İçeriğe atla

Longo Mai

Longo Maï (provençale lehçesinde "uzun ömürlü olsun" anlamında) laik, kırsal, antikapitalist, alternatif ideolojide bir tarımsal kooperatiftir. 1973 yılında Limans'da (Alpes-de-Haute-Provence, Fransa) kurulmuş olup hala aynı yerde bulunmaktadır.

Tarihçe

Mayıs 1968 olaylarını takiben, Neo-Nazi gruplarla çatışmalarının ardından İsviçre'ye sığınan Avusturyalı öğrenci birliği Spartaküs üyesi bir grup genç burada Hydra üyesi İsviçreli öğrencilerle birleşti. Bu öğrenciler hem Neo-Nazi gruplarla mücadele etti hem de çeşitli eylemlere katıldılar (Kilise, ordu ve diktatörlüğe karşı, işçilerin ve mültecilerin tarafında), Schirmeck'te fabrikalarının yönetimini ele geçiren işçilere destek verdiler. Toplanan bir fon sayesinde Limans'da (güneydoğu Fransa) bir arazi satın aldılar, Basel'deki kurucu kongrelerinden sonra, anarşizmden ilhamla, kendi kendini yöneten kırsal bir topluluk kurdular.

Topluluğun programı, Cezayir savaşında askerden kaçan, Giono'yu ve onun 1930'lardaki Contadour özgür komünü deneyimini bizzat tanıyan Roland Perrot tarafından formüle edilmiştir. Perrot antimilitarizm, pasifizm, antikapitalizm, siyasi temsilci olmaması, kadın erkek eşitliği gibi Fourierist (Charles Fourier) fikirlerden esinlenmiştir. Sistemin işleyişi, kendine yeterlilik, komünal yaşam, zanaatkarlık, tarımsal üretim ve maaş olmaması üzerine kurulmuştur.

İsviçre, Almanya ve Avusturya hükûmetleri şiddetle karşı çıktıkları için Almanca konuşulan bir ülkede yerleşemeyen grubun ilk tarımsal topluluğu 1973'te Fransa'nın güney-doğusunda Alpes de Haute-Provence bölgesinde, Forcalquier yakınlarındaki Limans'da 270 hektarlık bir arazi üzerinde kuruldu. Yerleştikleri Zinzine tepesinde sadece yıkıntı halindeki Grange-Neuve çiftliği ve bir güvercin barınağı vardı.

1976 yılından itibaren grubun üyeleri yeni araziler bakıp ev ve gayrımenkul satın almaya başlayınca civarda oturanların düşmanca tavırlarına maruz kaldılar.

Longo Mai Kooperatifleri başta diktatörlük karşıtı direnişçiler yararına olmak üzere çeşitli uluslararası dayanışma kampanyaları düzenlediler:

  • Pinochet darbesinin ardından kovulan 2000 Şilili sürgünün İsviçre komünlerinde yerleştirilmesi;
  • Paraguay'daki Guaranis yerlileriyle dayanışma eylemleri;
  • Diktatör Somoza'yla çatışan Nikaragualı muhalifleri desteklemek ve Nikaragualı mülteciler için Costa Rica'da kooperatif kurmak (Bu kooperatif küçük çiftçilerin haklarını savunma misyonuyla hala varlığını sürdürmektedir);
  • Avrupa göçmen ve mültecileri savunma komitesinin oluşturulması;
  • Doğu Avrupa ülkelerinin demokratikleşme sürecini desteklemek için Avrupa medeni forumunun oluşturulması;
  • Endülüs'teki kayıt dışı mevsimlik işçilerin haklarını savunan Kırsal kesim işçileri sendikasının desteklenmesi;
  • Madagarkar'da bir kooperatifin kuruluşunun desteklenmesi;
  • Portekizli muhalif Otelo de Carvalho'ya destek kampanyası;
  • Afrika'da çeşitli eylemler.

Kurumlar

Şu anda işbirliği halinde on ayrı Longo Mai kooperatifi bulunmaktadır:

  • Fransa'da:
    • Limans;
    • Chantemerle iplik fabrikası, Briançon (Hautes-Alpes) yakınlarında, Saint-Chaffrey'de: yıllık 12-15 ton yün işleme kapasiteli;
    • Le Mas de Granier, Saint-Martin-de-Crau'da (Bouches-du-Rhône), Caphan köyünde;
    • Chanéac komünü, Treynas'da (Haute-Ardèche): 1999'da yirmi yetişkin ve on iki çocuk;
    • SCEA Dyonisos, La Bastide des Jourdans'da;
    • La Cabrery, Luberon'da: bağcılık ve zeytincilik;
  • Ulenkrug, Almanya Mecklembourg'da;
  • Hof Stoppar, Avusturya'da, Carinthie, Eisenkappel'de: 17ha artı 25ha kiralanmış arazide koyun yetiştiriciliği;
  • Le Montois çiftliği, İsviçre Jura'sında: 12ha arazide kaz ve koyun yetiştiriciliği;
  • Oujgorod'da bir Fransızca okuluyla, Transkarpatya-Ukrayna;
  • Finca Sonador komünü, Costa Rica'da.

Kooperatifin yönetim merkezi Basel'dedir ve bağış kampanyaları da buradan organize edilmektedir (1990'lı yıllarda yıllık beş milyon frank civarı).

Kooperatif, çeşitli iletişim organları da kurdu:

  • Radio Zinzine, özgür radyo: 1981'de kuruldu, ismini topluluğun yerleştiği tepeden alan radyo sık sık yayınlarının durdurulması tehdidiyle karşılaştı. Avrupa özgür radyolar birliği üyesidir;
  • Bağımsız Haber Ajansı (AIM), yüz kadar gazetecinin bağlı olduğu bir haber ajansı;
  • Archipel, gazete;
  • Avrupa medeni forumu gazetesi;
  • Le Père Lapurge, haftalık yayın;
  • Bazı kitapların yayıncılığı.

Kooperatif Magnans'da herkese açık bir tatil köyü ve kamping işletiyor.

Topluluğun işleyişi

Topluluk, kendi kendini yöneten bir kooperatif olarak işlemektedir. Bütün maddi gelirler paylaşılmaktadır. Topluluğun öz kaynakları hayvancılık, tahıl üretimi ve sınırlı miktarda (sadece yöresel pazar için) sebze-meyve üretimidir, odun kesimini de kendileri yapmaktadır. İplik fabrikasının enerji kaynağı hidroelektriktir; ısıtma için güneş enerjisi kullanılır. Her birey çalışır, görev değişimi mümkündür, günün programı önceki geceden ya da aynı sabah el kaldırarak oy verme vasıtasıyla karara bağlanır. İşler, uyum ve becerileri gözetilerek oluşturulmuş gruplar arasında bölüşülür. Topluluk 1990'ların sonunda iki büyük çiftlik ve bir mezrada, on beş farklı milliyetten 200 yetişkin ve 100 kadar çocuğu kapsamaktaydı.

Topluluk Limans'da 80 hektarı sürülmüş olmak üzere 280-300ha araziye sahiptir. Su kaynakları nehirdir. Yapı malzemesi olarak ateş tuğla ve yerel taşları kullanırlar. Giyim, kozmetik ürünler ve ham ya da işlenmiş gida maddelerinin ticaretini yapmaktadırlar.

Kooperatif, merkezi Basel'de olan, fon ve bağışların toplanmasını üstlenen, beş kişinin çalıştığı bir dernek tarafından desteklenir. Bütün kolektiflerin yıllık toplam bütçesi, 1990'ların sonu itibarıyla on milyonlarca İsviçre Frankıdır, 1996 yılı bağış tutarı beş milyondur. Limans kooperatifinin bu yardım ve bağışlara bağımlılığı %50 oranındadır, bu kooperatif 2000 yılında giderlerinin yarısını kendi üretimlerinin geliriyle karşılamıştır. İlk zamanlardaki (zorunlu) aşırı harcamalar borçlanmayla karşılanmış (1979'da 32 milyon İsviçre Frankı), kazançların yükseltilmesi ve toplanan bağış miktarının arttırılmasıyla, dernek 1980-1990 arasında borçlarını büyük ölçüde kapatmıştır (1995 yılı borç miktarı 9 milyon).

Topluluğun bir araya geldiği kutlamalar:

  • Hasat bayramı;
  • 4 Ağustos gecesi, Fransız devriminin en önemli olaylarından olan ve feodal sistemin sona erdirilmesini sağlayan 4 Ağustos 1879 gecesinde tüm imtiyazların kaldırılmasının yıldönümü;
  • Radyo bayramı, haziran sonu;
  • Farklı kooperatiflerin üyelerinin bir araya geldiği, Aralık sonunda düzenlenen etkinlik.

Tartışmalar ve eleştiriler

Kooperatif önemli miktarda gayrımenkul birikimi yaptı: oldukça geniş tarımsal arazinin yanı sıra kırsal kesimde konutlar ve Paris'te, iletişim ve danışma noktası olarak kullanılan bir daire. Bu satın almalar ve yerel yönetimlerle başlangıçta pek de diplomatik olmayan ilişkiler civarda yaşayanlarla aralarını açtı ki bu daha sonra kuracakları yerleşimleri de atkiledi. Benzer şekilde, militanlıkları da (sivil itaatsizlik çağrıları, Doğu Avrupalılar ve asker kaçakları da dahil mültecilere kapılarını açmaları) hükûmetleri kışkırttı, zaman zaman aktif olarak kooperatiflere karşı mücadeleye yol açtı:

  • Avusturya devletini aşağılamak iddiasıyla açılan pek çok dava ki hepsi düştü;
  • Alman polisinin kurduğu tuzak;
  • Fransa topraklarından atılmalarının durdurulması, 1979 yılında meclis kararıyla uygulanan durdurma medyada tartışmalara yol açtı, kooperatiflere ziyaret ve Fransız üyelerin katılımında artış oldu, karşı görüşteki medyada 1979-1980 yıllarında aleyhlerinde düşmanca bir kampanya başlattı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fransa</span> Batı Avrupada yer alan ülke

Fransa, resmî adıyla Fransız Cumhuriyeti, Batı Avrupa'da bulunan ve dünyanın pek çok bölgesinde denizaşırı toprakları olan bir ülkedir. Fransa'nın Avrupa kıtasındaki komşuları Belçika, Lüksemburg, Almanya, İsviçre, İtalya, İspanya, Monako ve Andorra'dır. Akdeniz'de İtalya'ya ait Sardinya Adası'ndan sadece 12 km uzaktaki Korsika adası da Fransa'ya aittir. Sahip olduğu denizaşırı illerde de, Fransız Guyanası aracılığıyla Brezilya ve Surinam'a, Saint Martin Adası aracılığıyla da Hollanda Antilleri'ne sınırı vardır. Fransa, Manş Denizi'nde deniz yüzeyinin altından geçen Manş Tüneli'yle Birleşik Krallık'a bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre</span> Batı Avrupa ve kısmen Orta Avrupada bir federe ülke

İsviçre, Batı, Orta ve Güney Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan bir ülkedir. Federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan bir federal cumhuriyettir. Kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya</span> Afrikanın doğusunda, Afrika Boynuzunda, bir devlet

Etiyopya veya Etyopya, resmî adıyla Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Afrika Boynuzu'nda yer alan büyük bir Doğu Afrika ülkesi. Ülkenin başkenti yerel dilde "yeni çiçek" anlamına gelen Addis Ababa'dır. Sudan, Güney Sudan, Eritre, Cibuti, Somali ve Kenya, Etiyopya'nın komşularıdır. Afrika kıtasının en kalabalık ikinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Feodalizm</span> ekonomik örgütleniş biçimi

Feodalizm ya da derebeylik, başta Ortaçağ Avrupası olmak üzere tarihin birçok evresinde rastlanan toplumsal, siyasal ve ekonomik bir örgütleniş biçimidir. Feodalizm kelimesi, Latince feodum (tımar) ile taşınabilir değerli mal anlamına gelen Latin kökenli bir kelimeden türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Piyemonte</span> İtalyada bir bölge

Piyemonte İtalya'nın 20 bölgesinden biridir. Özerkliğini 1948 anayasası ile kazanmış olan 20 bölgeden birisi olan Piyemonte'un yüzölçümü 25.399 km², nüfusu ise 4,45 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Jacobo Arbenz Guzmán</span> Guatemala başkanı (1951–1954)

Albay Jacobo Arbenz Guzmán 1951 yılından 1954 yılına kadar Guatemala'nın başkanlığını yapmıştır. 1954 yılında CIA tarafından düzenlenen darbe ile başkanlıktan indirilmiş ve ülkeyi uzun yıllar süren politik karışıklığa ve kaosa iten bu darbe sonucunda başkanlığını Albay Carlos Castillo Armas'ın yaptığı askerî cunta başa getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2008 Avrupa Futbol Şampiyonası</span>

2008 Avrupa Futbol Şampiyonası veya diğer kullanımıyla UEFA Euro 2008, sadece UEFA üyesi ülkelerin millî takımlarının katılabildiği Avrupa Futbol Şampiyonası'nın 13. turnuvası. Avusturya ve İsviçre'nin ev sahipliğinde, 7 - 29 Haziran 2008 tarihleri arasında düzenlenen turnuvayı, finalde Almanya'yı 1-0 yenen İspanya şampiyon olarak tamamladı. Şampiyona kapsamında oynadığı tüm maçlardan galip ayrılan İspanya, 1984'te Fransa, 1996'da ise Almanya'nın ardından tüm maçları kazanan üçüncü takım oldu. İspanya, bu başarısı ile ilk kez 1964'te kazanmış olduğu kupayı, 44 yıl aradan sonra yeniden elde etti.

<span class="mw-page-title-main">Alman İmparatorluğu</span> 1871den 1918e dek Almanya

Alman İmparatorluğu ya da İkinci Reich, 18 Ocak 1871'de Prusya ve diğer Küçük Alman Devletlerinin özellikle Otto von Bismarck'ın katkılarıyla, birleşmesiyle oluşan birleşik Alman devletidir. İlk imparatoru I. Wilhelm'in taç giymesiyle imparatorluk resmen kuruldu. Yeni İmparatorluğu Habsburg Hanedanı yerine Hohenzollern Hanedanı yönetti, başkent Berlin yapıldı. Yeni İmparatorluk, Avusturya'yı toprakları dışında bıraktı. 1884'ten itibaren Almanya, Avrupa dışında sömürgeler kurmaya başladı. Hızlı büyüyen ekonomisiyle, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri oldu, ordusu ve donanmasıyla Büyük Britanya'ya kafa tutar hale geldi.

<span class="mw-page-title-main">Franco İspanyası</span> İspanyanın 1939 yılında sona eren İspanya İç Savaşından 1975 yılında Francisco Franconun ölümüne kadar geçen dönemi

Franco İspanyası, İspanya'da kullanılan adıyla Franco Diktatörlüğü, resmî adıyla ise İspanyol Devleti 1939 yılında sona eren İspanya İç Savaşı'ndan 1975 yılında Francisco Franco'nun ölümüne kadar geçen dönemde İspanya'nın yönetildiği diktatörlük rejimidir.

<span class="mw-page-title-main">São Bernardo do Campo</span> Brezilyanın São Paulo eyaletinde belediye

São Bernardo do Campo, Brezilya'nın Güneydoğu Bölgesi'nde São Paulo eyaletinin güneyinde yer alan bir belediye. Metropoliten São Paulo ve São Paulo mikrobölgesinin güneyini oluşturmaktadır. Birinci Haçlı Seferi'ne önayak olan ve Sistersiyen tarikatının kurucusu olan keşiş Aziz Bernard anısına adlandırılmıştır. Günümüzde bu şehir ABC bölgesi olarak adlandırılan bölgenin çekirdek yerleşkesidir.

Sosyalist hukuk, komünizmin hakim olduğu eski SSCB ve Doğu Avrupa ülkelerinde ve günümüzde Küba, Kuzey Kore ve yumuşatılmış şekilde Çin'de uygulanan Marksist-Leninist ideolojiye dayalı hukuk sistemi.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya ekonomisi</span> Finlandiyanın geçinmesini sağlayan bütçe

Finlandiya ekonomisi, Fransa, Almanya, İsveç veya Birleşik Krallık gibi diğer batı ekonomileriyle eşit bir kişi başına üretimle son derece sanayileşmiş, karma bir ekonomidir. Ekonominin en büyük işkolunu yüzde 72,7 ile hizmetler, ardından yüzde 31,4 ile imalat ve rafine etme işleri oluşturmaktadır. Ekonominin birincil işkolunun ekonomideki payı yüzde 2,9'dur.

Arnavutluk'un dış ilişkileri, ülkenin diğer hükûmet ve halklarla olan ilişkilerini ifade eder. Dış ilişkiler, başkent Tiran'da bulunan Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yürütülür. Mevcut bakan Ditmir Bushati'dir. Güneydoğu Avrupa'da bulunan ve Akdeniz'e kıyısı olan Arnavutluk, 28 Kasım 1912'de bağımsızlığını ilan ederek egemen bir devlet oldu. Tüm ülkelerle dostça ilişkiler kurmayı hedefleyerek tamamlayıcılık politikasını sürdürür. 1990'da komünizmin çöküşünden sonra dünya genelindeki diğer uluslarla iyi ilişkiler kurarak sorumluluklarını ve konumunu genişletti.

<span class="mw-page-title-main">Asi Zapatista Özerk Belediyeleri</span> Meksikada de facto özerk bölgeler

Asi Zapatista Özerk Belediyeleri veya kısaca MAREZ, 1994 yılında gerçekleşen ve Chiapas çatışmasının bir parçası olan Zapatista Ayaklanması'nın ardından kurulan Meksika Chiapas eyaletindeki Neozapatizm destek üsleri tarafından kontrol edilen de facto özerk bölgelerdir. 1996'da San André Anlaşmaları'yla sonuçlanan Meksika hükûmeti ile müzakere girişimlerine rağmen, bölgenin özerkliği devlet tarafından tanınmıyor.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Devrim</span> 1963te İranda gerçekleşen bir dizi reform

Beyaz Devrim veya İnkılâb-ı Sefid, İran'da 1963'te Muhammed Rıza Şah Pehlevi tarafından başlatılan ve 1979'a kadar süren geniş kapsamlı bir ulusal kalkınma programıydı. İran'ı ekonomik ve endüstriyel bir güce dönüştürmeyi amaçlıyordu. Toprak sahiplerinin sanayi kuruluşlarına ortak olması karşılığında devletleştirilen araziler parçalanarak köylülere dağıtıldı. Ayrıca hava, kara ve demir yolları ağının genişletilmesini, bir dizi baraj ve sulama projesini, sıtma gibi hastalıkların kökünün kazınmasını, kadınlara oy hakkı verilmesini, sanayinin geliştirilmesini ve toprak reformunu kapsayan bu programla birlikte kırsal alanlara sağlık ve eğitim hizmetlerini götürecek bir örgütlenmeyi başlattı. Reformlar geleneksel toprak sahibi sınıfların zenginliğini ve etkisini altüst etti, kırsal ekonomileri değiştirdi, hızlı kentleşme ve Batılılaşmaya yol açtı. 1960'larda ve 1970'lerde Şah, daha bağımsız bir dış politika geliştirmeye çalıştı, Sovyetler Birliği ve Doğu Avrupa ülkeleriyle ilişkiler kurdu. Sonraki yıllarda, İranlılar için kişi başına düşen gelir büyük ölçüde arttı ve petrol geliri, endüstriyel kalkınma projeleri için devlet finansmanında muazzam bir artışa neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ujamaa</span>

Ujamaa, Julius Nyerere'nin 1961'de İngiltere'den bağımsızlığını kazandıktan sonra Tanzanya'daki sosyal ve ekonomik kalkınma politikalarının temelini oluşturan sosyalist bir ideolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Reichsnährstand</span>

Reichsnährstand (RNST), Tarım ekonomisi ve Tarım politikasını düzenlemesi için Nazi Almanyası döneminde kamu işleri için görevlendirilmiş bir kamu şirketi, devlet organı. Kendi bütçesi vardı ve tüzüğünün yanı sıra kamu hukukuna da tabi idi. RNST'nin çalışmaları öncelikle tarım ürünlerinin üretimi, dağıtımı ve fiyatların kontrolüne odaklandı. Ayrıca üyelerinin beklendik sosyal ve kültürel kaygıları da görevlerinin bir parçasıydı. 1933-1948 yılları arasında var oldu.

<span class="mw-page-title-main">2022-2023 Ukraynalı mülteci krizi</span>

2022-2023 Ukraynalı mülteci krizi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Ukrayna'dan gelen büyük bir insan hareketidir. 24 Şubat 2022'de Rus birliklerinin ilk işgal ile başladı. İşgalden önce bile, birçok Avrupa ülkesi mülteci almaya hazırlanıyordu, özellikle Polonya 1 milyon mülteciyi kabul etmeye hazırdı.

<span class="mw-page-title-main">Huasca de Ocampo</span>

Huasca de Ocampo, Orta Meksika'da Hidalgo eyaletine bağlı bir kasaba ve belediyedir. Pachuca'ya 34 km ve Pachuca Dağları'ndaki Real del Monte'ye 16 km mesafede yer almaktadır. Kasaba sıra dağların hemen içinde olsa da bölge arazisinin çoğu şehrin doğusuna açılan bir vadide yer almaktadır. Meksika'da kurulan ilk çiftliklerden biri burada bulunurken ekonomik gelişme 18. yüzyılda Pedro Romero de Terreros tarafından yaptırılan madencilik çiftlikleriyle başlamıştır. 20. yüzyılın ortalarında ortak çiftlik arazileri (ejido) bölünmüş ve bazıları tamamen veya kısmen baraj göllerinin altında kalmıştır. Tarım ekonomik açıdan önemini korusa da kanyonlar, geleneksel evler, eski çiftlik tesisleri ve şelaleler gibi cazibe merkezleriyle bölge özellikle Meksiko'dan gelen hafta sonu ziyaretçileri için bir turizm alanı haline gelmiştir.

Tarımda toplumsal cinsiyet rolleri, sosyologlar ve çiftlik ekonomistleri tarafından sıklıkla çalışılan bir konudur. Tarım ve hatta sanayi toplumlarının sosyal yapısını anlamada önemli oldukları için tarihçiler de onları inceler. Tarım, dünya çapında birçok iş fırsatı ve geçim kaynağı sağlar. Aynı zamanda cinsiyet eşitsizliğini ve kaynakların ve ayrıcalıkların cinsiyetler arasındaki eşitsiz dağılımını da yansıtabilir.