İçeriğe atla

Lod

Lod

Lod (İbranice: לוֹד; Arapça: اَلْلُدّْ, al-Ludd; Yunan-Latin Lydda) Tel Aviv'in 15 kilometre güneydoğusunda Arap-Yahudi şehridir.[1] Şehir İsrail'in orta bölümünde bulunmaktadır.[1] 2007 yılı sonunda şehrin nüfusu 67.000'dir. Lod'da Roma ve Yunan döneminde kurulmuş tarihi bir şehre kadar ilk yerleşimler uzanmaktadır. İsrail'in ana uluslararası havaalanı olan Ben Gurion Uluslararası Havaalanı burada bulunmaktadır. Havaalanının ismi daha önceleri Lod havaalanıydı. Havaalanı ve bağlı sanayiler Lod'da oturanlara iş olanakları sağlar. Yahudilerin 1948'den bu yana anavatana dönüşünü sağlayan ana kuruluş Yahudi Ajansı burada bulunmaktadır.

Yorgi'nin (Cercis'in) Lod'daki mezarı

Osmanlı döneminde Lod kentinde hiç Yahudi yaşamamaktaydı. 19 yüzyılda kentte küçük bir Yahudi topluluğu yaşamaya başladı. 1921 yılında Arap isyanlarıyla Yahudiler şehirden atıldılar. 1944 yılında kentin nüfusunun 5'te 1'i Hristiyan Araplardan oluşmaktaydı.

1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında kenti Irgun ve Hagana örgütleri ele geçirdi. 50.000 civarında Arap yerleşimci diğer kentlere sürüldü. Bu sürgünün amacı Tel Aviv ile Kudüs arasındaki stratejik açıdan önemli yolu güvenli hale getirmekti.

1972 yılında Lod Havaalanı'nda Japon Kızıl Ordusu tarafından düzenlenen saldırı Lod Havaalanı Katliamı olarak tarihe geçti, 26 kişi öldü. George Habaş Lod kentini şehir İsrail askerleri tarafından boşaltılmışken ziyaret etti.

2001'de yapılan nüfus sayımına göre nüfusun %80'i Yahudilerden, çoğunluğu Müslüman olmak üzere %19,7'si Araplardan oluşmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ a b Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barselona</span> Ispanyanın kuzeydoğusunda, ülkenin ikinci büyük kenti

Barselona, İspanya'nın kuzeydoğu kıyısında bulunan bir kent. Katalonya özerk bölgesinin başkenti ve en büyük kenti, ayrıca İspanya'nın nüfus bakımından ikinci en büyük kentidir. Şehir merkezi sınırları içindeki nüfusu 1,6 milyon, komşu ilçelerle birlikte Barselona ilinin nüfusu 4,8 milyondur. Avrupa Birliği sınırları içindeki beşinci en büyük metropoliten alandır. Kent, İspanya-Fransa sınırının yaklaşık 150 km güneyinde yer alır. İspanya'nın Akdeniz kıyısındaki en önemli limanı ve ticaret merkezidir. Kendine özgü kültürü ve güzelliğiyle ün yapan Barselona'nın, Gaudi'nin başını çektiği modernizm akımıyla planlanmış, 1900'lerden kalma ızgara planlı modern bölümü ilgi çekmektedir. Yaygın dil Katalanca'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs</span> Orta Doğuda yer alan bir şehir

Kudüs veya Yeruşalim, Orta Doğu'nun Kenan bölgesinde, Akdeniz ile Lut Gölü arasındaki Yehuda Dağları'ndaki bir plato üzerine kurulmuş eski bir şehirdir. Üç büyük İbrahimî din olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsal sayılan bir şehirdir. İsrail, başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler, bu kararı tanımadığını açıklamıştır. Aynı şekilde Filistin de tıpkı İsrail gibi kendi başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Günümüzde İsrail ve Filistin Kudüs'ü başkent olarak kabul eder fakat Uluslararası alanda bu kararlar tanınmamaktadır. Çoğu ülke İsrail'deki diplomatik misyonlarını ve Büyükelçiliklerini Tel Aviv'de bulundururken, Filistin'deki diplomatik misyonlar ve Büyükelçilikler ise Ramallah, Gazze Şehri, Kahire ve Şam gibi çeşitli yerlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Şeria</span> Filistinde bulunan bir bölge

Batı Şeria (Cisürdün) (Arapça: الضفة الغربية‎,, İbranice: הגדה המערבית‎,, Orta Doğu'da batı, kuzey ve güneyinde İsrail, doğusunda ise, Şeria nehri ve Lût Gölü ile çevrili bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Ulusal Yönetimi</span> Batı Şeria ve Gazze Şeridini yöneten bir idari örgüt

Filistin Ulusal Yönetimi, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni yöneten bir idari örgüt ve devlet yapılanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tel Aviv</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Tel Aviv-Yafo veya kısaca Tel Aviv, İsrail'in Akdeniz kıyı şeridinde, Guş Dan metropolünde bulunan 451.523 nüfuslu bir şehirdir. Ülkenin finans ve teknoloji merkezidir. Uluslararası kuruluşlar ve birçok ülke Tel Aviv'i İsrail'in başkenti olarak tanımakta ve bu ülkelerin elçilikleri Tel Aviv'de bulunmaktadır. Doğu Kudüs, İsrail'in bir parçası olduğu varsayılırsa Tel Aviv, ülkenin Kudüs'ten sonra ikinci en kalabalık şehridir. Tel Aviv, Batı Kudüs'ten önceki en kalabalık şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">1948 Arap-İsrail Savaşı</span> İsrail ile Arap ülkeleri arasında yapılan ilk savaş

1948 Arap–İsrail Savaşı veya Birinci Arap–İsrail Savaşı, Filistin'de İngiliz manda rejiminin sona ermesinin hemen ardından 14 Mayıs 1948'de Tel-Aviv'de toplanan Yahudi Millî Konseyi'nin, İsrail Devleti’nin kurulduğunu ilan etmesinden birkaç saat sonra Arap Birliği'nin İsrail'e savaş ilanıyla başlayan savaştır. Yeni kurulan devletin sınırlarıyla ilgili, “Eretz İsrail” dışında hiçbir bildiri yoktu. Bunun hemen ardından ABD ve ertesi gün de Sovyetler Birliği İsrail'i tanıdığını açıkladı. Bu gelişmelerin öncesinde ise İngiliz birlikleri bölgeyi terk etmeye başlamışlardı.

<span class="mw-page-title-main">Tel Aviv Üniversitesi</span>

Tel Aviv Üniversitesi, İsrail'deki en büyük üniversitedir. 2006 yılı itibarıyla 29.000 öğrencisi bulunmaktadır. Üniversitede 9 fakülte, 106 bölüm ve 90 araştırma merkezi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Remle</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Remle, Arap ve Yahudi nüfusunun yaşadığı İsrail'in orta bölümünde bulunan bir şehirdir. Şehir pek çok kez el değiştirmiştir. Abbasiler, Haçlılar, Selçuklular, Memluklar, Türkler ve İngilizler kente belirli süreler hakim olmuşlardır. Arap ve Osmanlı idaresi altında Ramla, Filistin'de önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Şehirde pek çok kez şiddetli depremler meydana gelmiştir. 715, 1033, 1068, 1546 ve 1927 yılında depremler meydana gelmiştir. Şehirde 1347'de Büyük Veba Salgını ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beerşeba</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Beerşeba veya Birüssebi, Güney İsrail ve Necef Çölü'nün en büyük şehridir. İsrail'in en büyük yedinci şehri olan Birüssebi (Beerşeba), Necef bölgesinin başkenti olarak da tanınır. Ülkenin güney bölümünde bulunur ve Ben-Gurion Üniversitesi ve Soroka Tıp Merkezi de bu şehirdedir.

Hod HaŞaron İsrail'in Merkez Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir.1990 yılında şehir olan Hod HaŞaron,1964 yılında dört komşu köyden oluşmuştur;Magdiel, Ramatayim,Hadar ve Ramat Hadar.Yüzölçümü 19.239 km²'dir.Aralık 2007 tarihinde yapılan nüfus sayımına göre nüfusu 45.700 kişidir.

Yahudilerin Arap topraklarından toplu göçü 20. yüzyılda, başta Sefarad ve Mizrahiler olmak üzere, Yahudilerin Arap ve Müslüman ülkelerden kovulması veya toplu olarak ayrılmasına atıfta bulunmaktadır. Göç, 19. yüzyılın sonlarında başlamışsa da özellikle 1948 Arap-İsrail Savaşı'nın ardından ivme kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bney Brak</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Bney Brak, İsrail'in Tel Aviv kentinin doğusunda bulunan, Tel Aviv Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Yüzölçümü 7.088 km²'dir. Nüfusun büyük çoğunluğunu Haredi Yahudileri oluşturur. Bney Brak İsrail'in en fakir şehirlerinden birisidir ve ayrıca İsrail'de nüfus yoğunluğu en yüksek olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Guş Dan</span> metropoliten alan

Guş Dan, Tel Aviv ve çevresindeki kentleri barındıran bir Metropoliten alandır. Alan, İsrail'in merkez bölgesini kapsadığı gibi, nüfus ve yüzölçümü olarak da İsrail'deki en büyük kentsel alandır. Akdeniz kıyısında yer alan Guş Dan bölgesinin nüfusu yaklaşık üç milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Tel Aviv (ilçe)</span>

Tel Aviv ilçesi, İsrail'in altı ilçesinden biridir. İlçe, ülkenin ortasında Akdeniz kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 172 km² olan ilçenin nüfusu 2018 yılı itibarı ile 1.427.200'dür. İlçenin merkezi Tel Aviv'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bat Yam</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Bat Yam, İsrail'de bir şehir. Akdeniz kıyısında bulunan şehir, Tel Aviv bölgesinin güneyindedir. Nüfusu yaklaşık 130.000'dir. Bat Yam şehri 1926 yılında Ortodoks Yahudiler tarafından Bayit VaGan ismiyle kuruldu. Kent 1929 yılında Filistin ayaklanmaları sırasında Arap saldırılarına maruz kalmıştır. Yeniden düzenlenmesi için 1930 yılında İngilizler tarafından boşaltılan Bayit VaGan şehrinin adı, 1938 yılında Bat Yam olarak değiştirilmiştir. 1958 yılında şehir statüsü kazanan Bat Yam, kitlesel göçler sayesinde büyümüştür. Düşük emlak fiyatlarının da etkisiyle, 1970 ve 1980'li yıllarda düşük gelirli Yahudi aileleri, ülke içinden ve Arap ülkelerinden Bat Yam'a göç etmiştir. Bat Yam şehri, Türkiye eski cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve eski başbakan Tansu Çiller tarafından da ziyaret edilmiştir.

İsrail’de laiklik, din ve devlet işlerinin birbiriyle nasıl alakalandığını gösterir. Laiklik, devlet kurumlarının, dini kurumlardan ve kurallardan ayrıl tutulması ilkesidir. Ayrıca laiklik dini kabul etmemeye karşı devletin tutum geliştirmemesidir. İsrail’de laiklik, herhangi bir dine mensup olmayan kesim ile Yahudi toplumu içinde kendini herhangi bir mezheple tanımlamayanlar olarak kendini gösterir. 1948’de, İsrail’in yeni bir devlet olarak kurulmasıyla birlikte, yeni İsrailli nüfus için yeni ve farklı bir Yahudi kimliği ortaya çıktı. Bu nüfus, İsrail kültürü ve İbranice’yle tanımlandı ve Holokost ile yaşananlar toplum için bir bağ oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">Eski Şehir (Kudüs)</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Eski Şehir, modern Kudüs şehri içerisinde 0.9 kilometrelik surlarla çevrili bir alandır. 1860'ta Yahudi mahallesi Mishkenot Sha'ananim kurulana kadar kentin tamamını kaplayan alandır. Eski şehir Müslümanlar için Kubbetü's-Sahre ve Mescid-i Aksa, Yahudiler için Tapınak Tepesi ve Ağlama Duvarı ve Hristiyanlar için Kutsal Kabir Kilisesi gibi çeşitli dinlere ait kutsal mekanlara ev sahipliği yapmaktadır. 1981'de UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sde Dov Havaalanı</span> Tel Aviv, İsrailde havaalanı

Sde Dov Havaalanı, ayrıca bilinen adıyla Dov Hoz Havaalanı, İsrail'in Tel Aviv'deki havaalanıydı. Çoğunlukla İsrail'in kuzeyine, Eilat ve Golan Tepeleri'ne yapılan iç hat uçuşlarının yanı sıra İsrail Hava Kuvvetleri'ne (IAF) üs olarak hizmet etmişti. Tel Aviv'in en büyük ve bölgede Lod'un eteklerinde bulunan Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'ndan sonra ikinci en büyük havaalanıydı. 1938 yılında açılan havaalanı daha sonra, Yahudi havacılığının öncü isimlerinden Dov Hoz olarak adlandırıldı. 30 Haziran 2019 tarihinde kıymetli sahil mülkünde yüksek kaliteli konut daireleri inşa etmek amacıyla havaalanını kapatmak için uzun ve gecikmeli bir planın yürürlüğe girmesinden sonra faaliyetlerine son verdi. Bunun üzerine ticarî uçuşlar Ben Gurion Havalimanı'na ve askerî uçuşlar diğer IAF üslerine taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Nahalat Yitzhak Mezarlığı</span>

Nahalat Yitzhak Mezarlığı, İsrail'in Tel Aviv Bölgesi'ndeki Givatayim kentinde, Nahalat Yitzhak mahallesinin doğusunda bulunan bir Yahudi belediye mezarlığıdır.