İçeriğe atla

Ljudmila Plesničar Gec

Ljudmila Plesničar Gec tarafından keşfedilen Emona Bazilikası
Ljudmila Plesničar Gec tarafından keşfedilen Emona Bazilikası

Ljudmila Plesničar Gec (12 Aralık 1931 - 10 Temmuz 2008), Ljubljana'nın Roma tarihini ortaya çıkarma konusunda uzman Sloven bir arkeologdu. 1985'te Valvasor Ödülü, 1997'de Slovenya Cumhuriyeti Altın Özgürlük Ödülü ve 2000'de Slovenya Arkeoloji Derneği'nden Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü almıştır.

Hayatı ve Eğitimi

Ljudmila Gec, 12 Aralık 1931'de Sežana'da çiftçi bir ailede doğdu. [1] Gec, Sežana'da ilk okul eğitimine başladı. Orta öğrenimini Trieste'de tamamladı. İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda ailesi ile Postojna kentine taşındı. Üniversite eğitimini ise Ljubljana Üniversitesi'nin arkeoloji bölümünde tamamladı. [2]

Kariyeri

Plesničar, eğitimini tamamladıktan sonra Koper İl Müzesi'nde çalışmaya başladı ve daha sonra Koper Şehir Arşivleri'nde çalıştı. 1961'de Ljubljana'ya taşınarak, Emona'daki arkeolojik çalışmaların başkanı olarak Ljubljana Şehir Müzesi'nde çalışmaya başladı. [3] [4] Alanda çok sayıda kazıya öncülük etti ve bir Erken Hıristiyanlık dini merkezi ve vaftizhanesi ile nekropoller, şehrin kuzey kapısı, çeşitli yerleşim alanları ve bir Roma Forumu keşfetti. [4] Plesničar ve ekibi Emona bölgesinde 1000'den fazla mezar ortaya çıkardı. [3]

Plesničar, yerli ve yabancı arkeoloji dergilerinde çok sayıda makale yayınladı ve uluslararası etkinlik ve sempozyumlara aktif olarak katıldı. 1970'lerde Sloven Arkeoloji Derneği'nin başkanı ve Slovenya Müzeler Derneği'nin başkanı olarak görev yaptı. Meslektaşlarının yardımıyla, 1973 Emonia Freskleri ve 1996 Ljubljana Arkeoloji Mirası gibi çok sayıda sergi hazırladı. Aquileia, Belgrad, Krakow, Pula ve Varşova'daki müzelerle işbirliği yaptı. [3] Plesničar, Emona'da yaptığı kazılardaki başarıları için Sloven Müzeler Birliği'nin en yüksek ödülü olan Valsasor Ödülü'nü kazandı. 1997 yılında, ülkenin arkeolojik mirasını korumadaki hizmetlerinden dolayı Başkan Milan Kučan tarafından Slovenya Cumhuriyeti Altın Özgürlük Nişanı ile ödüllendirildi. [5] 2000 yılında Slovenya Arkeoloji Derneği'nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü ile onurlandırıldı. [6]

Ölümü ve Mirası

Plesnicar, 10 Temmuz 2008'de Ljubljana'da öldü. 2010 yılında, Ljubljana Şehir Müzesi'nde onun onuruna bir sempozyum düzenlendi. [7]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovenya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovenya ya da resmî adıyla Slovenya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Batısında İtalya, güneybatısında Adriyatik Denizi, güney ve doğusunda Hırvatistan, kuzeydoğusunda Macaristan ve kuzeyinde Avusturya bulunur. Slovenya çoğunlukla dağlık ve ormanlıktır, 20.271 kilometre kare alanı kaplar ve yaklaşık 2,1 milyon nüfusa sahiptir. Slovenler ülke nüfusunun %80'inden fazlasını oluşturmaktadır. Güney Slav dillerinden olan Slovence resmi dildir. Slovenya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Ljubljana, coğrafi olarak ülkenin merkezine yakın bir konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Medeniyetleri Müzesi</span> Ankaradaki bir tarih ve arkeoloji müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tarih ve arkeoloji müzesidir. Müzede, Anadolu'da yaşamış olan uygarlıklardan geriye kalan arkeolojik eserler kronolojik olarak sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Arkeoloji Müzesi</span> Arkeoloji müzesi

Adana Arkeoloji Müzesi, günümüzde Adana'nın Seyhan ilçesinin Döşeme Mahallesi'ndeki eski Millî Mensucat Fabrikası'nda bulunan müze kompleksinde hizmet vermekte olan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Arkeoloji Müzeleri</span> Türkiyedeki ilk müze

İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. Türkiye'nin müze olarak inşa edilen en eski binasıdır. 19. yüzyılın ortalarında Maarif Nazırı Mehmed Esad Safvet Paşa tarafından Müze-i Hümâyûn adıyla 1869 yılında kurulmuştur ve 13 Haziran 1891'de ana binanın inşaatı tamamlanıp ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kültepe</span> Eski yerleşke

Kültepe, Kayseri'de bulunan ve Kaniş (Kanesh) harabelerinin bulunduğu bir antik kent ve ören yeridir. 2014 yılından bu yana Türkiye'deki Dünya Mirası Alanları Geçici listesindedir. Ayrıca Hitit dilinin en erken izleri ile birlikte, MÖ 20. yüzyıla tarihlenen yazılı buluntularla, Hint-Avrupa dil ailesinin en eski izleri keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çorum Müzesi</span>

Çorum Müzesi, Çorum il merkezinde bulunan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müzede Alacahöyük, Boğazköy, Hattuşaş, Pazarlı ve Kuşsaray gibi arkeolojik kazı merkezlerinden çıkarılan buluntular sergilenmektedir. Çorum Müzesi ilk olarak 13 Ekim 1968 tarihinde, günümüzde kullanılmayan ilk binasında hizmete girmiştir. 1968 yılından itibaren 33 yıl hizmet veren müze binası, arkeolojik kazılardan elde edilen eserlerin yoğunluğu nedeniyle ihtiyaca cevap veremez duruma gelmiştir. Bunun üzerine yapımı 1908 yılında başlayıp 1914 yılında tamamlanan ve yapıldığı günden itibaren hastane, Ziraat Mektebi, Makine Meslek Yüksek Okulu olarak hizmet veren bina, Çorum Müzesi'nin yeni binası olarak kullanılmak üzere 1986 yılında tahsis edilmiştir. 1988 yılında yangın geçiren bina, 1989 yılında müze olarak kullanılmak üzere restore edilmeye başlanmıştır. Restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile Çorum Müzesi; 11.03.2003 tarihinde, bu tarihî binada ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arif Müfid Mansel</span> Arkeolog

Arif Müfid Mansel Türk arkeolog ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Afyonkarahisar Müzesi</span>

Afyonkarahisar Müzesi; Afyonkarahisar'da bulunan 1933 yılında hizmete girmiş arkeoloji müzesi.

Türkiye'de arkeoloji, ülke sınırları içinde yapılan her türlü kazı ve restorasyon çalışmasını kapsar. Osmanlı döneminde büyük oranda yabancılar tarafından yapılan bu çalışmaları, gerçekleştiren ilk yerli isim Osman Hamdi Bey'dir. Kendisi ilk Türk arkeolog olarak kabul edilmesinin yanında, ülkenin ilk arkeoloji müzesi olan İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Anıttepe</span> Çankaya, Ankara, Türkiyede mahalle

Anıttepe, Ankara ilinin Çankaya ilçesine bağlı bir mahalledir. Anıtkabir'in inşası sonrasında bu şekilde anılmaya başlanan bölgenin eski adı Rasattepe'dir.

Pompeiopolis, Antik Paflagonya bölgesinde yer alan bugün Kastamonu'nun Taşköprü bölgesine düşen antik bir kenttir. Şehir Pompey tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi</span> arkeoloji ve mozaik müzesi

Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi, mevcut eserlerin 1948 yılında toplanmaya başlanması ile birlikte ilk olarak 1969 yılında açılmıştır. Şanlıurfa Müzesi, Türkiye’nin en büyük kapalı alan ve sergi salonuna, Türkiye’nin en büyük canlandırma sayısına ve gezi güzergahı olarak 4.5 km ile Türkiye’nin en uzun gezi güzergahına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Štefka Drolc</span>

Štefka Drolc, Sloven kadın tiyatro ve sinema oyuncusudur.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Müzesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nin rektörlük binasında yer alan arkeoloji müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Troya Müzesi</span> Türkiyenin Çanakkale ilinde bir müze

Troya Müzesi, Türkiye'nin Çanakkale ilinde Troya antik kentinden ve Troas bölgesinin diğer antik kentlerinden çıkarılmış eserlerin sergilendiği arkeoloji müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Potok Mağarası</span>

Potok Mağarası, Slovenya'nın kuzeyinde yer alan ve Üst Paleolitik dönem boyunca Orinyasiyen kültürünün anatomik olarak modern insanları tarafından yaklaşık 35.000 yıl GÖ iskan edilen yüksek rakımlı bir arkeolojik ve paleontolojik bölge ilan edilen bir mağaradır. Mağara adını Podolševa'daki Potok Çiftliği'nden almıştır. Slovence zijalka veya zijavka kelimeleri, uçurumun yüzünde ağzı açık düz tabanlı mağara anlamına gelir. 1928'den 1935'e kadar Sloven arkeolog Srečko Brodar tarafından sistematik kazılar yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya Demiryolları</span>

Sloven Demiryolları 1991 yılında Yugoslavya'nın dağılmasından sonra kurulan Slovenya devlet demiryolu şirketidir.

Mahmut Akok müzeci, arkeolog ve restitüsyon uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Jure Robežnik</span>

Jure Robežnik, Sloven piyanist ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Sloven Doğa Tarihi Müzesi</span>

Slovenya Doğa Tarihi Müzesi Doğa tarihi, bilim ve eğitim içerikli bir Slovenya ulusal müzesidir. Slovenya'nın en eski kültürel ve bilimsel kurumudur.