İçeriğe atla

Litani Nehri Savaşı

Avusturalyalı askerler Litani Nehri'nde (1941).

Litani Nehri Savaşı (9 Haziran 1941), II. Dünya Savaşı'nın Suriye-Lübnan Savaşı bölümünde İngilizler'in Beyrut'a ilerlemesiyle sonuçlanan bir savaştır. Binbaşı General John Lavarack tarafından komuta edilen Avustralya 7. Birimi, Litani Nehri'ni geçti ve daha sonra Vichy Fransız birlikleri ile çatıştı.

8 Haziran 1941'in ilk saatlerinde, Filistin'deki Avustralyalı kuvvetler, Lübnan'a güneyden girdi. Litani Nehri'nin güneyinde Vichy güçleri ilk direnişi göstermişti. Ancak bu kuvvetler düzensizdi.

Savaş

21. Avustralya Tugayı, Beyrut'a ilerleyebilmek için sahil yolu boyunca ilerledi ve Litani Nehri'nden geçmeye çalıştı. Nehrin ağzına yakın köprü ele geçirmek için Yarbay Pedder komutasındaki İngiliz No 11 (İskoç) Komandosu tarafından sürpriz bir gece operasyonu yapılmaya çalışıldı, ancak bölge operasyona elverişsizdi. Bu durum, Vichy Fransız ordularına köprüyü yok etmek için yeterli zamanı verdi. Bu sırada ağır yaralanan Yarbay Pedder, öldü. Fransız barakalarına saldırıda bulundu. Yok edilen köprüyü kullanamayan ordu, tekneleri kullanarak nehri aştı ve ilerlemeye devam etti.

Zırhlı araçlarla Vichy'ye karşı saldırı düzenlendi. Yıkılan köprünün yerine bir duba köprüsü hızla tamamlandı. Avustralyalılar, iki Vichy Fransız destroyeri olan Guépard ve Valmy'nin ateşi altında kaldı.

Savaş sonrasında

Litani çevresinde yapılan savaşın takiben, 21. Tugay, Beyrut'a doğru ilerlenebilmesi için Kuzey Tire'ye ilerledi. 13 Haziran'da Tire'den, Sidon'u ele geçirmek için birkaç küçük yere operasyon düzenledi. 21. Tugayın sağ kanadında bulunan 25. Tugay 11 Haziran'da geçici olarak güvence altına aldığı Merdjayoun'a doğru ilerledi. Ardından 25. Tugay dan küçük bir güç Merdjayoun'u ele geçirdikten sonra 13 Haziran'da Jezzine'i ele geçirmek üzere kuzeyden doğru ilerledi. Ancak 15 Haziran'da Merdjayoun'a ağır bir karşı saldırı gerçekleşti ve bu saldırı 27 Haziran'a kadar sürdü.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lübnan İç Savaşı</span> 1975 yılında Lübnanda meydana gelen iç savaş

Lübnan İç Savaşı, 1975'ten 1990 yılına kadar Lübnan'da yaklaşık olarak 150.000 - 230.000 insanın ölümüne neden olmuştur. Yaklaşık 350.000 kişi yaralanmış bir milyondan fazla insan da ülkesini terk etmiştir. Soğuk Savaş dönemi Lübnan'ı ciddi şekilde etkiledi ve 1958'deki siyasi kriz ancak ABD'nin Beyrut'a çıkarma yapmasıyla sona ermişti. İsrail'in kurulması ve yüzbinlerce Filistinli mültecinin Lübnan'a yerleşmesi dini çatışmaları arttırdı. Silahlı FKÖ gerillalarının ülkeye girişi ciddi siyasi sorunlara sebep oldu. FKÖ'nün gelişi, Filistinli mültecilerin silahlanması farklı gruplar arasındaki sürtüşmeyi hızlandırdı. 1976'da çoğunluğu Müslüman Lübnan Cephesi ve Ulusal Komite arasında çatışmalar başladıktan kısa süre sonra Arap Ligi ve Suriye arabuluculuğa girişti, Filistinli-Lübnanlı çatışması daha çok Güney Lübnan'da yoğunlaştı. FKÖ burayı 1969 yılından beri kontrol ediyordu. Kahire Antlaşması imzalanarak bu bölgeden çekildi. İsrail, Güney Lübnan'ı işgal etti ve Suriye önce Hristiyanlar lehine iç savaşa dahil oldu ve sorun uluslararası bir boyut kazandı. Suriye ve İsrail anlaşmazlığı Lübnan üzerinden devam etti. 1980'lerde taraflar harabeye dönen Beyrut'un onarılması için çaba gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye-Filistin Cephesi</span> Birinci Dünya Savaşının bir cephesi

Suriye-Filistin Cephesi, I. Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın isteği üzerine açılan bir cephedir. Osmanlı ordusu, 1915'te Birinci Kanal Harekâtı'nı, 1916'da İkinci Kanal Harekâtı'nı düzenledi. Amaç; Osmanlı İmparatorluğu'nun Süveyş Kanalı'nı ele geçirmesi ve Mısır'a yeniden sahip olmasıydı. Başarılı olunursa İngilizlerin Uzak Doğu'daki sömürgeleri ile bağlantısı kesilecekti. Gelibolu'daki başarısızlığın ardından geçen zamanda İngilizlerin gittikçe güçlerini artırmaları ve Osmanlı'nın kısıtlı kaynakları sonucu cephe Süveyş'ten Nablus'a kadar gerilemiş, savaşın son aylarındaki Nablus'taki son cephe savunmasındaysa çok kısıtlı olan kaynakların tükenmesine ek olarak Osmanlı'nın savaş süresince Arap halk üzerinde görece başarılı bir şekilde sürdürdüğü Panislamizm propagandasının Lawrence'ın organize ettiği Arap isyanının Hicaz'dan Filistin'e girmesi sonucu çökmesiyle Türk Ordusu Şam ve Halep üzerinden Anadoluya çekilmiş ve cephe bazı parlak muharebe zaferlerine rağmen Osmanlı için başarısızlık ve ağır kayıplarla sonuçlanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Crusader Harekâtı</span>

Crusader Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Kuzey Afrika Cephesi'nde, Birleşik Krallık kuvvetlerinin, Alman-İtalyan Tobruk kuşatmasına yönelen üçüncü saldırı operasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Afrika Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

Kuzey Afrika Cephesi, Libya, Mısır, Cezayir, Tunus ve Fas'ta Müttefik Devletler ve Mihver Devletler arasında geçen savaşlar dizisidir. Cephedeki savaşlar daha çok Almanya ve Birleşik Krallık arasında geçmiştir. Kuzey Afrika çöllerinde yapılan tank savaşları II. Dünya Savaşı'nın kaderini değiştirmiştir.

Litvanya Bağımsızlık Savaşları veya diğer adıyla Özgürlük Mücadeleleri Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Litvanya'nın bağımsızlığı için yaptığı üç savaşı tanımlar. Bu savaşlar Bolşevik kuvvetlerine, Bermontiyalılara ve Polonya'ya karşı verilmiştir. Savaşlar, bağımsız Litvanya'nın uluslararası tanınmasını ve sivil kurumların oluşumunu geciktirmiştir.

Liège Muharebesi, I. Dünya Savaşı'nın Batı Cephesinde yaşanmış ve Belçika'nın Almanlar tarafın istilası ile sonuçlanmıştır. 4 Ağustos'ta başlayan Alman taarruzu 16 Ağustos'ta bitmiş, Belçika Kralı I. Albert İngiltere'ye sığınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

Batı Cephesi, Almanya'nın işgal ettiği Belçika, Hollanda ve Fransa'da Müttefikler ile geçen savaşlar dizisine verilen addır. Cephe iki evreden oluşur. Birinci evre 1940'ta Fransa Seferi ile Fransa'nın Almanlar tarafından işgal edilişi, ikinci evre ise 1944'te Normandiya Çıkarması ile daha çok ABD, Birleşik Krallık ve Kanada'dan oluşan Müttefik Birleşik Ordusu'nun Fransa'yı Almanlardan geri alması ve Almanya'yı işgal etmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Doyran Muharebesi</span>

Doyran Muharebesi Bulgar ve Yunan kuvvetleri arasında 22-23 Haziran 1913'te Balkan Savaşları sırasında yapılan muharebedir. Muharebe sonucunda Doyran şehri Yunanların eline geçmiş ve Strumica yönüne Yunan ordusu yönelince Bulgar Ordusu Sırplar üzerindeki baskısını hafifletip zaruri olarak kuvvetlerini geri çekip Sırp cephesinden gerilemek zorunda kalmış, bunun neticesi Sırplara karşı Vardar ve Bregalnica Nehri ovalarında savaşmak zorunda kalmıştır.

Henri Fernand Dentz, ilk olarak Fransa Ordusu'nda general iken, Fransa'nın teslim olmasıyla kurulan Vichy Fransası ordusunda görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vichy Fransası Hava Kuvvetleri</span> Fransa ordusu

Vichy Hava Kuvvetleri, Fransa'nın yenilgisi ardından kurulan Vichy Fransası'nın hava kuvvetleridir. Almanlar ilk olarak buna karşı çıksa da İngilizlerin Fransız donanmasına saldırması üzerine hava kuvvetlerinin kurulmasına izin verdi.

<span class="mw-page-title-main">Beyrut Savaşı</span>

Beyrut Savaşı, II. Dünya Savaşı'nda gerçekleşen Suriye-Lübnan Savaşı'nda savaşın sonunu belirleyen savaştır.

Jezzine Savaşı, Suriye ve Lübnan'daki Vichy Fransız kuvvetlerine karşı yapılan beş haftalık Suriye-Lübnan Savaşı sırasında Avustralya 7. Birim'in Beyrut'a ilerlemesinin için yapılan savaşların parçasıydı.

Suriye-Lübnan Savaşı, II. Dünya Savaşı sırasında teslim olan Fransa'nın ardından kurulan Vichy Fransası'nın sömürgelerine karşı yapılan operasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Fransa-Tayland Savaşı</span>

Fransa-Tayland Savaşı, II. Dünya Savaşı sırasında Tayland (Siam) ve Vichy Fransası arasında, 1893 yılında gerçekleşen Fransa-Tayland Savaşı ile gerginlik konusu olan bölgeler için yapılan, 1940 yılının sonlarında başlayıp 1941 yılında sona eren savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Kanlı Geçit Muharebeleri</span>

Kanlı Geçit Muharebeleri, Türk Kurtuluş Savaşı Güney Cephesi sırasında Kuva-yi Milliye Kuvvetleri ile Fransız Kuvvetleri arasında meydana geldi. Savaş 1 Kasım 1920'de başladı ve 9 Kasım'da Türk zaferiyle sona erdi. Kayıpların kesin sayısı bilinmiyor.

<span class="mw-page-title-main">Kılkış-Langaza Muharebesi</span>

Kılkış-Langaza Muharebesi Yunanistan Krallığı ile Bulgaristan Krallığı arasında İkinci Balkan Savaşı sırasında yapılmış muharebedir. İki ordu da Orta Makedonya'nın Kılkış yerleşim biriminde karşılaşmış ve 19-21 Haziran 1913'te yapılan bu muharebeden Yunanlar galip ayrılmıştır.

Voznesensk Muharebesi, Mart 2022'nin başlarında Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Güney Ukrayna Taarruzu'nun bir parçası olarak Rusya ile Ukrayna arasında gerçekleşen bir dizi askeri çatışmaydı.

Levant Ordusu, iki savaş arası dönemde ve İkinci Dünya Savaşı'nın başlarında Levant'taki Fransız Mandası altındaki toprakları işgal eden ve kısmen bu topraklardan toplanan, Fransa'nın ve ardından Vichy Fransası'nın silahlı kuvvetlerini tanımlamaktadır. Bu kuvvetin yerel olarak askere alınan Suriyeli ve Lübnanlı birlikleri Levant Özel Birlikleri olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Palmira Muharebesi (1941)</span> II. Dünya Savaşı sırasında Suiyede bir muharebe

Palmira Muharebesi, İkinci Dünya Savaşı'nda Suriye-Lübnan harekâtı sırasında Müttefiklerin Suriye'yi işgalinin bir parçasıydı. İngiliz mekanize süvarileri ve bir Arap Lejyonu çöl devriyesi, Palmira şehrinin kuzeydoğusundaki bir Vichy Fransız seyyar birliğini bozguna uğrattı. Palmira'daki Vichy garnizonunun teslim olmasına neden olan dört subay ve 60 adamı yakaladılar.

<span class="mw-page-title-main">Chambois Muharebesi</span> 1944 İkinci Dünya Savaşında Chambois yakınlarında yapılan çatışma

Chambois Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Overlord Harekâtı sırasında Ağustos 1944'te yapılan bir muharebedir. Muharebeden önce, Falaise, Calvados çevresinde, Alman Ordu Grubu B'nin 7. Ordu ve 5. Panzer Ordusu ile birlikte bulunduğu bir cep oluşmuştu. Batılı Müttefikler tarafından kuşatıldı. Chambois'in Amerikan, Kanada ve Polonya kuvvetleri tarafından ele geçirilmesi, 21 Ağustos 1944'te Falaise Cebi'nin nihai kapatılmasına ve Ordu Grubu B'nin çoğunun yok edilmesine yol açmıştır.