İçeriğe atla

Logan'ın Kaçışı

Logan's Run
Logan's Run
Film afişi
YönetmenMichael Anderson
YapımcıSaul David
Hugh Benson
SenaristRoman:
William F. Nolan
George Clayton Johnson
Uyarlama:
David Z. Goodman
OyuncularMichael York
Richard Jordan
Jenny Agutter
Roscoe Lee Browne
Peter Ustinov
Farrah Fawcett
MüzikJerry Goldsmith
Görüntü yönetmeniErnest Laszlo
KurguBob Wyman
StüdyoUnited Artists Films
CinsiSinema filmi
TürüBilimkurgu, Distopya
RenkRenkli Metrocolor
Yapım yılı1976, ABD
Süre120 dakika
Dilİngilizce

Logan's Run (Logan'ın Kaçışı) Michael Anderson'ın, William F. Nolan ve George Clayton Johnson'ın romanından sinemaya uyarladığı filmidir.

Logan's Run, insanların en fazla 30 yaşlarına kadar yaşamalarına izin verilen, 23. yüzyılda geçen bir ütopyayı anlatır. Genç ve verimli insanların yaşadığı, çalıştığı ve eğlendiği bu modern toplum, H. G. Wells'in 'mikro-dünya'larına bir göndermede bulunur. Kendi içine kapanık, kendi suyunu ve havasını üreten bir kentin insanları vardır filmde. Bu insanlar dünya üzerinde çok küçük bir alan içinde yaşayıp, kendilerini çevreleyen şehir sınırları dışına çıkmamaktadırlar. Sınırları aşmak yasalara göre suç sayılmaktadır. Yasalara göre dışarıda (mikro-dünyanın ötesinde) günah, suç, ilkellik vardır.

Ütopyanın insanları yaş aralıklarına ayrılmışlardır ve her aralığı simgeleyen, belli bir renk elbiseyi giymektedirler. 30 yaşına gelen (yaşlanan) insanlar, tüm toplumun katıldığı bir gösteri ile yeniden doğuş törenine mutlulukla giderler. Ölüp, hayata yeni baştan başlayacağını düşünen - buna inandırılan - insanlar için bu törenler onur vericidir.

Filmin başrol oyuncusu Logan (Michael York) bu ütopik toplumu bir distopyaya çeviren adam olarak devreye girer. Jenny Agutter'in canlandırdığı Jesicca karakteri, masum insanların öldüğünü, bir daha hayata gelmeyeceklerini, bu töreni yaratan mekanizmanın insanlara yalan söylediğini, bir denetmen olan Logan'a anlatmak ister. Jessica bir asidir ve sistem için çalışan bir adamı, asilerin arasına çekmeye çalışır. Logan'ın hayatını kurtarma çabasıdır aynı zamanda. Hem Logan'ın hayatını kurtarmak hem de kendine kaçmak için, kendinden daha güçlü bir ortak seçmeye çalışır Jessica. Bu olay örgüsüne birçok distopik film ve kitapta da rastlanmaktadır. Hatta bu olay örgüsü için distopyanın klişesi demek yanlış olmaz.

Logan asimizin peşine takılarak, yaşadığı ve hizmet ettiği mikro-dünyadan kaçmayı başarır ve yabani dünyada yaşlanana kadar yaşayan insanların varlığını öğrenir. Artık Logan da bir asidir (özgür bir asi), ama bununla yetinmez. Adeta bir kahraman olmak için çabalar ve kente geri dünüp, kısacık hayatlar süren insanların gözlerini açmaya çalışacaktır.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji</span> toplumun oluşum, işleyiş ve gelişim yasalarını inceleyen bilim dalı

Sosyoloji veya toplum bilimi, toplum ve insanın etkileşimi üzerinde çalışan bir bilim dalıdır. Toplumsal (sosyolojik) araştırmalar sokakta karşılaşan farklı bireyler arasındaki ilişkilerden küresel sosyal işleyişlere kadar geniş bir alana yayılmıştır. Bu disiplin insanların neden ve nasıl bir toplum içinde düzenli yaşadıkları kadar bireylerin veya birlik, grup ya da kurum üyelerinin nasıl yaşadığına da odaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Platon</span> Antik Yunan filozofu

Platon veya Eflatun, Antik Yunan filozofu ve bilgesi.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Miller</span>

Arthur Asher Miller Amerikalı yazar.

<i>Fahrenheit 451</i> Ray Bradburynin ilk defa 1953te basılan bilimkurgu romanı

Fahrenheit 451, Ray Bradbury'nin ilk kez 1953’te basılan ünlü distopik bilimkurgu romanıdır. Baskıcı bir gelecek toplumunun anlatıldığı bu kitap aynı zamanda distopya olarak da sınıflandırılabilir.

<i>Otomatik Portakal</i> (film)

Otomatik Portakal, Anthony Burgess'in aynı adlı yapıtından uyarlanan 1971 yapımı 137 dakikalık film. Filmin yönetmeni Stanley Kubrick'tir.

Determinizm, belirlenircilik, gerekircilik veya belirlenimlilik evrenin işleyişinin, evrende gerçekleşen olayların çeşitli bilimsel yasalarla, örneğin fizik yasaları ile, belirlenmiş olduğunu ve bu belirlenmiş olayların gerçekleşmelerinin zorunlu olduğunu öne süren öğretidir. Yani öğretiye göre her şey belirlenmiştir ve değişmesi mümkün değildir. Bu görüş başta ahlak felsefesi olmak üzere felsefenin çeşitli dallarının uğraş ve çalışma alanına bir görüştür. Ahlak felsefesindeki "İnsan ahlaki eylemde bulunurken özgür müdür?" sorusunu yanıtlamaya çalışır.

Çocuk, bebeklik ve ergenlik çağları arasındaki insan. Genellikle konuşma ve yürüme kabiliyetleri kazanıldıktan sonra çocukluğun başladığı; cinsel gelişimin başladığı ergenlik dönemi ile birlikte çocukluk döneminin bittiği kabul edilir. Ama bu tanımlamalar görecelidir ve kesin sınırları yoktur. Birleşmiş Milletlerin raporlarında 0-18 yaş arasındaki insanlar çocuk kabul edilirler. Bunun haricinde çocuk kelimesi sıklıkla evlat anlamında da kullanılır.

<i>Cesur Yeni Dünya</i>

Cesur Yeni Dünya, Aldous Huxley'in bir romanı, magnum opus'udur. Brave New World romanın özgün adıdır. Shakespeare'in zamanında "brave" kelimesi "güzel" anlamına geliyordu, yani kitabın isminin asıl manası "Güzel Yeni Dünya" dır.

Ütopya; aslında olmayan, tasarlanmış ideal toplum.

<span class="mw-page-title-main">Ölüme yakın deneyimler</span>

Ölüme yakın deneyimler tıbbi anlamda kalbi durup daha sonra tekrar hayata dönen insanların geçirdiği tecrübelere verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Marquis de Condorcet</span> Fransız filozof, matematikçi ve siyasetçi (1743-1794)

Marie Jean Antoine Nicolas de Caritat, Marquis de Condorcet,, Nicolas de Condorcet olarak da bilinen Fransız filozof ve matematikçi. Liberal ekonomi, anayasal hükûmet, parasız ve eşit kamu eğitimi, kadınlar ve tüm ırklardan insanlar için eşit hakları destekleyen düşünceleriyle Aydınlanma Çağı ve Aydınlanma rasyonalizminin ideallerini somutlaştırmıştır. Condorcet, Fransız Devrimi'nin yetkililerinden bir süre kaçtıktan sonra yakalandı ve hapishanede öldü.

<span class="mw-page-title-main">X-Men</span> çizgi roman süper kahraman takımı

X-Men, Marvel Comics tarafından yayımlanan, bir kurgusal karakterler topluluğu. İlk X-Men çizgi romanı 1963 yılının Eylül ayında yayımlanmıştır. Yaratıcıları Stan Lee ve Jack Kirby'dir.

<span class="mw-page-title-main">Natalie Wood</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1938 – 1981)

Natalie Wood,, , üç Akademi Ödülü adaylığı bulunan Amerikalı sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Vigilante filmi</span>

Vigilante filmleri sistemin ve yasaların toplumun huzurunu korumada yetersiz kaldığı savına sığınarak, yetkisi olmadığı halde kaba güce ve silaha sarılıp asayişi ve düzeni korumaya kalkışan kişi veya gruplarla ilgili yapılmış filmlere verilen addır. Sinemadaki en ünlü örneği 1974 - 1994 yılları arasında çevrilen ve başrollerinde Charles Bronson'un oynadığı 5 filmden oluşan Death Wish serisidir.

<span class="mw-page-title-main">Yüz ifadeleri</span>

Mikro ifadeler insanların, yaşadıkları bir hissi veya düşünceyi bastırmak veya gizlemek isterken yaptıkları ani ve istem dışı yüz hareketleridir. Genellikle bir kazanım veya yitirim söz konusu olan gergin durumlarda ortaya çıkarlar. Normal yüz ifadeleri gibi taklit edilmeleri ve gizlenmeleri neredeyse imkânsızdır fakat çok kısa sürede olup bittikleri veya bir başka yüz ifadesinin altında anlık olarak ortaya çıktıkları için gözleri eğitilmemiş veya doğal yeteneği olmayan kişilerin dahi bunları yakalaması zordur. Mikro ifadeler temelde 6 evrensel hissi dışa vururlar: iğrenme, kızgınlık, korku, üzüntü, mutluluk, şaşkınlık. Bir mikro-ifade saniyenin 1/15'i ile 1/25'i arasındaki hızlarda gerçekleşirler.

<i>Değişen Dünyanın İnsanları</i> 1966 yapımı distopik bilim kurgu filmi

Değişen Dünyanın İnsanları, 1966 Birleşik Krallık-Fransa ortak yapımı distopik bilimkurgu filmdir. Özgün adı Fahrenheit 451 olan film birçok ülkede bu özgün adla gösterildi. İlk gösterimi Venedik Film Festivali'nde yapılan film Türkiye'de ilk kez 5 Mart 1968'de "Değişen Dünyanın İnsanları" adıyla sinemalarda gösterime girdi.

Kozmopolitanizm, bireyin insanlık adı verilen büyük komüniteye aitliğini savunan, yerel nitelikteki bağlılığın yerini evrensel bağlılığın aldığı, evrensel düşüncelerin benimsendiği, tüm dünyanın ülke ya da vatan olarak görüldüğü; genellikle bu görüşlerle ilgili etiksel, sosyolojik ve siyasi felsefelerin tanımlanmasında kullanılan bir kavramdır. Bu fikirleri benimseyen kişi kozmopolit veya kozmopolitan diye adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Harold ve Maude (roman)</span>

Harold ve Maude, Colin Higgins tarafından yazılan roman.

<i>Tutsak Güneş</i> Ayşe Kulinin 2015 yılında yayınlanan romanı

Tutsak Güneş, Ayşe Kulin'in 2015 yılında yayınlanan romanıdır.

La Planète sauvage yönetmenliğini René Laloux'un üstlendiği 1973 yılı yapımı distopik çizgi film. Filmin konusu, Pierre Pairault'nun 1957 tarihli kitabına dayanmaktadır.