Konseyi, Novgorod Cumhuriyeti'nin devlet organlarından olan Veche'ye bağlı ve boyarların ve en yüksek din adamlarının temsilcilerinden oluşan eski Roma Senatosu'na benzer danışma yönetim organıdır.[1]

İsimi

"Lordlar Konseyi" terimi, tarihi kayıtlara ilk defa V. O. Klyuchevsky tarafından geçirilmiştir. 15. yüzyılda Veliki Novgorod'daki müzakereci organın orijinal adı bilinmiyor; Almanca adı Hansa kaynaklarında bulunmaktadır: "de heren" (lordlar) veya "de heren van Naugarden" ("Veliki Novgorod'un lordları).

Tarihi

1416 civarında kurulan Lordlar Konseyi cumhuriyeti bir kast, oligarşik devlete dönüştürüyordu. Veche'nin kararları genellikle Lordlar Konseyi tarafından önceden alınıyordu. Bu durum demokrasinin kontrol edilebilirliği, buna yönelik halk desteğinin azalmasına yol açtı.

Valentin Yanin, Lordlar Konseyi'nin Novgorod Cumhuriyeti'ndeki gerçek yönetim organı olduğunu ve konseyin Veche'yi kontrol ederek sıradan insanların hükümete katıldıklarını düşünmeleri için kandırdığını savundu.

15. yüzyıldan itibaren Novgorod başpiskoposu, yalnızca cumhuriyetin değil, Lordlar Konseyi'nin resmi başkanı oldu.[2] Elinde şehir hazinesi vardı, devletin dış politikasından sorumluydu ve yargı hakkını da elinde tutuyordu. Daha sonraları bunları ticaret kararlarını verme hakkını elde etmesi izledi. Nitekim 1433'ten sonra, II. Evfimy tarafından yaptırılan başpiskoposluk sarayının bir parçası olan Vladychnaya Odası'nda bir araya geldi. Ancak gerçek güç başpiskoposta değil Marfa Boretskaya'ya ait olduğu da rivayet edilir.[3]

Konseyin varlığına dair şüpheler

İlk kez, Novgorod'da bir “Lordlar Konseyi”nin varlığı sorunu, 1869'da Novgorod'da bir tarihçi olan A.I. Nikitsky tarafından gündeme getirildi. Nikitsky, 15. yüzyılın başlarına emrindeki kaynakları inceledikten sonra, Novgorod Konseyine dair ilk yazılı kaydını 1292'deki Almanca kaynağa bağladı. Yazara göre, konsey; Novgorod efendisi, posadnik, Tysyatsky, prens valisi ve Veche'de boyarların seçtiği beş Konchan yaşlısından oluşuyordu. V. O. Klyuchevsky, Novgorod “Lordlar Konseyini” cumhuriyetin en önemli otoritesi olarak görüyordu.[4]

Bilim adamlarının sonuçları Hansa kaynaklarına dayanıyordu, çünkü Lordlar Konseyi Rusça kaynaklarda doğrudan belirtilmemişti. Bu da Yuri Granberg'e Konseyin varlığına dair şüphelerini dile getirme sebebi verdi.[5] Granberg'e göre konsey tarihçilerin bir icadıydı.

Pskov

Pskov Cumhuriyeti'nde de Gospada adında benzer bir organ vardı.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2022. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2022. 
  4. ^ https://web.archive.org/web/20180703133718/ []
  5. ^ https://web.archive.org/web/20070330021402/ []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Konseyi</span> devletler arası kuruluş

Avrupa Konseyi, Avrupa çapında insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmak amacıyla 1949'da kurulmuş hükûmetlerarası bir kuruluştur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Konseyi'ne bağlıdır. Avrupa Konseyi'ne Rusya, Belarus, Kosova, Kazakistan ve gözlemci Vatikan hariç tüm Avrupa ülkeleri üyedir.

<span class="mw-page-title-main">Nudizm</span> sosyal çıplaklık hareketi

Nudizm veya Naturizm, kişilerin sosyal bir ortamda çıplak bir şekilde bir arada ve doğa ile bütünleşmiş olarak bulunmaları halidir. Seksüel bir anlam taşımamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Federal Konsey (Almanya)</span> Almanya parlamentosunun üst kanadı

Federal Konsey, Almanya'nın 16 eyaletinin temsil edildiği yasama organıdır. Eyalet hükûmetlerince görevlendirilen 69 üyesi yasama sürecine katılmaktadır. Federal hükûmet nezdinde eyaletlerin çıkarlarını temsil etmektedir. Her federal yasa Federal Konsey'de de görüşülmek zorundadır. Federal yasaların oluşumuna katkıda bulunur. Federal Meclis ile eşit bir yasa koyucu kurum statüsüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Knezliği</span> Doğu Avrupada bir dönem faaliyet göstermiş eski bir devlet

Kiev Knezliği veya Kiev Dükalığı, Vareg prensi Rurik tarafından kurulan Rurik Hanedanı'nın hükümdarlığı altında 9. yüzyılın sonlarından 13. yüzyılın ortalarına kadar varlığını sürdüren bugünkü Ukrayna topraklarında kurulan bir federasyondu. Bu devlet Belarus, Rusya ve Ukrayna'nın atası sayılır. Ukraynalılar Kiev Knezliğinin devamıdır ve Slavların ataları olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çift meclislilik</span>

Çift meclislilik, iki yasama organı ya da parlamento'nun bulunduğu yönetim şeklidir. Türkiye'de bu yönetim şekli iki askeri darbe arasındaki dönemde (1961-1980) Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu olarak uygulanmıştır. Günümüzde ABD ve Birleşik Krallık çift meclisli ülkelere örnektir.

<span class="mw-page-title-main">III. İvan</span> Moskova Büyük Prensi (1440-1505)

İvan Vasilyeviç, lakabı Büyük İvan,, 1462-1505 arasında Moskova büyük prensi. Rus topraklarının önemli bölümünü yönetimi altında toplamış, Ukrayna'nın bir bölümünü Polonya-Litvanya'dan geri almış, Altın Orda Devleti'nin egemenliğinden kurtularak merkezi bir Rus devletinin temellerini atmıştır. Rusya tarihindeki en uzun süre tahtta kalan hükümdarlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Mısır Silahlı Kuvvetleri Yüksek Konseyi</span>

Mısır Silahlı Kuvvetleri Yüksek Konseyi, 2011 Mısır Devrimi'nde devrilen cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek sonrası Mısır'da siyasi geçişi sağlamak ve siyasi organ yaratılana kadar ülkeyi yönetmek için Mısır Silahlı Kuvvetleri tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pomorlar</span>

Pomorlar, kuzey sınırı Beyazdeniz kıyıları ve güney sınırı Beyazdeniz'den güneye akan nehirlerin havzalarından ayıran bir havza üzerinde bulunan topraklarda yaşayan Rus yerleşimcilerin, özellikle de Veliki Novgorod'un soyundan gelen etnografik bir gruptur.

<span class="mw-page-title-main">2018 Akdeniz Oyunları'nda atıcılık</span>

2018 Akdeniz Oyunları'nda atıcılık mücadeleleri 23-24 Haziran tarihlerinde İspanya'nın Tarragona kentindeki Jordi Tarragó Atış Poligonu ve Sant Salvador Pavilion'da yapıldı. Sporcular 6 kategoride madalya mücadelesi verdi. Üçü altın, toplam dört madalya kazanan Sırbistan en başarılı ülke oldu.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'da İslam</span>

Rusya'da İslam, ülkenin en yaygın ikinci dinidir. Rusya, Avrupa'daki en fazla Müslüman nüfusa sahip, Hristiyan çoğunluklu ülkedir; 2024 yılında yapılan ülke çapındaki bir ankete göre, Rusya'daki Müslümanlar toplam nüfusun 14 milyonu veya %10'unu oluşturuyor.

<span class="mw-page-title-main">Novgorod Detinetleri</span>

Novgorod Detinetleri, Novgorod Kremlini olarak da bilinir, Rusya'nın Veliki Novgorod şehrinde bulunan müstahkem bir komplekstir (detinet). Volhov Nehri'nin sol kıyısında, İlmen Gölü'ne boşaldığı noktanın yaklaşık 3 km kuzeyinde yer almaktadır.

Ruten Dağ Tüfekçileri Taburu, Avusturya Ordusunun Avusturya'ya karşı isyan başlatan Macarlara karşı 1849'da Karpat geçişlerini kontrol altına alabilmek amacıyla oluşturduğu gönüllü Ukrayna taburudur. XIX yüzyıldaki son Ukrayna askeri oluşumu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Veche</span>

Veche, eski ve Orta Çağ Rusya'sında ve erken bir feodal toplumda yani devlet iktidarının oluşumundan önce Slav kökenli tüm halklar arasında sosyal, politik ve kültürel yaşamla ilgili kararların alındığı, ortak meseleleri tartışıldığı ve doğrudan acil sorunları ele alındığı bir meclistir.

<span class="mw-page-title-main">Zalesye</span>

Zalesye veya Opolye, Rusya'nın tarihi bir bölgesidir. Bölge; Vladimir Oblastı'nın batı kısımları, Moskova Oblastı'nın kuzey-doğusu ve Yaroslavl Oblastı'nın güneyinden oluşmaktaydı. Vladimir-Suzdal Knezliği'nin çekirdeği olan bu bölge, Rus devletinin gelişmesinde hayati bir rol oynadı.

Tudan'ın İşgali, Tokta Han'ın kardeşi Altın Orda komutanı Tudan'ın 1293'te (yaz-sonbahar) Kuzey-Doğu Rusya'ya yaptığı seferin adıdır. 14 Rus şehri ele geçirildi ve şehirleri harap etti.

<span class="mw-page-title-main">Peipus Gölü Savaşı</span>

Peipus Gölü Savaşı veya Buz Savaşı, Peipus Gölünün buzunda Jülyen takvimine göre 1242 yılının 5 Nisan Cumartesi gününde Aleksandr Nevski önderliğindeki Novgorod Cumhuriyeti ve Vladimir-Suzdal Knezliği ile Livonya Tarikatı liderliğindeki Danimarka, Dorpat piskoposluğu ve Chud birlikleri arasında gerçekleşen bir savaştır. Savaşın onuruna, 18 Nisan günü Rusya'nın askeri zafer günü olarak kutlanmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Rakvere Muharebesi</span>

Rakvere Muharebesi, 18 Şubat 1268'de Wesenberg kalesinin yakınında Kuzey Rusya cumhuriyetleri ve prenslikler ile Livonya şövalyeleri, Dorpat Piskoposluğu ve Danimarka Estonyası'nın birleşik kuvvetlerine karşı gerçekleşen bir savaştır.

Zhichi Lyudi, 14. ve 15. yüzyıllarda, Orta Çağ Rus demokratik Novgorod Cumhuriyeti'nde soylu boyarlar ve tüccarlar arasında duran bir sosyal sınıftır. Bu sınıf aktif olarak ticaretle uğraşan, sokakları yöneten ve elçiliklere ve sulh yargısına katılan toprak sahipleriydi. 12. ve 13. yüzyıllarda, terimin yaygın olarak kullanıldığı görülmemektedir, çünkü terim sadece ilk kez 1135 civarında Novgorod prensi Vsevolod Mstislavich tarafından Vaftizci Yahya Kilisesi üzerindeki bir belgede görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Posadnik</span>

Posadnik, bazı Doğu Slav şehir veya kasabalarında belediye başkanına verilen isimdir. En önemlisi, posadnikler Novgorod ve Pskov Posadnikleriydi. Terim, Eski Kilise Slavcası "posaditi"den gelir, koymak veya yerleştirmek anlamına gelir. Bunun nedeni Kiev yönetiminin Posadnikleri atadığı yerleri kendi adına yönetmek için onları şehre yerleştirmesiydi. Ancak 12. yüzyılla birlikte yerel olarak seçildiler.

Ontsifor Lukinich, 1350-1354'te Novgorod Cumhuriyeti'nin bir Posadnik'iydi. Boyar ailesinden gelen Lukinich, en çok 1359 reformu, Posadniklerin sayısını artırması ve şehirde bir kolektif yönetici yapısını oluşturmasıyla ünlüdür.