İçeriğe atla

Liyakat Madalyası (Osmanlı İmparatorluğu)

Liyakat Madalyası

Osmanlı Padişahı tarafından verilir
Ülke Osmanlı İmparatorluğu
TürSivil ve askeri
SavaşDünya Savaşı için Kılıçlı
DurumVerilmemektedir
İstatistikler
İlk Verilişi1890
Öncelik
Üstİmtiyaz Madalyası
AstHarp Madalyası

Liyakat Madalyası, 1890 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğu tarafından verilmeye başlanan sivil ve askerî madalyadır.[1] Altın ve Gümüş olmak üzere iki sınıftan oluşmaktadır. Madalya, I. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar, Osmanlı İmparatorluğu'nda verilmeye devam etti.[2] Madalya, topluma genel olarak örnek olan sivillere de verilirdi.[3] 1905 yılında, hayırsever kadınlara madalya almak için izin verildi. Madalyanın altın ve gümüş sınıflarında 25 mm olan çapı değişmezdi. Madalya, dar, yeşil yan çizgili kırmızı kurdeleyle askıya alınmıştı. Dünya Savaşı sırasında verilenlere, iki çapraz kılıç ve H.1333 (1915) tarih yazılı bir toka, kurdele ile bağlandı.[4]

Kaynakça

  1. ^ Robertson, Megan C. (2 Haziran 2004). "Turkey: Liyakat Medal". Medals of the World. 23 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2011. 
  2. ^ Küskü, Fırat (29 Kasım 2021). "II. ABDÜLHAMİD'İN MADALYA SİYASETİ: LİYAKAT MADALYASI ÖRNEĞİ". Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi. 30 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2021. 
  3. ^ Küskü, Fırat (1 Ocak 2021). "II. Abdülhamid'in Madalya Siyaseti: Liyakat Madalyası Örneği / Abdul Hamid II's Medal Policy: The Medal of Merit Example". Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi (TKİD). 30 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2022. 
  4. ^ Tezer, Tim. "Ottoman Decorations". turkishmedals.net. 2 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Madalya</span>

Madalya veya diğer adıyla madalyon, savaşta yararlık gösterenlere, yarışlarda derece alanlara ödül, bazen de önemli bir olay dolayısıyla ilgililere hatıra olarak verilen metal nişan. Ödülleri inceleyen bilime faleristik denir.

<span class="mw-page-title-main">Manfred von Richthofen</span> Alman savaş pilotu

Manfred von Richthofen, I. Dünya Savaşı'nda 80'den fazla düşman uçağı düşüren ünlü Alman pilottur. Namıdiğer: Fransa'da Le petit rouge veya Diable Rouge, Birleşik Krallık'ta Red Knight veya Red Baron.

<span class="mw-page-title-main">II. Menelik</span>

II. Menelik, asıl adı Sahle Mariam, Etiyopya imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Nazmi Toker</span> Türk siyasetçi

Mehmet Nazmi Toker, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Harp Madalyası</span> I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı cephelerinde yararlılık gösterenlere verilen madalya

Harp Madalyası, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı cephelerinde üstün cesaret ve kahramanlık gösteren Osmanlı ve İttifak Devletleri askerlerine V. Mehmed Reşad tarafından ilk kez 1 Mart 1915 tarihinde verilen askerî madalyadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun son madalyasıdır. İngilizler tarafından Gelibolu Yıldızı, Almanlar tarafından ise Demir Hilal olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pour le Mérite</span>

Pour le Mérite, I. Dünya Savaşı sırasında bilinen, Prusya Krallığı'nın I. Dünya Savaşı'nın sonuna kadarki en yüksek Prusya-Alman askeri madalyası. 1740 yılında II. Friedrich tarafından ortaya çıkarılmıştır. Ocak 1810 tarihine kadar bu madalya hem sivillere hem de askerlere verilebiliyordu. Bu yıldan sonra Prusya Kralı III. Frederik bu madalyanın artık sadece askerlere verilebileceğini duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Nurettin Özsu</span>

Hüseyin Nurettin Özsu, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Conk</span>

Cemil Conk Çerkes kökenli Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Sabri</span> Türk asker

Süleyman Sabri, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Copley Madalyası</span> Royal Society of London tarafından verilen ödül

Copley Madalyası, tüm disiplinlerden bilim insanları için İngiltere merkezli Royal Society tarafından verilen bilim ödülüdür. Royal Society tarafından hâlen verilen en eski ödül olan madalya muhtemelen dünyanın da en eski bilim ödülü unvanına sahiptir. Copley Madalyası 1731 yılından beri her yıl bilim insanlarına verilmektedir. Madalya zengin bir toprak sahibi ve kendisi de Royal Society üyesi olan Godfrey Copley'den ismini almıştır. Madalya gümüş kaplama olup 5000 sterlinlik bir para ödülü ile birlikte verilmektedir. Bu ödülü kazanan bilim insanları arasında Charles Darwin, Albert Einstein ve Léon Foucault da vardır.

İmtiyaz Madalyası veya İmtiyaz Nişanı, Sultan II. Abdülhamid dönemi olan 23 Eylül 1882 tarihinden itibaren, Osmanlı İmparatorluğu adına verilmeye başlanan sivil ve askerî madalyadır. Altın ve gümüş olmak üzere iki ayrı madenden imal edilen imtiyaz madalyasının bir yüzünde saltanat arması, diğer yüzünde, “Devlet-i Aliyye-i Osmâniyye uğrunda fevkalâde sadakat ve şecaat ibraz edenlere mahsus madalyadır” ibaresi ve altında iç kısmına verilen kişinin adının yazıldığı bir hilâl bulunmaktadır. Üzerindeki ibareden dolayı madalyaya “sadakat ve şecaat madalyası” da denilmiş, bu yüzden zaman zaman ikincisinin imtiyaz madalyasından ayrı olduğu zannedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Osmaniye Nişanı</span>

Osmaniye Nişanı, 1862 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğu tarafından verilmeye başlanan sivil ve askerî nişandır. Sultan Abdülaziz tahta geçtikten sonra 9 Aralık 1861 tarihinde yeni bir nişanın ihdasına yönelik irade buyurdu. 1862'den itibaren verilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">İmtiyaz Nişanı</span>

İmtiyaz Nişanı veya Nişan-ı İmtiyaz, 1780'lerde Sultan I. Abdülhamid devrinden itibaren verilmeye başlanan şeref nişanıdır. Nişan, liyakat ve üstün hizmeti ödüllendirmek amacıyla verilirdi. Sultan II. Abdülhamid tarafından 17 Aralık 1878 tarihinde yeniden verilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Başkanlık Özgürlük Madalyası</span>

Başkanlık Özgürlük Madalyası, Amerika Birleşik Devletleri başkanı tarafından verilen bir ödüldür. Kongre Altın Madalyası ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri'nin en yüksek sivil ödülüdür. "Amerika Birleşik Devletleri'nin güvenliği ya da ulusal çıkarları, dünya barışı, kültürel ya da diğer önemli kamusal ya da özel girişimler için çok değerli katkılar" yapanlara verilmektedir. Ödül, ABD vatandaşlarıyla sınırlı değildir. Ayrıca sivil bir ödül olmasına karşın askerî personele de verilmekte ve üniforma üzerine takılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Özgürlük Madalyası</span>

Özgürlük Madalyası, ABD Başkanı Harry S. Truman tarafından Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerinin savaş çabalarına katkıda bulunan sivilleri onurlandırmak amacıyla oluşturulan bir madalya idi. Bu madalya Dışişleri Bakanı, Savaş Bakanı veya Deniz Kuvvetleri Bakanı tarafından verilmekle birlikte görev yapmış Başkanlar Dwight D. Eisenhower ve John F. Kennedy tarafından da verildi.

<span class="mw-page-title-main">Cesaret Liyakat Haçı (Polonya)</span> Polonya Hükümeti tarafından verilen ödül

Cesaret Liyakat Haçı, Polonya tarafından hukukun savunmasında fedakâr cesaret gösteren, ulusal sınırlar ve özellikle zor koşullardaki vatandaşların yaşamı ve mülkiyetini koruyan kişilere verilen bir madalyadır. 7 Mart 1928 tarihinde Liyakat Haçı'nın askeri sınıfı olarak kuruldu. Madalya, II. Dünya Savaşı'na kadar verildi ve savaş sonrasında hükûmet tarafından tanınmadı. 16 Ekim 1992 tarihinde yeniden verilmeye başlandı. Şu anda polis, itfaiyeci ve istihbarat ya da güvenlikle ilgili askeri ve sivil ajanlara verilmektedir.

Hünkâr İskelesi Madalyası, Osmanlı Sultanı II. Mahmud döneminde bastırılan Osmanlı devlet madalyalarından biridir. 1832 yılında verilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tahlisiye Madalyası</span>

Tahlisiye Madalyası, Cankurtaran Madalyası veya Tahlis-i Can Madalyası, Sultan Abdulmecid döneminde Osmanlı İmparatorluğu tarafından verilmeye başlanan sivil madalyadır. Tahlis, kurtarmak anlamına gelen Arapça kökenli eski bir kelimedir. Bu isimdeki madalya ise boğulma, yangın gibi afetler sırasında hayatını tehlikeye atarak can kurtaran kişilere verilirdi. Madalya, başvuru esasıyla verilirdi ve başvuran kişinin canını tehlikeye atarak bir kişiyi kurtarması beklenirdi. Madalyayı olay yeri şahitlerin şahitliği ile alınırdı. Dört kademeli madalyanın ilk kademesi yeşil kurdele, ikinci kademesi kırmızı kurdele, üçüncü kademesi beyaz kurdele ve dördüncü kademesi bu üç rengin karışımdan oluşan renkli bir kurdeleye sahipti. Madalyayı ilk kez alan kişiler birinci kademe yeşil kurdeleli madalyayı alırken, zaten madalyası olan bir kişi tekrar can kurtarırsa bir üst kademedeki madalyayı almaya hak kazanırdı.

<span class="mw-page-title-main">Kusursuz Hizmet Madalyası (Azerbaycan)</span> Azerbaycanın harbi nişanı

Kusursuz Hizmet Madalyası, özellikle kamusal ve siyasi hayatta kusursuz hizmet veren kişilere verilen bir Azerbaycan nişanıdır. Nişan, 17 Mayıs 2002'de Azerbaycan cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle verilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Ahmed Nuri</span>

Şehzade Ahmed Nuri ;, Sultan II. Abdülhamid ve eşi Bedrifelek Kadınefendi'nin üçüncü oğlu olan Osmanlı şehzadesidir.