İçeriğe atla

Lombak

Lombak
Derginin Temmuz 2003 tarihli 27. sayısının kapağı.
EditörBahadır Baruter
KategorilerSüreli yayın
SıklıkAylık
YayımcıKomik Şeyler Yayıncılık (Baskı: Ilıcak matbaası)
İlk sayıMayıs 2001
Son sayı2009
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe

Lombak, 2001-2009 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık mizah dergisidir. İmtiyaz sahibi, sorumlu yazı işleri müdürü ve editörü Bahadır Baruter'di. Baruter aynı zamanda dergiyle aynı adı taşıyan bir bölümü de hazırlıyordu.

Bahadır Baruter, 1990 yılında Limon dergisinde mizah yazarı Kemal Kenan Ergen'in esprilerini kullanarak Lombak köşesini çizmeye başladı. Çizilmeye başlandığı andan itibaren çok sevilen ve popülerliğini uzun yıllar koruyan köşenin esprilerini kısa bir süre Kemal Kenan Ergen, sonra yine kısa bir süre Ömer Pınar, daha sonra da köşenin sabit espricisi olarak Fatih Solmaz buldu. Esprileri kadar çizgi tarzı ile de akılda kalan Lombak köşesinin karikatürleri yine Lombak isimli pek çok karikatür albümünde kitap olarak yayınlandı.

1996 yılında L-Manyak dergisinin editörü olan Bahadır Baruter, 2001 yılında L-Manyak çizerlerinin pek çoğuyla birlikte L-Manyak'tan ayrılarak kendi dergisini kurdu ve bu dergiye de Lombak ismini verdi. Lombak dergisi L-Manyak'ın format ve içerik olarak aynısı ve devamı oldu. Kötü Kedi Şerafettin, Kunteper Canavarı, Cihangir'de Bir Ev, Zavallı Polat, Lombak Şehitleri, Tübitak, Prifesör Lepistes, İsmail, Tuğçe gibi çizgi roman eserlerine yer veren Lombak dergisi, çıkış yıllarında iyi bir satış yakaladıysa da ilerleyen yıllarda çeşitli kopmalar yaşayarak enerjisini yitirdi. Derginin içerisinde 4 sayfadan ibaret olan "Kemik" bölümü daha sonra bir dergi olarak yayımlanmaya başladı.Lombak çalışanları aynı anda Kemik dergisinde eserlerini icra etmeye başladılar.Her iki dergi 2009 yılında yayın hayatına veda etti.

Karikatür köşesi Lombak, derginin kapanmasından sonra Penguen dergisinde yayınlanmaya devam etmiş, fakat Penguen dergisi de 2017 tarihinde kapanmıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oğuz Aral</span>

Oğuz Aral, Türk karikatürist. Gırgır dergisinin kurucusudur.

Selçuk Erdem, Türk karikatürist.

Bahadır Baruter, Türk karikatürist ve ressam.

<i>Penguen</i> (dergi) Türk mizah dergisi

Penguen, 2002 ile 2017 yılları arasında Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta yayımlanmış haftalık bağımsız mizah ve hiciv dergisi.

Suat Gönülay, Türk çizgi romancı.

<i>Pişmiş Kelle</i> mizah dergisi

Pişmiş Kelle, 1990 ile 2001 yılları arasında Türkiye'de Milliyet gazetesi bünyesinde yayınlanmış mizah dergisi.

Emrah Ablak, Türk karikatürist.

Mehmet Yiğit Özgür, Türk karikatüristtir.

<i>Leman</i> aylık mizahi dergi

LeMan, 1991 yılından beri yayınlanmakta olan haftalık mizah dergisi.

L-Manyak, Leman dergisinin dergi grubu bünyesinden Ocak 1996-Ocak 2016 arasında çıkmış aylık mizah dergisidir.

Bülent Üstün, Kötü Kedi Şerafettin karakteriyle tanınan karikatürist.

Ersin Karabulut, Türk çizgi romancı, mizah yazarı.

Mehmet Çilingir ya da kullandığı takma adla Memo Tembelçizer, karikatür, resimleme ve grafik alanlarında çalışan Türk çizer ve mizahçıdır.

Cengiz Üstün Türk çizgi romancı, karikatürist.

Oky, asıl adı Oktay Gencer, Türk çizgi romancı.

Kenan Yarar, fantastik öyküleriyle ve Hilal karakteriyle bilinen çizgi romancıdır.

Kemal Aratan Türk karikatürist, çizgiromancı.

Alpay Erdem, Türk karikatürist, çizgi romancı, mizah yazarı, stand up'çı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yayımlanmış mizah dergileri</span>

Türkiye'de yayımlanmış mizah dergileri

Mizah dergisi, okurlarına mizahi içerik sunmak için özel olarak tasarlanmış bir dergidir. Bu tür yayımlar genelde hiciv ve parodiden oluşmaktadır ancak bir kısmı karikatür, absürtlük, sürrealizm, nevrotizm, gelotoloji, esprili özdeyişler, duygu düzenleyici mizah ve/ya espri denemeleri üzerinde durmaktadır. Mizah dergileri ilk kez Fransa'da Le Charivari (1832-1937), Birleşik Krallık'ta Punch (1841-2002) ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Vanity Fair (1859-1863) gibi örneklerle 19. yüzyılın başında popüler hale geldi. İlk Türk mizah dergisi Teodor Kasap tarafından 1870 yılında çıkarılan Diyojen olarak kabul edilmektedir.