İçeriğe atla

Logaritmik ortalama

Logaritmik ortalamanın değerlerini gösteren üç boyutlu grafik.

Matematikte logaritmik ortalama, iki pozitif gerçek sayının farkının bu sayıların doğal logaritmalarının farkına oranı olarak tanımlanır. Bu hesaplama, ısı ve kütle transferi içeren mühendislik problemlerinde kullanılabilir.

Tanım

Logaritmik ortalama şu şekilde tanımlanır: pozitif gerçek sayılar olmak üzere,

İlgili eşitsizlikler

İki sayının logaritmik ortalaması, bu sayıların aritmetik ortalamasından ve 'üncü dereceden genelleştirilmiş ortalamasından daha büyük olamaz. Aynı zamanda bu ortalama, sayıların geometrik ortalamasından daha küçük de olamaz. İki sayının birbirine eşit olduğu durumda ise bu dört ortalama çeşidi de birbirine eşit olur. Başka bir deyişle, her pozitif gerçek sayıları için aşağıdaki eşitsizlik geçerlidir:

[1][2][3]

Tanımın elde edilmesi

Ortalama değer teoremi yorumu

Ortalama değer teoremine göre, herhangi bir (x, y) aralığında bir fonksiyonun türevinin kesen doğrunun eğimine eşit olmasını sağlayan bir değeri bulunur:

Logaritmik ortalama, fonksiyonunun doğal logaritma olduğu durumda 'nin alacağı değer olarak tanımlanabilir:

eşitliği nedeniyle,

İntegral yorumu

Logaritmik ortalama, üstel bir eğrinin altında kalan alan olarak da yorumlanabilir:

Bu yorum, logaritmik ortalamanın bazı temel özelliklerinin kolayca elde edilmesini sağlar. Örneğin, üstel fonksiyon monoton bir fonksiyon olduğu için 1 uzunluğundaki bir aralıktaki integral, ve tarafından sınırlanır. Bu nedenle bu durum logaritmik ortalama için de geçerli olur. Ayrıca, integral işleminin homojenliği ortalama işlemine aktarılır. Buradan hareketle eşitliğinin geçerli olduğu kolayca görülebilir.

Logaritmik ortalamanın diğer iki faydalı integral gösterimi, ve şeklindedir.

Tanımın genelleştirilmesi

Ortalama değer teoremi yorumu

Logaritmik ortalama, bölünmüş farklar için ortalama değer teoremi göz önüne alınarak doğal logaritma fonksiyonunun . türevi için değişkenli duruma genelleştirilebilir: ifadesi doğal logaritmanın bölünmüş bir farkını göstermek üzere,

Bu genelleştirme, durumunda aşağıdaki tanımı ortaya çıkarır:

İntegral yorumu

Logaritmik ortalamanın integral yorumu da daha fazla değişkene genelleştirilebilir, ancak bu durum farklı bir sonuca yol açar. biçiminde tanımlanan bir simpleks ve bu simpleksin hacminin 1 birim olmasını sağlayan bir ölçüsü verildiğinde aşağıdaki tanımı elde ederiz:

Bu tanım, üstel fonksiyonun bölünmüş farkları kullanılarak aşağıdaki gibi basitleştirilebilir:

Diğer ortalamalarla ilişkisi

Sıkça karşılaşılan bazı ortalama çeşitleri, logaritmik ortalama cinsinden ifade edilebilir.

  • Aritmetik ortalama:
  • Geometrik ortalama:
  • Harmonik ortalama:

Ayrıca bakınız

Kaynaklar

  1. ^ B. C. Carlson (1966). "Some inequalities for hypergeometric functions". Proc. Amer. Math. Soc. 17: 32-39. doi:10.1090/s0002-9939-1966-0188497-6. 
  2. ^ B. Ostle (1957). "A comparison of two means". Proc. Montana Acad. Sci. 17: 69-70. 
  3. ^ Tung-Po Lin. "The Power Mean and the Logarithmic Mean". The American Mathematical Monthly. doi:10.1080/00029890.1974.11993684. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Stolarsky, Kenneth (1975). "Generalizations of the logarithmic mean". Mathematics Magazine. 48 (2): 87-92. doi:10.2307/2689825. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türev</span> Fonksiyonun grafiğine çizilen teğetin eğimini hesaplama tekniğidir.

Matematikte türev, bir fonksiyonun tanımlı olduğu herhangi bir noktada değişim yönünü veya hızını veren temel bir kavramdır. Tek değişkenli bir fonksiyonun tanım kümesinin belli bir noktasında türevi, fonksiyonun grafiğine bu noktada karşılık gelen değerde çizilen teğet doğrunun eğimidir. Teğet doğru, tanım kümesinin bu noktasında fonksiyonun en iyi doğrusal yaklaşımıdır. Bu nedenle türev genellikle anlık değişim oranı ya da daha açık bir ifadeyle, bağımlı değişkendeki anlık değişimin bağımsız değişkendeki anlık değişime oranı olarak tanımlanır. Bir fonksiyonun türevini teorik olarak bulmaya türev alma denilir. Eğer bir fonksiyonun tanım kümesindeki her değerinde hesaplanan türev değerlerini veren başka bir fonksiyon varsa, bu fonksiyona eldeki fonksiyonun türevi denir.

Laplasyen , skaler bir alanının gradyanı alınarak elde edilen vektörün diverjansıdır. Fizikteki birçok diferansiyel denklem laplasyen içerir.

Aşağıdaki liste rasyonel fonksiyonların integrallerini vermektedir

<span class="mw-page-title-main">Türev alma kuralları</span> Vikimedya liste maddesi

Türev, matematikteki ve özellikle diferansiyeldeki temel kavramlardan biridir. Aşağıda temel türev alma kuralları ve bazı fonksiyonların türev kuralları yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Normal dağılım</span> sürekli olasılık dağılım ailesi

Normal dağılım, aynı zamanda Gauss dağılımı veya Gauss tipi dağılım olarak isimlendirilen, birçok alanda pratik uygulaması olan, çok önemli bir sürekli olasılık dağılım ailesidir.

<span class="mw-page-title-main">Üstel fonksiyon</span>

Üstel işlev veya üstel fonksiyon, matematikte kullanılan işlevlerden biridir. Genel tanımı ax şeklindedir, burada taban a artı değere sahip bir sabittir ve üst x değişkendir. Çoğunlukla

sembolüyle gösterilir. Kimi kitaplarda ise;
sembolü kullanılır.
<span class="mw-page-title-main">Gamma dağılımı</span>

Olasılık kuramı ve istatistik bilim dallarında gamma dağılımı iki parametreli bir sürekli olasılık dağılımıdır. Bu parametrelerden biri ölçek parametresi θ; diğeri ise şekil parametresi k olarak anılır. Eğer k tam sayı ise, gamma dağılımı k tane üstel dağılım gösteren rassal değişkenlerin toplamını temsil eder; rassal değişkenlerin her biri nin üstel dağılımı için parametre olur.

<span class="mw-page-title-main">Üstel dağılım</span>

Olasılık kuramı ve istatistik bilim dallarında üstel dağılımı bir sürekli olasılık dağılımları grubudur. Sabit ortalama değişme haddinde ortaya çıkan bağımsız olaylar arasındaki zaman aralığını modelleştirirken bir üstel dağılım doğal olarak ortaya çıkar.

Olasılık kuramı ve istatistik bilim kollarında, çokdeğişirli normal dağılım veya çokdeğişirli Gauss-tipi dağılım, tek değişirli bir dağılım olan normal dağılımın çoklu değişirli hallere genelleştirilmesidir.

İstatistik bilim dalında ağırlıklı ortalama betimsel istatistik alanında, genellikle örneklem, veri dizisini özetlemek için bir merkezsel konum ölçüsüdür. En çok kullanan ağırlıklı ortalama tipi ağırlıklı aritmetik ortalamadır. Burada genel olarak bir örnekle bu kavram açıklanmaktadır. Değişik özel tipli ağırlıklar alan özel ağırlıklı aritmetik ortalamalar bulunmaktadır. Diğer ağırlıklı ortalamalar ağırlıklı geometrik ortalama ve ağırlıklı harmonik ortalamadir. Ağırlıklı ortalama kavramı ile ilişkili teorik açıklamalar son kısımda ele alınacakdır.

<span class="mw-page-title-main">Digama fonksiyonu</span>

Matematik'te, digama fonksiyonu gama fonksiyonu'nun logaritmik türevi olarak tanımlanır:

<span class="mw-page-title-main">Laguerre polinomları</span>

Laguerre polinomları, matematikte adını Edmond Laguerre'den almıştır. Kanonik (benzer) adlandırma Laguerre denklemi'dir:

Matematikte, a Neumann polinomali,Carl Neumann tarafından özel durum için sunulan, Bessel fonksiyonu terimleri içerisinde fonksiyonların 1/z açılımında kullanılan bir polinomdur.

Matematikte, Lambert W fonksiyonu, aynı zamanda Omega fonksiyonu veya çarpım logaritması olarak da bilinen bir fonksiyon kümesidir.

Matematikte ters trigonometrik fonksiyonlar, tanım kümesinde bulunan trigonometrik fonksiyonların ters fonksiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Elektromanyetizmanın eşdeğişim formülasyonu</span>

Klasik manyetizmanın eşdeğişimli formülasyonu klasik elektromanyetizma kanunlarının(özellikle de, Maxwell denklemlerini ve Lorentz kuvvetinin) Lorentz dönüşümlerine göre açıkça varyanslarının olmadığı, rektilineer eylemsiz koordinat sistemleri kullanılarak özel görelilik disiplini çerçevesinde yazılma sekillerini ima eder. Bu ifadeler hem klasik elektromanyetizma kanunlarının herhangi bir eylemsiz koordinat sisteminde aynı formu aldıklarını kanıtlamakta kolaylık sağlar hem de alanların ve kuvvetlerin bir referans sisteminden başka bir referans sistemine uyarlanması için bir yol sağlar. Bununla birlikte, bu Maxwell denklemlerinin uzay ve zamanda bükülmesi ya da rektilineer olmayan koordinat sistemleri kadar genel değildir.

Özel fonksiyonların önemli bir bölümünü oluşturan hipergeometrik fonksiyonlar matematik, fizik, mühendislik ve olasılıkta karşımıza çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Stres-enerji tensörü</span>

Stres-enerji tensörü, fizikte uzayzaman içerisinde enerji ve momentumun özkütle ve akısını açıklayan, Newton fiziğindeki stres tensörünü genelleyen bir tensördür. Bu, maddedinin, radyasyonun ve kütleçekimsel olmayan kuvvet alanının bir özelliğidir. Stres-enerji tensörü, genel göreliliğin Einstein alan denklemlerindeki yerçekimi alanının kaynağıdır, tıpkı kütle özkütlesinin Newton yerçekiminde bu tip bir alanın kaynağı olması gibi.

Bu madde Vektör Analizi'ndeki önemli özdeşlikleri içermektedir.

Matematikte Stolarsky ortalaması, logaritmik ortalamanın bir genelleştirmesidir. 1975 yılında Kenneth B. Stolarsky tarafından ortaya atılmıştır.