İçeriğe atla

Lom

Lom
Lom kentinin amblemi
Bulgaristan haritasında Lom
Bilgiler
İl (oblast):Montana
Nüfus:27.000 (2007)
Rakım:20 m
Posta kodu:3600
Telefon kodu:0971
Koordinatlar: 43° 49' kuzey

23° 14' doğu

Belediye başkanı
Penka Penkova

Lom Palanga veya Pulmiye (BulgarcaЛом [ˈɫɔm]), Kuzey Bulgaristan'da, Montana iline bağlı bir şehirdir.

Tuna Nehri'nin güneyinde, Lom Nehri'nin Tuna'ya aktığı noktada bulunur. Rusçuk'tan sonra, Tuna üzerinde Bulgaristan'ın en önemli limanıdır.

Osmanlı zamanında Lom, Sofya ve Viyana arasındaki elverişli konumu sayesinde önemli bir ticaret güzergâhıydı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz</span> Avrupa ve Asya arasında yer alan bir iç deniz

Karadeniz, güneydoğu Avrupa ile Anadolu yarımadası arasında yer alan, kuzeyinde Ukrayna, kuzeydoğusunda Rusya, doğusunda Gürcistan; güneyinde Türkiye, batısında Romanya ve Bulgaristanla çevrili, Atlas Okyanusu'na Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi aracılığıyla bağlanan bir iç denizdir. İstanbul Boğazı vasıtasıyla Marmara, Kerç Boğazı vasıtasıyla ise Azak Denizi'ne bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dobruca</span>

Dobruca, Karadeniz ile Tuna Nehri arasında kalan, Romanya'nın Köstence ve Tulça illeri ile Bulgaristan'ın Dobriç ve Silistre illerini kapsayan yoğun Türkmen nüfusun yaşadığı tarihî bir bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Silistre</span> Kuzeydoğu Bulgaristanda şehir

Silistre, Bulgaristan'ın kuzeydoğu kesiminde, Romanya sınırında, Tuna kıyısındaki şehir. Aynı adlı Silistre ilinin idari merkezi olan Silistre, tarihî Güney Dobruca bölgesindeki en önemli şehirlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tuna</span>

Tuna, Almanya'nın güneyinde Kara Orman bölgesinde Donaueschingen kasabasında Brigach ve Breg nehirlerinin birleşmesiyle meydana gelen nehir.

<span class="mw-page-title-main">Meriç</span> Balkanlarda nehir

Meriç Yunanistan ile Türkiye sınırının bir kısmını oluşturan, Bulgaristan'da doğarak Türkiye'ye giren ve Edirne üzerinde Ege Denizi'ne dökülen ırmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Rusçuk</span> Kuzey Bulgaristanda şehir

Rusçuk veya Urusçuk, Bulgaristan'da Tuna Nehri kıyısında bulunan bir şehirdir. Tuna Nehri'nden yaklaşık 20 metre yükseklikteki düzlükte kuruludur. 178.000 nüfusuyla Bulgaristan'ın 5. büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Ziştovi</span> Bulgaristanın Tırnova ili, Ziştovi ilçesine bağlı kent

Ziştovi, Bulgaristan'ın kuzeyinde bir şehirdir. Tuna Nehrinin güneyinde Veliko Tırnovo ilinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Antlaşması (1913)</span>

İstanbul Antlaşması, 29 Eylül 1913 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ve Bulgaristan Krallığı arasında II. Balkan Savaşı sonunda yapılmış bir antlaşmadır. Bu antlaşma ile Osmanlı, Doğu Trakya’ya yeniden hâkim olsa da; Batı Trakya ve Dedeağaç Bulgaristan toprağı olarak kalmaya devam ederek; Osmanlı hâkimiyeti içerisine bir daha girememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Razgrad (il)</span> Bulgaristanda il

Razgrad ili, kuzeydoğu Bulgaristan'da, Deliorman bölgesinde bulunan bir ildir. Komşu illeri Ruse, Silistra, Şumen ve Tırgovişte'dır. 2011 nüfus sayımına göre il nüfusunun %50'si etnik Türk'tür.

<span class="mw-page-title-main">Yergöğü</span> Romanyada kent

Yergöğü veya Yerköy, Romanya'nın güneyinde Muntenya bölgesinde yer alan Yergöğü ili'nin merkezi olan ve aynı adı taşıyan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Limerick</span>

Limerick Munster iline bağlı Limerick Kontluğu ile aynı isimli şehir.

<span class="mw-page-title-main">Osam Nehri</span> Bulgaristanda bir nehir

Osam Nehri Türkçe : Osma, Bulgaristan'ın kuzey bölgelerinde yer alan bir akarsudur. 314 kilometre uzunluğundaki nehrin havzası 2.820 km²dir. Kaynağını Koca Balkan Dağları'ndaki Levski Tepesi'nden alak akarsunun yeryüzüne çıktığı nokta 1821 metre yüksekliktedir. Osam Nehri, Niğbolu yakınlarında Tuna Nehri ile birleşir. Antik çağlarda akarsuyun adı Assamus olarak geçer. Kıyısı boyunca kurulmuş en önemli yerleşim birimleri Lofça, Troyan, Letnitsa, Levski ve Niğbolu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Yantra Nehri</span>

Yantra Nehri Bulgaristan'ın kuzey bölümlerinde yer alan, Tuna Nehri'nin sağ yönlü kolarından biri olan bir akarsudur. 285 kilometrelik uzunluğu ile Tuna Nehri'nin Bulgaristan'da yer alan en büyük üçüncü koludur. Nehrin havzası yaklaşık 7.862 kilometrekredir.

<span class="mw-page-title-main">İskar Nehri</span>

İskar Nehri, 368 kilometrelik uzunluğu ile tümüyle Bulgaristan sınırları içinde kalan en büyük akarsu ve Tuna Nehri'nin kollarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Yergöğü (il)</span>

Yergöğü, Romanya'nın güneyinde Muntenya bölgesinde yer alan bir ildir. İl merkezi aynı adla anılan (Yergöğü) Giurgiu'dur. Teleorman, Dâmboviţa, Ilfov ve Călăraşi illeri ile sınırı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Vidin (eyalet)</span> Osmanlı eyaleti

Vidin Eyaleti veya Vidin Beylerbeyliği, Osmanlı Devleti eyaletidir. Bugünkü Bulgaristan'ın kuzey batısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Taarruzu</span>

Belgrad Taarruzu ya da Belgrad Stratejik Taarruz Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya Cephesi'nde, Kızıl Ordu ve Yugoslav Partizanlar'la Wehrmacht arasında gerçekleşen muharebelerdir. Esas olarak Yugoslavya'nın başkenti Belgrad'a yönelik olan bu genel taarruz harekâtı, 14 Eylül - 24 Kasım 1944 tarihleri arasında devam etmiş ve sonunda Alman işgalindeki Yugoslavya bu işgalden çıkmıştır. Sovyet ve Yugoslav kuvvetleri ayrı ve yeterli eşgüdüm olmadan harekât yaptılar. Bu durum Alman birliklerinin Belgrad bölgesinden tahliyesi için fırsat yarattı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Trakya</span>

Kuzey Trakya, Yukarı Trakya veya Bulgaristan Trakyası, Trakyanın Bulgaristan sınırları içinde kalan kuzey bölümüdür. Kuzeyinde Balkan Dağları, batısında Rila ve Pirin dağları, güneyde Batı ve Doğu Trakya ve son olarak doğuda Karadeniz ile çevrili Güney Bulgaristan'daki coğrafi bölge.

<span class="mw-page-title-main">Ivanovo Kaya-Oyma Kiliseleri</span>

Ivanovo Kaya-Oyma Kiliseleri, Bulgaristan'daki diğer manastır komplekslerinden tamamen farklı olarak sağlam bir kayalık zemin üzerinde kayalar kesilerek ve oyularak inşa edilmiş monolitik kilise, şapel ve manastırlardan oluşan bir yapı grubudur ve Rusçuk'un 20 km güneyinde, Ivanovo köyü yakınlarında, Rusenski Lom'un yüksek kayalık kıyılarında, nehirden 32 metre yüksekte yer almaktadır. Kompleks, güzel ve iyi korunmuş Orta Çağ freskleriyle dikkat çekmektedir. Kiliseler Rusenski Lom Doğa Parkı içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan coğrafyası</span>

Bulgaristan coğrafyası, Bulgaristan'nın coğrafi özelliklerini tanımlar. Bulgaristan, Tuna Nehrinin güneyinde tamamı Balkan Yarımadasında bulunan ve Karadeniz'e kıyısı olan bir Güneydoğu Avrupa devletidir. Kuzey'de Romanya ile 605 km'lik sınırı vardır. Bu sınırın büyük bölümünü Tuna Nehri oluşturur. Batı'da Sırbistan (344 km) ve Kuzey Makedonya (162 km) ile sınır komşusudur. Güney'de Yunanistan (472 km) ikinci en uzun sınır komşudur. Güneydoğu'da Türkiye (223 km) ile ve Doğu'da Karadeniz ile çevrilidir. Tarihsel olarak Mezya, Trakya ve Makedonya bölgelerini kapsar. Günümüzde Doğu-Batı doğrultusunda uzanan Balkan Dağları, ülkeyi Kuzey Bulgaristan ve Güney Bulgaristan olmak üzere 2'ye böler.