İçeriğe atla

Lizard (albüm)

Lizard
King Crimson stüdyo albümü
YayımlanmaAralık 1970
KaydedilmeWessex Sound Stüdyoları, Londra, İngiltere
TarzCaz, progresif rock
Süre42:30
ŞirketIsland Records, Atlantic Records
YapımcıRobert Fripp, Peter Sinfield
King Crimson kronolojisi
In the Wake of Poseidon
(1970)
Lizard
(1970)
Islands
(1971)

Lizard, İngiliz progresif rock grubu King Crimson'ın üçüncü stüdyo albümüdür. 1970 yılında piyasaya çıkmıştır. Tıpkı ikinci albüm In the Wake of Poseidon gibi albüm kadrosu, albüm sonrasında beraber performans vermeden bozulmuştur. Bassist ve vokalist Gordon Haskell ve davulcu Andy McCulloch'un King Crimson üyesi oldukları ilk ve tek albümdür.

Arka plan ve Müzik

Haskell, Fripp'in okul arkadaşı idi. Daha önce In the Wake of Poseidon albümünün Cadence and Cascade şarkısının vokallerinde gruba yardım eden Haskell, sonrasında Fripp tarafından gruba çağrıldı. Yine In the Wake of Poseidon albümünde gruba yardım eden Andy McCulloch ve saksafon ve flutist Mel Collins de gruba tam üye olarak dahil oldu. Caz piyanisti Keith Tippett ve üflemeli çalgılarda Robin Miller, Mark Charig ve Nick Evans da albüme katkıda bulundu. Ayrıca Yes'in vokalisti Jon Anderson da Lizard şarkısının ilk bölümü "Prince Rupert Awakes"'in vokallerini yaptı.

Lizard tartışmalı olmakla beraber King Crimson'ın en caz etkileşimli albümü olarak görülür. In the Wake of Poseidon albümünde Cat Food'un sinyallerini verdiği bu dönüşüm Lizard'da hayata geçmiştir. Söz yazarı Peter Sinfield bu albüm için oldukça yaratıcı ve etkileyici şarkı sözleri yazmıştır.

Albüm Circus şarkısıyla açılır. Şarkı Haskell'in sakin vokaliyle başlar, ancak Fripp'in mellotronla çaldığı sert melodi ile şarkının havası değişir. Şarkıda Fripp'in akustik gitardaki ustalığını yanı sıra Mel Collins'in saksafon solosu ve Peter Sinfield'in zengin hayalgücü de gözlerden kaçmamaktadır.

Sonraki iki şarkı "Indoor Games" ve "Happy Family" "haşarı" şarkılardır. Hedonizm'i çağrıştıran şarkı sözleri vardır. Happy Family The Beatles'ın dağılışını anlatır. Şarkıda 'Judas' "Paul McCartney", 'Rufus' "Ringo Starr", 'Silas' "George Harrison" ve 'Jonah' "John Lennon"'dır. İki şarkı Haskell'in "hey ho" demeye çalışırken kendini tutamayıp koyverdiği kahkahayla bölünür. Haskell daha sonra gülmesinin sebebinin Peter Sinfield'in kullandığı kelimeler olduğunu açıklayacaktır. Buradan Haskell'in Sinfield'e ve onun şarkılarına olan yaklaşımı hakkında fikir sahibi olabilir gibi gözüksek de tabii ki elimizde bu yaklaşımla ilgili kesin bilgiler yoktur.

Sıradaki şarkı "Lady of the Dancing Water" Mel Collins'in flüt performansıyla ön plana çıkar. King Crimson'ın ilk albümü In the Court of the Crimson King'deki "I Talk to the Wind", "Moonchild"; ve ikinci albüm In the Wake of Poseidon'un "Cadence and Cascade" adlı şarkılarıyla benzer bir soundu vardır.

Albümün son şarkısı; en uzun King Crimson bestesi -emprovize performanslar hariç- olan Lizard'dır. Şarkı 4 bölüme ayrılır. Bu bölümlerden bazıları da yine kendi içlerinde parçalara ayrılır. Şarkı epik bir savaşın için de olan prensin -Prens Rupert- hikâyesini anlatır.

Şarkının ilk bölümü "Prince Rupert Awakes" Yes'in vokalisti Jon Anderson'un King Crimson ile beraber yaptığı ilk ve tek çalışmadır. Şarkının bu bölümü içten ve ruhani mısralar arasında ilerlerken ona folk müziği akorları ve ritmik alkışlar eşlik eder. Sonrasında sözsüz bir koroyla ikinci bölüm "Bolero"ya bağlanır.

Şarkının Bolero bölümü albüme katkıda bulunan konuk sanatçıların yeteneklerini gözler önüne sermektedir. Bolero kendine has yavaş bir ritmi olan ispanyol dans müziğidir. Tippett, Miller, Charig ve Evans davulcu McCulloch'un çaldığı bolero benzeri ritim üstüne cazımsı sololar atarlar.

Bolero'dan sonra şarkının "The Battle of Glass Tears" bölümü başlar. Bu bölüm kendi içinde "Dawn Song", "Last Skirmish" ve "Price Rupert's Lament" olmak üzere üç parçaya ayrılır.

"Dawn Song" Robin Miller'ın çaldığı alto obua temasıyla başlar. Sonrasında Haskell şarkıya katılarak bu temayı bastırır. Sıradaki alt bölüm " Last Skirmish" albümün enstrümantal üst noktalarından biridir. Bölüm boyunca adeta tüm enstrümanlar bir savaşı canlandırırlar. Bölüm kötülüğü temsil eden, "Circus"unkine benzer bir temanın tekrarıyla doğruğa ulaşır. Eğer "Last Skirmish" bir savaşı anlatıyorsa "Prince Rupert's Lament" de savaş sonrası dinginliğinde olan-bitenin değerlendirilmesidir. Robert Fripp'in hüzünlü gitar partisyonu bir cenazeyi anımsatır.

"Prince Rupert's Lament" ile beraber "The Battle of Glass Tears" da sonuçlanır ve şarkının ve albümün son bölümü "Big Top" başlar. "Big Top" "bozulmuş" bir arka plan müziği üstüne karnavalımsı Circus'un melodilerinin yankılanması, solup açması ve sonunda hızlanarak bitmesiyle sonuca ulaşır.

Ortaya çıkan tüm bu göz kamaştırıcı eserlere rağmen Lizard'ın hazırlığı esnasında Haskell ve McCulloch'un pek mutlu bir çalışma dönemi geçirdiği söylenemez. Özellikle Haskell bir soul ve motown müzisyeni olarak King Crimson müziğine adapte olmakta oldukça büyük bir güçlük çekmiştir. Albüm tamamlandıktan sonra, gelecekteki turun provaları esnasında da grubu bırakmıştır. Sonraki 19 yıl boyunca Haskell albümle ilgili telif hakları yüzünden grupla mahkemelik olmuştur. Haskell in grubu bırakmasının ardından davulcu McCulloch da King Crimson'dan ayrılmıştır. Ancak Mel Collins sıradaki albüm Islands'ın kayıtları için grupla beraber kalmıştır. Gordon Haskell'in yerini -bas gitar ve vokal- Boz Burell doldurmuş, davula da Andy McCulloch'un yerine Ian Wallace geçmiştir. Bu kadro tur repertuvarına Lizard albümünden "Cirkus" ve "Lady of the Dancing Water" şarkılarını eklemiştir.

Kapak

Albümün dış yüzündeki kapak Gini Baris'e aittir.

Kapakta King Crimson'ı oluşturan harfler Orta Çağ yazı stiliyle yazılmıştır. Ön kapakta "Crimson" arka kapakta ise "King" yazar. Crimson yazan taraf albümün son şarkısı Lizard'a ait imgeleri sembolleştirirken; King tarafı aynı işi ilk dört şarkı için yapar.

Crimson tarafı Prince Rupert'ı simgelemesine rağmen "İ" harfi "Happy Family" şarkısında değiştirilmiş isimlerle yer alan Beatles'ı simgeler.

İç tarafta ise Koraz Wallpapers'a ait bir ebru çalışması bulunmaktadır.

Şarkı listesi

  1. "Cirkus" (Robert Fripp, Peter Sinfield) – 6:27
    Beraberinde:
    • "Entry of the Chameleons"
  2. "Indoor Games" (Fripp, Sinfield) – 5:37
  3. "Happy Family" (Fripp, Sinfield) – 4:22
  4. "Lady of the Dancing Water" (Fripp, Sinfield) – 2:47
  5. "Lizard" (Fripp, Sinfield) – 23:15
    1. "Prince Rupert Awakes"
    2. "Bolero: The Peacock's Tale"
    3. "The Battle of Glass Tears"
      1. "Dawn Song"
      2. "Last Skirmish"
      3. "Prince Rupert's Lament"
    4. "Big Top"

Katkıda bulunanlar

King Crimson

Konuk müzisyenler

  • Keith Tippett - piyano, elektrik piano
  • Robin Miller - obua, alto obua
  • Mark Charig - kornet
  • Nick Evans - trombon
  • Jon Anderson - vokal (şarkı 5, bölüm 1 - "Prince Rupert Awakes")

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Leonard Cohen</span> Kanadalı şair, şarkıcı ve söz yazarı

Leonard Norman Cohen, Kanadalı yazar, şair, söz yazarı ve müzisyendir. İlk şiir kitabını Montreal'de 1956'da, ilk romanını ise 1963'te yayımlayan Cohen'in erken dönem şarkıları müzikal olarak Avrupa pop müziğine dayanır ve çoğunluğu 1967 yılında çıkan Songs of Leonard Cohen albümünde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Tool</span> Amerikan metal müzik grubu

Tool, Grammy Ödülü sahibi Amerika Birleşik Devletleri çıkışlı alternatif metal grubudur. 1990 yılında Kaliforniya'nın Los Angeles kentinde kuruldu. Bu tarihten beri grup üyeleri davulcu Danny Carey, gitarist Adam Jones ve vokalist Maynard James Keenan'dır. Şu anki bas gitarist 1995'ten beri grupta bulunan Justin Chancellor'dur. Tool, albümleri için çıktıkları turne programlarına uymadaki hassasiyetleriyle bilinir. Dünya çapında müzik listelerinde başarı sağlamış olan grup, sadece ABD'de yaklaşık olarak 9,25 milyon albüm satışı yakalamıştır.

<span class="mw-page-title-main">King Crimson</span> İngiliz progresif rock grubu

King Crimson, 1968'de Londra, İngiltere'de kurulmuş bir progresif rock grubuydu. Grup, klasik, caz, folk, heavy metal, gamelan, endüstriyel, elektronik, deneysel müzik ve new wave unsurlarını birleştiren çok çeşitli müziklerden ilham aldı. Yes ve Genesis gibi çağdaşlar da dahil olmak üzere 1970'lerin başındaki progresif rock hareketi üzerinde güçlü bir etki yarattılar ve birçok türde sonraki nesil sanatçılara ilham vermeye devam ediyorlar. Grup büyük bir takipçi kitlesi kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Robert Fripp</span>

Robert Fripp, Wimborne Minster, Dorset, İngiltere) gitarist ve bestekârdır. King Crimson’ın günümüze dek gelen tek “sabit” elemanı olmuştur. Geniş bir müzikal yelpazede herhangi bir tarza bağlı kalmadan müzik yapmaktadır.

In the Court of the Crimson King, İngiliz progresif rock grubu King Crimson’ın ilk albümüdür. Çıktığında İngiltere listelerinde 3. sıraya kadar yükselmiştir. Albüm 1990’ların sonunda günün teknolojik gelişmelerinden yararlanılarak elden geçirilmiş ve 2004 yılında tekrar piyasaya sürülmüştür.

In the Wake of Poseidon, İngiliz progresif rock grubu King Crimson’ın ikinci albümüdür. Albüm çıktığında grubun kadrosu ilk değişikliğine uğramasına rağmen, albüm In the Court of the Crimson King ile benzer bir sounda sahiptir.

<i>Islands</i>

Islands, İngiliz progresif rock grubu King Crimson'ın 1971 yılında piyasaya çıkan albüdür. Grubun 4. stüdyo albümüdür. Ayrıca Peter Sinfield'in King Crimson ile beraber çalıştığı son albümdür.

<i>Larks Tongues in Aspic</i>

Larks' Tongues in Aspic, İngiliz progresif rock grubu King Crimson'ın beşinci stüdyo albümüdür. 1973 yılında piyasaya çıkmıştır.

<i>Starless and Bible Black</i>

Starless and Bible Black, İngiliz progresif rock grubu King Crimson'ın altıncı stüdyo albümüdür. 1974 yılında piyasaya çıkmıştır. Enstrümantal olmayan parçaları toplumun materyalist eğilimlerine ve pespayeliğine eleştiriler getirir.

<i>Red</i> King Crimson Albümü

Red, İngiliz progresif rock grubu King Crimson'ın yedinci stüdyo albümüdür. 1974 yılının kasım ayında piyasaya çıkmıştır. Grubun 1970'lerde çıkardığı son albüm olmakla beraber, 1973'te Larks' Tongues in Aspic ile beraber çalışmaya başlayan kadronun son çalışmasıdır. King Crimson'ın en önemli albümleri arasında kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Lynyrd Skynyrd</span> Amerikalı rock müzik grubu

Lynyrd Skynyrd, Amerikalı rock müzik grubu. 1970'lerde, vokalist ve birincil şarkı yazarı Ronnie Van Zant liderliğinde etkin olmuştur. Grup 1977 yılında McComb, Mississippi’de meydana gelen bir uçak kazasında Ronnie Van Zant, gitarist Steve Gaines ve back-up vokalist Cassie Gaines'in ölmesiyle dağıldı. Grubun adı, isimli, Jacksonville, Florida'daki Robert E. Lee Lisesi'nin beden/basketbol hocası Leonard Skinner'ın adı ilham alınarak kondu. Grubun bazı üyeleri bu lisenin öğrencisiydi. Southern Rock terimi, grup kurulduğu zamanlarda var olmasa da eleştirel olarak 1970'lerin iyi gruplarındandır ve Rock and Roll Hall of Fame’e 13 Mart 2006 tarihinde kabul edilmiştir. Fark edilir 3'lü gitar atakları Freebird ve Sweet Home Alabama'yı FM radyo Amerikan klasiği yapmıştır.

<i>Discipline</i> (King Crimson albümü)

Discipline, İngiliz progresif rock grubu King Crimson'ın sekizinci stüdyo albümüdür. Albüm 7 yıllık sessizliğin ardından 1981 yılının eylül ayında piyasaya çıkmıştır. Önceki albümde King Crimson üyesi olan John Wetton bu albümde yer almamaktadır. John Wetton'ın yeni kadroda yer bulamaması üzerine önceki yedi albümde de bulunun "bas gitar+vokal" pozisyonu ortadan kalkmış; vokali daha önce Talking Heads, Frank Zappa gibi isimlerle çalışmış olan Adrian Belew, Bas ve Chapman Stick'i ise daha önce Peter Gabriel ve -Exposure albümünde- Robert Fripp ile çalışmış olan Tony Levin devralmıştır.

Harry Gregson-Williams,, Altın Küre ve Grammy ödüllerine aday gösterilmiş, İngiliz film partisyon yapımcısı, orkestratör, şef ve müzik yapımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Atlantic Records</span> plak şirketi

Atlantic Recording Corporation, Ahmet Ertegün ve Herb Abramson tarafından Ekim 1947'de kurulan bir Amerikan plak şirketidir. İlk kayıtlarının Ocak 1948'de piyasaya sürülmesiyle başlayarak, yirmi yıl süre boyunca, Aretha Franklin, Ray Charles, Wilson Pickett, Sam ve Dave, Ruth Brown ve Otis Redding gibi sanatçıların caz, R&B ve soul müzikleri üzerine uzmanlaşan en önemli Amerikan plak şirketlerinden biri olarak ün kazandı. Konumu, Stax ile yaptığı dağıtım anlaşmasıyla büyük ölçüde iyileştirildi. 1967 yılında, Atlantic Warner Bros.-Seven Arts'ın tamamen sahip olduğu bir yan kuruluş haline geldi ve Crosby, Stills, Nash & Young, Led Zeppelin ve Yes gibi sanatçıların rock ve pop müziklerini yayımlayarak genişledi.

En İyi Şarkı Altın Küre Ödülü, ilk kez 1962 yılında verilmeye başlanan ve 1965 yılından itibaren her yıl geleneksel olarak Hollywood Foreign Press Association tarafından verilen ödüldür. Ödül bir sinema filmi için özel olarak yazılmış şarkıların bestecilerine sunulmaktadır. Şarkıyı seslendiren sanatçı aynı zamanda besteciler arasında da yer almıyorsa ödül alamaz.

En İyi Görsel Medya Şarkısı Grammy Ödülü, 1988'den beri filmler, diziler, video oyunları veya diğer görsel medya eserleri için yazılan şarkılara verilen bir ödül.

<i>Heroes</i> (David Bowie albümü)

"Heroes", İngiliz müzisyen ve şarkıcı David Bowie'nin 1977'de yayınlanan 12. stüdyo albümü. Bowie'nin müzisyen Brian Eno ile ortaya koyduğu "Berlin Üçlemesi"'nin ikinci halkası olan albüm, ilk halka olan Low'un deneyselliğini bir adım öteye taşımaktadır ve üçlemenin tamamen Berlin'de kaydedilen tek albümü olmuştur. Albümle aynı adı taşıyan şarkı ise Berlin Duvarı'nda buluşan iki sevgiliyi konu almaktadır ve sanatçının en ikonik parçalarından biri olmuştur. King Crimson gitaristi Robert Fripp'in de katkılarını içeren albüm, Bowie'nin diskografisinin en iyi parçalarından biri kabul edilmektedir.

<i>Lemonade</i> (Beyoncé albümü)

Lemonade, Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Beyoncé'nin altıncı stüdyo albümüdür. 23 Nisan 2016'da Parkwood Entertainment aracılığıyla yayınlandı. Kayıt, 2013'teki beşinci stüdyo albümü gibi "görsel albüm" olarak hazırlandı ve geliştirildi. Beyoncé' albümündeki her şarkısına ayrı video klip çekmek yerine, albümü tanıtım amaçlı olarak, 60 dakikalık bir kısa film HBO kanalında yayınlandı. Albümün genel teması, her kadının kendini tanıma ve iyileşme süreci üzerine kuruludur. James Blake, Kendrick Lamar, The Weeknd ve Jack White gibi sanatçılar albüme vokal olarak eşlik etti.

Gregory Stewart Lake İngiliz basçı, gitarist, şarkıcı ve söz yazarıydı. Progresif rock grupları King Crimson ve Emerson, Lake & Palmer'ın (ELP) kurucu üyesi olarak öne çıktı.

"Epitaph", İngiliz progresif rock grubu King Crimson'un 1969 tarihli In the Court of the Crimson King albümünün üçüncü şarkısıdır. Robert Fripp, Ian McDonald, Greg Lake ve Michael Giles tarafından yazılan şarkının sözleri Peter Sinfield tarafından yazılmıştır.