İçeriğe atla

Lockheed Martin KC-130

Lockheed Martin KC-130
TürüHavada yakıt ikmali/Nakliye, Himaye/Yakın hava desteği
Ulusal köken ABD
ÜreticiLockheed Martin
İlk uçuşOcak 1960
Hizmete giriş1962
DurumuHizmette
Ana kullanıcıABD Hava Kuvvetleri, Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri
Üretim aralığı1960-günümüze
Üretim sayısı169 (1 Mart 2017)
Birim maliyeti37-71 milyon US$
GelişimiLockheed C-130 Hercules, Lockheed Martin C-130J Super Hercules
DeğişimleriLockheed Martin HC-130J, Lockheed Martin MC-130J

Lockheed Martin KC-130, havada yakıt ikmali amacıyla değiştirilmiş C-130 Hercules nakliye hava aracın uzak menzilli tanker sürümü bir ailesinin temel tanımlamasıdır. KC-130J, toplam 79'dan 48'i iletilmiş olan ABD Deniz Piyade Kolordusu tarafından işletilen son değişik türdür. Daha eski KC-130F, KC-130R ve KC-130T varyantların yerini almıştır.

Kullanıcılar

 Arjantin
 Brezilya
 Şili
 Kanada
 Fransa
 İsrail
 İtalya
 Japonya
 Endonezya
 Kuveyt
 Libya
 Malezya
 Fas
 Suudi Arabistan
 Singapur
 ABD

Teknik özellikler (KC-130)

Kaynakça:[1]

  • Mürettebat: 4
  • Uzunluk: 29.79 m
  • Kanat açıklığı: 40.41 m
  • Yükseklik: 11.84 m
  • Kanat alanı: 162.1 m²
  • Boş ağırlık: 34,274 kg
  • Faydalı yük: 33,000 kg
  • Azami kalkış ağırlığı: 79,378 kg, normalde 70,305 kg
  • Yakıt boşaltma kapasitesi: 26,000 kg
  • Motor: 4 × Rolls-Royce AE 2100D3 turboprop, her biri 4,637 shp (3,458 kW)
  • Pervane: Dowty R391 6-palalı kompozit pervane, her motor için 1 adet

Performans

  • Azami hız: 362 knot (671 km/s, 417 mil/s)
  • Seyrüsefer hızı: 348 kn (643 km/s, 400 mil/s)
  • Servis tavanı: 8.615 m (28.000 ft), 19.090 kilogram (42.000 libre) yük ile
  • Menzil: 2.835 nmil (5.250 km, 3.262 mil)
  • Kalkış mesafesi: 953 m (3.127 ft), 70.300 kg (155.000 libre) brüt ağırlık ile

Kaynakça

  1. ^ "Fact sheet: KC-130J Super Tanker" 20 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Lockheed Martin, Ekim 2009, Erişim: 3 Ekim 2010.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lockheed C-130 Hercules</span> taktik nakliye uçağı

C-130 Hercules, Amerikalı Lockheed (şu an Lockheed Martin) firması tarafından geliştirilen orta sınıf bir taktik nakliye uçağıdır. Havacılık tarihinin en başarılı nakliye uçaklarından biri olarak kabul edilmektedir. Dünya genelinde 50'den fazla ülke için 2,500'den fazla C-130 Hercules üretilmiştir ve bu uçaklar 22 milyon uçuş saatini aşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed Martin F-22 Raptor</span> ABD yapımı beşinci kuşak savaş uçağı

Lockheed Martin F-22 Raptor, Lockheed Martin kuruluşu tarafından, hava üstünlüğü odaklı, düşük radar izi ile yüksek görünmezlik sağlamaya yönelik üretilen, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF) için geliştirilmiş tek koltuklu, çift motorlu, her türlü hava koşuluna uygun taktik savaş uçağıdır. USAF'ın Gelişmiş Taktik Avcı programının bir sonucu olarak, uçak bir hava üstünlüğü savaşçısı olarak tasarlanmış, ancak aynı zamanda kara saldırısı, elektronik harp ve sinyal istihbarat yeteneklerine de sahiptir. Ana yüklenici Lockheed Martin, F-22'nin gövde ve silah sistemlerinin çoğunu üretip son montajı gerçekleştirirken, Boeing kanatları, arka gövdeyi, aviyonik entegrasyonunu ve eğitim sistemlerini sağlamıştır. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'ne (USAF) bağlı F-22 uçakları, Birleşik Devletler Küresel Saldırı Görev Gücü'nün (US-GSTF) önemli bileşenlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">S-3 Viking</span>

S-3 Viking, Lockheed firması tarafından ABD Deniz Kuvvetleri için geliştirilmiş bir denizaltı savunma ve istihbarat uçağıdır. Düşman denizaltılarını tespit, takip ve yok etmek üzere tasarlanmış olan Viking, doksanlı yılların sonundan itibaren genellikle yüzey hedeflerine karşı elektronik istihbarat görevlerinde kullanılmıştır. Ayrıca tanker uçak olarak da hizmet veren Viking, bu görevini kademeli olarak F/A-18E Superhornet uçaklarına bırakmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">SIAI-Marchetti SF.260</span> akrobasi ve askeri eğitim uçağı olarak satılan hafif uçak

Aermacchi SF.260, akrobasi ve askeri eğitim uçağı olarak satılan hafif uçak. Orijinal modeli Stelio Frati tarafından Aviamilano için tasarlanmış, ilk uçuşunu 15 Temmuz 1964'te yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed Martin RQ-3 DarkStar</span> Amerikan Hava Kuvvetleri tarafından keşif amacıyla üretilmiş insansız hava aracı

Lockheed Martin RQ-3 DarkStar, Amerikan Hava Kuvvetleri tarafından keşif amacıyla üretilmiş insansız hava aracıdır. Düşük saptanma özelliğine sahiptir.

Tupolev TB-1 SSCB döneminde üretilen ağır bombardıman sınıfında bir uçaktır. Uzun yıllar Sovyet Hava Kuvvetleri bünyesindeki en önemli bombardıman uçağı olmuştur. 1929 yılında tasarlanan uçaktan toplamda 212 adet üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bell Boeing V-22 Osprey</span>

V-22 Osprey, müşterek kullanımlı, çok görevli askerî tiltrotordur. Helikopter ile uçak arasında bir geçiş formuna sahiptir. Dikey (VTOL) ve kısa (STOL) kalkış yeteneği vardır. Geleneksel helikopterlere uygun görevleri turboprop uçaklardaki gibi daha uzun menzil ve yüksek hızlı seyirle gerçekleştirmek için tasarlanmıştır. Bell Helicopter Textron tarafından, Boeing Helicopters partnerliğinde geliştirilmiştir. En büyük kullanıcıları ABD Deniz Piyadeleri ve Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'dir.

<span class="mw-page-title-main">Convair XFY</span>

Convair XFY Pogo, ABD ordusu için geliştirilmiş deneysel dikey kalkış ve inişli hava aracı. Pogo, delta kanatlara ve üç bıçaklı ters yönlere dönen pervanelere güç sağlayan 5.500 hp turboprop motora sahipti. Küçük savaş gemilerinden kalkış ve iniş yapabilecek yüksek performanslı bir avcı uçağı olarak tasarlanmış, ancak kuyruk üzerine inişin pilotlar için zorluğu sebebiyle kullanımının riskli olacağından proje iptal edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed U-2</span> yüksek irtifa keşif ve istihbarat uçağı

Lockheed U-2, tek kişilik, tek motorlu, yüksek irtifa keşif uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cessna 172</span> Sivil hava aracı

Cessna 172 Skyhawk 4 kişilik, yüksek kanatlı, tek motorlu Cessna modelidir. Dünyanın en çok üretilen popüler eğitim uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cirrus S20</span>

Cirrus SR20 Amerikalı uçak şirketi Cirrus Tasarım tarafından üretilen Cirrus SR20 dünyanın ilk paraşütlü uçaklarındandır. Acil durumlarda uçağın üzerinde yer alan bir bölmeden açılan paraşüt donanımıyla dünyanın en emniyetli uçağı olarak gösterilir. 200 beygir gücünde motoru bulunan, saatte 300 km hızla uçabilen uçak yaklaşık 5 saat havada kalabilme gibi özelliklere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Grumman C-2 Greyhound</span> Uçak gemilerine malzeme ve posta taşımak için kullanılan kargo uçağı

Grumman C-2 Greyhound, Uçak gemileri için malzeme ve posta taşımak için kullanılan kargo uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">CASA C-212 Aviocar</span> turboprop motorlu Orta Sınıf bir nakliye uçağı.

EADS CASA C-212 Aviocar turboprop motorlu Orta Sınıf bir nakliye uçağıdır. İlk olarak İspanya için tasarlanan bu uçak şu an lisanslı olarak Endonezya için IPTN Tarafından üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Douglas C-124 Globemaster II</span>

Douglas C-124 Globemaster II veya diğer ismi ile Old Shakey, ağır askeri nakliye uçağı. Douglas Havacılık Şirketi tarafından Long Beach, Kaliforniya'da üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">North American F-86 Sabre</span>

F-86 Sabre, North American firması tarafından üretilmiş transonik avcı uçağıdır. İlk uçuşunu 1947 yılında yapan bu avcı uçağından 9860 civarında üretilmiştir. Modern F-15 uçakları ortaya çıkana kadar Amerikan Hava Kuvvetleri'nde görev yapmış ilk hava üstünlük uçağıdır. Zamanının en üstün performansına sahip uçaklardan birisidir ve bunu muadili olan sovyet Mig-15 uçakları karşısında kanıtlamıştır. Kanada tarafından da lisans altında üretilmiştir. Yeryüzünde uçan son askeri F-86 Sabre 1994 yılında Bolivya Hava Kuvvetleri'nde emekliye ayrılmıştır. Geçmişte Türk Hava Kuvvetleri'nde de uzun yıllar hizmet veren bu avcı uçakları bir adet General Electric J47-GE-27 turbojet motoru kullanmaktadır. Görüş açısı yüksek kanopi, hava-hava muharebelerinde atış avantajı sağlayan radarı, sağlam dış yapısı ve taşıdığı 6 adet M3 Browning makineli tüfeği ile üstünlüğünü kanıtlamış bu uçak Kore Savaşı'nda da uçmuştur.

<span class="mw-page-title-main">KAI T-50 Golden Eagle</span>

KAI T-50 Golden Eagle (골든이글), Korea Aerospace Industries (KAI) ile Lockheed Martin tarafından ortak olarak geliştirilen Güney Kore yapımı süpersonik jet eğitim ve hafif savaş uçağıdır. Uçağın geliştirilmesine 1990'larda başlanmış olup ilk uçuşunu 2002 yılında gerçekleştirdi ve 2005 yılında hizmete girdi. T-50'nin T-50B, TA-50, FA-50 olmak üzere akrobasi ve savaş amaçlı modelleri de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed Martin C-130J Super Hercules</span>

Lockheed Martin C-130J Super Hercules, ABD yapımı turboprop askerî nakliye uçağıdır. C-130J yeni motorlar, uçuş güvertesi ve diğer sistemlerle birlikte Lockheed C-130 Hercules'in kapsamlı bir güncellemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yokosuka R2Y</span>

Yokosuka R2Y Keiun, II. Dünya Savaşı'nın sonlarında Japonya'da üretilmiş bir prototip keşif uçağıydı.

<span class="mw-page-title-main">Grumman XP-50</span>

Grumman XP-50, çift motorlu bir ağır önleme uçağı için Amerika Birleşik Devletleri Hava Kolorduları'nın düzenlediği yarışmaya katılan Grumman XF5F Skyrocket avcı uçağının kara için geliştirilmiş bir modeliydi. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kolorduları, 25 Kasım 1939'da XP-50 olarak adlandırılan uçak için bir ilk örnek siparişi verdi, ancak yarışmada Lockheed XP-49'a kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Boeing RC-135</span>

Boeing RC-135, Boeing tarafından üretilen ve General Dynamics, Lockheed ve L3 Technologies gibi çeşitli şirketler tarafından modifiye edilen bir keşif uçağı serisidir. Bu uçaklar ABD Hava Kuvvetleri ve Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından bölgesel ve ulusal düzeydeki tüketiciler için neredeyse gerçek zamanlı istihbarat toplama ve analizi sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. RC-135, C-135 Stratolifter uçağına dayanmaktadır ve 1961'den beri kullanılmaktadır. C-135 ve KC-135 Boeing tarafından Model 717 olarak tanımlanırken, mevcut RC-135 filosunun çoğu Model 739 olarak tanımlanmaktadır. RC-135'in birçok varyasyonu birçok kez değiştirilmiş, bu da çok çeşitli tanımlamalar ve konfigürasyonlarla sonuçlanmıştır.