İçeriğe atla

Lockheed L-1011 Tristar

Lockheed L-1011 Tristar
Delta Air Lines'a ait bir L-1011-1 TriStar
Delta Air Lines'a ait bir L-1011-1 TriStar
TürüGeniş gövdeli jet uçağı
Ulusal köken ABD
ÜreticiLockheed
İlk uçuş16 Kasım 1970
Hizmete giriş26 Nisan 1972, Eastern Air Lines ile
DurumuSınırlı hizmette
Ana kullanıcıNorthrop Grumman
British Airways (Tarihsel)
Delta Air Lines (Tarihsel)
Eastern Air Lines (Tarihsel)
Üretim aralığı1968–1984
Üretim sayısı250
DeğişimleriLockheed TriStar (RAF)
Stargazer (aircraft)

Genellikle L-1011 ('El-ten-eleven' olarak telaffuz edilir) veya TriStar olarak adlandırılan Lockheed L-1011 TriStar, Lockheed Corporation tarafından inşa edilen bir Amerikan orta-uzun menzilli, geniş gövdeli trijet uçağıdır. Boeing 747 ve McDonnell Douglas DC-10'dan sonra ticari operasyonlara giren üçüncü geniş gövdeli uçaktı. Uçak, 400 yolcuya kadar oturma kapasitesine ve 4.000 deniz milinin (7.410 km) üzerinde bir menzile sahiptir. Trijet konfigürasyonunda, her kanadın altında bir motor bulunan üç Rolls-Royce RB211 motorunun yanı sıra, kuyruğa ve üst gövdeye gömülü bir S-kanalı hava girişi ile merkeze monte edilmiş üçüncü bir motor bulunur. Uçakta otomatik iniş kabiliyeti, otomatik iniş kontrol sistemi ve mevcut alt güverte mutfak ve dinlenme tesisleri bulunmaktadır.

L-1011 TriStar, iki gövde uzunluğunda üretildi. Orijinal L-1011-1 ilk olarak Kasım 1970'te uçtu ve 1972'de Eastern Air Lines ile hizmete girdi. Kısaltılmış, daha uzun menzilli L-1011-500 ilk olarak 1978'de uçtu ve bir yıl sonra British Airways ile hizmete girdi. Orijinal uzunluktaki TriStar ayrıca yüksek brüt ağırlık L-1011-100, yükseltilmiş motor L-1011-200 ve daha da yükseltilmiş L-1011-250 olarak üretildi. Arttırılmış kalkış ağırlıkları ile L-1011-1 için üretim sonrası dönüşümler, L-1011-50 ve L-1011-150'yi içeriyordu.

L-1011 TriStar'ın satışları, uçak motorlarının tek üreticisi olan Rolls-Royce'daki gelişimsel ve finansal sorunlar nedeniyle iki yıllık gecikmeler nedeniyle sekteye uğradı. 1968 ve 1984 yılları arasında Lockheed, Los Angeles'ın kuzeyindeki güney Kaliforniya'daki Palmdale Bölge Havaalanı'nda bulunan Lockheed fabrikasında bir araya getirilen toplam 250 TriStar üretti. L-1011 üretimi sona erdikten sonra Lockheed, hedeflenenin altındaki satışlar nedeniyle ticari uçak işinden çekildi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Airbus A380</span> Dünyanın en büyük yolcu uçağı

Airbus A380, Airbus tarafından üretilen, dünyanın en büyük geniş gövdeli yolcu uçağıdır. Ağırlığı 560 ton'dur.

<span class="mw-page-title-main">Supermarine Spitfire</span> İngiltere yapımı, yekpare metal tasarımlı ve tek pilotlu avcı uçağı

Supermarine Spitfire, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait ilk yekpare metal tasarımlı ve tek pilotlu avcı uçağı. 1938'de hizmete girdi ve bütün II. Dünya Savaşı boyunca Kraliyet Hava Kuvvetlerine hizmet etti. 1950'lere kadar Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından kullanıldı. Baş tasarımcısı R.J. Mitchell'dır.

<span class="mw-page-title-main">Junkers Ju 87</span> Nazi Hava Kuvvetlerinin hafif bombardıman uçağı

Junkers Ju 87 diğer adıyla Stuka (Sturzkampfflugzeug), Junkers firması tarafından üretilen II. Dünya Savaşında Alman Hava Kuvvetlerinin hafif bombardıman uçağı.

<span class="mw-page-title-main">Airbus A330</span> Airbus tarafından üretilen yüksek kapasiteli, orta-uzun menzilli yolcu uçağı

Airbus A330, Airbus ailesinin yüksek kapasiteli, orta ve uzun menzilli bir uçağıdır. Teknik olarak aynı A340 gibi geniş gövdeli, iki koridorlu yapıda olup A340'dan farklı olarak iki adet turbofan motora sahiptir. Bu özellikleri ile Airbus ailesinin A350 modelinden sonraki çift motorlu en büyük ikinci üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 747</span> Boeing tarafından üretilen, orta-uzun menzilli, geniş gövdeli yolcu-kargo uçağı

Boeing 747, havayolu taşımacılığında kullanılan bir jet uçağıdır. İlk ticari uçuşunu 1970 yılında gerçekleştirmiştir. Büyüklük rekorunu Airbus A380'in hizmete girdiği 2006 yılına kadar elinde tutmuştur. 2006 yılı itibarıyla en uzun kanat genişliğine Hughes H-4 Hercules sahiptir ancak en büyük ticari uçak, Sovyet yapımı kargo uçağı Antonov An-225'tir.

<span class="mw-page-title-main">Concorde</span> Yolcu uçağı olarak tasarlanmış hava taşıtı

Concorde, süpersonik yolcu uçağı olarak hazırlanmış bir hava taşıtı. Air France ve British Airways tarafından kullanılmış olup, 26 adet üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas DC-10</span>

McDonnell Douglas DC-10 Üç motorlu, orta ve uzun mesafeler için tasarlanmış, geniş gövdeli uçak. İki motor kanatlarda yer alırken üçüncü motor kuyrukta, dikey stabilizatörün altına yerleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 777</span> yolcu uçağı

Boeing 777 Uzun menzilli, geniş gövdeli, Çift koridorlu, çift motorlu yolcu uçağı. Boeing Ticari Uçaklar tarafından üretilmektedir. Dünyanın en büyük ve yaygın büyük çap turbofan motorlu, üç sınıfta 283 ve 368 arasında tek sınıf yapılandırmasında 550 yolcu taşıma olanağına sahip, 5235 ila 9380 deniz mili 'ye kadar menzili vardır. 777'ye dışarıdan bakıldığında diğer uçaklardan ayırt edici özellikleri, yuvarlak gövde kesiti, bıçak-kuyruk konisi, altı tekerlekli ana iniş takımı. Boeing 777'in ilk telesiyejli filosiyeline göre, bilgisayar aracılı kontrolleri var. Ayrıca, tamamen bilgisayar destekli tasarımla tasarlanan ilk ticari uçak.

<span class="mw-page-title-main">Yolcu uçağı</span>

Yolcu uçağı, genel anlamda sadece yolcu taşıma amacına yönelik olarak üretilmiş uçak. Yolcuların yanı sıra yolculara ait bagajların ve kısmen diğer malzemelerin nakliyesinde de kullanılırlar. Yolcu uçağı tabiriyle daha çok havayolları tarafından kullanılan yüksek kapasiteli ve performanslı uçaklar kastedilir. Bununla birlikte hafif uçaklar da az sayıda yolcunun çoğunlukla kısa mesafelere ulaştırılmasında kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 757</span> Tek koridorlu, çift motorlu, orta menzilli, yolcu ve kargo uçağı

Boeing 757 bir tek koridorlu, çift motorlu, orta menzilli, hem yolcu, hem kargo taşımacılığında kullanılan 757-200 // 757-300 ve 757-200F olmak üzere üç modeli vardır. Normal seyir hızı üç modelde de 0.8 machdır. Yolcu kapasitesi 200 ile 290 arası değişir. 757-200F kargo, 757-200 yolcu uçağının bir türevidir. 4'lü ana iniş takımına sahip olduğu ve bu sayede uçağın ağırlığını daha fazla noktaya dağıttığı için küçük pistlere de inebilen büyük yolcu uçağıdır. 28 Kasım 2005'te 1050'cisinin Shanghai Airlines'a teslimi ile üretimi durmuştur. Boeing 757, 1050 adet üretilen 7 ticari uçak modelinden biridir. Rolls Royce ve Pratt&Whitney motor tipleri bulunmaktadır. Başlıca kullanıcısı Delta'dır.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 707</span>

Boeing 707 1950'li yıllarda üretime başlanan dört jet motorlu dar gövdeli sivil yolcu uçağı modelidir. Ünlü "Seven oh Seven" diye bahsedilen efsanevi yolcu uçağı olarak bilinir. Boeing tarafından 1010 adet üretildi, 1960 ve 1970 yılları arasında uluslararası uzun uçuşlarda yolcu taşımacılığında kullanıldı. İlk jet motorlu yolcu uçağı olan de Havilland Comet'ın başarısız ve sonu ölümle biten kazalarından sonra havacılık tarihinde başarılı olmuş ve yeni tasarımlara ilham vererek yolcu taşımacılığında jet uçağı çağını başlatmıştır.

Lockheed Electra L-188 Lockheed tarafından inşa edilen Amerikan turbo fanlı yolcu uçağıdır. İlk uçuşunu 1957 yıldan gerçekleştiren, ABD'de üretilmiş ilk büyük turbo fanlı yolcu uçağıdır. İlk satışları iyi olmasına rağmen daha sonra iki büyük uçak kazasından sonra prestiji etkilenmesi ve modifikasyon masraflarının yüksek olması nedeniyle daha sonra satış miktarları azaldı. Sonrasında yerini turbo jetli modellere bıraktı. 21. Yüzyılda kargo uçağı olarak hala piyasadaki yerini korumaya devam ediyor. Gövdesi aynı zamanda Lockheed P-3 Orion deniz devriye uçağı için temel olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-204</span> çift motorlu orta menzilli jet uçağı

Tupolev Tu-204 çift motorlu orta menzilli jet uçağı ailesi, Sovyetler Birliği yıkılmadan önce tasarlanmış, sonrasında yolcu ve kargo modelleri Rusya merkezli havayollarında kullanıma girmiştir. Tupolev Tasarım Bürosu tarafından tasarlanan ve Aviastar SP ve Kazan Uçak Üretim Derneği tarafından üretilen bir dar gövdeli yolcu uçağıdır. İlk uçuşunu 1989 yılında yapan Tu-204, biraz daha düşük menzil ve yük kapasitesi ve kendi sınıfında rekabetçi performans ve yakıt verimliliği ile Boeing 757'ye göre eşdeğer olması amaçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avro Shackleton</span> Birleşik Krallık yapımı bir hava taşıtı

Avro Shackleton, Avro tarafından üretilen bir Birleşik Krallık yapımı uzun menzilli deniz devriye uçağıdır. Uçak, Avro Lincoln bombardıman uçağı üzerinden geliştirilmiş olup 1951 yılında hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İlyuşin İl-86</span>

İlyuşin İl-86, İlyuşin tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet yolcu uçağıdır. Uçak, 1970'lerde geliştirilmiş olup 1980 yılında hizmete girmiştir. İl-86, Sovyetler Birliği'nin ilk geniş gövdeli ve dünyanın ikinci dört motorlu geniş gövdeli uçağıydı.

<span class="mw-page-title-main">Pratt & Whitney J48</span>

Pratt & Whitney J48, Rolls-Royce Tay'ın lisanslı bir versiyonu olarak Pratt & Whitney tarafından geliştirilen bir turbojet motorudur. Tay / J48, Rolls-Royce Nene'nin genişletilmiş bir geliştirmesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Rolls-Royce Nene</span> uçak motoru

Rolls-Royce RB.41 Nene, 1940'ların İngiliz santrifüj kompresörlü turbojet motorudur. Nene ölçeklendirilmiş bir Rolls-Royce Derwent yerine 5.000 lbf tasarım hedefi ile tamamıyla bir yeniden tasarımdı ve bu da onu çağının en güçlü motoru yapıyor. Rolls-Royce'un üretime giren üçüncü jet motoruydu ve ilk olarak tasarımın başlamasından itibaren 6 aydan daha kısa bir sürede çalıştı. Adını, şirketin jet motorlarına nehirlerden sonra isim verme geleneği doğrultusunda Nene Nehri'nden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Trijet</span>

Trijet üç jet motoruyla çalışan bir jet uçağıdır. Genel olarak, yolcu havayolu trijetleri, turbofan teknolojisinin ilerlemesine ek olarak yenilikçi motor konumları nedeniyle ikinci nesil jet uçakları olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Rolls-Royce Avon</span>

Rolls-Royce Avon, Rolls-Royce tarafından tasarlanan ve üretilen ilk eksenel akışlı jet motoruydu. 1950'de tanıtılan motor, İkinci Dünya Savaşı sonrası en başarılı motor tasarımlarından biri haline geldi. Hem askeri hem de sivil olmak üzere çok çeşitli uçaklarda ve ayrıca sabit ve deniz gücü versiyonlarında kullanıldı

<span class="mw-page-title-main">Aerfer Ariete</span>

Aerfer Ariete, 1958 yılında İtalya'da üretilmiş bir prototip savaş uçağıdır. Aerfer Sagittario 2'nin geliştirilmiş bir türevidir. Bu girişim aynı zamanda uygulanabilir bir savaş uçağı olarak seri üretilebileceği bir standarda getirme girişimidir.