İçeriğe atla

London and Bristol Company

Londra ve Bristol Şirketi Newfoundland'taki balıkçılık faaliyetlerine ilgi duyan İngiliz tüccarların 1610 yılında bu bölgeye yaptıkları ilk kolonicilik faaliyetidir.[1]

Bristollü tüccar “John Guy” şirketine uygun bir koloni bulmak için 1608 yılında Newfoundland'ı ziyaret eder. İngiltere'ye döndükten sonra otuz dokuz İngiliz ve Bristol'lu kolonici girişimciyle birlikte Newfoundland'a sefer düzenler.[2] Bu kırk girişimcinin oluşumu Londra ve Bristol Şirketi veya kısaca Newfoundland Şirketi olarak adlandırılır. Ağustos 1610'da Newfoundland'a gelen grup Cupid'de bir yerleşim merkezi oluşturur. Guy, 1611 yılında tekrar İngiltere'ye gidip daha çok koloniciyle birlikte 1612 yılında geri döner.[3] Bu şirket kraliyet tarafından onaylanmış olsa da bu yerleşim resmi bir koloni olmamıştır. Bu kolonizasyonun tek yasal dayanağı Kral I. James tarafından onaylanmış 40 yatırımcının hissesini satın aldığı bir anonim şirket olan “Bristol ve Londra Şirketi”'nin tüzüğü olmuştur.[4]

Başarının ardından, Newfoundland'in iklimsel şiddeti, dolayısıyla taşımacılıkta yaşanan sorunlarla ve İngiltere, West Country tüccarlarının düşmanca faaliyetleri neticesinde 1620'li yıllarda karın düşmesiyle şirket batmıştır.

Kaynakça

  1. ^ [1] 3 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kanada Ans. London and Bristol Company
  2. ^ [2] 21 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.No. 708. CHARTER OF THE LONDON AND BRISTOL COMPANY.
  3. ^ Ingeborg Marshall: A History and Ethnography of the Beothuk (1 Mayıs 1998) syf. 242 (İngilizce) ISBN 978-0773517745
  4. ^ [3] 15 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Proprietary Governors, 1610-1728

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bristol</span> İngilterede bir şehir

Bristol, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Güney Batı bölgesinde bulunan bir törensel kontluk ve tek-seviyeli-yerel-idare-bölgesi ve bir şehirdir. Bristol'a şehir olma krallık beratı 1155'te ve idari kontluk olma beratı ise 1373'te verilmiştir. 13. yüzyıldan beri 500 yıl Bristol İngiltere'nin en büyük üç şehri arasında bulunmuş ve sıralamada yerini ancak 18. yüzyıl sonlarında Kuzey ve Kuzey-Batı İngiltere'deki sanayi şehirlerinin gayet hızla gelişmeleri sonucu kaybetmiştir.

Çok uluslu şirket, en az iki ülkede üretim ve hizmet sunan şirkettir. Bazı büyük çok uluslu şirketin bütçeleri pek çok küçük ülkeyi geçmektedir. Dünyanın en büyük 100 ekonomisinden 51'i çok uluslu şirketlerdir. Uluslararası ilişkilerde, ekonomik güçleri, geniş finansal kaynakları ve lobi çalışmaları sayesinde güçlü bir etkileri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya İmparatorluğu</span> Birleşik Krallık tarafından yönetilmiş devletler ve dominyonlardan oluşan imparatorluk

Britanya İmparatorluğu, Birleşik Krallık veya öncül devletleri tarafından yönetilen dominyonlar, sömürgeler, himayeler ve mandalar ile diğer bağımlı bölgelerden oluşmuş olan imparatorluktur. 16. ve 17. yüzyıllarda İngiltere Krallığı tarafından kurulan denizaşırı sömürgeler ve ticaret karakolları olarak başlamıştı. En güçlü döneminde tarihteki en geniş topraklara sahip devlet olmasının yanı sıra bir yüzyıldan fazla bir süre boyunca dünyanın en önde gelen küresel gücüydü. 1922'de 458 milyon kişi, yani dünya nüfusunun neredeyse dörtte biri, Britanya İmparatorluğu'nun egemenliği altındaydı ve toprakları 33.000.000 km2'lik alanı kapsıyordu. Bu derece geniş bir coğrafyaya hükmettiği için siyasi, dilsel ve kültürel kalıtı hâlen yaygın olarak devam etmektedir. Gücünün doruklarındayken, dünya geneline yayılmış toprakları nedeniyle her zaman en az bir bölgesinde gün ışığı olmasından ötürü "üzerinde güneş batmayan imparatorluk" olarak da tanımlanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Londra Ekonomi Okulu</span>

London School of Economics and Political Science ya da kısaca LSE olarak da bilinen London School of Economics, 1895 yılında Fabian Derneği üyeleri olan Beatrice ve Sidney Webb tarafından Londra'da kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Hudson's Bay Company</span> Şirket

Hudson's Bay Company (HBC), Kuzey Amerika'nın en eski şirketi, Dünya'nın da en eski şirketlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">C. F. Powell</span>

Cecil Frank Powell,, İngiliz fizikçi, nükleer işlemleri okuyan fotografik yöntemi ile Nobel Fizik Ödülü almış bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">East India Company</span> Britanya Hindistanının kurulmasından önce Hindistanı Büyük Britanya İmparatorluğu adına yöneten şirket

Doğu Hindistan Şirketi, İngiliz Doğu Hindistan Şirketi veya Britanya Doğu Hindistan Şirketi, Kraliçe'den Hint Okyanusu bölgesinde ticaret yapmak için ayrıcalık alabilen deniz tüccarları tarafından 31 Aralık 1600'de kurulan bir İngiliz ve daha sonra bir İngiliz anonim şirketiydi.

<span class="mw-page-title-main">Virginia Company</span> 17. yüzyıl İngiliz ticaret şirketi

Virginia Company, İngiltere kralı I. James'in 10 Nisan 1606'da verdiği berat ile kurulan iki anonim şirkete verilen isim. Şirketlerin amacı Kuzey Amerika sahillerinde yerleşimler sağlamak idi. London Company ve Plymouth Company adları ile kurulan bu iki şirkete aynı haklara sahip birer beratla iki farklı bölge verildi. İki şirketin yetki alanlarının kesiştiği 100 mil karelik bir alanda ise şirketlerin koloni kurması yasaklanmıştı. Plymouth Şirketi sözleşmesini karşılayamadı ve ortadan kayboldu. Bu şirkete verilen bölge daha sonra New England adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Virginia Kolonisi</span> 1607den Amerikan Devrimine kadar bütün bir 17. yüzyıl boyunca İngilterenin Kuzey Amerikadaki kolonilerinden biridir

Virjinya kolonisi 1607'den Amerikan Devrimine kadar bütün bir 17. yüzyıl boyunca İngiltere'nin Kuzey Amerika'daki kolonilerinden biridir. Virjinya adı (İngilizce:Virginia) 1584 yılında Sir Walter Raleigh tarafından, hiç evlenmemiş olan Kraliçe I. Elizabeth'e ithafen verilmiştir. 17. yüzyılın ortalarındaki İngiliz İç Savaşı'ndan sonra II. Charles, koloninin kraliyete ne kadar sadık olduğunu vurgulamak için başına Eski Dominyon eki koymuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nevis</span>

Nevis, Karayipler'deki Küçük Antiller'in kuzeyinde bulunan ada. Saint Kitts adasıyla birlikte Saint Kitts ve Nevis'i oluşturmaktadır. Adanın batı tarafında Karayip Denizi ve doğusu Atlas Okyanusu'na bakmaktadır. Adanın 350 km doğu-güneybatısında Puerto Rico adası ve 50 km batısında Antigua adası bulunur. Adanın alanı 93 km² olup nüfusu 2006 itibarıyla 12,106 kişidir. Adanın başkenti Charlestown kentidir.

Afrika ve Hint Adaları'na ticaret yapan İskoçya şirketi ya da İskoç Darien Şirketi olarak adlandırılan kurum 26 Haziran 1695 tarihinde, Taçlar birliği nin oluşturulmasından yüz yıl sonra İskoçya Kralı William II'nin izniyle İskoçya Parlamentosu yasalarıyla kurulan deniz aşırı ticaret şirketidir. 1696'dan başlayıp 1709 yılı dahilinde şirkete ait tarihi dokümanlar mevcuttur. Bunlar arasında hesap defterleri, ayrıntılı nakit kasa defterleri ve makbuzlar, ticaret defterleri ve senetler, liman depo ve şirketlerinin mal sevk listeleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sepoy</span>

Sepoy Avrupa kolonicileri için hizmet etmiş eski Hint askerî birliği üyelerine verilen İngilizce bir unvandır. Genelde Hint Ayaklanması çevirileriyle tarihte Sepoy Mutiny olayı olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde modern Hint, Pakistan ve Bangladeş ordularında “özel” askerlerin rütbesi için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Compagnie des Indes Orientales</span>

Fransız Doğu Hindistan Şirketi 1664 yılında Hollanda Doğu Hint Adaları'ndaki sömürgeci Hollanda Doğu Hindistan Şirketi ve İngiltere Doğu Hindistan Şirketi ile rekabet etmek için kurulmuş Fransız ticari kurumudur. Fransız bakan “Jean-Baptiste Colbert” tarafından organize edilip kurulan şirket, Kral XIV. Louis tarafından doğu yarım kürede Fransız ticaretini geliştirmek için onaylanmıştır. 1660 yılında birleşen “Compagnie de Chine”, “Compagnie d'Orient” ve “Compagnie de Madagaskar” isimli üç şirket temelini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Üç köşeli ticaret</span> Üç liman veya bölge arasında ticaret

Üç köşeli ticaret veya üç kenarlı ticaret veya üçgen ticaret bir birinci bölgeden ihraç edilebilen mallar için ikinci bir bölgede (limanda) ithal için talep olmadığı, ama aynı zamanda bu ikinci bölgenin ihraç edebileciği mallar için birinci bölgede ithal talebi olduğu hallerde ortaya çıkar. Üç köşeli ticaret sisteminde üçüncü bir bölge bulunur ve bu bölgede gereken nitelik birinci bölgenin ihraç mallarına talep olması ve aynı zamanda ikinci bölgeye ihraç edebileceği mallar olmasıdir. Üç köşeli ticaret sistemi genel bir ticaret şekli olmakla beraber, pratikte bu tip ticarete en bariz örnek 16. yüzyıllar sonlarından 19. yüzyıl başlarına kadar olan dönemde Avrupa, Batı-Afrika, Kuzey Amerika üçgeni üzerinde olan ve Batı Afrika-Kuzey Amerika "orta pasajı"'nda ticari malın "Afrikalı köleler" olduğu ticaret sistemidir.

Lemuel "Francis" Abbott, İngiliz portre ressamı.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Afrika Şirketi</span>

Royal African Company , Afrika'nın batı kıyısında ticaret yapmak üzere Stuart Hanedanı ve Londralı tüccarlar tarafından kurulmuş bir ticari şirketti. II. Charles'ın kardeşi York dükü James tarafından yönetiliyordu. Şirketin asıl hedefi Fetret döneminde Prens Rupert tarafından tespit edilen Gambiya Nehri’nin yukarılarındaki altın alanlarıydı. Şirket asıl amacın yanı sıra mal ve köle ticaretiyle de uğraştı.

<span class="mw-page-title-main">Boğazlar Yerleşimleri</span> Güneydoğu Asyada bulunan bir grup Britanya topraklarıydı

Boğazlar Yerleşimleri, Güneydoğu Asya'da bulunan bir grup Britanya topraklarıydı. Başlangıçta 1826 yılında Britanya Doğu Hindistan Şirketi tarafından kontrol edilen topraklar kapsamında kurulan Boğazlar Anlaşmaları 1 Nisan 1867'de doğrudan İngiliz kontrolü altına girerek 1 Nisan 1867'de Kraliyet kolonisi haline geldi. Koloni, 1946'da II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra Güneydoğu Asya'nın yeniden yapılandırılması kapsamında lağvedildi.

Cadbury, Londra, Birleşik Krallık merkezli, Mondelēz International'a bağlı olarak faaliyet gösteren şekerleme üretisici şirket ve aynı ada sahip markadır. 1824 yılında, John Cadbury tarafından Birmingham'da kurulmuştur. Şirket daha önceleri, Cadbury's veya sonrasındaki dönemde Cadbury Schweppes adlarına sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Cyrus West Field</span> Amerikalı iş insanı (1819 – 1892)

Cyrus West Field ; diğer girişimcilerle birlikte, Atlantik Telgraf Şirketi'ni kuran ve 1858'de Atlantik Okyanusu boyunca ilk telgraf kablosunu döşeyen Amerikalı iş adamı ve finansçıdır.