İçeriğe atla

Loango Krallığı

Loango Krallığı
Kingdom of Loango (İng.)
Loango Krallığı
~1550-~1883
Loango Krallığı bayrağı
Bayrak
Günümüz Kongo Cumhuriyeti'nde krallığın tahminî yeri
Günümüz Kongo Cumhuriyeti'nde krallığın tahminî yeri
BaşkentBuali
HükûmetMonarşi
Tarihçe 
• Kuruluşu
~1550
• Dağılışı
~1883
Öncüller
Ardıllar
Kongo Krallığı
Fransız Kongosu

Loango Krallığı, kısaca Loango, günümüzde Kongo Cumhuriyeti'nin bulunduğu topraklarda, Atlas Okyanusu kıyısında yaklaşık 1550 yılından 1883'e kadar varlığını sürdüren sömürge öncesi bir Orta Afrika devletiydi.

Tarihçe

Krallık 14. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar varlığını sürdürmüştür. 17. yüzyılda da en etkili dönemini yaşayan krallık, kuzeydeki Mayombe'den neredeyse Kongo Nehri'nin ağzına kadar uzanıyordu. Sakinleri, Kongo İmparatorluğu'nda da konuşulan Kikongo dilinin kuzey lehçesini konuşuyordu.

1512 ile 1570 yılları arasında Fiote halkı, Kongo Nehri'nin kuzeyindeki Loango krallığıyla Kongo İmparatorluğu'ndan[1] ayrılarak, 16. yüzyılda bağımsızlığını ilan etmiştir.[2]

Loango ve kıyıları ilk olarak 1624'te İsviçreli doktor ve Afrika kâşifi Samuel Braun tarafından keşfedildi.[3] Braun'a göre, bölgede Güney Amerika'dan gelen manyok bitkisi zaten ekiliyor ve hurma şarabı içiliyordu. Bir erkeğin zenginliği, tarlayı işleyen kadınların sayısıyla ölçülüyordu. Tarlaları işlemek için ne öküz ne de at vardı. Pek çok erkeğin sekiz ya da on iki karısı vardı ama bazılarının yirmi ya da daha fazla karısı vardı. Loango kralının 360 karısı ve çok sayıda kölesi vardı. Erkekler avlanma veya balık tutmanın yanı sıra rafya palmiyelerini dikip hasat etmekten sorumluydu. Ayrıca, ithal bakırı giysi yapan veya eriten ve onu demir ve parlak renkli yünlü kumaşla takas edilen yüzükler hâline getiren bazı zanaatkarlar da vardı. Kralın veya bir soylunun ölümü üzerine insan kurban edilen kanlı törenler yapılırdı.[4]

18. yüzyılda ülke önemli bir ticaret merkezi haline geldi.[5]

1873'te Alman Ekvator Afrika Çalışmaları Derneği, Loango krallığını keşfetmesi için Paul Güßfeldt liderliğindeki bir keşif ekibi gönderdi. Ancak bu keşif yolculuğu 14 Ocak 1873'te Freetown yakınlarında gemi kazası geçirilmesi sonucu o süreçte tamamlanamadı. Bu kazanın ardından keşif ekibi 25 Temmuz 1873'te Kongo ağzındaki Banana'ya indi. Güßfeldt, Adolf Bastian ile birlikte Tschinschotscho istasyonunu kurdu. Birkaç denemenin ardından keşif ekibi üyeleri ülkenin iç kesimlerine daha derine girmeyi başaramadı ve 7 Temmuz 1875'te tekrar gemiye binerek ayrılmak durumunda kaldı. Güßfeldt ve yol arkadaşları Julius Falkenstein ve Eduard Pechuel-Loesche, keşif gezilerinin bilimsel sonuçlarını “The Loango Expedition” adlı raporlarında sundular. Falkenstein ayrıca Verlag J'de açıklayıcı metinle birlikte Loango sahilinin 72 fotoğrafını yayınladı. F. Stiehm, Berlin 1876.

1883'te Loango, bir Fransız himayesi oldu.[1]

Eserler

  • Adolf Bastian : Loango Sahili'ne Alman Seferi. Keşfedilecek ülkeler hakkında daha eski haberlerle birlikte . Olms, Hildesheim 2007 (2 cilt; Nachdr. d. çıktı Jena 1874/75)
  • Loángo kırsalı . 2 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. İçinde: Meyers Konuşmaları-Sözlük . 1888, Cilt 10, sayfa 856.
  • Julius August Ferdinand Falkenstein, Açıklayıcı metinlerle birlikte 72 orijinal fotoğrafta Loango sahili . Yayıncı J<span typeof="mw:Entity" id="mwTw"> </span>F. Stiehm, Berlin, 1876, obl. 8°. 14. sayfa

Kaynakça

  1. ^ a b Kongo-Brazzaville 25 Haziran 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. im Flaggenlexikon
  2. ^ Loángo. 30 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. In: Meyers Konversations-Lexikon, 1888
  3. ^ Gustav Steiner: Aerzte und Wundaerzte, Chirurgenzunft und medizinische Fakultät in Basel. In: Basler Jahrbuch. 1954, S. 179-209, hier: S. 202-204.
  4. ^ Beatrix Heintze: Deutsche Forschungsreisende in Angola. Lembeck, Frankfurt am Main 2007, ISBN 978-3-87476-544-2, S. 146-152
  5. ^ Geschichte der Republik Kongo 13 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. beim Auswärtigen Amt

İlgili Araştırma Makaleleri

20. yüzyıl, Gregoryen takvimine göre 1 Ocak 1901'de başlayıp 31 Aralık 2000'de sona eren yüzyıldır. İkinci binyılın onuncu ve son yüzyılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler</span> Nazi Almanyası diktatörü (1933–1945)

Adolf Hitler (Almanca telaffuz: [ˈadɔlf ˈhɪtlɐ],

<span class="mw-page-title-main">Afrika</span> kıta

Afrika, yüzölçümü ve nüfus yoğunluğu açısından dünyanın en büyük ikinci kıtasıdır. Kendisine bitişik kabul edilen adalar ile birlikte 30,8 milyon km²'lik alanı ile dünya yüzölçümünün %6'sını ve dünya üzerindeki toprakların %24,4'ünü kapsar. 1 milyar kişilik nüfusuyla dünya nüfusunun %15'ini barındırır. Afrika, kuzeyde Akdeniz, güneyde Hint Okyanusu, batıda Atlas Okyanusu, doğuda Sina Yarımadası, Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı ile çevrelenmiştir. Madagaskar'ı ve çeşitli takımadaları bünyesinde barındırır. Kıtada 54 adet diplomatik olarak tanınmış bağımsız devlet, dokuz bölge ve 3 adet de sınırlı tanınmış devlet bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Benito Mussolini</span> İtalya diktatörü (1922–1945)

Benito Amilcare Andrea Mussolini, Ulusal Faşist Parti'nin lideri olan İtalyan politikacı ve gazeteci. Kendini faşist olarak tanımlayan Mussolini, iktidara geldikten sonra Duce (Lider) olarak tanındı. Mussolini, faşizm ideolojisinin ilk örneği olan İtalyan faşizminin kurucusudur, bu sebepten dolayı faşizmin kurucusu olarak da kabul edilmektedir. 31 Ekim 1922 ve 25 Temmuz 1943 tarihleri arasında İtalya Krallığı'nın başbakanı, 23 Eylül 1943 ve 25 Nisan 1945 tarihleri arasında ise İtalyan Sosyal Cumhuriyeti'nin Ducesi olarak görev yaptı. II. Dünya Savaşı öncesinde ve savaş sırasında İtalyan siyasetinde önemli bir rol oynadı. Nisan 1945'te, Luftwaffe miğferi takıp bir Nazi konvoyu ile İsviçre'ye kaçmaya çalışırken, komünist İtalyan partizanlar tarafından fark edildi ve sevgilisi ile beraber kurşuna dizilerek infaz edildi. Ayrıca; Adolf Hitler, Francisco Franco ve António de Oliveira Salazar gibi aşırı sağ totaliter yöneticilere de ilham vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Togo</span> Batı Afrikada bulunan bir ülke

Togo, resmî adıyla Togo Cumhuriyeti, Batı Afrika'da yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Burkina Faso, doğuda Benin ve batıda Gana ile komşudur. Güneyde Gine Körfezi içerisinde yer alan Benin Körfezi'ne kıyısı bulunur. Başkenti ülkenin güneybatı ucundaki Lomé'dir. Yaklaşık 8 milyonluk nüfusu ve 57.000 km²'lik yüzölçümüyle Afrika'nın en küçük ülkelerinden biridir. Gana ve Benin sınırları arasında ortalama uzaklığı yalnızca 115 km olan Togo ayrıca dünyanın en dar ülkelerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Demokratik Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bir ülke

Kongo Demokratik Cumhuriyeti,, eski adıyla Zaire, Orta Afrika'da bir ülkedir. Yüzölçümü bakımından Sahra Altı Afrika'nın en büyük, Afrika'nın ikinci büyük, dünyanın ise 11. büyük ülkesidir. 105 milyonluk nüfusuyla en kalabalık Frankofon ülkedir. Ayrıca Afrika'nın en kalabalık 4., dünyanın ise 15. ülkesidir. Kongo Demokratik Cumhuriyeti, kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan, Uganda, Ruanda, Burundi, Tanzanya, Zambiya, Angola, Kongo Cumhuriyeti ve 40 km'lik bir sahil şeridi ile Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Ülkenin başkenti Kinşasa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bir ülke

Kongo Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta batı bölümünde yer alan bir ülkedir. Kongo-Brazzaville olarak da adlandırılan ve 1969 ile 1991 yılları arasında Kongo Halk Cumhuriyeti olarak varlığını sürdüren ülkenin sınır komşularını Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo DC, Angola'ya bağlı olan ancak anakara ile fiziki bağlantısı bulunmayan Cabinda bölgesi, Gabon ve Atlas Okyanusu oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Brazzaville'dir.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Conan Doyle</span> İskoçyalı roman ile öykü yazarı ve şair (1859–1930)

Arthur Ignatius Conan Doyle, İskoçyalı yazar. Özellikle, yarattığı roman kahramanı Dedektif Sherlock Holmes'ün maceraları olarak yayınladığı suç hikâyeleriyle bu türde bir çığır açmıştır. Dedektif romanları dışında bilimkurgu, tarih, oyun, şiir kitapları ve kurgu dışı düz yazıları vardır.

Kâşif ya da bulucu, var olan ancak bilinmeyen bir şeyi bulan, ortaya çıkaran, keşfeden kimsedir. Daha çok coğrafi keşifleri yapan kişiler için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sicilya Krallığı</span>

Sicilya Krallığı, genel kabul gören kısaltması Regno 1130 tarihinden 1816 tarihine kadar hüküm süren ve II. Rugerro tarafından İtalya'nın güneyinde kurulmuş olan bir devletti. Sicilya Krallığı sadece Sicilya'yı değil aynı zamanda İtalya'nın Mezzogiorno diye adlandırılan tüm güney bölgesini ve 1530 yılına kadar Malta ve Gozo adalarını kapsıyordu. Ada yöre idaresi bakımdan "Valle di Mazzara", "Valle di Demona" ve "Valle di Noto" olarak üç bölgeye bölünmüştü.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz coğrafi keşifleri</span> Avrupada Portekiz öncülüğünde başlatılan coğrafî keşifler

Portekiz Coğrafi Keşifleri (1415-1542), 15. ve 16. yüzyılda Portekizliler tarafından dünya çapında özellikle denizde yapılan coğrafi keşifleri tanımlar. Bu dönemde Portekiz, Afrika kıtasının etrafını Ümit Burnu yoluyla dolanıp Hindistan'a giden doğu yolunu keşfetmiş, bu sayede Güneydoğu Asya'nın neredeyse tamamıyla temas kurmuş, Afrika'nın bazı bölgelerini sömürgeleştirmiş, Brezilya'yı keşfetmiş ve Çin'e, Avrupa'dan giden ilk ticari ve diplomatik elçileri göndermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Henry Morton Stanley</span> Britanya kökenli Amerikalı gazeteci ve kâşif

Henry Morton Stanley Afrika'da keşif yapan ve David Livingstone'u aramakla görevlendirilmiş Galler kökenli Amerikalı gazeteci ve kâşif.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Emin Paşa (kâşif)</span>

Mehmed Emin Paşa ya da Prusyalı Emin Paşa, asıl adı Isaac Eduard Schnitzer olan Alman Yahudisi kökenli, sonradan Osmanlı Devleti hizmetine girmiş olan hekim, doğabilimci ve 19. yüzyıl Afrika kâşifi. Sonradan isim değiştirmesinden ötürü birçok kişi ona müslüman gözüyle baksa da bu inanca sahip olup olmadığı kesin olarak bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonlanması</span>

Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonlanması, Almanya'nın Nisan ayında başlayarak Mayıs ortalarına kadar Sovyetler Birliği ve Batılı Müttefiklerine teslim olmasıyla savaşın sona ermesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sömürge imparatorluğu</span> sömege imparatorlukları 15. yüzyıl itibariyle başka devletlerin kaynaklarını alan imparatorluklardır

Sömürge imparatorluğu, ya emperyal merkeze bitişik ya da denizaşırı ülkelerde bulunan, belirli bir devletin nüfusu tarafından yerleşmiş olan ve o devlet tarafından yönetilen bölgelerden oluşan bir kolektiftir . Erken modern Avrupa güçlerinin genişlemesinden önce, diğer imparatorluklar İberya'daki Romalılar veya şu anda Güney Çin'deki Çinliler gibi toprakları fethedip sömürgeleştirdiler. Modern sömürge imparatorlukları ilk olarak 15. yüzyılda o zamanlar en gelişmiş Avrupa denizcilik güçleri Portekiz ve İspanya arasında bir keşif yarışıyla ortaya çıktı. Bu dağınık deniz imparatorluklarının ve onu izleyenlerin arkasındaki ilk dürtü, Avrupa Rönesansından çıkan yeni fikirler ve kapitalizm tarafından yönlendirilen ticaretti. 1479, 1493 ve 1494'te dünyayı aralarında bölmek için anlaşmalar da yapıldı. Avrupa emperyalizmi, 14. yüzyılda hızla yükselen ve İspanyol ve Portekiz'i zorlayan Avrupa Hristiyanları ve Osmanlı Müslümanları arasındaki rekabetten doğdu. Hindistan'a ve daha az ölçüde Çin'e yeni ticaret yolları aramaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Verney Lovett Cameron</span>

Verney Lovett Cameron, Orta Afrika'da keşifler yapmış İngiliz kâşif. 1875'te Ekvatoral Afrika'yı okyanustan okyanusa gezen ilk Avrupalı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Peder Severin Krøyer</span>

Peder Severin Krøyer, profesyonel olarak PS Krøyer olarak bilinen, Danimarkalı bir ressamdı.

<span class="mw-page-title-main">Afrika imparatorlukları listesi</span>

Bu liste maddesinde, bilinen Afrika imparatorlukları ve bunların başkentleri listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gustav Fischer</span> Alman kâşif

Gustav Adolf Fischer Afrika kâşifi bir Alman.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Marschall von Bieberstein</span>

Adolf Hermann Freiherr Marschall von Bieberstein, Alman İmparatorluğu'nun 1890–1897 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı görevini yapan siyasetçi ve diplomattı. Bu görevinden sonra Almanya'nın Osmanlı İmparatorluğu ve Birleşik Krallık'taki büyükelçiliğini de yapmıştır.