İçeriğe atla

Londra Kalesi

Londra Kalesi
UNESCO Dünya Mirası
Londra Kulesi
Konum Birleşik Krallık
KriterKültürel: ii, iv
Referans488
Tescil1988 (12. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Londra Kulesi (İngilizce: Her Majesty's Royal Palace and Fortress of the Tower of London ya da kısaca Tower of London), Londra'nın merkezinde, Thames Nehri'nin kuzey kıyısında bulunan tarihî bir kaledir.

Londra Kulesi çoğu zaman 1078 yılında I. William tarafından yaptırılan Beyaz Kule adlı kulenin dörtgen biçimli yapısı ile tanınır; fakat kule birçok diğer bina, korunma duvarları ve hendeği ile bir komplekstir.

Kulenin yapılışının asıl amacı bir kale, kraliyet sarayı ve saray suçlularının tutulacağı bir tutuk evi olarak kullanmaktır. Kule bunların yanı sıra, idam ve işkence merkezi, cephanelik, devlet hazinesi, hayvanat bahçesi, darphane ve gözlemevi olarak da hizmet vermiştir. Suçlular kuleye Thames Nehri'nden bir sandal ile getirilirler ve Traitors Gate (Hainler kapısı) adı verilen kapıdan geçip zindana götürülürlerdi . Kraliçe Anne Boleyn ve Catherine Howard, 8. Henry döneminde Londra Kulesi'nde idam edilen kraliçelerdir.[]

1988 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.[1]

Geçmişi

Londra Kulenin yapılmasına, 1078 yılında dönemin İngiltere Kralı I. William'ın Thames Nehri'nin kıyısında, şehir surlarının içinde bir kale yapılması -bugünkü Beyaz ya da Büyük Kule- emri doğrultusunda kurulmaya başlandı. Kulenin yapılış amacı Normanları Londra halkının saldırılarından korumanın yanı sıra şehri yabancıların istilalarından da korumaktır. I. William'ın Fransa'dan getirttiği Cear taşlarıyla yapımına başlanan yapının mimarlığı görevine Piskopos Rochester getirildi.

William Shakespeare ve bazı diğer yazarlar kulenin kökenini çok daha eskilere, Julius Caesar'a, kulenin yapım emrini onun verdiğine dayandırır. Fakat bu sadece bir söylenceden ibarettir.

12. yüzyılda tahta geçen Kral Aslan Yürekli Richard, kulenin çevresini güçlü duvarlar ile kapattırmış ve etrafına bir hendek kazdırarak su ile doldurtmuştur. Diğer krallar döneminde de pek çok bakım, onarım ve ekleme gören kule Oliver Cromwell sarayın yaşam alanlarını yıktırıncaya kadar, kraliyet ailesinin ikametgâh yeri olarak kullanılmıştır.

Yönetimi

Londra Kulesi'nin yönetim ve korunması işlemleri kurulduğu günden beri bağlı olduğu Londra Şehri'nden ayrı tutulmuştur. Kule eski dönemlerden bu yana kuleye özel polis memurları tarafından korunmaktadır.

Yapısı

Kulenin en eski üyesi 11. yüzyıldan kalma White Tower'dır. (Beyaz Kule). Kuleye ait diğer ögeler sonraki yıllarda gereksinime göre eklenerek kule bugünkü durumuna getirilmiştir. Yapı Londra'nın en çok turist çeken bölgelerinden biridir. Genel olarak kule adı verilen yapıdaki kuleler alfabetik sıraya göre şunlardır;

  • Beauchamp Tower
  • Bell Tower
  • Bloody Tower
  • Bowyer Tower
  • Brick Tower
  • Broad Arrow Tower
  • Byward Tower
  • Constable Tower
  • Cradle Tower
  • Develin Tower
  • Deveraux Tower
  • Flint Tower
  • Lanthorn Tower
  • Martin Tower
  • Middle Tower
  • St. Thomas's Tower
  • Salt Tower
  • Wakefield Tower
  • Wardrobe Tower
  • Well Tower
  • White Tower

Dış bağlantılar

Notlar

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kız Kulesi</span> İstanbulda bulunan tarihî kule

Kız Kulesi, İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bodrum Kalesi</span> Bodrum ilçesinde tarihi bir yapı

Bodrum Kalesi, Türkiye'nin liman kenti Bodrum'da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi adıyla inşa edilmiş kale. Bodrum'un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri "Sualtı Arkeoloji Müzesi" olarak kullanılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eyfel Kulesi</span> Parisin simgesi olan demir kule

Eyfel Kulesi, Paris'teki demir kule. Kule, aynı zamanda tüm dünyada Fransa'nın sembolü halini almıştır. İsmini, inşa ettiren Fransız inşaat mühendisi Gustave Eiffel'den alır. En büyük turizm cazibelerinden biri olan Eyfel Kulesi, yılda 6 milyon turist çeker. 2002 yılında toplam ziyaretçi sayısı 200 milyona ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Westminster</span> Londrada bölge

City of Westminster, İngiltere parlamentosunu da içinde bulunduran kenttir. İngiltere'de Londra metropoliten alanında iç ilçe. 1540'ta şehir olma statüsü verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Big Ben</span> Londradaki saat kulesi

Big Ben, Londra'da Westminster Sarayı'nın yanındaki ünlü saat kulesi. Dünyanın en büyük ikinci dört yüzlü saatidir. "Big Ben" aslında saat kulesinin çanının adıdır, ancak zamanla halk tarafından tüm yapıyı belirtmek için kullanılır olmuştur. 26 Haziran 2012 tarihinde kulenin ismi kraliçenin tahta çıkışının 60. yılı onuruna parlamentonun aldığı kararla "Elizabeth Kulesi" olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kilitbahir Kalesi</span> Çanakkale Boğazında bulunan kale

Kilitbahir Kalesi, yani "denizin kilidi kalesi", 1462 yılında Çanakkale Boğazı'nın Avrupa kıyısına inşa edilen kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Jena</span> Thüringende bağımsız şehir (Almanya)

Jena, Almanya'da bir üniversite şehridir. Saale Nehri'nin üstünde kurulmuştur. Nüfusu 2019 itibarıyla 111.343 kişi olup, Erfurt şehrinden sonra, Thüringen eyaletinin en kalabalık 2. şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Kulesi</span> Gözetleme kulesi

Tokyo Kulesi, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Minato semtindeki Shiba Parkı'nda yer alan kulenin inşası 1958'de tamamlanmıştır. 332,9 metre yüksekliğinde ve 4.000 ton ağırlığında olup Japonya'nın ikinci en yüksek yapısıdır. Paris'teki Eyfel Kulesi'nden esinlenilmiş bir kafes kule tasarımına sahip olup uçuş güvenliği yönetmeliklerine uymak için beyaz ve enternasyonal turuncuya boyanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Londra Yangını</span> Londra Yangını

Büyük Londra Yangını, 2 Eylül 1666 Pazar günü Londra'nın orta kesimlerinde başlayarak 5 Eylül Çarşamba gününe kadar kenti etkisi altına alan, kentin tarihindeki en büyük yangın felaketidir.

<span class="mw-page-title-main">Broadway Kulesi</span>

Broadway Kulesi, Broadway köyü yakınlarında Worcestershire'de, on altı metrenin üzerinde olan bir yapıdır. Temiz bir havada kuleden İngiltere'nin on üç bölgesi (kontluk) görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Londra Şehri</span>

Londra Şehri, eskiden etrafı surla çevrilmiş olan 2,6 kilometre kare araziyi kapsayan ve Büyük Londra'nın küçük ama en tarihî olan kısmıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz Yangın Kulesi</span>

Tebriz Yangın Kulesi, İran'ın Tebriz şehrinde bulunan yangın kulesidir.

<span class="mw-page-title-main">Pordenone</span> İtalyanın Friuli-Venezia Giulia bölgesinde, Pordenone iline bağlı ilçe (komün)

Pordenone, İtalya'nın kuzey doğu coğrafi bölgesinde Friuli-Venezia Giulia özerk idari bölgesinde aynı ismi taşıyan Pordenone ili'nin merkezi olan bir şehir ve komündür.

<span class="mw-page-title-main">Oxfordshire</span> İngilterenin Doğu Midlands bölgesinde bir "shire" tipi kontluk

Oxfordshire, İngiltere'nin orta-güney bölgesinde yer alan shire tipi idarî birim, county'dir. İdarî merkezi Oxford şehridir.

<span class="mw-page-title-main">BT Tower, Londra</span>

BT Tower, Londra İngiltere, Londra'da eskiden bir kamu kurumu olarak Birleşik Krallık'ta telefon ve telekomünikasyon sektörlerini işleten "General Post Office " tarafından ana maksadı UHF-tipli telekomünikasyon kulesi ve ofis olarak kullanılmak üzere yaptırılan bir gökdelen binasıdır. Yapının konuş yeri Londra'nın Camden'de "Clevland Street"'dedir. Yapıya 1961'da başlanmış ve 1964'te yapı bitirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kız Kulesi (Bakü)</span>

Kız Kulesi,(Azerice: Qız qalası) Bakü'de bulunan antik mimari bir eserdir. Kale, eski kale duvarlarının güneydoğu kısmında, sahil parkının (bulvar) yakınında yer alan savunma amaçlı tarihi bir yapıdır. Yüksek kule şeklindeki bu nadir yapının yüksekliği 28 metre, çapı ise birinci katta 16,5 metredir. Birinci katta duvar kalınlığı 5 metreye kadar ulaşmaktadır. Kalenin iç kısmı 8 kata bölünmüştür. Her kat, yontma taşlarla inşa edilmiş ve kubbe şeklinde bir tavanla kaplanmıştır. Kale 1964 yılından itibaren müze olarak hizmet vermeye başlamış ve 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu'nun İncisi Kulesi</span>

Doğu'nun İncisi Kulesi, Çin'in Şanghay şehrinde yer alan bir televizyon kulesidir. Pudong semtine bağlı Lujiazui'de Huangpu Nehri'nin kenarında yer almaktadır. Kule, 1991-1994 yılları arasında inşa edilmiştir. Doğu'nun İncisi Kulesi, 1994-2007 yılları arasında Çin'in en yüksek yapısı olup bu unvanı Şanghay Dünya Finans Merkezi almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tower Hamlets</span>

Tower Hamlets, Londra'nın 32 semtinden biridir. Semt, Londra Şehri'nin doğusunda Thames Nehri'nin kuzeyinde yer almakta olup East End'in büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Yüzölçümü 19.77 km² olan semtin nüfusu 2016 yılı itibarı ile 304,900'dür.

<span class="mw-page-title-main">Londra Belediye Binası</span>

Londra Belediye Binası, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da yer alan ve Büyük Londra İdaresi'nin (GLA) bulunduğu binadır. Bina Southwark'ta Thames Nehri'nin güneyinde Tower Bridge'in yakınında yer almaktadır. Bina, Norman Foster tarafından tasarlanmıştır ve Temmuz 2002 tarihinde açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Barking ve Dagenham</span> Semt

Barking ve Dagenham, Londra'nın 32 semtinden biridir. Semt, Londra'nın doğusunda Thames Nehri'nin kuzeyinde yer almaktadır ve Dış Londra'nın bir kısmını oluşturmaktadır. Yüzölçümü 36.09 km² olan semtin nüfusu 2016 yılı itibarı ile 206.500'dür.