İçeriğe atla

Litvanya Silahlı Kuvvetleri

Litvanya Silahlı Kuvvetleri
Lietuvos ginkluotosios pajėgos
Litvanya Silahlı Kuvvetleri arması
Litvanya Silahlı Kuvvetleri bayrağı
Kuruluş23 Kasım 1918
Şimdiki hal25 Nisan 1990
Birimler
  • Hava Kuvvetleri
  • Kara Kuvvetleri
  • Deniz Kuvvetleri
  • Özel Oprasyonlar Kuvveti
KarargâhVilnius
Komuta
BaşkomutanCumhurbaşkanı Dalia Grybauskaitė
Savunma BakanıRaimundas Karoblis
Savunma KomutanıKorgeneral Jonas Vytautas Žukas
Genel Bilgiler
Askerlik yaşı18-55
Askere alınması mümkün
olan vatandaş sayısı
890,074 erkek, yaş 16-49 (2010),
875,780 kadın, yaş 16-49 (2010)
Askere alınmaya uygun
olan vatandaş sayısı
669,111 erkek, yaş 16-49 (2010),
724,803 kadın, yaş 16-49 (2010)
Her sene askerlik yaşına
genel vatandaş sayısı
20,425 erkek (2010),
19,527 kadın (2010)
Etkin personel sayısı14,400 (2012)[1]
Dış personel sayısı Afganistan - yaklaşık 200 (2012 tah.)[2]
Maliye
Harcamalar€ 252.0 milyon (MY12)[3]
GSYİH paydası0.8% (2012 tah.)[3]
Sanayi
Dış yardımlar ABD
 Birleşik Krallık
 Almanya
 İsveç
 Norveç
 Polonya
 Finlandiya
 Danimarka
 İtalya

Litvanya Silahlı Kuvvetleri, Litvanya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Litvanya savunma sistemi, Ulusal Ulusal Güvenlik Stratejisi tarafından görevlendirilmiş "tam ve koşulsuz bir savunma" kavramına dayanmaktadır. Litvanya savunma politikasının hedefi, genel savunma için toplumu hazır tutmak ve Litvanya'yı batı güvenlik ve savunma yapıları içine entegre etmektir. Savunma Bakanlığı; muharebe kuvvetleri, arama ve kurtarma ve istihbarat operasyonlarından sorumludur.[4]

Komuta yapısı

Silahlı Kuvvetler, Kara, Hava, Deniz, Özel Operasyon kuvvetleri ve diğer birimlerden (Lojistik Komutanlığı, Eğitim ve Doktrin Komutanlığı, Karargâh Taburu, Askeri Polis) oluşmaktadır. Özel Operasyon Kuvvetleri ve Askeri Polis, doğrudan Savunma Komutanı'na bağlıdır. Yedek Kuvvetler Litvanya Milli Savunma Gönüllü Kuvvetleri komutası altında bulunmaktadır.

Litvanya Silahlı Kuvvetleri'nin mevcut yapısı

Kaynakça

  1. ^ "Personnel size". 1 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2013. 
  2. ^ "Number of Lithuanian personnel in International military operations". 23 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2013. 
  3. ^ a b (Litvanca)Biudžeto suvestinė 20 Mart 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ "White Paper Lithuanian defence policy". 26 Ocak 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch MP5</span>

Heckler & Koch MP5, Alman Heckler & Koch firmasının 1964'te üretmeye başladığı hafif makineli silah. 1966'da hizmete giren MP5'ler geniş kullanım seçenekleri, özel operasyonlar için birçok ek donanıma ve farklı çeşitlemelere sahip olmasından ötürü özel kuvvetler, güvenlik güçleri, istihbarat elemanları ile kolluk görevlileri tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.

Hüseyin Kıvrıkoğlu Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 23. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri</span> ABDnin askerî gücü

Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri, ABD'nin bütün silahlı kuvvetlerinin birleşik olarak oluşturduğu yapıdır. ABD Ordusu ilk kez, yeni kurulan ulusu Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nda Büyük Britanya'ya karşı savunmak üzere 13 kurucu eyaletin oluşturduğu Kongre yönetimi sırasında kuruldu. Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri, ABD Deniz Piyadeleri ve ABD Deniz Kuvvetleri 1776'daki bağımsızlık bildirisinin açıklanacağı öngörüsüyle 1775'te oluşturuldu. Dünyadaki en büyük hava kuvvetlerinden birine sahip olmasına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri 1947'ye kadar bağımsız bir komutanlık haline getirilmedi.

<span class="mw-page-title-main">Millî Savunma Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, savunma politikaları ve Türk vatandaşlarının askerlik işlerinden sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">Özel kuvvetler</span>

Özel kuvvetler ya da özel harekât kuvvetleri, düşmanın güvenlik güçlerine ve silahlı birliklerine keşif harekâtı, gözetleme, düşman birliklerinin durumu, sayısı gibi özel taktik beceri gerektiren görevleri üstlenen; çok yönlü ve çevik bir silahlı birliktir. Özel operasyonlar ve karşı saldırı yapmak için eğitilirler.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri</span> Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetlerinin hava hizmeti şubesi

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri, ABD askeri örgütlenmesinin başlıca kollarından biridir. Hava savaşları, hava savunması ve askeri uzay araştırmalarının geliştirilmesiyle görevlidir. Diğer askeri kollara hava desteği ve hizmeti de sağlar. 1941'de hava kuvvetleri olarak kara kuvvetleri içinde özerk bir komutanlık hâline getirilmiş, 1947 Ulusal Güvenlik Yasası ile bağımsız ABD Hava Kuvvetleri oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı</span> KKTCyi karadan, denizden ve havadan gelecek saldırılardan korumakla görevli askerî kuvvet

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni karadan, denizden ve havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. KKTC Polis Örgütü ve KKTC Sahil Güvenlik Komutanlığı da Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığına bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yarı askerî</span> Paramiliter

Bir yarı askerî ya da paramiliter güç, işlev ve örgütlenme olarak askerî ancak düzensiz gönüllülerden oluşan devletçe desteklenen bir tür yapı. Terim Yunanca harici anlamına gelen para ve asker anlamına gelen militer sözcüklerinden türemiştir. Paramiliter, yapısı, taktikleri, eğitimi, alt kültürü ve (çoğunlukla) işlevi profesyonel ordununkine benzeyen ancak bir ülkenin resmî veya meşru silahlı kuvvetlerinin parçası olmayan bir örgüttür. Paramiliter birimler, bir ülkenin askerî veya polis güçlerinin yerine getiremediği veya yerine getirmek istemediği görevleri yerine getirir. Diğer örgütler, silahsız olmalarına veya muharebe rolleri olmamasına rağmen, yalnızca yapıları itibarıyla da paramiliter olarak değerlendirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki kolluk kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin asayişten sorumlu birimlerinin genel ismi

Türkiye'deki kolluk kuvvetleri, Türkiye'deki kolluk kuvvetleri veya aynı anlamı taşıyan kolluk kuruluşlarının sınıflandırılması ve türlerine göre ayrımıdır. Türkiye'deki kolluk kuvvetlerinin çoğu Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya Silahlı Kuvvetleri</span>

Avusturya Silahlı Kuvvetleri,, 1918 yılında kurulan, Avusturya'yı dışarıdan gelebilecek askerî tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Kazakistan Silahlı Kuvvetleri, Kazakistan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Kazakistan Kara Kuvvetleri, Kazakistan Hava Kuvvetleri, Kazakistan Hava Savunma Kuvvetleri, Kazakistan Deniz Kuvvetleri ve Kazakistan Cumhuriyet Muhafızları'ndan askeri birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda Silahlı Kuvvetleri</span>

İzlanda Silahlı Kuvvetleri, İzlanda'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli birimdir. Silahlı kuvvetler sadece Sahil Güvenlik birimlerinden oluşmaktadır. NATO üyesi olmasına rağmen askeri gücü yok denecek kadar azdır. İzlanda Sahil Güvenliği, küçük silah, donanma topçu ve hava savunma silahları ile donanmış üç gemi ve dört uçaktan oluşmaktadır. Acil bir durumda Ulusal Komisyon'un tabi birimleri de İzlanda savunmasını katılabilir. Bunların arasında, istihbarat operasyonları ve özel birimden sorumlu Víkingasveitin, Ulusal Polis gücünün bir parçası olan bir yüksek eğitimli ve donanımlı terörle mücadele birimi kolları Ulusal Güvenlik Birimi vardır. Ayrıca uluslararası konuşlanmış olan küçük bir silahlı barış gücü olan Dışişleri Bakanlığı'na bağlı bir Kriz Müdahale Birimi (ICRU) vardır.

<span class="mw-page-title-main">Letonya Ulusal Silahlı Kuvvetleri</span>

Letonya Ulusal Silahlı Kuvvetleri, Letonya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Letonya'nın savunma kavramı bir seferberlik tabanı ile profesyonel küçük bir askeri gruptan oluşan çevik kuvvete dayanır. Ulusal Silahlı Kuvvetleri; Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Ulusal Muhafızlar ve diğer birimlerden oluşur. Letonya, 2005 yılında tamamen profesyonel orduya geçiş yapmıştır. 1 Ocak 2007'den itibaren Letonya Ordusu tamamen sözleşmeli askerlerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz Silahlı Kuvvetleri</span>

Portekiz Silahlı Kuvvetleri, Portekiz'i dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Portekiz Cumhurbaşkanı Silahlı Kuvvetleri'nin resmi Başkomutanıdır ama pratikte bu Ulusal Savunma Bakanı aracılığıyla Portekiz Hükûmeti tarafından yürütülmektedir. Portekiz Silahlı Kuvvetleri, Portekiz egemenliğini, çıkarlarını korumak ve uluslararası barışı koruma çabalarına destek ile görevlidir. NATO'nun kurucu ülkelerinden biri olan Portekiz, 1955 yılından bu yana askeri kanadın etkin bir üyesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hulusi Akar</span> Türk asker ve siyasetçi

Hulusi Akar, Türk asker ve siyasetçi. Türkiye 52. Millî Savunma Bakanı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 29. Genelkurmay Başkanı. 28. Dönem Kayseri Milletvekili ve TBMM Millî Savunma Komisyonu Başkanı.

Bu makale, ülkelere göre istihbarat teşkilatlarının bir listesidir. Bu liste, sadece şu anda faaliyet gösteren kurumları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Jandarma (Fransa)</span> Fransada sivil nüfus üzerinde polislik hizmetlerini yerine getiren ve kamu güvenliğini sağlayan askerî bir kolluk teşkilatı

Ulusal Jandarma, Fransa'da sivil nüfus üzerinde polislik hizmetlerini yerine getiren ve kamu güvenliğini sağlayan askerî bir kolluk teşkilatıdır. Ulusal Jandarma, 16 Şubat 1791 tarihinde kurulmuştur. Askeri açıdan Fransız Silahlı Kuvvetleri'nin bir kuvvet komutanlığı olup Savunma Bakanlığı'na bağlı iken, idari açıdan sivil bir kolluk teşkilatı olan Ulusal Polis ile birlikte İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır. Sorumluluk alanları arasında küçük kasabalar, kırsal ve banliyö bölgeleri yer almaktadır. Ulusal Jandarma ayrıca Deniz Jandarması, askerî polis gücü ile GIGN'i de içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Hava Kuvvetleri</span> Litvanyayı Havadan Karadan Ve Denizden Gelebilecek Her tehdite karşı korumakla Yükümlü

Litvanya Hava Kuvvetleri veya LAF Litvanya'yı karadan, havadan, denizden, gelecek her türlü saldırından korumakla yükümlü dalındaki silahlı kuvvetlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Savunma Bakanlığı (Kazakistan)</span> Kazakistanda bir bakanlık

Kazakistan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı, Kazakistan Hükûmeti altında Kazakistan Silahlı Kuvvetleri'nin liderliği ve savunma alanında devlet politikasını uygulayan merkezî yürütme organıdır.