İçeriğe atla

Lorans Tanatar Baruh

Lorans Tanatar Baruh (d. 1967, İstanbul), Türk yazar, tarihçi ve akademisyendir.

Hayatı

Yahudi asıllı olan Baruh, 1967'de İstanbul'da doğdu. 1990'da Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü'nü; 1993'te aynı üniversitede Tarih yüksek lisansını, 2009'da da doktorasını tamamladı.

1997'den itibaren, Prof. Dr. Edhem Eldem'in asistanı olarak, Tarih Vakfı'nın Osmanlı Bankası Tarihi Projeleri'nde çalışmaya başladı. Temel olarak arşivlerin düzenlenmesinde ve iki serginin çalışmalarında görev almıştır : 1997'de "Tarihten İzler, Osmanlı Bankası Arşivleri" sergisinin düzenlenmesinde ve dokümantasyonun sağlanmasında görev almıştır. 1998'de Osmanlı'dan günümüze kâğıt paranın hikâyesini konu alan "Nakden Tarih" sergisinin yapım kurulunda yer aldı. 1998 Eylül'ünden bu yana Osmanlı Bankası Tarihi Araştırma Merkezi'nde bilimsel yönetici olarak görev yapmaktadır.

Akademik çalışmaları

19. yüzyıl İstanbul'unu ekonomik perspektiften inceleyen çalışmalarda bulunmuştur.[1] Bu bağlamda, 2006'da tamamladığı doktora tezi (The Transformation of the ‘Modern’ Axis of Nineteenth-Century Istanbul : Property,Investments and Elites From Taksim Square to Sirkeci Station), Rivka Geron Schild tarafından "Beyoğlu’nun yanı sıra Tarihi Yarımada’yı da kapsayan ve dönüşümün yatırımcıelitlerden bağımsız düşünülemeyeceğine dikkat çeken önemli bir kaynak" olarak değerlendirilmiştir. Dönem kaynaklarından yaptığı incelemelerde, 1895-1905 yılları arasında Galata ve Pera'da bir inşaat furyası yaşandığını tespit etmiştir.[2]

İstanbul tekstil ticareti tarihi üzerine de çalışmalarda bulunmuştur. Bu çalışmalarda, Annuaire Oriental'den faydalanmış, bu sayede birkaç büyük firma dışında pazardaki rekabetin çoğunun küçük çaplı işletmeler arasında gerçekleştiğini tespit etmiştir. Tekstil ticaretinde gayrimüslimlerin hakimiyetinin bulunduğunu doğrulamakla beraber, Müslümanların pamuk ticareti gibi belli başlı alanlarda hakimiyeti elde tuttuğuna işaret etmiştir.[3]

Arşivcilik üzerine de çalışmalarda bulunmuş, bu çalışmalarda kamu arşivleri ve "özel arşiv" kavramını incelemiştir.[4] Bunun yanı sıra, "Türkiye’de özel arşivlerin oluşumu üzerine bazı düşünceler" çalışmasında "Arşivcinin Değişen Rolü" başlığı altında sunduğu argümanlar Fatih Rukancı tarafından değerlendirilmiş ve "dikkat çekici" bulunmuştur.[5]

Yayınlanan makaleleri

  • Baruh, Lorans Tanatar, "At the Turn of the Century, Textile Dealers in an International Port City, Istanbul", Boğaziçi Journal, vol.11, no: 1-2, İstanbul, 1997, pp. 33–52 ve
  • Baruh, Lorans Tanatar ve Ammour, Laurence "Çalışan Kadından Bir Kesit: Osmanlı Bankası Kadın Personeli (1911-1934)", Tarih ve Toplum, no: 183, İstanbul, Mart 1999, s. 15-22.

Kaynakça

  1. ^ "Mimarlık Tarihi Söyleşileri: Lorans Tanatar Baruh". Arkitera. 25 Ekim 2013. 15 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2018. 
  2. ^ Geron Schild, Rivka (2015), 19. YÜZYILDA BEYOĞLU’NDA BİR KALKINMA ARACI OLARAK YAPISAL DÖNÜŞÜM (Doktora tezi), İstanbul Teknik Üniversitesi, erişim tarihi: 15 Ağustos 2018 
  3. ^ Doğan, Çetinkaya (2013). The Young Turks and the Boycott Movement: Nationalism, Protest and the Working Classes in the Formation of Modern Turkey. New York: I.B.Tauris. s. 26. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2018. 
  5. ^ "Dijital Çağda Arşivcilerin Değişmeyen Rolü". 15 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Halil İnalcık</span> Türk tarih profesörü (1916–2016)

Halil İbrahim İnalcık, Türk tarihçidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul bibliyografyası</span>

İstanbul hakkında yazılmış kaynak eserler şu şekildedir.

Haşmet Akal, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Bankası</span> Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye’de kamusal-özel sermayeli eski bir banka

Osmanlı Bankası, 1856'da kurulan İngiliz sermayeli Bank-ı Osmani ile 1862 istikrazını üstlenen Fransız mali grubu Banque de Paris et des Pays-Bas ortaklığıyla, 1863'te İstanbul'da Bank-ı Osmanî-i Şahane adıyla kurulan bankadır. 2001 yılında Garanti Bankası'na katılmasıyla varlığı sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Tollu</span>

Cemal Sait Tollu, Türk ressam.

Erdoğan Zümrütoğlu, Türk ressam. 1970'te Konya'da doğdu. 1990 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'ne girdi. Öğrenimine ara vererek Fransa, Belçika ve Hollanda'da iki yıl süre ile mesleki incelemelerde bulundu. 1996 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nden mezun oldu. Türkiye, Almanya, İngiltere gibi çeşitli ülkelerde sergiler düzenleyen sanatçı, çalışmalarına kendi atölyesinde devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mayor Sinagogu (İstanbul)</span>

İstanbul Mayor Sinagoğu eskiden Hasköy'de bulunan bir sinagogdu.

Agop Arad, Türkiye Ermenisi ressam, grafiker ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi</span>

Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, 2001-2010 yılları arasında İstiklal Caddesi’nde sergi, konferans ve etkinlikler düzenleyen kurum.

<span class="mw-page-title-main">Garanti Galeri</span>

Garanti Galeri (GG) tasarım, mimarlık ve şehircilik konularına eğilen İstanbul merkezli bir kültür kurumuydu. GG sergiler, konuşmalar, konferanslar, atölyeler, yayınlar aracılığıyla faaliyet gösterdiği alanlarda kent ve ülke genelinde var olan büyük bir boşluğu doldurdu. Steven Holl, Zaha Hadid, Archigram, Hella Jongerius, Konstantin Grcic, Ezri Tarazi, Yossi Lemel gibi uluslararası tanınırlığa sahip mimar ve tasarımcıların işlerine Türkiye'de ilk defa GG ev sahipliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">SALT</span> kar amacı gütmeyen sanat müzesi

SALT, İstanbul'da ve Ankara'da araştırma, sergi, yayın, web ve dijitalleştirme projeleri; söyleşi, konferans, gösterim ve atölye gibi programlar gerçekleştiren, disiplinler arası araştırma projeleri yürüten bir kültür kurumu.

Beral Madra, Türk sanat eleştirmeni, yazar ve çağdaş sanat küratörü.

M. Şükrü Hanioğlu,. Türk akademisyen.

Krikor Zarifyan, Ermeni kökenli ressam

Hakkı Zafer Toprak, Türk tarihçi, yazar ve akademisyen.

Güzin Duran, Türk ressam ve hattat.

<span class="mw-page-title-main">Gürol Sözen</span>

Gürol Sözen Türk ressam, yazar, heykeltıraş, sanat tarihçisi.

Extramücadele ya da gerçek adıyla Memed Erdener, Türk çağdaş sanatçıdır. 1997 yılından itibaren disiplinler arası bir anlayışla ürettiği güncel sanat işlerinde bu mahlası kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lütfü Günay</span>

Lütfü Günay Ressam ve Sanat Eğitimcisi.

İstanbul ekonomisi, Türkiye'de İstanbul şehrinin ekonomisi ile ilgili konuları kapsamaktadır.