İçeriğe atla

Lisgavi Kalesi

Koordinatlar: 40°19′30″K 41°35′25″D / 40.32500°K 41.59028°D / 40.32500; 41.59028
Lisgavi Kalesi
Harita
Genel bilgiler
Durum?
TürKale
KonumÇamlıca, Tortum
Koordinatlar40°19′30″K 41°35′25″D / 40.32500°K 41.59028°D / 40.32500; 41.59028
Tamamlanma? Orta Çağ
Teknik ayrıntılar
MalzemeMoloz taş, kireç harcı

Lisgavi Kalesi (Gürcüce: ლისგავის ციხე), Liskavi Kalesi ve Aşağı Lisgavi Kalesi olarak da bilinir, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Tortum ilçesinde, eski adı (Aşağı) Lisgavi olan Çamlıca'da Orta Çağ'dan kalma bir kaledir.[1]

Tarihçe

Lisgavi bölgesi, Orta Çağ'da Gürcistan'ın bir parçası olan Tano'da yer alır. Bu bölgeyi Osmanlılar, 16. yüzyılın ortasında Gürcülerden ele geçirdikten sonra, Tortum sancağına bir nahiye olarak bağlamıştır. Lisgavi nahiyesi, bu sancağın beş nahiyesinden biriydi ve 15 köyden oluşuyordu. Bu köylerden biri boşalmış ve kalan köylerde toplam 937 hane bulunuyordu ve 1574 yılında sadece on hane Müslüman olmuştu. Lisgavi Kalesi'nin Gürcülerden kaldığı ve bu nahiyenin merkezi olduğu anlaşılmaktadır.[2]

Mimari

Lisgavi Kalesi, eski adı Lisgavi olan Çamlıca mahallesinin 300 metre kuzeyinde yer alır. Kale, ulaşımı hayli zor sarp kaya üzerinde inşa edilmiş olup boyu 12 metreye ulaşan surları bu kayanın dış hatları boyunca dolanır. Orta büyüklükte bir yapı olan kale, moloz taşlarla kireç harcı kullanılarak inşa edilmiştir. Yüksek duvarlarında pencereler bulunmaktadır. Kalenin bir burcu olduğu kalan kısımlarından anlaşılmaktadır.[3]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cihanlı, Tortum</span>

Cihanlı, Erzurum ilinin Tortum ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kaleboynu, Tortum</span>

Kaleboynu, Erzurum ilinin Tortum ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıca, Tortum</span>

Çamlıca, Erzurum ilinin Tortum ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">II. Aşot Kurapalati</span>

II. Aşot, Tao-Klarceti'nin Bagrationi hanedanından gelen Gürcü hükümdarı.

Oşnaki Kalesi, tarihsel Tao bölgesinde, bugün Yusufeli ilçesine bağlı Köprügören köyü sınırları içinde Orta Çağ'dan kalma bir kaledir.

Orbuha Kalesi, tarihsel Eruşeti bölgesinde, günümüzde Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı Serinkuyu köyünün sınırları içinde ilk çağlardan kalma megalit bir yapıdır. Kale olduğunu tahmin edilen yapı, ortadan kalkmış olan Orbuha köyünde bulunmaktadır.

Odeki Kalesi, Aşağı Odeki Kalesi ve Aşağı Odik Kalesi olarak da bilinir, Erzurum ilinin Tortum ilçesinde, eski adı Odeki olan Aşağıserdarlı köyünde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kaledir. Bu yapı 2017 yılında "Katıklı Kalesi" adıyla tescil edilmiştir.

Çihireti Kilisesi, tarihsel Eruşeti bölgesinde, bugün Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı ve eski adı Çihireti olan Yünbüken köyünde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kilisedir.

Maskuri Kilisesi veya Meksur Kilisesi, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Tortum ilçesine bağlı ve eski adı Maskuri olan Cihanlı köyünde Orta Çağ'dan kalma Gürcü kilisesidir.

Kartsha Harabeleri, Kisha Kalıntıları olarak da bilinir, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Tortum ilçesine bağlı ve eski adı Kartsha olan Şenyurt köyünde eski yapı kalıntılarıdır.

Tortum Kalesi Kilisesi, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Tortum ilçesine bağlı Tortumkale köyünde, Tortum Kalesi'nin güney yamacında Orta Çağ'dan kalma Gürcü kilisesidir.

Orcohi Kalesi, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Oltu ilçesine bağlı ve eski adı Orcohi olan Orucuk köyünde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma kaledir.

Sihçeki Kilisesi, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Oltu ilçesine bağlı ve eski adı Sihçeki olan Güzelsu köyünde Orta Çağ'dan kalma bir Gürcü kilisesidir.

Sihçeki Kalesi, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Oltu ilçesine bağlı ve eski adı Sihçeki olan Güzelsu köyünde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kaledir.

Kvartshana Kalesi, tarihsel Klarceti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin merkez ilçesine bağlı ve eski adı Kvartshana olan Bakırköy'de Orta Çağ'da Gürcülerden kalma kaledir.

Mşehi Kilisesi veya Muşeh Kilisesi, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Şenkaya ilçesine bağlı ve eski adı Mşehi olan Aydoğdu köyünde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kilisedir. Kilise, Aydoğdu köyünün eski adından dolayı bu şekilde adlandırılmıştır.

Oşkisori Kilisesi, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Uzundere ilçesine bağlı ve eski adı Oşkisori olan Sapaca köyünde Orta Çağ'dan kalma Gürcü kilisesidir.

Abrnesi Kilisesi, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Tortum ilçesine bağlı ve eski adı Abrnesi olan Suyatağı köyünde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kilisedir. Aburnes Kilisesi olarak da bilinir.

Bahçelikışla Kalesi, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Oltu ilçesine bağlı Bahçelikışla köyünde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma kaledir. Köyün bugünkü adından dolayı Bahçelikışla Kalesi olarak anılmaktadır.

Taoskari Kalesi, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Olur ilçesine bağlı ve eski adı Taoskari olan Çataksu köyünde, Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kaledir.