İçeriğe atla

Lomaşeni

Lomaşeni (Gürcüce: ლომაშენი), Artvin ilinin merkez ilçesinin sınırları içinde bir yerleşimdir. Günümüzde "Bahçeciler" adıyla Seyitler köyünün bir mahallesi olan Lomaşeni, eskiden bağlarıyla ünlüydü. Tarihsel Gürcü coğrafyasında yetişen Lomaşenisi adlı zeytin türü adını bu köyden alır.[1]

Tarihçe

Lomaşeni (ლომაშენი), Gürcüce bir yer adıdır. Gürcü erkek adı olan Loma (ლომა) ile "köy / yerleşim" anlamındaki "şeni" kelimesinden oluşaur ve Loma'nın köyü anlamına gelir. Loma adı ise, Gürcüce aslan anlamına gelen "lomi" (ლომი) kelimesinden türemiştir.[2] Bu yer adı Türkçeye Lomaşen (لوماشین) olarak girmiştir.[3]

Lomaşeni tarihsel Gürcistan'ın güneybatı bölümünü oluşturan bölgelerden biri olan Klarceti'de yer alır. Nitekim Osmanlılar bu bölgeyi 16. yüzyılın ilk yarısından itibaren Gürcülerden ele geçirmiştir. Köyün Gürcüce bir ad taşıyor olması da Osmanlı dönemi öncesinden kalma bir yerleşim olduğunu göstermektedir.

Lomaşeni, 19. yüzyılın ikinci yarısında Trabzon vilayetinin dört sancağından biri olan Lazistan sancağına bağlı Livana kazası sınırlar içinde yer alıyordu. Bununla birlikte 1876 Trabzon vilayeti salnamesinde ayrı bir köy olarak geçmemektedir. Bu sırada, Svetibari gibi Lomaşeni'nin de Sveti köyünün bir mahallesi olduğu anlaşılmaktadır. Sveti köyünde ise, 19 hanede 116 kişi yaşıyordu.[4]

Lomaşeni, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın ardından imzalanan Berlin Antlaşması uyarınca Osmanlı Devleti tarafından Rusya'ya bırakıldı. Rus idaresinin Lomaşen (Ломашенъ) olarak kaydettiği yerleşim, 1886 nüfus sayımına göre Artvin sancağının Artvin kazasına bağlıydı. Sveti-Bari köyünün bir mahallesi olan yerleşimin nüfusu 3 haneden (yaklaşık 13 kişi) oluşuyordu. Bu nüfusun tamamı "Türk" olarak kaydedilmişti.[5]

Lomaşeni köyü, Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda Rusların bölgeden çekilmesinin ardından bir süre Gürcistan'ın sınırları içinde kaldı. Bu durum, 7 Mayıs 1920 tarihinde imzalanan Moskova Antlaşması'yla da Sovyet Rusya tarafından kabul edildi. Ancak Kızıl Ordu'nun Gürcistan'ı işgali sırasında, 16 Mart 1921'de imzalanan Moskova Antlaşması uyarınca Lomaşeni Türkiye'ye bırakıldı.[6]

Lomaşeni veya Lomaşin, Türkçe olmadığı için köyün adı 1925 yılında Milletbağı olarak değiştirildi. 1926 tarihli nüfus tespitinde Milletbağı (Lomaşeni) ile Seyitler (Sveti) ve Subaşı (Sveti-Bari) köylerinin nüfusu birlikte kaydedilmiştir. Bu üç yerleşimin nüfusu, 81'i erkek ve 70'i kadın olmak üzere 151 kişiden oluşuyordu. Bu üç yerleşim daha sonra Seyitler adı altında tek köy haline getirilmişti.[7] Nitekim 1928 tarihli Osmanlıca köy listesinde Milletbağı ve Subaşı köy olarak kaydedilmemiştir.[8] Lomaşeni, günümüzde de "Bahçeciler" adıyla bu köyün bir mahallesidir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tepeköy, Şavşat</span>

Tepeköy, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Ahlat, Artvin</span>

Ahlat, Artvin ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Seyitler, Artvin</span>

Seyitler, Artvin ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Varlık, Artvin</span>

Varlık, Artvin ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Zeytinlik, Artvin</span>

Zeytinlik, Artvin ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Güzelyurt, Borçka</span> Artvin köyü

Güzelyurt, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kayadibi, Borçka</span>

Kayadibi, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Ardıçlı, Murgul</span>

Ardıçlı, Artvin ilinin Murgul ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Petek, Murgul</span> Artvin köyü

Petek, Artvin ilinin Murgul ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çavdarlı, Şavşat</span>

Çavdarlı, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kayabaşı, Şavşat</span>

Kayabaşı, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Ziyaret, Şavşat</span> Artvin ilindeki köy, Türkiye

Ziyaret, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

Nigia, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı eski bir yerleşimdir. Günümüzde Esentepe adıyla Borçka ilçesinin İbrikli köyünün mahallesidir. Nigia, Borçka kasabası ile İbrikli köyü arasında yer alır.

Kavtareti, tarihsel Gürcü coğrafyasında, Maçaheli bölgesinin yerleşim yerlerinden biridir. Günümüzde Türkiye sınırları içinde yer alır ve Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı Maralköy'ün (Mindieti) bir mahallesidir.

Urdzuma, Artvin ilinin Merkez ilçesinin sınırları içinde eski bir yerleşimdir. Günümüzde "Uzundere" adıyla Artvin ilinin merkez ilçesine bağlı Ormanlı köyünün bir mahallesidir.

Kvintauri, Artvin ilinde bugünkü Borçka sınırları içinde eski bir yerleşimdir. Günümüzde "Çifteler" adıyla Balcı köyünün bir mahallesidir.

Kvamçereti, Murgul Vadisi'ndeki eski yerleşimlerden biridir ve günümüzde Artvin ilinin Murgul ilçesine bağlı Küre köyünün bir mahallesidir.

Petruli, Artvin ilinin Borçka ilçesinde eskiden ayrı bir köy olan yerleşimdir. Günümüzde Kiremitçi adıyla, Borçka ilçesine bağlı İbrikli köyünün bir mahallesidir. Petruli köyü, 1937 tarihli Sovyet haritasına göre, güneydoğusunda yer alır.

Svetibari, Artvin ilinin merkez ilçesinin sınırları içinde bir yerleşimdir. Günümüzde "Subaşı" adıyla Seyitler köyünün bir mahallesidir.

Lomaşeni Bağları, tarihsel Klarceti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin merkez ilçesinde kalan Lomaşeni köyünde ünlü bağlardı. Bu bölgede günümüze adı ulaşan diğer iki önemli bağ ve bahçe, Gverda Bağları ile Goraşeti Bağları'dır.