İçeriğe atla

Liu Zhi (alim)

Liu Zhi (Xiao'erjing: ﻟِﯿَﻮْ جِ, yaklaşık 1660 - yaklaşık 1739 Miladi) veya Liu Ti ya da Liu Çi, Çing hanedanıdan[1] Çinli Sünni Hanefi-Maturidi âlim.[2][3] Huiru (Müslüman) Neokonfüçyüsçü düşünce okuluna ait idi.[4] Sık sık Budizm, Taoizm ve en önemlisi Neokonfüçyüsçülükten terminolojiler ödünç alarak, bunları İslami kavramlarla uyumlu hale getirdi. Hui Çinli bir izleyici kitlesi için Çin entelektüel iklimindeki Müslüman düşüncesini açıklamaya çalışan Han Kitab yazarlarının en önde geleniydi. Nankin şehrindendi.[5] Başyapıtı Tianfang Xingli veya 'Cennet Yönünde Doğa ve Prensip', İslam inancının yetkili açıklaması olarak kabul edildi. 1760 ile 1939 yılları arasında yirmi beş kez yeniden basıldı. Çince yazan Müslümanlar tarafından sıklıkla anılır.[6]

Kaynaklar

  1. ^ Hagras, Hamada (20 Aralık 2019). "The Ming Court as Patron of the Chinese Islamic Architecture: The Case Study of the Daxuexi Mosque in Xi'an". SHEDET, 6. ss. 134-158. doi:10.36816/shedet.006.08. 18 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2023. 
  2. ^ "الماتريدية وآثارها في الفكر الإنساني بدول طريق الحرير.. الصين نموذجًا". Alfaisal Magazine. 10 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2023. 
  3. ^ "الحنفية الماتريدية في بلاد الصين". midad.com. 4 Ocak 2020. 29 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2023. 
  4. ^ Friendship in Confucian Islam, Sachiko Murata
  5. ^ See generally: William Chittick with Sachiko Murata and Tu Weiming, The Sage Learning of Liu Zhi: Islamic Thought in Confucian Terms (Harvard University 2009).
  6. ^ Murata, Sachiko (2004). "The Unity of Being in Liu Chih's "Islamic Neoconfucianism"". Journal of the Muhyiddin Ibn Arabi Society. 36 (4). Oxford. 30 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2023 – The Muhyiddin Ibn Arabi Society vasıtasıyla. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Muhyiddin İbnü'l-Arabî</span> Endülüslü İslam düşünürü, sufi ve filozof (1165–1240)

Muhyiddin İbnü'l-Arabî ya da tam adıyla Muhyiddîn Muhammed bin Ali bin Muhammed el-Arabî el-Hâtimî et-Tâî, ünlü İslâm düşünürü, mutasavvıf, yazar ve şair. Şeyhü'l Ekber unvanı ile de bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Seyyid Hüseyin Nasr</span>

Seyyid Hüseyin Nasr, George Washington Üniversitesi'nde İslâmî ilimler uzmanı İranlı profesör, müslüman mütefekkir.

William C. Chittick, New York Devlet Üniversitesi'nde, karşılaştırmalı araştırmalar bölümü profesörüdür.

Fusus'ül Hikem, ünlü sufi Muhyiddin İbn Arabi'nin başyapıtıdır. Geleneksel tasavvufi eserlerden farklı metafizik ve teosofik içerikte bir eserdir. Eserde Kur'an'da adı geçen 27 peygamber, hikmetin çeşitli yönlerinin tecessümü olarak ele alınır ve incelenir. Küçük boyutlu olan Fusus'ül Hikem'in pek çok şerhi yapılmıştır. İlk Türkçe şerh Abdullah Bosnevi'ye, sonuncusu ise Ahmed Avni Konuk'a (ö.1938) aittir.

Fütuhat-ı Mekkiyye sufi, düşünür Muhyiddin İbn Arabi'nin baş eseri. 37 sifir (defter) halinde tanzim edilen eser, Ekrem Demirli tarafından 18 cilt halinde Türkçeye tercüme edilmiştir. Ekrem Demirli'nin çevirdiği tercümede ilk 17 cilt 2 defterden, son cilt 3 defterden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nasîrüddin Tûsî</span> Fars astronom ve polimat (1201–1274)

Nasîrüddin Tûsî, Horasan Selçuklu Devletine mensup olan ve edebiyat dili gerekçesiyle Farsça eserli bir Türk bilim insanı ve Şii İslam'ın Batınî/Tasavvuf filozofu. Söz konusu dönem, Moğol istilası sebebiyle Bağdat'ta, bir yandan karanlık bir dönem, bir yandan da önemli düşünce okullarının kurulduğu ve İslam bilim kurumlarının açıldığı bir dönem oldu. Nasîrüddin Tûsî de bu dönemde yetişmiş İslam dünyasının tanınmış bir bilgesi olmuştur. Azerbaycanlı halk bilimci Memmedhüseyn Tehmasib'a göre efsanevi bir kişilik olan Nasreddin Hoca gerçekte Tûsî'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sadreddin Konevî</span>

Sadreddin Konevî, Fars sufi. Malatya'da doğmuştur.

İslam tıbbı, İslam peygamberi Muhammed dönemindeki geleneksel Arap tıbbından olduğu kadar, Eski Roma tıbbı Unani'den, Eski Hint tıbbı Ayurveda'dan ve Eski İran tıbbından etkilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fakir</span>

Fakir, Orta Doğu ve Güney Asya'da tasavvufî zühd yaşantısı süren, insanlara İslâmiyeti öğreten ve geçimlerini zekât ve sadaka ile sürdüren gezgin Müslüman dervişler.

Ali İbnü'l-Esîr, İbnü'l-Esîr ailesinden üç erkek kardeşlerden ortancasıdır. Tam ismi 1160 ila 1233 yılları arasında yaşamış olan Arap kökenli İslam tarihçisi.

Bülent Rauf, Türk-İngiliz yazar, çevirmen ve mistiktir.

Douglas Morton Dunlop, Doğu Uygarlıkları, İslam veya Avrasya tarihleri üzerine uzmanlaşmış bir akademisyendir.

Ekberilik, Muhyiddin İbn Arabi'nin temel kavramlarını geliştirdiği sufi metafiziğinin Vahdet-i Vücud denilen meşrep veya okuluna bağlı olan sufileri tanımlamakta kullanılan bir terim.

Hâkim et-Tirmizî, 9.-10. yüzyıllarda yaşamış Fars hadis bilgini ve sufi. "Et-Termizi" ya da "Termiz Ota" olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">İslam'da kadın</span> İslam toplumlarında kadının yeri

Müslüman kadınların deneyimleri farklı toplumlarda ve aynı toplum içinde büyük farklılıklar gösterir. Ortak yönleri ise, hayatlarını değişen derecelerde etkileyen, aralarındaki geniş kültürel, sosyal ve ekonomik farklılıklar arasında köprü kurmaya hizmet edebilecek ortak bir kimlik veren İslam dinine bağlılıklarıdır.

İslam eleştirisi, İslam dinine yönelik çeşitli eleştirilerdir. İslam'a yönelik eleştiriler ilk dönemlerinden beri var olmuştur. Erken yazılı kayıtlarda, Hristiyanlar ve Yahudilerin yanı sıra İbnü'r Râvendî gibi eski Müslümanlardan gelmekteydi. Daha sonra İslam dünyasının kendisi eleştirildi. İslam'a yönelik Batılı eleştiriler, 21. yüzyılda özellikle 11 Eylül saldırıları ve diğer terör olaylarından sonra büyüdü. 2014 yılı itibarıyla, dünya ülkelerinin ve bölgelerinin yaklaşık dörtte birinde (%26) dine hakaret ve dinden çıkmaya yönelik cezalandırıcı yasalar olup, bunlardan çoğunluğu Müslüman olan 13 ülkede dinden çıkma için ölüm cezası bulunmaktadır.

Han Kitab, Çinli Müslümanlar tarafından yazılan, İslâm ile Konfüçyüsçülüğü sentezleştiren bir dizi Çince İslamî metin. 18. yüzyılın başlarında, Çing Hanedanı sırasında yazıldı. "Han" Çincede "Çinli" anlamına gelir; "kitab" ise Arapça "kitap" kelimesinden kaynaklanır. Liu Zhi 18. yüzyılın başlarında Han Kitab'ı Nankin'de yazdı. Wu Zunqie, Zhang Zhong ve Wang Daiyu'ya ait eserler de Han Kitab'a dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Xi'an Ulu Cami</span>

Xi'an Ulu Cami Çin'deki en büyük camidir. İlk olarak 742 yılında inşa edilmiştir.. Xi'an Müslüman Mahallesi'nde aktif bir ibadet yeri olarak kullanılır. Külliye biçimde yapılmış cami aynı zamanda popüler bir turistik yerdir. Caminin büyük bölümü Ming Hanedanı başlarında inşa edildi. 12.000 metrekare alanda yerleşik olup, beş avlusunda yirmiden fazla bina barındırıyor.

Caner Dagli, Çerkes-Amerikalı İslam alimi ve Worcester, Massachusetts'teki College of the Holy Cross'ta Din Bilimleri doçentidir.

<span class="mw-page-title-main">Yüz Kelimelik Övgü</span>

Yüz Kelimelik Övgü, Çin imparatoru ve Ming hanedanının kurucusu Zhu Yuanzhang tarafından yazılan, İslam'a ve İslam peygamberi Muhammed'e yönelik 100 karakterlik bir övgüdür. Kopyaları Çin'in Nanjing kentindeki birçok camide sergileniyor. İmparator ayrıca birden fazla cami inşa ettirmiştir.