İçeriğe atla

Lişit Yaylası

Lişit yaylası, Trabzon'un Sürmene ilçesine bağlı yayla.

İlçe merkezine 35 km uzaklıkta bulunan yayla 95 kilometrekare alana sahiptir ve en yakın yerleşim birimi olan Oylum mahallesine 14 km uzaklıktadır.[1]

Araklı ilçesinde bulunan köy olan Paskalar, yeni adı ile Yassıkaya köyünde yaşayan insanların çok eskiden keşfedip yazları sıcak olduğunda sinek ve böceklerden kaçmak için yaklaşık 2000 metre üzerindeki güzel yeşillik dolu yayladır. Kışın yayla boş olur. Yazları ise köy halkı yaylaya göçer. Yaylanın çok meşhur dağı olan Madur Dağı etekleri çoğu zaman yazları da karlıdır. Yaylada oksijen azlığı vardır kimi insanlar nefes almakta zorlanabilirler. Yaylada ağaç yoktur, dikilen ağaçlar kışın karların, evlerin yarısına kadar çıkması ile ağaçların yetişmesini engeller. Fakat bundan 50 yıl öncesinde çam ormanlarının olduğu fakat yakacak ihtiyacı dolayısıyla zamanla insanlar tarafından yok edildiği söylenmektedir. Yaylaya elektrik 2006 senesinde gelmiştir. Su ise Madur Dağı'nın eteklerinden gelir ve içilebilir doğal kaynak suyudur, ayrıca çeşmelerde mevcuttur. Elektrik faturaları tüm yaylanın saatinden ölçülerek toplam ev sayısına bölünür ve ücretler alınır.

Lişit yaylası gezilmesi gereken yaylalardan biridir, tamamen doğal hayat yaşanır.

Ulaşım

Yaylaya ulaşım için 2 alternatif yol vardır. Küçükdere yolundan gidilirse 30 km'dir, diğer yol olan Cimlakava'dan gidildiği takdirde 43 km sürer.

2011 yılı itibarıyla yolun çoğu asfalt ve beton olduğundan Cimlakava yolu daha güvenlidir daha çok tercih edilir. İki yolda yaklaşık 2 saat sürer.

Yerleşim

Yaylada su sıkıntısı olmadığından dağınık bir yerleşim vardır. Evler çoğunlukla eski yapılmış tahta evlerdir.

Ekonomi

Köy halkı yaylaya serinlemek amacıyla çıktığından tatil gibidir. Gelir beklenmez. Ufak tefek bakkallar köylerden getirdiği malları satarlar yayla halkı da ihtiyacını buradan karşılar.

Kaynakça

  1. ^ Türkiye Geneli Yayla Envanteri (PDF). Türkiye İçişleri Bakanlığı. 27 Kasım 2017. 19 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Ağustos 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İkizdere</span> Rizenin ilçesi

İkizdere, Rize iline bağlı bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Bozdağlar</span> İzmir, Manisa ve Aydın illerinde yer alan dağ sırası

Bozdağlar, İzmir, Manisa ve Aydın illerinde yer alan dağ sırasıdır. Antik dönemlerdeki adı Tmolos'dur.

<span class="mw-page-title-main">Köprübaşı, Trabzon</span> Trabzonun ilçesi

Köprübaşı, Trabzon'un bir ilçesidir. Sürmene, Araklı, Çaykara, Of ve Dernekpazarı ilçeleri arasında kalmaktadır.

Büyük Yayla, Çankırı'nın kuzey doğusunda, Çankırı'ya 28 kilometre mesafede, Yapraklı ilçesine bağlı bir yayladır. Turizm potansiyeline sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Bektaş Yaylası</span>

Bektaş Yaylası, resmi olarak Giresun'un Dereli ilçesine bağlı ilçenin ve yakın köylerin ana çarşı olarak kullandığı bir yayladır. Bektaş ismi Hacı Bektaşi Veli'nin müritleri Türkmen Çepniler tarafından onun hatırasına hürmeten verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Üçoluk, Konyaaltı</span>

Üçoluk, Antalya ilinin Konyaaltı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Akçakışla, Şarkışla</span>

Akçakışla, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür. Geçmişte nahiye (bucak) statüsünde olan Akçakışla'nın belediyesi kapatılarak belde olma niteliği kaldırılmıştır. İlkokul; Ortaokul ve Sağlık Ocağı bulunmaktadır. Jandarma Karakolu ise kapatılmıştır. Köyün sınırları içerisinden Kaldırak Özü adı verilen ırmak akmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Madur Dağı</span> Trabzon Köprübaşı nda bir Dağ

Madur Dağı, Trabzon'un Sürmene ilçesinde yer alan, 2.742 rakımlı ilçenin en yüksek dağıdır. Madur Dağı'nın çevresi Köşk Yaylası, Taşlı Yaylası, Sulak Yaylası, Kalecik Yaylası ve Kutlusu Yaylası gibi yaylalarla çevrelenmiştir. Yaylacılık yapılan dağın zirvesi kayalıklardan oluşmaktadır. Ksenofon'un Anabasis adlı eserinde Yunan ordusu denizi bu dağda görmüştür.

Kaş yaylası, Mersin'nin Anamur ilçesinin 42 km kuzeyinde 1500 m rakımda az da olsa Ardıc ve ladin ormanlarıyla kaplı bir yayladır.

Emirşah, Mersin ilinin Anamur ilçesine bağlı bir mahalledir. 2008 nüfus sayımına göre nüfusu 893'tür.

Abanoz, Mersin ili Anamur ilçesine bağlı Çukurabanoz köyü sınırları içinde bir yayladır.

Horzum Yaylası, Adana ilinin Kozan ilçesinde bir yayladır. Yayla Kozan'dan Feke, Saimbeyli, Tufanbeyli ve Kayseri'ye kadar uzanan yolun 25. kilometresindedir. Yaylalara hem yazın, hem de kışın otobüs ve minibüs seferleri mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Yenikent, Karatay</span>

Yenikent Köyü, Karakaya Barajı'nın yapımı dolayısıyla Malatya'ya bağlı 11 köyden taşınarak Konya'nın Karatay ilçesine bağlı Obruk yaylası mevkiinde bugünkü bulundukları alana yerleştirilmiş, Malatya halkının yoğunluğunu teşkil ettiği bir köydür. Köy 1985-1986 yıllarında kurulmuş yaklaşık 20 yıllık bir geçmişe sahiptir. Yenikent Köyü'nün konumu: Kuzeyinde Altınekin ilçesi, güneydoğusunda Karapınar ilçesi, batısında Konya ve doğusunda Aksaray ili bulunmaktadır. Ayrıca ; yakın çevresinde irili ufaklı yaylalar ve ova köyleri bulunmaktadır. Konya ilinden köye ulaşmak için Karatay köy otogarından kalkan köy dolmuşuna binilmelidir. Köye Konya-Aksaray karayolunun 60.km'sinden sağa dönülüp yaklaşık 30 km daha yol alınarak varılabilir. Yenikent Köyü'nün nüfusu 2012 yılında yapılan nüfus sayımında 688 kişi olarak tespit edilmiştir. Bu toplam nüfusun ise 356'sı erkek, 332'i ise kadındır. Köydeki genç nüfus oranı yaşlı nüfus oranından fazladır. Köyde 142 hane mevcuttur.

Karadoğa Yaylası, Giresun ilinin Espiye ilçesine bağlı bir yayladır.

Yıldırımevci Yaylası Ankara ili Çubuk ilçesinde bulunan bir yayladır. Yaylanın yakınında Yıldırım evci köyü vardır. Yaylanın temiz bir havası ve güzel manzarası vardır. Ağaç olarak çoğunlukla kavak, Meşe az miktarda karaçam ve ardıç da bulunur. Yüzolçümü 650 hektar denizden yüksekliği 1180 metredir. Yaylanın etrafı ağaçlar ve yeşil alanlarla kaplıdır. Doğayı ve yürüyüşü sevenler için ideal bir yerdir.Sahip olduğu manzara ve doğal yapısıyla ankaralılara ve çubuklulara yaz, kış günübirlik, piknik ve dinlenme olanağı sunmaktadır. Yayla tepelerle çevrili olduğundan, gürültüden ve kirlilikten uzaktır.

Keremali (Elmacık) Dağı, Köroğlu Dağlarının batıda bölümünü oluşturan, Sakarya ilinin en yüksek dağı. 1543 m yüksekliğindeki dağ Hendek ilçesinin güneyi, Akyazı'nın doğusunda bulunur. Dağ adını zirveye yakın bir alanda bulunan türbeden almaktadır. Dağın genel adı Elmacık Dağı iken Sakarya ilinde kalan kısmı için Keremali Dağı olarak kullanılmaktadır. Dağın batısı Sakarya, doğusu Düzce ve Bolu (Mudurnu) il sınırlarında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sis Dağı</span>

Sis Dağı; Giresun İli Görele ve Eynesil ilçeleri ile Trabzon ili, Şalpazarı ilçesi sınırlarında, Aladağların en yüksek tepesidir. Yüksekliği 2182 m'dir. Zirvesi Görele’nin Yeşildere köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır.

Akarca Yaylası, Osmaniye ili Kadirli ilçesi sınırlarındaki yayla. Ekonomik faaliyetin olmadığı yayla sayfiye amaçlı kullanılmaktadır. Kadirli'ye 13 km uzakta, Kadirli-Andırın yolu üzerindedir. Yaylanın doğusunda Oruçbey, güneyinde Yenigün, batısında Karakütük, kuzeyinde Koçlu Köyü bulunur.

Acelle yaylası, Sakarya ili, Akyazı ilçesinde bulunan yayladır. Rakımı yaklaşık 1200 m olan yaylanın alanı 13 ha iken resmiyette 1,16 ha'dır.

Davlumbaz Yaylası, Sakarya ili, Akyazı ilçesi sınırlarında bulunan yayladır. Sülüklü Göl'ün batısında yer alır.