İçeriğe atla

Liu Hongcai

Liu Hongcai
Çin'in Kuzey Kore Büyükelçisi
Görev süresi
2010-2015
Yerine geldiğiLiu Xiaoming
Yerine gelenLi Jinjun
Bakan Yardımcısı, Çin Komünist Partisi Uluslararası İrtibat Departmanı
Görev süresi
2003-2010
Kişisel bilgiler
Doğum Haziran 1955 (69 yaşında)
Panjin, Liaoning
Partisi Çin Komünist Partisi
Bitirdiği okul Pekin Uluslararası Çalışmalar Üniversitesi

Liu Hongcai (d. Haziran 1955), Çinli bir diplomattır ve şu anda Çin Komünist Partisi Uluslararası İrtibat Departmanı başkan yardımcısıdır; Çin'in eski Kuzey Kore Büyükelçisidir.[1]

Liu 1955 yılında Liaoning'de doğdu. 1972-1975 yılları arasında Pekin İkinci Yabancı Dil Enstitüsü'nde Japonca eğitimi aldı.[1] Son yılında Çin Komünist Partisi'ne katılan Liu, mezuniyetinin ardından Merkez Komite'nin Uluslararası İrtibat Bölümü'ne atandı.[2] 1989-1992 yılları arasında Tokyo'daki Çin Büyükelçiliği'nde Birinci Sekreter olarak görev yaptı.[1] 2003 yılında Uluslararası İrtibat Departmanı Bakan Yardımcılığına atandı.[2] 2010 yılında Liu Xiaoming'in yerine Çin'in Kuzey Kore Büyükelçisi oldu.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c Embassy of the People's Republic of China in the Democratic People's Republic of Korea. "Curriculum Vitae of Ambassador Liu Hongcai". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2013. 
  2. ^ a b Shambaugh, David (March 2007). "China's "quiet diplomacy": the International Department of the Chinese Communist Party". China: An International Journal. 22 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2023. 
  3. ^ Embassy of the People's Republic of China in the Democratic People's Republic of Korea. "Curriculum Vitae of Ambassador Liu Hongcai". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Çin Komünist Partisi</span> Çin Halk Cumhuriyetinin kurucu ve iktidar partisi

Çin Komünist Partisi (ÇKP), Çin'in kurucu ve iktidar partisidir. 1 Temmuz 1921 tarihinde Şanghay'da kurulmuş olan Çin Komünist Partisi, 2022 yılında açıklanan ve toplam Çin nüfusunun ciddi kısmına tekabül eden 97 milyona yakın üye sayısıyla dünyadaki en büyük ikinci siyasi parti konumundadır.

Liu Qi, Çin Komünist Partisi'nin Pekin sekreteridir. 2003 yılına kadar Pekin belediye başkanlığı görevini yapmıştır. Çin Komünist Partisi Politbüro üyesidir. Parti hiyerarşi sıralamasında 13'üncüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kore İşçi Partisi</span> Kuzey Koredeki iktidar siyasi parti

Kore İşçi Partisi (KİP), genelde Kuzey Kore olarak bilinen Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nde iktidarda olan siyasi partidir. Yüksek Halk Meclisinde temsil edilen en büyük partidir ve Anavatanın Birleşmesi için Demokratik Cephe'yi oluşturan diğer iki yasal parti ile birlikte de jure ile bir araya gelmektedir. Bu küçük partiler KİP'ye tamamen bağımlıdır ve KİP'nin “öncü rolünü” varlıklarının bir koşulu olarak kabul etmektedir. Parti, ülkenin kurulmasından beri iktidardadır ve liderleri Kim İl-sung (1949-1994), oğlu Kim Jong-il (1994-2011) ve torunu Kim Jong-un (2011-) olmuştur.

Kore Komünist Partisi, Kore'deki komünist partisiydi. Seul'deki gizli bir toplantıda 1925 yılında kurulmuştur. Japon işgali sırasında yasadışı ilan edildiğinden dolayı yeraltında faaliyet göstermiştir. Partinin liderleri Kim Yong-bom ve Pak Hon-yong olmuştur. Kore'nin ayrılmasından sonra kuzeyde Kuzey Kore İşçi Partisi ile birleşmiş, güneyde ise Güney Kore İşçi Partisi ile birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çin değerleri ile sosyalizm</span>

"Çin değerleri ile sosyalizm" Çin'in tarihsel pratiklerinden yola çıkarak uyguladığı sosyalizm metodunun isimlendirilme şeklidir. Bu isimlendirme Deng şiaoping döneminde ortaya çıksa da Deng öncesinde gerçekleşen tecrübeleri de içerisine almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfada Kuzey Kore'de bulunan dış temsilcilikler listelenmiştir. Hâlihazırda başkent Pyongyang 24 tane büyükelçiliğine ev sahipliği yapmaktadır. Bunların çoğu, kentin Munsudong Diplomatik Alanı isimli özel bir alanında bulunmaktadır. Birçok diğer ülkenin Pekin ya da Seul'de Kuzey Kore'ye akredite edilmiş büyükelçileri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'in vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Çin ziyaretçileri, Çin'in dış temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir. Özel idari bölgeler - Hong Kong ve Makao - bağımsız vize rejimlerini muhafaza etmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Hamhung</span>

Hamhung, Kuzey Kore'nin Güney Hamgyong ilinin merkezi ve ülkenin ikinci büyük şehridir. Şehrin nüfusu 2008 yılı itibarı ile 768,551'dir.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Güvenlik Bakanlığı (Çin)</span>

Devlet Güvenlik Bakanlığı (MSS) karşı istihbarat, yabancı istihbarat ve siyasi güvenlikten sorumlu istihbarat kurumudur ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin güvenlik teşkilatıdır. Pekin'de Çin Halk Cumhuriyeti'nin Kamu Güvenliği Bakanlığı'na yakın bir merkezdir.

<span class="mw-page-title-main">Halkın demokratik diktatörlüğü</span> Çin Komünist Partisinin halkı temsil ettiğini, diktatörce güçleri olduğunu ve bunu kullanabileceğini anlatan Maoist terim

Halkın demokratik diktatörlüğü ,, Çin Komünist Partisi lideri Mao Zedong tarafından Çin anayasasına eklenmiş bir ifadedir.

Resmi olarak Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti olan Kuzey Kore, resmi olarak Kore İşçi Partisinin önderliğinde çok partili bir devlettir. Ama gerçekte, KİP iktidar üzerindeki tekelini elinde tutar ve diğer partilerin de anayasal olarak iktidarda olmasına izin verilmemesi Kuzey Kore'yi etkin bir şekilde tek partili bir devlet haline getirir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'nin diplomatik temsilcilikleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin diplomatik misyonlarının bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore Devlet İşleri Komisyonu</span>

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Devlet İşleri Komisyonu, 2016'da yapılan anayasa değişikliğiyle kurulan ve Kuzey Kore Anayasası'nda "Devlet gücünün en üst düzey politika odaklı liderlik organı" olarak tanımlanan devlet kurumudur. Aynı anayasada Devlet İşleri Komisyonu (DİK) başkanının Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin yüce lideri olduğu belirtilmektedir. DİK'nin şu anki başkanı Kim Jong-un'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore-Türkiye ilişkileri</span>

Kuzey Kore-Türkiye ilişkileri, Kuzey Kore ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Seul'daki Türk büyükelçisi Kuzey Kore'ye akreditedir. Kuzey Kore'nin Bulgaristan'ın Sofya kentindeki büyükelçisi Türkiye'ye akreditedir.

Kore'nin Sesi, Kuzey Kore'nin uluslararası yayın kuruluşudur. 14 Ekim 1945 tarihinde kurulmuş olup 2002 yılına kadar Pyongyang Radyosu olarak bilinmekteydi. Merkezi başkenti Pyongyang'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Kuzey Kore ilişkileri</span> Çin ve Kuzey Kore arasındaki diplomatik ilişkiler

Çin-Kuzey Kore ilişkileri, Kuzey Kore'nin nükleer programı nedeniyle son yıllarda bazen gergin olmasına rağmen genel olarak dostane olmuştur. Yakın bir ilişkileri vardır ve Çin genellikle Kuzey Kore'nin en yakın müttefiki olarak kabul edilir. Çin ve Kuzey Kore'nin karşılıklı yardım ve işbirliği anlaşması vardır, bu şu anda her iki ülkenin herhangi bir ulusla sahip olduğu tek savunma anlaşmasıdır. Çin'in Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bir büyükelçiliği ve Chongjin'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Çin'deki Kuzey Kore büyükelçiliği Pekin'in Chaoyang Bölgesi'nde, bir başkonsolosluk ise Şenyang'da bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore-Romanya ilişkileri</span>

Kuzey Kore-Romanya ilişkileri, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile Romanya ülkeleri arasında sürdürülen ikili ilişkileri kapsar. 1989 Aralık ayında yer almış Romanya Devrimi'nden beri iki ülke arasındaki ilişkiler ancak sınırlı oranda sürdürülmüştür. Bu ikili ilişkiler ilk olarak 26 Ekim 1948 tarihinde, yani Romanya'nın Doğu Bloku'na ait olduğu dönem sırasında, başladı. Romanya'nın Pyongyang şehrinde bir büyükelçiliği, Kuzey Kore'nin de Bükreş şehrinde bir büyükelçiliği var.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Güney Kore ilişkileri</span>

Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile Kore Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 1992 yılında resmen kuruldu. Bundan önce, ÇHC, yalnızca Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni, Güney Kore ise yalnızca Çin Cumhuriyeti'ni (Tayvan) tanırdı. Güney Kore, Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkiler kurmuş en son Asya ülkesidir. Son senelerde Çin ile Güney Kore, farklı alanlarda aralarındaki stratejik ve kooperatif ortaklıklarını arttırmaya ve üst düzey bir ilişki kurmaya çaba göstermiştir. Bilhassa ticaret, turizm ve çok kültürlülük, bu iki ülke arasındaki kooperatif ortaklığı güçlendirmekteki en önemli etkenleri teşkil etmiştir. Buna rağmen, tarihî, siyasî ve kültürel anlaşmazlıklar, Güney Kore ile Çin arasındaki ilişkiyi şekillendirmeye devam etmektedir.

Kuzey Kore siyaseti resmi devlet felsefesi olan Kimilsungizm-Kimjongilizm çerçevesinde gerçekleşmektedir. Kimilsungizm-Kimjongilizm'in bir parçası olan Juche, gerçek sosyalizme ancak özgüven ve güçlü bir bağımsız devlet yoluyla ulaşılabileceği inancıdır.