İçeriğe atla

Lo-Fi

1980'ler ve 1990'lar ekipmanlarıyla yapılmış minimal ev stüdyosu düzeni

Lo-fi (low-fidelity kelimesinin kısaltması), genellikle kayıt veya performansın kusurlarının bazen bilinçli bir şekilde duyulabilir olarak hazırlandığı bir müzik türüdür. Ses kalitesi ve prodüksiyon standartların her geçen yıl gelişmesinden ötürü eski lo-fi müzik örnekleri, günümüz lo-fi örneklerine benzemeyebilir. Lo-fi, 1990'larda alternatif olarak DIY müzik olarak anılmaya başlandı ve bu tarihten sonra popüler müzik tarzı olarak kabul edildi.[1]

Her ne kadar "lo-fi", yaklaşık olarak high fidelity (Hi-Fi) kadar uzun süredir kültürel sözlüğün içinde yer alsa da, Amerikan WFMU radyosunun DJ'i William Berger genellikle 1986'da bu terimi popülerleştirmesiyle tanınır. Modern dijital ses iş istasyonlarının yükselişiyle evde müzik yapabilen müzisyenler kavramı genişledi ve 2000'lerin sonlarında lo-fi, chillwave ve hipnagojik pop müzik türlerinin temelini oluşturdu.[2]

Tanımlar ve etimoloji

En kabaca tabirle, lo-fi 1980'lerde ilkel ve gerçekçi, 1990'larda postmodern ve 2000'lerde arkaikti.

—Adam Harper, Lo-Fi Aesthetics in Popular Music Discourse (2014)[3]

Lo-fi, hi-fi'ın tersidir.[4] Tarihsel olarak, "lo-fi" nin tarifi, teknolojik gelişmeler ve sıradan müzik dinleyicilerinin beklentileri ile ilişkilidir ve bu yüzden lo-fi teriminin birçok kez değişmesine neden olmuştur.[5] 1990'lardan önce genellikle "low-fi" olarak hecelenen bu terim, 1950'lerden beri, hi-fi'ın in kabulünden kısa bir süre sonra var olmuştur ve tanımı, 1970'ler ile 2000'ler arasında sürekli olarak gelişmiştir. Oxford İngilizce Sözlüğü'nün 1976 baskısında, lo-fi'nin karşılığı "hi-fi'den daha az kaliteli üretilmiş ses" şeklindedir.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Lo-Fi Aesthetics in Popular Music Discourse (Tez). Wadham College. 2014. ss. 2-3, 44. 19 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2018. 
  2. ^ Winston (December 2019). "Beats to Relax/Study To: Contradiction and Paradox in Lo-Fi Hip Hop". IASPM Journal. 9 (2): 40-54. doi:10.5429/2079-3871(2019)v9i2.4en. 30 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 
  3. ^ Harper 2014, s. 5.
  4. ^ Practical Recording Techniques: The Step- By- Step Approach to Professional Audio Recording. Taylor & Francis. 2013. ss. 229-233. ISBN 978-1-136-12534-8. 11 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 
  5. ^ a b Harper 2014.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kaset</span> manyetik ses kayıt ortamı

Kaset, bir manyetik analog ses kayıt ortamıdır. Bir kutu içinde iki makaraya sarılı bir manyetik bant, küçük rehber makaralar ve bant yatağından oluşur. İlk kompakt kaset Philips çalışanı olan Hollandalı Lou Ottens tarafından geliştirilmiştir ve 1963'te tanıtılmıştır. Boyutları ortalama olmasına karşın daha iyi ses kalitesi ve anında kayıt gibi özellikleri nedeniyle zaman zaman kompakt kaset olarak anılırlar. Zaman içinde kompakt kasetler, ilk ev bilgisayarları için veri saklamak amacıyla da kullanılmışlardır. 1960'lardan 2000'lerin başına kadar kullanılmış, önce gramafonlarla sonra CD'lerle rekabet etmiştir. Fransızcadan gelen cassette kelimesi küçük kutu anlamına gelmektedir. "Kaset" kelimesi kutu içinde iki makaraya sarılı diğer manyetik bant ortamları için de kullanılır. "Kaset" genel terimi, yaygınlığı nedeniyle normal olarak Kompakt Kaset'e atıfta bulunmak için kullanılır.

Reggae, Jamaika'ya özgü bir müzik türü. Ritmini kalp atışından aldığı söylenir. Jamaika usulü rock olarak da geçer. Kökleri calypso, ska/rocksteady, rock'n roll ve hatta rythm and blues'a dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Müzik</span> sanatın ses kullanılan şekli

Müzik, insanın doğaya eklediği uyumlu seslerdir. Ses, bir doğa olayıdır. Müzik, bu doğal ve etkin olaydan bilinçli bir çalışma ve emek ile bir sanat yapıtı yaratmak, sesi bilimsel ve estetik bir temele oturtmaktır. Bütün müzik türleri için ana öğeler ritim, tonalite, dinamik ve ses rengi olarak belirtilir. Bu önemli elemanlardan anlaşılacağı gibi müzik yalnız insanın içinden yansıyan duygularla değil, bilgi ve anlayışla yaratılabilir. Müziğin bilgisine bakış, bir sanat olayını anlamamızı da sağlar. Ritim, tonalite, dinamik ve ses renginden hiçbiri, müzikte tek başına yer almaz ancak birlikte müziksel bir bütünlük yaratırlar. Değişik müzik türlerinde farklı oranlarda ağırlık taşıyabilirler. Müzik teorisi, müzik sanatını gerçekleştiren belirli kavram ve sistemlerin bir araya gelmesinden oluşur.

Tekno, elektronik dans müziğinin genellikle DJ setlerinde kullanılmak üzere üretilen kendini tekrarlayan, artan ve azalan bir ritme sahip olan bir tarzıdır. Merkez ritim genellikle 4/4 ölçüdedir ve tempo dakikada 120 ile 150 vuruş arasıdır. Sanatçılar davul makinesi, sıralayıcı ve synthesizer gibi elektronik müzik aletlerini ve dijital ses işleme istasyonlarını kullanabilir. Roland'ın 1980'lerde ürettiği TR-808 ve TR-909 gibi davul makineleri sanatçılar tarafından oldukça rağbet görmekteyken aynı zamanda bu enstrümanların yazılım taklitleri de popülerdir.

Glam Metal pop esintili, akılda kalıcı nakaratlar ve melodilerle ön plana çıkan, 1970'lerin glam rock modası ve imajından alıntılar yapan, bir heavy metal müzik alt türüdür. Kimi zaman pop metal, new wave metal, kimi zaman da hicivli bir şekilde hair metal olarak adlandırılır.

New wave, müzik alanında pek çok gelişmeyi tanımlamakta kullanılsa da, en yaygın olarak 1970'lerin sonlarında ve 1980'lerin başlarında Batı popüler müziğinde punk rock hareketinden esinlenerek ortaya çıkan müzik akımının adıdır. Bu müzik türü, 1980'ler boyunca popülerliğini sürdürmüş ve 2000'lerde tekrar bunu elde etmiştir. Başlangıçta punk rock'tan esinlenen New Wave; Funk, Disco, Reggae ve Ska türlerinin de bir karışımıdır.

<span class="mw-page-title-main">New Kids on the Block</span>

New Kids on the Block, Amerikalı müzik grubu. Maurice Starr'ın prodüktörlüğünde kurulan grubun üyeleri Jordan ve Jonathan Knight, Joe McIntyre, Donnie Wahlberg ve Danny Wood'dur. 1980'lerin sonlarında ve 90'ların başlarında büyük ses getiren ve çoğu genç oluşumlara örnek olan grup, zirvede giden kariyerlerini Haziran 1994'te sonlandırmıştır. Grup, bundan 14 yıl sonra 2008'de tekrar birleşerek albüm çalışmalarına başlamıştır. Grubun "Summertime" adlı şarkıları listelerde beklenenin altında başarı göstermiştir. Grup, son olarak Michael Jackson'ın çıkacak yeni albümü için Jackson ile çalışmakta iken Jackson'ın ölümü nedeniyle proje durmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Synthesizer</span>

Synthesizer farklı türde bir müzik yaratmak ve elektriksel sinyaller üretmek için kullanılan bir müzik aletidir. Üretilen sinyaller bir enstrüman amfisi, hoparlör ya da kulaklık aracılığıyla sese dönüştürülüp duyulur hale gelir. Synthesizer ile var olan çalgı ve doğadaki sesleri yeniden üretmek mümkün olduğu gibi, tamamen özgün yeni sesler yaratmak da mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda diller listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Eurovision Şarkı Yarışması finallerinde ve 2004 yılından bu yana yarı finallerde, 1956 yılından beri kullanılan dillerin bir listesi aşağıdadır. Dillerin katılımıyla ilgili kurallar, yarışma süresince birkaç kez değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Adult contemporary müzik</span>

Kuzey Amerika müziğinde adult contemporary müzik (AC), radyoda çalınan bir pop müzik türü olup 1960'ların vokal ve 1970'lerin soft rock türlerinden günümüzün duygusal balad ağırlıklı müziklerine kadar birçok türü içine alır. Çeşitli ölçülerde easy listening, pop, soul, rhythm and blues, quiet storm ve rock etkileri barındırır. 1960'lar ve 1970'lerdeki easy listening soft rock tarzının birtakım değişiklikler geçirmiş devamı olarak kabul edilir.

Dubstep, 1990'ların sonlarında Güney Londra'da ortaya çıkan bir elektronik dans müziği türüdür. Genellikle belirgin alt bas frekanslarına sahip seyrek, senkoplanmış ritmik desenler ile karakterizedir. Stil, UK garage'nın bir dalı olarak ortaya çıktı, 2 adımlı ve dub reggae, orman, kırık vuruş ve kiri gibi ilgili stillerin soyundan yararlandı. Birleşik Krallık'ta, türün kökenleri 1980'lerin başında Jamaikalı ses sistemi partisi sahnesinin büyümesine kadar uzanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Şarkıcı-şarkı yazarı</span> kendi şarkılarını yazıp, besteleyip söyleyen vokalist

Şarkıcı-şarkı yazarı, şarkılarının, söz, müzik ve düzenleme dâhil bütün bileşenlerini kendi oluşturan ve söyleyen kişidir.

Dream pop, 1980'lerin ortasında Birleşik Krallık'ta ortaya çıkan bir alternatif rock alt türüdür. İlk olarak 1980'lerde Alex Ayuli tarafından grubu A.R. Kane'in müziğini tasvir etmek için kullanılan terim, New York kökenli müzik gazetecisi Simon Reynolds'ın terimi Britanyalı shoegazing gruplarını tanımlamak için kullanması ile ün kazanmış, Reynolds da bu terimi kullanan ilk profesyonel gazeteci olmuştur. 1990'larda ise "shoegazing" ve "dream pop" terimleri bölgelere göre birbirinin yerine kullanılmıştır.

Barok pop pop ve rock müziğin 1960'larda Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ta çıkan bir alt türüdür. Pop rock'ın klasik müzik, barok müzik ve sörf müziği ile füzyonu olarak ortaya çıkmıştır. Chamber pop ve chamber rock terimleri yerine kullanılmaktadır.

Koma Dengê Azadî, 1990 yılında İstanbul'da kurulan, müzik grubu.

Art rock, rock müziğin bir alt türüdür. Deneysel ve kavramsal bir müzikal duruş takınarak, rock müziği bir ergen eğlencesinden sanatsal ifade boyutuna taşımayı amaçlar. Klasik müzik, deneysel rock, avangart ve daha sonraları caz müzikten kaynağını alır. En temel duruşlarından biri, dans etmek yerine dinlenilip düşünülmesi için besteleniyor olmasıdır. Sıklıkla elektronik efektler ve eski dönem rock müziğinin tahrik edici ritminden uzaklaşmış easy listening dokuların varlığıyla kendini belli eder.

<span class="mw-page-title-main">Boards of Canada</span>

Boards of Canada, Michael Sandison ve Marcus Eoin kardeşlerden oluşan İskoç elektronik müzik ikilisi. 1990'larda Skam ve ardından Warp Records ile çalışan ikili, 1998'de yayımlanan ilk albümleri Music Has the Right to Children ile tanınmaya başlamıştır. İkilinin verdiği röportaj ve canlı performans sayısı çok azdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkçe rock</span> Türkiye çıkışlı rock türü müzik

Türkçe rock müziği, Türkiye'deki rock müzik sahnesini tanımlar. Türkiye'de rock müzik eserleri 1960'lar ve 70'lerden beri Cem Karaca, Erkin Koray, Fikret Kızılok ve Moğollar gibi grup ve kişiler tarafından Anadolu ve Arabesk rock tarzında üretilmiştir. Bu tür, Türk halk müziği ve çeşitli rock müzik alt türlerini birleştirmiş ve rock müzikten içerik ve tarz bakımından önemli farklılıklar göstermiştir. 12 Eylül Darbesi sonucunda rock müzik performansları Türkiye'de sınırlandırılmıştır.

Rus pop müziği, Rusya'da, BDT ülkelerinde, Baltık ülkelerinde ya da şarkıların ağırlıklı olarak Rusça veya BDT ülkelerinin dillerinde çalındığı diğer yabancı ülkelerde üretilen Rusça pop müziktir. Günümüz Rus pop müziği, Alla Pugaçova va Valeri Leontyev gibi pop idolleriyle birlikte popüler Sovyet müziğinin devamı niteliğindedir.

Popüler müzik, geniş kitlelere hitap eden ve genel olarak müzik endüstrisi aracılığıyla dağıtılan müzik. Popüler müzik, müzik eğitimi olmayan veya çok az eğitim almış kişiler tarafından beğenilebilir ve icra edilebilir. Terim, ilk olarak ABD'deki 1880'ler Tin Pan Alley dönemi müziği için kullanılmıştır.